Vakantie in Nederland | tips voor activiteiten en accommodaties

Vakantie in Nederland is helemaal zo slecht nog niet. Nederland is een gevarieerd land, waar je prima je vakantie kunt vieren. Of dat nu een weekendje weg is of een paar weken zomervakantie. Er is genoeg te doen en de natuur is prachtig. En met deze leuke tips voor accommodatie en activiteiten zoals wandelen, fietsen, kanoën en wild spotten hoef je je niet te vervelen!

Tips voor een vakantie in eigen land per provincie. Bekijk de hele lijst of ga direct naar een provincie:

Zeeland

1. De kop van Schouwen-Duiveland: genieten van strand en duinen

Schouwen-Duiveland heeft het grootste bos van Zeeland: boswachterij Westerschouwen. Hier maak je de mooiste wandelingen en er loopt een uitdagende atb route door het gebied. Ook in de duinen kan je mooie én pittige wandelingen en fietstochten maken. Of ga lekker naar een van de brede stranden en geniet van de zee. Zwemmend of al surfend. Kamperen kan tussen de (oude) boomgaarden op camping in de Boogerd.

Accommodatie: Camping in de Boogerd.

Activiteiten & bezienswaardigheden: strand, wandelen, fietsen, kitesurfen, de Plompetoren en Zierikzee.

2. West Zeeuws-Vlaanderen: waar Zeeland België kust

Zeeuws-Vlaanderen is het meest zuidelijke eiland van Zeeland en grenst direct aan België. Door de Westerschelde ligt Zeeuws-Vlaanderen dichterbij onze zuiderburen dan bij Nederland. Er heerst hier dan ook al een bourgondische inslag. Je kunt hier uren fietsen door een landschap van kreken en forten ontstaan lang geleden tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Maar natuurlijk ook kilometers langs de mooie Zeeuwse kust. Vogelaars kunnen hier ook hun hart ophalen, want er zijn veel vogelkijkhutten en weidevogelgebieden. Sla natuurgebied ’t Zwin op de grens met België zeker niet over. Voor een strandvakantie kan je goed terecht in Nieuwvliet-Bad of Cadzand-Bad.

Accommodatie: Tiny House Wood & Fire in Groede.

Activiteiten en bezienswaardigheden: fietsen, wandelen, strand, kitesurfen, vogels spotten & culinair genieten

Leestip: fietsen langs de kust in west Zeeuws-Vlaanderen

3. Walcheren: bos, duinen én leuke historische plaatsen

Walcheren is niet groot en wordt grotendeels omringd door water: de Noordzee, de Westerschelde en het Veerse Meer. Dit nodigt uit tot een strandvakantie. Maar ook tot veel watersport, van kanoën op het Veerse Meer tot zeilen op zee. En natuurlijk wind- en kitesurfen. Blijf je liever met de voeten op vaste grond, dan maak je prachtige wandelingen of fietstochten door de duinen langs de kust of bezoek de leuke historische plaatsen Middelburg en Veere.

Accommodatie: Natuurkampeerterrein Veerse Gat of hotels in Middelburg

Activiteiten en bezienswaardigheden: wandelen (kustpad), fietsen, kanoën, overige watersport, wild spotten (voornamelijk reeën en damherten), Historisch Middelburg en Veere, borrelen & eten bij strandpaviljoens

Leestip: hotspots lunch en diner in Middelburg

Noord-Brabant

1. Nationaal Park De Biesbosch: actief in dit waterrijke natuurgebied

Nationaal Park De Biesbosch is een van mijn favoriete gebieden in Nederland voor een (lang) weekend weg. Dit komt mede door de fantastische camping waar we steeds terugkeren. En natuurlijk door het unieke karakter van dit nationale park, dat je het beste verkend via het water. Zoek op drukke dagen dan vooral de rustige wateren op in een kano. Met de auto kom je niet ver, maar wandelen en fietsen is hier zeker ook een aanrader.

Accommodatie: Natuurkampeerterrein de Knotwilg

Activiteiten & bezienswaardigheden: Kanoën, fietsen, wandelen, Biesboschmuseum, Dordrecht & wild spotten (Bevers spotten). Aanrader voor vogelaars

2. ’t Buitenland in Brabant: relaxen en genieten van het buitenleven

Een heerlijke plek voor een paar dagen relaxen. Dat vind je bij ’t Buitenland vlakbij Tilburg. In de omgeving kan je wandelen (en zwemmen) bij natuurgebied ’t Zand of in de Chaamse bossen. En de fietsroute het Bels lijntje loopt langs de accommodatie: 31 kilometer fietsen langs de oude spoorlijn van Tilburg naar Turnhout. Maar gewoon een boek lezen of vogels kijken vanuit je hangmat of de hottub is ook mogelijk.

Accommodatie: ’t Buitenland.

Activiteiten: wandelen, relaxen, buiten koken en fietsen (oa het Bels lijntje)

Limburg

1. Valkenburg en het geuldal: heuvellandschap langs de Geul

Combineer een lang weekend in Valkenburg met de mooie Limburgse natuur in de omgeving. Wandel of step in de groene heuvels en en sluit een actieve dag af met een heerlijke vlaai op het terras. Vergeet niet in Valkenburg om de grotten te bezoeken waar de plaats om bekend staat. Tot slot is een bezoek aan de militaire begraafplaats Margraten erg indrukwekkend. Ook in deze omgeving zijn verschillende wandelroutes uitgezet. Dit is ook een prima plek om met een groep naartoe te gaan.

Accommodatie: vakantiebungalow bij TopPark Résidence Valkenburg of hotel midden in het centrum van Valkenburg

Activiteiten & bezienswaardigheden: Valkenburg (inclusief de grotten & terrasjes), wandelroutes in het Geuldal, op de step de omgeving verkennen, militair begraafplaats Margraten, Thermen 2000

2. Vaals & Vijlen: heuvels, bossen én de enige berghut van Nederland

Bij Vaals zit je bijna in het buitenland. Natuurlijk bekend om zijn Drielandenpunt. Beklim hier de Vaalserberg of maak een van de andere wandelingen bij Vaals met prachtige uitzichten. In het Vijlenerbos kan je ook heerlijk wandelen en wie weet spot jij hier wel een wilde kat. Vergeet niet om uit te rusten bij de enige berghut van Nederland. Bezoek tot slot ook wijngaard St. Martinus voor een wijnproeverij, of misschien om als vrijwilliger te helpen bij het plukken van de druiven.

Accommodatie: Landal Hoog Vaals

Activiteiten & bezienswaardigheden: wandelen bij Vaals, Drielandenpunt, Vaalserberg, wijngaard St Martinus (druiven plukken of rondleiding & proeverij), wandelen in het Vijlenerbos, lunchen of borrelen bij boscafé ’t Hijgend Hert en fietsen (ook wielrennen en mountainbiken).

Leestip: Wandelen in het Vijlenerbos

3. De Meinweg: wandelen op de grens met Duitsland

In Midden-Limburg op de grens met Duitsland vind je Nationaal Park De Meinweg, dat onderdeel uitmaakt van het grensoverschrijdende natuurgebied Maas-Swalm-Nette. Hier kan je uren dwalen door heide, bossen en langs vennen. Wie weet spot je wel wilde zwijnen, reeën of adders. Fietsen is ook een mogelijkheid.

Accommodatie: Landal Aerwinkel

Activiteiten & bezienswaardigheden: wandelen Nationaal Park De Meinweg en aangrenzende park Maas-Swalm-Nette, wild spotten & fotograferen.

Leestip: de mooiste wandelroutes van De Meinweg

4. Proef de Asperges in Noord Limburg

In Grubbenvorst in Noord-Limburg draait alles om het witte goud: de asperges. Dit is een prima plek voor een weekendje weg in het voorjaar, als de asperges op hun best zijn. Maak een mooie fiets- of wandeltocht in de omgeving en leer alles over de asperges in het aspergemuseum de Locht. Dit is dé plek voor de echte aspergeliefhebber!

Accommodatie: In de witte dame

Activiteiten & bezienswaardigheden: asperges kopen en eten, wandelroutes (oa de aspergeroute), aspergemuseum de Locht, fietsroute Aspergeroute van Maasgaarden (39 km)

6. Maasvallei: actief op de grens met België

Rivierpark Maasvallei is het gebied langs de Maas, grofweg van Thorn tot Maastricht. Het is een grensoverschrijdend park (met België). Je kunt hier uren wandelen en fietsen. Heel leuk om met pontjes de Maas over te steken en zo van Nederland naar België te gaan en weer terug. Ook leuk: kanoën of raften op de Maas.

Accommodatie: Kasteel Elsloo

Activiteiten & bezienswaardigheden: wandelen, op pad met een Maasverkenner, fietsen (van NL naar België via pontjes), Thorn, Maastricht, Hompesche Molen (molen, brasserie en OERspeeltuin), kanoën en raften op de Maas

7. Maasduinen: wandelen in grootste rivierduinen van Nederland

Nationaal Park De Maasduinen is een langgerekt nationaal park in het noorden van Limburg. Hier maak je lange wandelingen door de rivierduinen, heide, vennen én bos. Het is een walhalla voor vogelaars: het ijsvogeltje voelt zich hier helemaal thuis en de kraanvogel strijkt hier regelmatig neer tijdens de trek. In het water woont de bever en in het bos komen veel marterachtigen voor.

Accommodatie: Landal De Vers (ik verkende het nationale park vanuit Landal De Vers, maar er zijn ook dichterbij accommodaties te vinden)

Activiteiten & bezienswaardigheden: wandelen in het nationale park, uitkijktoren(s) beklimmen, lunchen bij Brasserie de Sluis, zwemmen en watersporten in het Leukermeer, wildlife spotten (oa bever en ijsvogeltje), bezoek Arcen met kasteeltuinen en thermaalbaden.

Gelderland

1. Hoge Veluwe en de Veluwezoom: natuur in het kwadraat

De Hoge Veluwe en de Veluwezoom vormen samen een heel groot aaneengesloten natuurgebied in Nederland. Bij mij vooral favoriet in de herfstperiode. Maar ook in de nazomer als de heide in bloei staat is dit een fantastisch natuurgebied. Pak een van de gratis fietsen voor een mooie fietstocht. Of struin door de natuurgebieden op zoek naar wild. Dat wild zit er volop. Van edelherten tot wilde zwijnen en van vossen tot wolven. Naar de Veluwe kom je vooral om de natuur te beleven. Hoewel je ook grotere steden binnen handbereik hebt, zoals Apeldoorn en Arnhem.

Accommodatie: Landal Coldenhove

Activtiteiten & bezienswaardigheden: wandelen, fietsen, wild spotten & fotograferen, Apeldoorn en Arnhem.

Leestip: Wandel de Sprengenroute | Veluwezoom

2. De Ooijpolder: struinen tussen de paarden en runderen

De Ooijpolder is een natuurgebied aan de rand van de Waal. Het is een nat gebied waar paden niet zo strak liggen en je nog een echt natuurgevoel hebt. Wel hoge wandelschoenen of laarzen aan! Ga op zoek naar de bever, de omgeknaagde bomen zie je zéker! Verder komen er heel wat vogels voor, zoals het ijsvogeltje. En je wandelt tussen de Konikpaarden en Gallowayrunderen.

Accommodatie: Hotel Oortjeshekken

Activiteiten & bezienswaardigheden: struinen door het natuurgebied de Ooijpolder, vogels en bevers spotten & fotograferen, uitkijktoren beklimmen, relaxen in de huiskamer van Oortjeshekken (of bij mooi weer op het grote terras), bezoek aan Nijmegen

3. Berg en Dal: wandelen en wijndrinken

Niet ver van Nijmegen vind je dit natuurgebied met heel veel heuvels, onderdeel van een stuwwal. Dit betekent veel klimmen en dalen. Wandel de N70, de mooiste wandelroute van Nederland, train de beenspieren op de fiets óf relax met een wijntje bij wijnhoeve De Colonjes.

Accommodatie: hotel De Wolfsberg

Activiteiten & Bezienswaardigheden: wandelen bij de Duivelsberg, wijn proeven bij Wijnhoeve De Colonje,

Utrecht

1. Utrechtse Heuvelrug: wandelen en mountainbiken

Actief in het midden van het land, dat kan uitstekend in het Nationale Park De Utrechtse Heuvelrug . Verblijf ook in het leuke huisje aan het rand van het bos. Je loopt zo het bos in en ook de atb routes starten hier. ’s Avonds of bij slecht weer speel je spelletjes aan de keukentafel. Ook leuke steden als Utrecht en Amersfoort zijn niet ver weg.

Accommodatie: Klein Dubelland

Activiteiten & bezienswaardigheden: wandelen (Utrechtse Heuvelrug), fietsen (ook atb), Kasteel Doorn, Pyramide van Austerlitz, Grebbeberg & museum, Wijk bij Duurstede, Utrecht, Amersfoort

2. Ronde Venen: fietsen, varen en zwemmen

De Ronde Venen doet je misschien geen belletje rinkelen, maar van de Vinkeveense plassen heb je waarschijnlijk wel gehoord. De Ronde Venen is een gemeente tussen Utrecht en Amsterdam en de Vinkeense plassen liggen hier middenin. Maar ook heleboel ander water, zoals de rivier de Kromme Mijdrecht. Je kunt hier heerlijk fietsen of varen op de plassen en de rivier.

Accommodatie: natuurkampeerterrein Amstelkade of Apollohotel Vinkeveen – Amsterdam

Activiteiten & bezienswaardigheden: varen op de Vinkeveense plassen, fietsen, vogels en wild spotten bij natuurreservaat Botshol en de Stelling van Amsterdam

3. Kromme Rijn

Het gebied rondom de rivier de Kromme Rijn heeft veel bezienswaardigheden en leuke adresjes om je te vermaken. Wandel bijvoorbeeld het Kromme Rijnpad, 29 kilometer langs de rivier tussen Wijk bij Duurstede en Utrechts. Onderweg is er genoeg te zien en je hebt ook heel veel leuke adresjes waar je kunt genieten van lokale producten en het (groene) uitzicht op de rivier. Natuurlijk kan je ook varen op de rivier met een roeiboot of kano. En vergeet de forten niet van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, ontdek ze tijdens deze fietsroute langs de forten.

Accommodatie: Stayokay Utrecht – Bunnik

Activiteiten & bezienswaardigheden: Wandelroute Kromme Rijnpad, fietsen langs de fortenroute, kanoën / varen, Fort bij Rijnauwen, Fort Vechten met het Waterliniemuseum, Wijk bij Duurstede (inclusief kasteel) en Utrecht.

Flevoland

1. Natuureiland Marker Wadden

Een weekendje weg naar natuureiland Marker Wadden is een unieke ervaring. Het eiland in het Markermeer is door mensen aangelegd en de natuur is leidend. Mensen zijn er te gast. Er zijn 4 eilandhuisjes waar je kunt overnachten. Of je komt met je eigen boot en legt aan in de haven. Op de Marker Wadden kom je helemaal tot rust. Er is geen afleiding, want er is verder niks. Je komt er om te wandelen, lezen, vogels spotten of om te werken. Ver weg van alles.

Accommodatie: Eilandhuisjes Landal Marker Wadden

Activiteiten & bezienswaardigheden: wandelen, excursie met Natuurmonumenten, vogels kijken en fotograferen, uitwaaien aan het strand, uitkijktoren en vogelkijkhutten

Zuid-Holland

1. Rondom de Keukenhof

Bij de Keukenhof denk je natuurlijk aan de bloembollen. Maar ik was hier in het najaar en ontdekte dat je in deze regio ook in dat jaargetijde je prima kunt vermaken. Op Landgoed de Keukenhof zijn wandelroutes die je onder andere langs het kasteel leiden. En de Amsterdamse Waterleiding Duinen biedt ook heel wat wandelpaden. En de zee is nooit ver weg.

Accommodatie: Vakantiewoning Ruigenhoek (4 of 12 personen)

Activiteiten & bezienswaardigheden: de Keukenhof en in het voorjaar de bloembollen, fietsroutes, laarzenpad Lisse (over landgoed Keukenhof), Amsterdamse Waterleidingduinen (wild spotten), Zandvoort, kust en zee (beachclubs).

Overijssel

1. Sallandse Heuvelrug: beklim de on-Nederlandse heuvels

Een beetje buitenland in Nederland: heuvels beklimmmen tijdens je wandelingen in Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug. De heuvelrug kent heel wat heuvels zoals de Holterberg, de Haarlerberg en de Noetselerberg. Het hoogste punt is de Grote Koningingsbelt: 75 m boven NAP. Het nationale park nodigt vooral uit tot actieve outdooractiviteiten zoals (lange) wandelingen en mountainbiketochten.

Accommodatie: Landal Twenhaarsveld.

Activiteiten & bezienswaardigheden: wandelen, mountainbiken en wild spotten

2. De Weerribben-Wieden: leven op het water

De Weerribben-Wieden is het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van Noordwest-Europa. Heel bijzonder. Een van de betere manieren om dit te ontdekken is vanaf het water. Maak een tocht met de kano of fluisterboot en waan je even ver weg van iedereen. De fietstocht het rondje Weerribben (29 kilometer) brengt je langs leuke plaatsen aan het water. En tijdens wandelingen in de Kiersche Wijde sta je oog in oog met reeën. Wel uitkijken dat je geen natte voeten krijgt. In de leuke plaatsen kan je heerlijk genieten op terrassen aan het water.

Accommodatie: B&B ’t Leeuwterveld.

Activiteiten & bezienswaardigheden: kanoën, fluisterbootje, fietsen langs dorpjes langs het water, wandelen, Giethoorn en andere leuke dorpjes.

Leestip: Actief in de Weerribben- Wieden

Drenthe

1. Omgeving Orvelte en Dwingelderveld

In Drenthe kan je eindeloos genieten van de mooie natuur, bijvoorbeeld in Nationaal Park Dwingelderveld. Maak mooie wandelingen of pak de fiets. De kans is heel groot dat je het Drentse heideschaap tegenkomt. Er zijn meerdere schaapskooien bij het Dwingelderveld. Bezoek het openluchtmuseum Orvelte en waan je even terug in de tijd. Ook leuk met kinderen. En natuurlijk kan je de hunebedden niet overslaan. Er is een heuse Hunebedden autoroute uitgestippeld.

Accommodatie: Landal Orveltermarke

Activiteiten & bezienswaardigheden: wandelen Dwingelderveld Nationaal Park, fietsen, mountainbiken Drents-Friese Wold, schaapskooien en Drents heideschaap, wandelen Orvelterzand, wild spotten (oa de das) en hunebedden.

Leestip: 5x mooie wandelroutes bij Orvelte

Friesland

1. Friese Wouden: het onontdekte Friesland

Friesland kent iedereen wel van de meren en de waddeneilanden. Maar wist je dat je in Friesland ook bossen hebt? Deze vind je onder andere in de Friese Wouden. Dit gebied ligt in het oosten van Friesland, tegen Groningen aan. Hier wandel en fiets je in een coulissenlandschap met houtwallen, elzensingels en bomenrijen. Natuurlijk vind je hier óók water. Dus watersporten, zoals kanoën, SUPpen of varen is hier geen probleem.

Accommodatie: Bed & Breakfast Jinkepaed

Activiteiten & bezienswaardigheden: fietsen, wandelen (foodwalk!), eten bij lokale adresjes en kanoën / watersporten

Leestip: 5x actief in de nog onontdekte Friese Wouden

2. Zuidwest Friesland: Waterland van Friesland

Ontdek het zuidwesten van Friesland. De regio van de vele meren en de watersport. Maar ook van de heuvels en bossen in Gaasterland. Maak een fietstocht langs de kliffen van Gaasterland, wandel door de bossen of kano over de rivier de Luts. Hier vind je volop mooie natuurplekken. Leuke plaatsen zijn nooit ver weg en lekkere eetadressen ook niet.

Accommodatie: Appartement It Buterhus of hotel Omke Jan

Activiteiten en bezienswaardigheden: fietsen langs de Kliffen, watersporten (zeilen, kitesurfen, kanoën), gezellige terrassen aan het water, wandelen in Gaasterland, leuke plaatsjes zoals Woudsend, Balk en Lemmer, volg een deel van de Elfstedentochtroute

Leestip: Tips voor een actieve vakantie in Zuidwest Friesland

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply Iris 1 juli 2020 at 09:42

  Voor mij zijn de Veluwe en de strandhuisjes in Zeeland wel echt magische plekken in Nederland. Ook Maastricht heeft trouwens z’n charmes met een wandeling naar de top van de Sint Pietersberg.

 • Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.