Vakantie in een duurzame woning van Landal, hoe bevalt dat?

Als ik een weekendje weg wil met familie, vrienden of het gezin, kijk ik eerst altijd of er een Landal vakantiepark in de buurt is. Dit park is veruit mijn favoriet, vooral door de vrije ligging in de natuur. Je hebt veel privacy in je eigen accommodatie doordat op veel parken de huisjes vrijstaand zijn. Wel zo fijn dat je de vogels hoort en niet je buren. Verder is er wel entertainment voor kinderen, maar is dat vaak kleinschalig en veel is gericht op de natuur. Kortom een park dat bij mij past.

Vlaamse Gaai Landal Twenhaarsveld
Eekhoorn op Landal Twenhaarsveld

Oog voor de natuur en de omgeving

Veel vakantieparken worstelen met het feit dat ze verouderde bungalows hebben, die niet meer passen bij de huidige levensstandaard van de bezoeker. De bungalows moeten dan ook regelmatig gerestyled worden met nieuwe interieurs. Landal doet daar een schepje bovenop met haar duurzaamheidsbeleid. Ze laten zien dat ze oog hebben voor de natuur en de omgeving. Niet alleen door de ligging in prachtige gebieden en het vele groen op het park, maar óók door de maatregelen die zij treffen zodat we er van kunnen blijven genieten.

Regenwater wordt opgevangen en hiermee worden de planten weer voorzien van water in drogere tijden
Elektrische wagens Landal
De serviceteams van Landal rijden allemaal op de fiets of met elektrische wagens

Make-over energiezuinige vakantiewoning

In Landal Twenhaarsveld mogen we een duurzame gerestylede woning uitproberen. De woning uit 1985 heeft een make-over gehad. Er zijn maatregelen genomen om energieverbruik te reduceren, door bijvoorbeeld gebruik te maken van isolatieplaten van gerecyclede oude kranten. Verder is de hele woning aardgasvrij. Een warmwaterpomp zorgt dat het water in de cv elektrisch verwarmt. En in de woning is duurzame stroom gebruikt. Zo wordt de vraag naar nieuwe grondstoffen gereduceerd.

Links zie je de aanbouw waar de warmwaterpomp in staat
De warmwaterpomp en boiler.

Keuken van maïs, het kán!

De woning is ingericht met gerecyclede en duurzame materialen. Zo zijn de fronten van de keuken gemaakt van een FSC-spaanplaat met daartussen geperste eenjarige gewassen zoals gras, vlas of resten van maisplanten. Een keuken van geperst mais dus. Mooi!

Comfort en ervaringen verblijf

Wij nemen de proef op de som en verblijven een midweek in een duurzame woning. Op het eerste gezicht ziet deze er hetzelfde uit als alle andere bungalows. We zien alleen een aanbouw, waar de warmtepomp in blijkt te zitten. Die is best wel groot! De bungalow is mooi ingericht. De bank zit heerlijk en ook de bedden kunnen onze goedkeuring wegdragen. We slapen heerlijk. Het water uit de douche is direct warm. De temperatuur in de woning is constant, hoewel soms iets aan de lage kant. Ik weet niet hoe dat in de winter is, voor nu is het prima.

Klop klop klop, binnen?

Het enige waar we in het begin even aan moesten wennen was een soort kloppend geluid, iets wat je alleen hoort in de avond. Net of iemand 3x op de muur klopt. De eerste keer vroegen we elkaar dan ook wat er was, heb jij geklopt? Nee. Oh dat is vast de pomp. En in een van de slaapkamers hangt een melder die af en toe rood oplicht. Misschien handiger om deze niet in de slaapkamer te hangen maar ergens in de gang. Maar alles went en later in de week horen en zien we het al niet meer.

Afval scheiden: appeltje eitje op Landal

In de duurzame woning van Landal is een afvalbak aanwezig waar je heel makkelijk je afval mee kan scheiden. Mooi! Dit doen we thuis ook dus niet meer dan logisch dat je dit tijdens je vakantie ook doet. Een kleine moeite. Eén struggle met duurzame levensstijl op vakantie, en dat is de open haard. Niet echt duurzaam inderdaad, maar wel heel erg sfeervol en gezellig als je op vakantie bent. Ik kan het ook niet laten deze aan te steken. We blijven tenslotte ook maar gewone mensen.

Wat doe jij?

Landal wil in 2030 alle vakantieparken energieneutraal hebben ingericht. Een mooi streven. Zelf hebben wij thuis ook al een zonneboiler, met panelen op het dak. En we letten op kleine dingen, zoals niet elke dag vlees eten, het scheiden van ons afval en het terugbrengen van gebruik van plastic. Aardgasvrij is een mooi streven, maar een erg dure oplossing voor particulieren op dit moment. Hopelijk komt daar nog een goede vervanger voor die wel betaalbaar is. Het is goed om ons bewust te zijn welke invloed we zelf hebben op het duurzaam inrichten van de woning en duurzaam leven. Iets wat met weinig moeite gedaan kan worden, is mooi meegenomen. Je hoeft niet altijd meteen groots te denken.

Welke maatregelen neem jij al om duurzaam te leven?

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Landal Greenparks

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Janet | thatonetime 29 oktober 2018 at 19:08

  Ik ben echt een fan van Landal parken maar een kloppend geluid gedurende mijn hele verblijf gaat me wel een beetje te ver.. 😉

  • Reply Carolien 30 oktober 2018 at 19:52

   Haha, nee, even wennen, daarna hoorden we het niet meer. Dit is één van de twee gerestylde woningen. Als ze besluiten er meer te doen, hoop ik dat ze de apparaten niet naast de slaapkamer bevestigen. Verder was het echt een heel fijn huisje.

 • Reply Kelly 30 oktober 2018 at 19:05

  Ziet er inderdaad heel goed uit. Wij waren in februari in Center Parcs en ik klaag niet snel, maar daar heb ik geklaagd over ons gedateerde huisje. Dat kon echt niet meer. Ze vertelden inderdaad dat ze hingen restylen en dat is geen overbodige luxe. Landal ben ik al jaren niet meer geweest. Toch maar eens overwegen.

  • Reply Carolien 30 oktober 2018 at 19:51

   Ja. Ik ben echt fan van Landal. Centerparcs (sorry) niet. Ik vind Centerparcs vaak veel te veel animatie, massaal en de huisjes zijn minder mooi en vaak dicht op elkaar. En nee, ik krijg niet betaald van Landal.. ben oprecht fan 😛

  Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.