Weerribben – Wieden: fietsen, wandelen en varen

De Weerribben – Wieden is een uniek nationaal park in Overijssel, dat voor een groot deel bestaat uit water. Het doet mij denken aan Venetië. In dit deel van Overijssel zijn bepaalde gebieden en huizen net als daar ook alleen bereikbaar via water. Het is dan ook niet verrassend dat varen en kanoën in Nationaal Park Weerribben – Wieden populaire activiteiten zijn. Maar ook fietsen of wandelen kan je hier goed. Over leuke bruggetjes en langs de leukste plaatsen aan het water. Ik ontdek dit natuurgebied op een actieve manier en ga fietsen, wandelen en varen in de Weerribben – Wieden. Lekker dwalen en struinen door ruige natuur om nieuwe avonturen te beleven.

Waterdorpen
In de Weerribben-Wieden liggen vele leuke plaatsen waar het vervoer grotendeels over water plaatsvindt. De bekendste is natuurlijk Giethoorn, ook wel Venetië van het noorden genoemd, maar wil je eens iets anders, dan zijn de mooie plaatsen Belt-Schutsloot, Vollenhove en Blokzijl fijne alternatieven.

Weerribben-Wieden fietsen wandelen en varen

Nationaal Park Weerribben – Wieden

Nationaal park Weerribben – Wieden bestaat eigenlijk uit twee delen, de Weerribben in het noorden en de Wieden in het zuiden, in 2009 samengevoegd tot één groot nationaal park. Het is het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van Noordwest-Europa. Door vroegere turfwinning bestaat het gebied uit heel veel kanalen en open water, met name in de Wieden (in het zuiden), zie je grote plassen. Het gebied zoals het er nu uitziet is dus ontstaan door mensenhanden. Nu we geen turf meer winnen, groeit het waterrijke gebied langzaam weer dicht, vooral de kanalen bij de Weerribben. De natuurbeheerders zijn hier dan ook druk bezig om het gebied open te houden. Wist je dat de naam Weerribben verwijst naar de kanalen (weren) en de smalle stukken land (de ribben) daartussen?

Weetjes
Laagveen suggereert dat er ook hoogveen bestaat. In het kort gezegd ontstaat laagveen onder water (door afgestorven platenresten die veen vormen) en hoogveen groeit boven de grond. Krabbenscheer, zegge en biezen zijn de belangrijkste planten voor laagveenvorming, deze zie je dan ook veel in het nationale park. Hoge bomen zie je hier niet, want die kunnen niet goed wortelen, er is immers weinig grond en veel water.

Weerribben-Wieden bij uitkijktoren Wanneperveen
Water kenmerkt het Nationaal Park
Nationaal Park Weerribben-Wieden omgevallen boom
Grote bomen zie je niet in dit gebied. Ze kunnen niet voldoende wortelen. Aan deze boom die is omgevallen, zie je ook dat de wortels vooral opzij zijn gaan groeien, ipv de diepte in

Kanoën in de Weerribben – Wieden

Een van de beste manieren om de uniekheid van de Weerribben – Wieden te ontdekken is met een vaartocht vanaf het water. Dit kan met een georganiseerde tour of met een fluisterbootje, maar het leukste is toch met een kano! Ik ga op pad met dé kano expert uit het gebied: Arij van Kanoschool Herbie Bird. Samen stappen we in een Canadees en peddelen rustig door de mooie natuur van de Weerribben. Ondertussen leert Arij mij de kanotechniek bij en vertelt hij heel veel over het gebied waar we doorvaren. “Je hebt de kanotechniek voor een toerist al aardig te pakken”, zegt hij. Dat klinkt uit zijn mond toch als een aardig compliment. Hoewel ik natuurlijk weet dat ik nog veel moet bijleren. We varen door de regen, maar dat maakt mij niks uit, want op het water ben ik direct ontspannen én zo dichtbij de natuur. Dát is iets wat iedereen een keer zou moeten ervaren. Het liefst met een overnachting in de natuur erbij.

Binnenkort verschijnt een apart artikel over kanovaren in De Weerribben-Wieden.

Kanoroutes in Weerribben-Wieden
De kanoroutes zijn allemaal goed aangegeven onderweg
Kanoën Weerribben-Wieden Overijssel
Af en toe prachtige herfstkleuren
Kanoën Weerribben-Wieden in de regen
Met Arij in de kano, lekker verregend, maar oh so happy

Wandelen in de Wieden: De Kiersche Wijde

Trek je wandelschoenen aan en ontdek het veelzijdige gebied Weerribben – Wieden vanaf de grond. Droge voeten zijn echter niet gegarandeerd, want het blijft een nat veengebied. En dat merk ik ook als ik ga wandelen in De Kiersche Wijde. Er zijn hier een paar korte wandelroutes, die ik combineer tot een route van ongeveer 9 kilometer. Bij de parkeerplaats zie ik een man die laarzen en een waadpak aantrekt. “Ehm, gaat u vissen?” Vraag ik, niet helemaal gerust of dit pad wel een goed idee is. Maar meneer blijkt watermonsters te gaan nemen en daarom zo gekleed te zijn. Gelukkig maar, ik kan met mijn hoge wandelschoenen gewoon op pad.

Ik volg eerst de gele en daarna de rode routebordjes. Later ben ik wel blij met mijn waterdichte schoenen, want het is toch erg nat onderweg. In het laagveengebied wandel ik zacht verend over de zompige ondergrond, tussen het vele groen. Soms is het pad zo dichtbegroeid dat ik dwars door de planten moet. Het lijkt hier wel de jungle van Nederland! En op de rode route zie ik op meerdere plekken reeën. Ik weet niet wie meer verrast is om elkaar te zien, de ree of ik. Blijkbaar komen hier niet zo heel veel mensen.

Lees het het hele verslag in het artikel Wandelen Kiersche Wijde met nog meer foto’s.

Wandelen Weerribben-Wieden Kiersche Wijde
Struinen door het vele groen.
Weerribben-Wieden Kiersche Wijde
Mooi doorkijkje onderweg
Weerribben-Wieden Kiersche Wijde (c) Dreamtheworld
Flora Weerribben- Wieden
(c) Dreamtheworld
Reeën in Weerribben - Wieden Kiersche Wijde 
(c) Dreamtheworld
Een van de vele reeën die ik zag tijdens mijn wandeling

Dieren in de Weerribben -Wieden
Natuurlijk staat de Weerribben bekend om zijn speelse inwoner: de otter. Deze prijkt ook op het logo van het Nationale Park. Helaas is het heel lastig om dit dier te spotten. Ze leven vooral in schemer en donker. Andere dieren die kenmerkend zijn voor dit gebied of hier veel voorkomen zijn de vele reigers, waaronder de purperreiger, reeën, vossen en marterachtigen. Zelf zag ik alleen ooievaars, reeën en de blauwe reiger en zilverreiger. Tip: Beklim ook een van de drie uitkijktorens, bijvoorbeeld de uitkijktoren bij Wanneperveen, voor een prachtig uitzicht op het waterrijke gebied en de vele vogels.

Fietsen in de Weerribben – Wieden: rondje Weerribben

Naast varen en wandelen kan je ook heel goed fietsen in de Weerribben -Wieden. Met een e-bike van Recreatiecentrum De Kluft fiets ik het ‘Rondje Weerribben’ van ongeveer 30 kilometer. Deze fietsroute is een mooie kennismaking met het noordelijk deel van het Nationaal Park Weerribben – Wieden. Eerst stop ik bij het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer voor een korte introductie over het gebied. Daarna stap ik op de fiets en sla af naar Kalenberg, waar ik het lange kanaal volg. De vele kleinere molens langs het water vallen gelijk op. Ze zorgden vroeger voor het beheer van het waterpeil, nu gebeurt dat met moderne pompen. Dat is vast efficiënter, maar de molens leveren mooiere beelden op.

Snel kilometers maken is hier lastig, want het is zó fotogeniek. Al snel sta ik weer op de rem, want ik spot drie ooievaars in het veld. Een beetje te ver voor de foto helaas, maar wel genieten. Het eerste deel van de route richting Kalenberg is gelijk de mooiste. Over ontelbare bruggetjes fiets ik over kanaaltjes (de weren) en zie ik prachtige rietgedekte huizen staan op de smalle stroken land (ribben). Ik droom alvast van mijn eigen huis aan het water met een kano in het kanaal. Helaas vrees ik dat ik dan nog even moet sparen.

Weerribben-Wieden fietsen wandelen en varen
Weerribben-Wieden fietsen wandelen en varen
Nationaal Park Weerribben-Wieden fietsroute
Nationaal Park Weerribben-Wieden

B&B Het Leeuwterveld

Met mijn auto rijd ik over smalle dijken en kijk ik ver over de velden. Hier graast het vee en enkele reigers pikken een graantje mee. Op weg naar B&B Het Leeuwterveld laat ik de drukte achter mij en stuurt mijn navigatie me over smalle wegen feilloos naar mijn overnachtingsplaats. Ik draai de parkeerplaats op en word direct hartelijk ontvangen door de eigenaresse Froukje en later ook door Elbert. Met persoonlijke aandacht krijg ik alle praktische informatie die ik nodig heb, begeleid met een kopje koffie én een muffin. De prachtig ingerichte kamer inclusief luxe badkamer zorgen ervoor dat ik hier een heerlijk verblijf heb. Met mijn eigen ingang heb ik alle privacy. In de keuken staat een flesje wijn klaar voor de gasten én het ontbijt is iedere ochtend een feestje. B&B Het Leeuwterveld is een heerlijke uitvalsbasis om Nationaal Park Weerribben – Wieden te ontdekken. Na een actieve dag, slaap ik iedere keer als een roosje.

Kijk hier voor meer bijzondere overnachtingslocaties in Oost-Nederland. Van een watertoren tot een Tiny House en van slapen tussen de koeien tot sterrenkubussen, waar je zo vanuit je bed de sterren kunt tellen! Hoe bijzonder wil je het hebben?

Praktische informatie

Voor je het gebied gaat bezoeken, lees dan eerst nog even deze praktische tips, voor een heerlijk en relaxt verblijf

  • Nationaal Park & locatie
    Nationaal Park Weerribben- Wieden ligt in de provincie Overijssel in het noordoosten van Nederland. Het nationale park bestaat eigenlijk uit twee delen, de Weerribben en de Wieden. Deze samen vormen een groot natuurgebied, dat vooral uit water bestaat. Staatsbosbeheer zorgt voor de Weerribben en Natuurmonumenten voor de Wieden.
  • Bezoekerscentra
    Start je bezoek aan de Weerribben – Wieden in een van de bezoekerscentra. Hier vind je meer informatie over het gebied en kun je allerlei routekaarten kopen. Ook starten bij de centra verschillende excursies zoals vaartochten door het gebied. In de Weerribben staat het Buitencentrum van Staatsbosbeheer en in de Wieden het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten. Bij beide bezoekerscentra vind je voldoende parkeerplaatsen.
  • Bijzondere overnachtingen
    Natuurlijk is het heerlijk om te overnachten bij B&B Het Leeuwterveld. Maar je kan ook kiezen voor het avontuur en een kampeertocht met kano boeken. Of zoek je een bijzondere overnachting in Oost-Nederland, bijvoorbeeld in een watertoren, een schaapskooi of Tiny House? Genoeg keuze!

Pinterest

Bewaar deze tips op Pinterest

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Marketing Visit Oost

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

 

This function has been disabled for Dream the world.