Fietsen in De Biesbosch

Als je naar De Biesbosch gaat, dan is dat vooral om actief te zijn op het water. Het is nu eenmaal een waterrijk natuurgebied. Maar wist je dat je in De Biesbosch ook heel goed kunt fietsen? Wij fietsten er over vele dijken en bruggen. Altijd in de buurt van water.

Tip: overnachten op Natuurkampeerterrein de Knotwilg. Deze ligt niet ver van het Biesbosch Museum. En het knooppuntennetwerk komt langs de camping.

Het fietspad vlakbij Natuurkampeerterrein de Knotwilg
Bruggetjes op en af. Het ene moment klimmen en daarna naar beneden sjezen.

Startpunt Biesbosch Museum

Wij starten onze fietstocht bij het Biesbosch Museum, waar we fietsen huren. Degelijke Gazelle fietsen met versnellingen. Precies zoals ik die thuis heb. Dat is makkelijk want dat went snel. We hebben zelf een kaartje met de fietsknooppunten via het VVV gekregen. Deze dag fietsen wij een kleine ronde in de Noordwaard, die je prima in een paar uur kunt fietsen.

Knooppunten van onze fietsroute: 8 – 2- 4 – 27 – 11 – 10 – 29 – 13 (lunch) – 29 – 15 – 18 – 16 – 21 – 22 – 4 – 2 – 8

Fietsknooppunten netwerk De Biesbosch
Knooppunten kaart

Heb je zelf geen fiets bij? Dan kan je er een huren bij het Biesbosch Museum. Het museum zelf is ook een bezoek waard als je meer over (de geschiedenis van) het gebied wilt leren. Zie ook andere fiets verhuuradressen.

Langs weilanden en over dijkjes

We fietsen langs de Nieuwe Merwede over dijkjes. Het is een goed geasfalteerd pad. Aan de ene kant zien we de grote rivier en aan de andere kant vooral heel veel grazend vee in het gras, zoals Schotse Hooglanders, Konikspaarden en schapen. En we zien ook nog een ree!

Schotse Hooglanders langs het fietspad
Schapen in de wei langs het fietspad

Over smalle paden en bruggen

Na de lunch op het terras bij de Selevia Hoeve fietsen we weer richting knooppunt 29. We willen het fietspad over de bruggen en kleine dijkjes volgen. Het fietspad over de bruggen is erg leuk! Soms even terugschakelen als we een brug op moeten, maar naar beneden sjezen we dan weer extra hard. Om ons heen horen we overal vogels. En als we even stilstaan zien we er ook een heleboel. We fietsen langs de afslag naar de pont die je naar Dordrecht brengt. Wij rijden terug naar het Biesbosch Museum en leveren de fietsen weer in. En kijken terug op een leuke middag.

Fietsen over smalle dijken, zie je de fietsers?
Heel veel water om ons heen
Er leven veel vogels in en bij dit soort waterplassen
Fietsen over bruggen

Lees ook Actief in De Biesbosch voor tips voor een actief weekendje weg, naast fietsen ook tips voor kanoën, wildlife spotten, beversafari en wandelen.

Praktische informatie

 • Fietsen huren kan bij het Biesbosch Museum maar ook op andere adressen. Bekijk hier de verschillende fietsverhuuradressen.
 • Wij fietsten een korte ronde in de Noordwaard. Er zijn nog veel meer fietsroutes in De Biesbosch. Veelal thema fietsroutes, zoals de ‘Marianne Vos fietsroute’ (28,3 km), de ‘paden af, de velden in fietsroute’ (105 km), ‘rondje boerenland’ (30 km), een ‘dijk van een fietstocht'(59 km) en ‘fietsen langs de linie’. Van de routes zijn flyers die je bij de VVV kunt ophalen. Je vindt ze ook op de website van VVV Altena Biesbosch
 • Benieuwd waar je onderweg kunt stoppen om te lunchen? Of waar je een bezoekerscentrum vindt? Dit vind je op de uitgebreide Biesboschkaart.
 • Je kunt ook naar Dordrecht fietsen. Hiervoor ga je bij knooppunt 2 met de veerpont over naar knooppunt 43. Let op, de pont heeft beperkte vaartijden!
Bewaar deze tips op Pinterest

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Michelle 5 augustus 2019 at 13:01

  Wat een prachtig gebied! Heb er al meerdere malen in een bootje op het water kunnen dobberen, maar er doorheen fietsen heb ik nooit eerder gedaan.

  • Reply Carolien 5 augustus 2019 at 13:12

   Ja, de meesten verkennen De Biesbosch per kano of bootje vanaf het water (heb ik ook al paar keer gedaan en is zéker aan te raden), maar per fiets is ook heel leuk.

  Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.