De mooiste wandelroutes van De Maasduinen

Nationaal Park De Maasduinen spreekt me in eerste instantie niet zo erg aan. Ik kan me niet goed voorstellen hoe leuk of gevarieerd een natuurgebied is dat uit rivierduinen bestaat. Het is dan ook niet het eerste nationale park dat in me opkomt om te gaan wandelen. Maar omdat ik alle nationale parken in Nederland wil ontdekken, valt mijn oog uiteindelijk toch een keer op De Maasduinen. En ik besluit om een paar dagen de mooiste wandelroutes van de Maasduinen te verkennen. Kijken of ik gelijk heb of dat ik mijn beeld moet bijstellen.

Weetje: De Maasduinen is de langste rivierduinengordel in Nederland. Lang geleden, toen de Rijn nog door dit gebied stroomde hebben rivieren het landschap gevormd. Door het verplaatsen van zand en grind zijn verschillende terrassen gevormd. In de laatste ijstijd waaide het zo hard dat grote hoeveelheden zand zijn meegenomen en duinen hebben gevormd op de oostoever van de Maas, de huidige Maasduinen

Op pad met de boswachter van Stichting Het Limburgs Landschap

Om De Maasduinen beter te leren kennen start ik mijn kennismaking met dit natuurgebied met een boswachter van Stichting Limburgs Landschap. Op een hele warme dinsdagmiddag staat boswachter Lia mij al op te wachten bij de entree van Landgoed De Hamert. De lange wandeling die ze in gedachten heeft, wordt een iets verkorte versie wegens de tropische temperatuur deze dag. Maar het is wel een wandelroute waar ik direct kennismaak met de diversiteit van het Nationale Park. Waar ik nog denk dat De Maasduinen alleen uit duinen, zand en heide bestaat, laat Lia mij ook een hele andere kant zien: bossen, vennen én een heuse beek met heel veel groen eromheen. Een van haar favoriete plekken.

Lia bij één van haar favoriete plekken in Maasduinen Nationaal Park: het Geldernsch-Nierskanaal

De tips van boswachter Lia

Wat je zeker moet bezoeken als je naar De Maasduinen komt, volgens boswachter Lia:

1. Landgoed De Hamert. Tijdens een korte wandeling zie je goed de kenmerken terug van Nationaal Park De Maasduinen (heide, bos, de duinen, vennen én de parel het Geldernsch-Nierskanaal)

2. Reindersmeer. Hier heb je het gevoel of je in het buitenland zit als je kijkt op het blauwe meer. Heel on-Nederlands.

3. Uitkijktoren in het Bergerbos in Afferden. Hier vandaan heb je een prachtig uitzicht over de omgeving en het Nationale Park.

Mooiste wandelroutes Maasduinen
Prachtige zonsopkomst in De Maasduinen

3x de mooiste wandelroutes in Nationaal Park De Maasduinen

Natuurlijk luister ik naar de expert en kies ik voor wandelingen in de gebieden die Lia me heeft aangeraden. Wil je ook de mooiste wandelroutes en plekken van de Maasduinen NP ontdekken? Ga dan ook naar Landgoed de Hamert, het Reindersmeer en het Quin met de uitkijktoren. Hieronder geef ik je alvast een aantal routes die je kunt verkennen.

1. Wandelen bij Landgoed De Hamert

Landgoed De Hamert is een natuurgebied in het zuiden van Nationaal Park De Maasduinen. En wat mij betreft ook gelijk één van de meest gevarieerde gebieden van het nationale park dat ik tot nu toe gezien heb. Je vindt hier loof- en naaldbossen, de paraboolduinen, vennen en heidevelden. Maar ook het snelstromende Geldernsch-Nierskanaal omringd door vochtige bossen. Ook vind je hier een aantal cultuurhistorische bezienswaardigheden, zoals het eeuwenoude vorstengraf (2000 jaar voor Christus) en het Monument der Gevallenen, ter herinnering aan de Tweede Wereld Oorlog. Er zijn heel wat korte wandelroutes uitgezet in dit deel van De Maasduinen. Combineer een paar van deze wandelingen of maak je eigen wandelroute met behulp van het knooppuntennetwerk.

Startpunt: parkeerplaats bij Landgoed de Hamert

Horeca: Jachthut op Den Hamer

Routes: er lopen verschillende routes (te volgen aan gekleurde paaltjes) door het gebied en je kunt ook m.b.v. knooppunten een route uitstippelen.
Zelf gelopen: rode route tot aan Pikmeeuwenwater, daarna bij het Geldernsch-Nierskanaal de wit/groene route tot aan het Vorstengraf en vervolgens via de blauwe route terug naar de parkeerplaats (13,5km)

Te zien en doen: zandduinen, zandhagedis spotten, op zoek naar landgeiten, vogels spotten bij kanaal (waaronder de ijsvogel), Monument der Gevallenen, Vorstengraf

Mooiste wandelroutes Maasduinen
Ree bij Landgoed de Hamert

2. Wandelen rond het Reindersmeer

Het Reindersmeer is een van de bekendste plekken van De Maasduinen. Hier vind je ook een klein bezoekerscentrum met informatie over het landschap en de dieren die er leven. Zo kan je oog in oog komen te staan met de vos, ree, das, bever en eekhoorns. Ook de zandhagedis, de levendbarende hagedis, gladde slang en hazelwormen komen hier voor. Het Reindersmeer is net als het aangrenzende Leukermeer een kunstmatig meer ontstaan door grind- en zandwinning. Nu is het een mooi natuurgebied en maakt het onderdeel van Nationaal Park De Maasduinen. In de voormalige sluis die het Leukermeer met het Reindersmeer verbindt bevindt zich nu een brasserie waar je heerlijk kunt bijkomen van je wandeling.

Mooie zonsopkomst bij het Reindersmeer
Mooiste wandelroutes Maasduinen
Knooppuntenbordje, hier sloeg ik linksaf richting schaapskooi

Startpunt: parkeerplaats bij Brasserie in de Sluis

Routes: er is een uitgezette route (rode paaltjes) van 8 kilometer. Als je het trekpontje neemt is deze in te korten tot 4 kilometer. Ook kan je routes uitstippelen met behulp van het wandelknooppuntennetwerk.
Zelf gelopen: de rode route (8 km) aangevuld met knooppuntenroute naar de schaapskooi (knooppunten 99, 95, schaapskooi en terug naar het meer), totaal ongeveer 11 kilometer.

Horeca: Bosbrasserie in de Sluis en IJstoren bij de Sluis

Te zien en doen: natuurlijk het meer, met trekpontje over het meer, uitkijkpunten over het water, vogels spotten (vooral ook de ijsvogel en de zwarte specht), speuren naar bever(sporen), bezoek de schaapskooi.

3. Wandelen bij het Quin

Het Quin ligt meer in het noorden van Nationaal Park De Maasduinen, in het Bergerbos, en bestaat voornamelijk uit vennen en heidevelden. Het gebied wordt omringd door de paraboolduinen van het nationale park. Op verschillende plekken heb je dan ook een prachtig uitzicht op het gebied. Je hebt kans om grote grazers te zien, zoals Schotse Hooglanders en Nederlandse landgeiten. Vergeet ook vooral niet de uitkijktoren te beklimmen. Deze staat op de hoogste paraboolduin van het nationale park. Er lopen verschillende wandelroutes door dit deel van Nationaal Park De Maasduinen, die je ook kunt combineren voor een lange route.

Mooiste wandelroutes Maasduinen
Uitzicht vanaf de uitkijktoren

Startpunt: parkeerplaats aan de Bosweg. Bosweg 5851, Afferden, iets voorbij activiteitencentrum de Zevenboom

Horeca: niet op de route, wel in het plaatsje Afferden

Routes: er zijn twee routes in dit deel uitgezet (eventueel uit te breiden met een derde route) te volgen via gekleurde paaltjes: De Rivierduinenroute (6,4km) en de route Broederbos (7,9km). Route Duvelskuul (7,9km) kan je combineren met het Broederbos. De Duvelskuulroute start niet vanaf de parkeerplaats aan de Bosweg. Naast de uitgezette routes loopt ook het wandelknooppuntennetwerk door dit gebied.
Zelf gelopen: Rivierduinenroute

Te zien en doen: uitkijktoren beklimmen, Schotse Hooglanders spotten, vlinders en libellen fotograferen bij de vennen, vogelkijkscherm bij de Zevenboomsven

Wandel- en fietsroutes

Nationaal Park De Maasduinen is groot en je kunt er dan ook zeker veel verschillende korte routes lopen, maar ook combinaties van routes maken. Met deze wandelgids stippel je je eigen wandelroutes uit of je volgt een van de bestaande klompen- of streekpaden. Liever De Maasduinen en Noord Limburg op de fiets verkennen? Stippel dan je eigen routes uit met deze kaart. Op de website van het nationale park vind je ook informatie en suggesties voor het verkennen van De Maasduinen.


Wat heb ik genoten van Nationaal Park De Maasduinen. Er is veel meer variatie dan ik van tevoren had gedacht. Het omvat zoveel meer dan alleen maar rivierduinen. Ik heb nog lang niet alles gezien, dus ik moet zeker nog een keertje terug.

Accommodatietip: Wil je ook de Maasduinen meerdere dagen verkennen? Boek dan nu net als ik een fijne bungalow bij Landal De Vers. Ook in de buurt van dit bungalowpark kan je mooie wandelingen maken in de Overloonse duinen.

Pinterest

Bewaar deze wandelroutes op Pinterest

Workshop natuurfotografie

Ook zulke natuurfoto’s leren maken als in dit artikel? Volg dan een van de workshops fotografie van Carolien Boogaard, de fotograaf die deze foto’s heeft gemaakt.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

 

This function has been disabled for Dream the world.