Ontdek het natuureiland Marker Wadden tijdens een weekendje weg

Als echte natuurliefhebber moest het er natuurlijk een keer van komen dat ik naar de Marker Wadden zou gaan. Toen ik een uitnodiging van Landal kreeg om het natuureiland Marker Wadden te ontdekken tijdens een weekendje weg, hoefde ik dan ook niet lang na te denken. Natuurlijk wil ik dat! De Marker Wadden is een nieuw aangelegd eiland in het Markermeer waar de natuur centraal staat. Niet alleen wat betreft het landschap en de dieren, maar ook het verblijf van de gasten. Want mensen zijn hier te gast en moeten zich aanpassen aan de natuur. De 4 eilandhuisjes zijn dan ook energieneutraal, alle energie wordt zelf opgewekt met behulp van zonnepanelen. En energiezuinig recreëren wordt hier sterkt gestimuleerd.

De Marker Wadden, onderdeel van het Nationale Park Nieuw Land, bestaat uit 5 eilanden, waarvan 1 eiland toegankelijk is voor publiek. De overige eilanden zijn natuureilanden. De eilanden zijn door de mens aangelegd. Als oplossing voor het verslibben van het Markermeer en de daarbij behorende natuurproblemen. Met de Marker Wadden wordt de natuurwaarde weer teruggegeven aan het Markermeer. En tot nu toe lijkt dat te gaan lukken. Pioniersplanten groeien er volop en vogels zijn er massaal neergestreken. Of de gestelde doelen gehaald worden moet nog blijken, maar de eerste tekenen zijn positief.

natuureiland Marker Wadden weekendje weg
Hoofdeiland Marker Wadden gezien vanaf de veerboot

Overnachten op de Marker Wadden

Het is mogelijk om een (half) dagje naar de Marker Wadden te komen, maar om van de rust op het eiland te genieten en alle plekken te ontdekken is een weekendje weg op natuureiland de Marker Wadden een beter idee. Op dit moment zijn er 2 mogelijkheden om te overnachten: 1). in de mooie en luxe eilandhuisjes van Landal of 2). met je eigen (zeil)boot in de haven. Een derde mogelijkheid is in oprichting: een kleine natuurkampeerterrein staat gepland om volgend jaar (2021) open te gaan. Zelf overnacht ik in een van de eilandhuisjes en die zijn echt geweldig. Uitzicht op de duinen en alles binnen handbereik.

Eilandhuisjes Landal Weekendje weg natuureiland Marker Wadden
De eilandhuisjes van Landal, ideaal voor een weekendje weg op de Marker Wadden

1. Eilandhuisjes Landal Marker Wadden

De 4 eilandhuisjes op de Marker Wadden zijn energieneutraal. De zonnepalen zorgen ervoor dat je warm water hebt, kunt koken en dat de verwarming het doet. De inrichting is heel mooi qua style en kleuren afgestemd op de omgeving (strand) en je hebt alles wat je nodig hebt. Ik ben zelf gelijk helemaal weg van de grote loungebank bij het raam. Heerlijk om daar in weg te kruipen met een drankje en een mooi boek. In de huisjes hangt een stoplicht*. Als het licht op groen staat heb je voldoende energie, als het naar oranje gaat moet je zuiniger aan doen en als het op rood staat vallen sommige functies uit en kan je de oven of koffiezetapparaat niet gebruiken. Maar geen nood, er is ook een fluitketel en opschenkfilter, dus nooit nood aan koffie! Ik heb nog nooit zoveel in een vakanitehuisje doorgebracht, maar die bank was zo’n fijne plek met uitzicht op de duinen, dat ik soms moeite had om naar buiten te gaan.

*toen ik er verbleef werkte het stoplicht niet door de brand die er is geweest, maar dat wordt binnenkort weer hersteld.

natuureiland Marker Wadden weekendje weg
natuureiland Marker Wadden weekendje weg Eilandhuisje

2. Haven Marker Wadden

Met een eigen boot kan je zelf naar de Marker Wadden varen en hier in de haven verblijven. Je betaalt naast liggeld ook een gebiedsbijdrage voor het onderhoud van het natuurgebied. De ligplaatsen zijn niet vooraf te reserveren. Er zijn weinig voorzieningen dus handig als je zelf voorziend bent. Er is een wc in het restaurant. Het gebouw met de algemene voorzieningen (douche/wc) is helaas laatst afgebrand, dus deze moet opnieuw opgebouwd worden.

natuureiland Marker Wadden weekendje weg

3. Natuurkampeerterrein Marker Wadden

Het is de bedoeling dat volgend jaar (2021) er een klein natuurkampeerterrein open gaat. Het wordt een trekkersveld bedoeld voor kleine koepeltentjes, dus zeker geen gewone camping. En ook als kampeerder moet je alles zelf meenemen. Er kan pas gekampeerd worden als het gebouw met de sanitaire voorzieningen weer opgebouwd is. Naar verwachting zal het kampeerterrein in 2021 opengaan.

Wat doen op de Marker Wadden?

Het hoofdeiland van Marker Wadden bestaat uit een haven, een eilandpaviljoen, gebouwen voor onderzoekers en een gebouw voor eilandwachters. Verder vind je er strand, duinen en veel zand. Op Sommige plekken is er al flink veel aan vegetatie gegroeid en wandel je tussen het hoge riet. Maar eerlijk is eerlijk, veel faciliteiten en vertier heb je niet op de Marker Wadden. En dat is nou ook net de bedoeling, want het eiland is bedoeld voor de natuur en de natuurliefhebber. En die zullen genoeg zien.

natuureiland Marker Wadden weekendje weg

Wandelen op natuureiland Marker Wadden

Er ligt 12 kilometer aan wandelpaden op het natuureiland Marker Wadden. Deze variëren van onverharde zandpaden over het strand tot verharde paden in het binnenland. En over natte gebieden liggen vlonderpaden. Er zijn 2 routes door Natuurmonumenten uitgestippeld, maar het eiland is erg klein en je kunt gemakkelijk zelf rondstruinen aan de hand van de globale plattegrond. Soms zijn gebieden wel afgesloten in verband met broedseizoen of doordat er gevaarlijke situaties zijn ontstaan, bijvoorbeeld door weggeslagen kustlijn of ingezakte brug.

Op verschillende plekken liggen vlonderpaden

Op excursie met Natuurmonumenten

Als je een weekendje weg op natuureiland Marker Wadden bent, dan is een excursie met Natuurmonumenten een aanrader. Vrijwilligers leiden je rond en vertellen meer over het ontstaan van dit natuureiland. En ze laten bijzondere flora en fauna zien. Op een bord bij de eilandwachtersgebouw staat welke dieren (vogels) er die dag gezien zijn. Ik ga op pad met Barbara en ik leer heel wat bij over het eiland. Ook weet ik nu dat moerasandijvie een echte pioniersplant is en dat je het kunt eten. Het smaakt een beetje bitter, maar je kan er een prima stamppot van maken. In mei-juni verschijnen er gele bloemen die naar honing ruiken en in trek zijn bij veel insecten.

Eilandexcursies zijn direct met de veerticket te boeken als je een dagdeel naar Marker Wadden komt. Verblijf je er langer, dan boek je jouw excursie ter plekke bij de eilandwachtersgebouw. De excursie duurt ongeveer 1,5 uur. En toen wij er waren vertrok er een groep om 11.00 uur en eentje om 14.00 uur. Controleer de juiste tijden ter plekke of op de website van Natuurmonumenten.

Barbara geeft een rondleiding tijdens mijn weekendje weg op natuureiland Marker Wadden
Barbara laat mij de moerasandijvie zien
Moerasandijvie is een echte pioniersplant en groeit op zeer veel plekken op de Marker Wadden

Vogels kijken en fotograferen op de Marker Wadden

Een weekendje weg op natuureiland de Marker Wadden is een walhalla voor vogelspotters en dan vooral als je van watervogels houdt. Zowel aan het strand als op het binnenwater komen heel veel soorten voor. In de lucht circuleren regelmatig roofvogels, vooral de bruine kiekendief zie ik regelmatig tijdens mijn verblijf. En waarschijnlijk heb ik ook de zeearend gezien. Heel ver weg en niet met 100% zekerheid, maar het leek er erg op. En dat is goed mogelijk, want de zeearend circuleert ook regelmatig boven de Marker Wadden. Op het hoofdeiland vind je 3 vogelkijkhutten en -schermen. En een uitkijktoren waar je ver over de waterplas vol vogels kan kijken.

Tip: kijk op waarneming.nl om te zien welke vogels er de afgelopen periode op het hoofdeiland van de Marker Wadden zijn gespot. Dan krijg je een goed idee wat jij kan zien tijdens jouw verblijf. Hoewel geluk natuurlijk ook altijd meespeelt.

Bontbekplevier
bruine kiekendief
Bruine kiekendief

Vogelkijkhut de Duikeend

Vogelkijkhut de Duikeend ligt het dichtstbij het centrale havengebied van de Marker Wadden. De hut is zo gebouwd dat je op ooghoogte naar de vogels kunt kijken. Je zit een beetje onder het water. Je kijkt een eend zo recht in de ogen. Als deze er dan zwemmen, als wij er zijn is er geen eend te zien. Wel zien we er visjes zwemmen: baarsjes. Ook leuk!

Vogelkijkhut de Lepelaar

Vogelkijkhut de Lepelaar kijkt uit over een waterrijk gebied waar veel vogels zitten. Je hebt de kans om hier de porseleinhoen, waterral en allerlei soorten eenden te zien. Ik zie ze niet, alleen maar een meerkoet. Wel zie ik baardmannetjes in het riet niet ver van de vogelkijkhut bij het vlonderpad. Helaas blijven ze niet mooi zitten voor de foto. Soms heb je geluk en soms niet. Er komen in ieder geval genoeg vogels voor in de omgeving van vogelkijkhut de Lepelaar.

Vogelkijkscherm de Aalscholver

Het verste van het havengebied is het vogelkijkscherm de Aalscholver. Het scherm staat op een klein stukje land midden in een grote waterplas. Op weg naar het vogelkijkscherm komen we een eenzame zwaan tegen. En een jonge meerkoet, waarvan ik nog even dacht dat het een bijzondere hoensoort was. Rondom het water bij het vogelkijkscherm vliegen heel wat visdiefjes boven mijn hoofd. Iets verderop zie ik ook nog jonge visdiefjes, van nog heel klein tot al wat groter. Een leuk gezicht!

natuureiland Marker Wadden weekendje weg

Uitkijktoren de Steltloper

Uitkijktoren de Steltloper is niet echt een vogelkijkhut, maar vanuit deze uitkijktoren heb je wel een mooi uitzicht over een grote waterplas waar veel vogels in zitten. Vooral de lepelaars houden van dit water en de kans is dan ook groot dat je ze hier ziet. Ik tel er wel 15 bij elkaar! Verder zie ik in dit water een kemphaan, steenlopers en kleine strandlopers.

natuureiland Marker Wadden weekendje weg Steltloper
natuureiland Marker Wadden weekendje weg
Uitzicht vanaf de Steltloper

Zonsondergang bekijken

Als je blijft overnachten op de Marker Wadden kan je meerdere keren de zonsondergang bekijken. En die is mooi op de Marker Wadden, met al het water en de wolken. Maak dus zeker een avondwandeling als je op het eiland bent. Ook een leuke manier, neem plaats op de ligstoelen bij het Eilandpaviljoen en geniet al liggend, al dan niet met een drankje in je hand van de ondergaande zon in de zee.

Voorzieningen

Je komt naar het natuureiland Marker Wadden om tot rust te komen en om de natuur te verkennen. Je moet wel een beetje een avontuurlijke geest hebben, want er zijn weinig voorzieningen en faciliteiten hier. Er is geen winkel dus je eigen boodschappen moet je zelf meenemen. Of je laat een boodschappenpakket in je huisje bezorgen. Bij de eilandwachters zijn wel wat hoognodige (vergeten) spullen te koop zoals koffie, thee, limonade, wc papier etc. Er is een restaurant waar je tussen 11 en 17u terecht kunt voor koffie/thee, lunch of een drankje. Avondeten zal je zelf moeten maken. In de eilandhuisjes van Landal is alles aanwezig voor een comfortabel weekendje weg op natuureiland Marker Wadden.

Praktische info

Als je naar de Marker Wadden wil voor meerdere dagen, dan is het handig om een aantal zaken vooraf te weten. Ik heb enkele praktische informatie voor je op een rij gezet.

 • Vervoer naar de Marker Wadden: als je een eilandhuisje boekt bij Landal, zit de veerbootticket hierbij in. Je krijgt meer informatie via je boeking en ook op de website van Landal staat de vertrektijden. Natuurlijk kan je ook met je eigen boot komen of op een dagtrip met de veerboot of een charterboot.
 • Parkeren. De auto kan niet mee naar de Marker Wadden. De veerboot vertrekt vanuit Bataviahaven in Lelystad. In de omgeving zijn verschillende parkeermogelijkheden. VOC garage is de dichtstbijzijnde en daarmee ook de duurste.
 • Bagage: alles wat je meeneemt moet mee op de boot. Als er veel mensen zijn is er niet veel plek. Daarom mag je per persoon 1 tas meenemen en per huisje 2 tassen met boodschappen. Ik had een dagrugzak bij voor mijn camera en een grote trolleytas met kleding en boodschappen.
 • Eten / drinken: er zijn geen winkels op Marker Wadden en er is ook geen restaurant waar je kunt dineren. Dit betekent dat je alles zelf mee moet nemen. Van je ontbijtspullen tot je avondeten. Op het eiland heb je nog wel wat noodvoorraad (zoals koffie / thee en drinken), mocht je iets vergeten zijn.
 • Voorzieningen: op de Marker Wadden zijn verder geen voorzieningen, behalve het eilandpaviljoen waar je terecht kunt tussen 11.00 en 17.00 uur voor een hapje en drankje.
 • Weer: houd er rekening mee dat het (bijna) altijd waait op de Marker Wadden. Ook kan het weer erg snel omslaan. Houd de weersvoorspellingen in de gaten. Stevige wandelschoenen zijn een must.

Pinterest

Bewaar dit artikel op Pinterest

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply Wereldreizigers.nl 10 september 2020 at 13:08

  Verre reizen zit er voorlopig even niet in dus we zoeken naar opties dichtbij huis. Bedankt voor deze leuke tip!

 • Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.