Wandelroute rondom Rheeze in Overijssel (ca 13 km)

In de winter ben ik een paar dagen in Twente (Overijssel) om te wandelen en te fotograferen. Ik overnacht bij Landal De Vlegge en verken van hieruit natuurgebied Engbertsdijksvenen. Daarnaast volg ik deze wandelroute rondom Rheeze in Overijssel. Een prachtige afwisselende route over onverhard terrein, door bossen, over heide en langs verschillende meertjes.

Deze wandelroute rondom Rheeze stippel ik uit met behulp van deze wandelkaart. Liever fietsen in het Vechtdal, stippel dan je fietsroute uit met deze kaart.

Klimmen bij Rheezerbelten

Ik start mijn wandelroute rondom Rheeze in Overijssel bij restaurant Rheezerbelten, waar ik mijn auto heb geparkeerd. Het is even zoeken naar het beginpunt waar ik wil starten (G30), maar na wat heen en weer geloop heb ik het gevonden. Ik duik via een smal paadje het bos in en zie de vogels voor mij uitvliegen. Het paadje blijft slingeren en vooral ook klimmen. Ik ben hier bij de Rheezerbelten en hier vind je stuifduinen van wel 12 meter hoog en dat merk ik.

Brinkdorp Rheeze

De route komt langs Brinkdorp Rheeze (even stukje afslaan naar de Brink) waar je terug in de tijd gaat. Je ziet hier direct de kenmerkende boerderijen in Saksische stijl met rieten daken en riet op de buitenmuren in vlechtpatroon. Het dorp stamt al uit de vroege middeleeuwen en is opgebouwd rondom de brink. De boerderijen staan met hun grote deuren naar de brink gericht. Vroeger kwam het vee ’s avonds terug van de wei en liep zo via de grote deuren de stal in. Je kunt je het nog steeds voorstellen als je door het brinkdorp loopt.

De Oldemeijer

Vanuit het brinkdorp besluit ik om direct richting Recreatiegebied Oldemeyer wandel. Het weer is erg wisselvallig en er komt een grote hagelbui uit de lucht. Het maakt het wandelen in de openlucht even niet zo lekker dus ik besluit eerder af te slaan en de route wat in te korten. Gelukkig wisselen hagel en zon elkaar af, maar het blijft heel erg koud. Ik wandel over de sprookjescamping richting het meer. Ik kan me voorstellen dat je hier in de zomer lekker kunt liggen en afkoelen, nu ligt het er koud en verlaten bij. Diep weggedoken in mijn jas vervolg ik mijn pad door de bossen van Hardenberg.

Zwanenmeer met vogelkijkhut

Inmiddels behoorlijk verkleumd kom ik aan bij de Haarplas. Dit meer wordt ook wel Zwanenmeer genoemd, naar de vorm van het meer, vanuit de lucht gezien. Ik ben blij om de vogelkijkhut te zien, even tijd voor een lunchpauze met warme thee. Tegelijkertijd tuur ik door mijn verrekijker of ik nog bijzondere vogels spot. Ik kom hier niet verder dan eenden en een buizerd hoog in een boom.

Vogels spotten in het bos

Na een stop in de vogelkijkhut ben ik weer wat opgewarmd en kan ik weer op pad. Het is ook gestopt met hagelen en regenen en in het bos loop ik wat in de luwte. Nu het weer rustiger is geworden zie ik ook weer meer vogels vliegen en hoor ik de bonte specht roffelen. Opeens zie ik een vogel in een boom heen en weer hupsen, driftig in de takken hakkend. Het is de boomklever, die leuke vogel met een boevenmasker. De route gaat afwisselend door bos en over heidevelden. Aan het eind wandel ik door drassige weiden en ben ik weer terug bij de Rheezerbelten. Nog een paar honderd meter door het bos en ik sta weer bij mijn auto.

Tip in de omgeving: Uitkijkpunt Distelbelt

Uitkijkpunt Distelbelt ligt niet aan de route, maar wel op rijafstand van de route. Het is het zeker even waard om de rit naar dit uitkijkpunt te maken. Zeker tegen zonsondergang. Je hebt een weids uitzicht op de rivier de Vecht en haar aftakkingen. Deze heuvel is gemaakt met het afgegraven zand uit de rivier. De Vecht heeft een lengte van 167 kilometer, vanaf de bronnen in Duitsland tot aan het Zwartewater in Zwolle.

Praktische tips:

  • Locatie: Rheeze ligt in het Vechtdal in Overijssel ten zuiden van Hardenberg (en Slagharen)
  • Parkeren: Parkeerplaats bij Restaurant Rheezerbelten, Grote Beltenweg 1b, 7771 SX Hardenberg.
  • Wandelroute: met behulp van de kaart van het wandelnetwerk kan je je eigen route uitstippelen. De route in dit artikel volgt de volgende knooppunten:G30, G31, G34, G21, G22, G23, G15, G14, G13, G18, G11, G17, G33, G32, G31, G30. Eigenlijk wilde ik van G14 nog naar G44 en dan naar G18, maar het was zulk slecht weer dat ik de route iets ingekort heb.
  • Toegankelijkheid: de route is grotendeels onverhard en op sommige plekken, bijvoorbeeld bij Rheezerbelten heb je hoogteverschil
  • Honden: delen van de route zijn niet toegankelijk voor honden (zie kaart wandelnetwerk en borden bij entree)
  • Horeca: bij begin- en eindpunt vind je restaurant Rheezerbelten. Ook bij Rheeze vind je horeca.
  • Wildlife spotten: onderweg zie je veel vogels, zoals spechten, roofvogels en zangvogels. Er leven ook zoogdieren in het gebied, zoals eekhoorns en reeën.

Pinterest

Bewaar deze wandelroute op Pinterest
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

 

This function has been disabled for Dream the world.