De mooiste wandelroutes van de Sallandse Heuvelrug

Begin van de herfst verblijf ik meerdere dagen in een huisje op het Landalpark Twenhaarsveld in Overijssel. Op uitnodiging van Landal mag ik een duurzame woning uitproberen. Deze bevalt prima! Eerder verbleef ik al eens op dit park en schreef ik het artikel Weekendje weg in Overijssel. Er is van alles te beleven in en rondom het park. Dit keer kom ik echter met één doel en dat is: wandelen op de Sallandse Heuvelrug.

Prachtige uitzichten op de Sallandse Heuvelrug

De Sallandse Heuvelrug, eeuwenoud Nederlands landschap

De Sallandse Heuvelrug is een natuurgebied in de provincie Overijssel. Het bestaat voor een groot gedeelte uit droge heide. Natte heide vind je alleen nog bij het Boetelerveld. Het Nationale Park heeft maar liefst 26 bergen, variërend van 38 tot 75,5 meter. Geen wonder dus dat je hier ook prachtige vergezichten hebt als je wandelend op pad gaat. De Sallandse Heuvelrug is 180.000 jaar ontstaan in de (voorlaatste) ijstijd. Gigantische ijsmassa’s schoven vanaf Scandinavië naar het zuiden en namen zand en stenen mee. Halverwege Nederland kwamen ze tot stilstand. Door de ijsmassa werd de grond opzij gedrukt. Zo zijn de Utrechtse Heuvelrug, de Veluwe en de Sallandse Heuvelrug ontstaan.

Sallandse Heuvelrug mooiste wandelroutes
De Sallandse Heuvelrug bestaat voor grootste gedeelte uit heide. En uit bergen, zodat je vaak een prachtig vergezicht hebt.

Wandelen en wild spotten op de Sallandse Heuvelrug

In de bossen en op de heide wonen verschillende dieren, waarvan de korhoender de bekendste is op Salland. Deze vogel komt in het wild in Nederland alleen nog maar voor op de Sallandse Heuvelrug. Verder komen hier onder andere reeën, vossen, dassen, bunzings en boommarters voor. Je ziet wel veel sporen, vooral van de vossen, maar de meeste dieren zal je zelf niet tegenkomen. Zij zijn alleen in de nacht actief.

Schrale grond goed voor bessen: blauwe, rode en jeneverbessen

Wat flora betreft vind je veel heide in Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. Ook vind je er vossenbessen en blauwe bosbessen. Vossebessen zijn rode bessen die heel veel door vossen gegeten worden. De pitjes vind je vaak in de ontlasting. Ook de korhoenders houden van vossenbessen. Aan de randen vind je ook loofbomen, die prachtig verkleuren in de herfst. En op Salland vind je jeneverbesstruiken. Het gaat landelijk gezien niet goed met deze plant. Ze staan op de rode lijst van bedreigde plantensoorten. Maar op Salland vind je ze nog wel.

De hazelworm, lijkt een slang maar is een hagedis zonder poten

De wandelroutes

Vanuit verschillende ingangen starten wandel-, fiets- en atb-routes door het park. Ik geef je tips voor 3 routes. Elke route start bij een andere ingang. Je vindt er parkeerplaatsen, een informatiepunt en horecagelegenheid. Stippel zelf je routes uit met deze wandelkaart.

1. startpunt wandelroute Natuurdiorama Holterberg – Holten

De Holterberg is één van de 26 bergen die de Sallandse Heuvelrug kent. Dit gebied ligt in het zuiden, niet ver van Holten. Je vindt hier ruime parkeergelegenheden, verschillende horeca én het natuurdiorama Holterberg. Wij kiezen voor de wandeling de Heidemars, op papier 15 kilometer, maar wij komen aan 18 kilometer. De route is een combinatie tussen de gele, paarse route en rode route en loopt ook een stuk over het Pieterpad. Je komt overblijfselen tegen van de Tweede Wereldoorlog (begraafplaats en onderduikershut). Verder loop je een prachtige route over de Holterheide en De Sprengerberg, met veel panorma uitzichten. Tot slot passeer je het Numendal, een van de diepste smeltwaterravijnen van de Heuvelrug.

De routeomschrijving van de Heidemars inclusief plattegrond is te verkrijgen bij Natuurdiorama Holterberg (kosten: €1,50).

Bij dit startpunt:
→ Horeca: verschillende horecagelegenheden, oa een bistro en pannenkoekenrestaurant
Natuurdiorama Holterberg: in dit natuurmuseum vind je meer dan 1000 opgezette dieren uit Europa. Ook kan je hier wandelroutes kopen, zoals de Heidemars die wij hebben gelopen.
 → Er staan informatieborden met de wandel- en fietsroutes in de omgeving

Lees nu het uitgebreide verslag van de Heidemars wandelroute en bekijk de vele foto’s

Heel veel heide en zandpaden. Op dit soort paden kan je de hazelworm tegenkomen

2. startpunt wandelroute Informatieschuur De Pas – Haarle

Dit startpunt bij Haarle vind je aan de westkant van de Sallandse Heuvelrug. Hier vind je in de boerderij Erve de Pas een horecagelegenheid en een informatieschuur van Natuurmonumenten. Er is een ruime parkeerplaats, iets verderop. Er wordt aan een nieuwe gewerkt als wij er zijn (okt 2018). Vanaf de parkeerplaats starten verschillende wandelingen. Wij lopen een route van 8 kilometer, grotendeels de groene route, gecombineerd met een stukje paars (over de heide) en de oranje route. We komen langs een schaapskooi waar de kleine schapen in de wei grazen. Op de heide zien we een herder met een schaapskudde.

Deze wandeling is vooral mooi in de herfst, want je loopt regelmatig door bosrijke gebieden. Als je de vliegenzwam nog niet gezien hebt, moet je deze wandeling lopen.

Bij dit startpunt
Horeca: Herberg de Pas
Informatieschuur De Pas van Natuurmonumenten
Bij de informatieschuur vind je buiten ook borden met de wandel- en fietsroutes die hier starten.
Tip: vanaf dit startpunt kan je ook de Woeste Sprengenberg wandelen (17,74 kilometer), deze komt langs gebied waar Schotse Hooglanders grazen en langs de Fazantweide.

Lees nu het uitgebreide verslag van de wandeling bij Haarle én bekijk nog meer foto’s!

De rood met witte stippen paddenstoel (vliegenzwam) vind je veel in de bossen op de Sallandse Heuvelrug

3. startpunt wandelroute Buitencentrum Sallandse Heuvelrug – Nijverdal

De derde wandeling starten we bij Nijverdal, vlakbij de Noetselerberg. Hier wandelen we zo’n 12 kilometer door bos en heide. Je vindt hier een grote parkeerplaats en een informatiecentrum van Staatsbosbeheer. In de omgeving zijn veel natuurlijke speelmogelijkheden voor kinderen. Bij het Buitencentrum vind je een plattegrond met alle gemarkeerde wandelroutes. In het begin is het even zoeken welk pad je moet nemen, omdat er zoveel mogelijkheden zijn.  We volgen grotendeels de blauwe, geel/oranje en rode route. Eerst lopen we een groot stuk door bos. Bij de heide passeren we 2 uitzichtpunten. Je kunt tot ver kijken! Over de heide wandelen we via kleine paadjes richting de Haarlerberg. Via het bos, waar de schaapskooi en het monument van werkkamp Twilhaar staat, wandelen we weer terug naar het beginpunt.

Bij dit startpunt:
→ Horeca: bij het Buitencentrum vind je een terras en horeca.
→ Buitencentrum Sallandse Heuvelrug van Staatsbosbeheer: hier vind je informatie over het Nationale Park, er is ook een cadeauwinkel. Buiten zijn veel (speel)voorzieningen voor de kinderen
→ Informatiepanelen met fiets- en wandelroutes vind je buiten bij het Buitencentrum

Lees nu het uitgebreide verslag van de wandeling bij Nijverdal én bekijk nog meer foto’s!

Schaapskooi op de route bij Nijverdal

Algemene tips & praktische informatie

 • Voor de wandelingen hebben wij gebruik gemaakt van twee wandelkaarten: de kaart het wandelnetwerk Salland en de plattegrond met wandelroutes van Staatsbosbeheer. Ze geven dezelfde routes soms met andere kleuren aan. Dit is enigszins verwarrend. Het is dus steeds opletten welke route je loopt.
 • De LAW het Pieterpad, de Zandloper en het Sallandpad passeren ook de Sallandse Heuvelrug.
 • Beste wandeltijd: ga in oktober voor de mooi verkleurde bossen en eind augustus als je de heide in bloei wilt zien staan. Hoewel dit jaar de heide niet erg heeft gebloeid door de droogte in de zomer. Hier staan overal borden over. Vermijd de hoogseizoenen en weekends als je alleen wilt wandelen.
 • De heide heeft het moeilijk. Er wordt door verschillende natuurbeheerders gewerkt aan het herstel van de grond, zodat de heide weer volop gaat groeien en bloeien. Dit komt ook de dieren die hier graag leven ten goede. Je vindt regelmatig bordjes voor werkzaamheden. Neem ze serieus.
 • Op verschillende plekken kan je schaapskuddes tegenkomen op de heide. Ze zorgen ervoor dat de heide ruimte krijgt om te groeien. Leer er meer over bij een van de schaapskooien. Ook Schotse Hooglanders zijn in het gebied aanwezig. Op deze plekken zijn honden niet toegestaan.
 • Honden mogen op de meeste routes mee, mits aangelijnd
 • Let op: delen van de routes zijn afgesloten van 15 maart t/m 15 juli i.v.m. broedseizoen van onder andere de korhoender, dit geldt bijvoorbeeld voor de Haarlerberg.
Sallandse Heuvelrug de mooiste wandelroute
Er zijn heel veel verschillende wandelingen te maken op de Sallandse Heuvelrug
Ook het Pieterpad loopt over de Sallandse Heuvelrug

Bewaar deze routes op Pinterest
Previous Post Next Post

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Linda 29 oktober 2018 at 07:37

  Nederland heeft zoveel mooie plekjes, dat bewijst dit artikel ook weer. Ik ben hier nog nooit geweest, maar het klinkt goed. Ik moet sowieso na onze wereldreis hoognodig meer verkennen van Nederland. De eerste wandeling klinkt gaaf, maar 18 km vind ik vaak net even te veel. Wat dat betreft is de laatste weer perfect en die klinkt ook super met alle uitzichtpunten

  • Reply Carolien 30 oktober 2018 at 19:55

   Ja, ik ga ook best ver weg af en toe, maar Nederland waardeer ik steeds meer. Als je met andere ogen naar de natuur kijkt zie je hier ook hele bijzondere dingen. Ja 18 kilometer is best pittig en wij hadden daarna ook nog eens een wandeling van 6 kilometer met de boswachter, dus 24 kilometer. Dat was best pittig 😉

 • Reply Mirre 29 oktober 2018 at 13:54

  Heb je daar een hazelworm gezien..! Wat gaaf! Ik was pas geleden nog op de Sallandse Heuvelrug. Het was en is daar altijd prachtig!

  • Reply Carolien 30 oktober 2018 at 19:53

   Já! Gaaf hé. Ik was er helemaal niet naar op zoek of zo, maar stond er bijna op met wandelen. Ik dacht wat is dat nu weer voor een slang. Maar zag toen al snel dat het de hazelworm was.

 • Reply Aniek 31 oktober 2018 at 19:02

  Ik was hier afgelopen weekend ook. De mountainbikeroutes en fietsroutes op de Sallandse Heuvelrug zijn ook prachtig.

 • Reply Denise 1 november 2018 at 14:47

  Hé, wat leuk te lezen over het ontstaan van de Sallandse Heuvelrug. Dat wist ik niet!

 • Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.