De mooiste wandelroutes op De Veluwezoom

Op zoek naar de mooiste wandelroutes op De Veluwezoom en anderen dele van de Veluwe? In dit artikel zet ik de mooiste routes op een rij vanaf verschillende startpunten. De meeste routes heb ik zelf gelopen. Hiervan kan je mijn verslag lezen, inclusief veel foto’s en tips voor het spotten van (wilde) dieren. Dit artikel is een ideaal startpunt voor jouw bezoek aan de Veluwezoom.

Zoek bestaande routes of stippel je eigen routes uit met behulp van deze wandelkaart of met deze wandelgids over De Veluwezoom

Nationaal Park De Veluwezoom

Nationaal Park De Veluwezoom maakt net als Nationaal Park de Hoge Veluwe onderdeel uit van de Veluwe, een groot natuurgebied in de provincie Gelderland. De Veluwezoom is het oudste nationale park van Nederland. Het is heuvelachtig en na Zuid-Limburg vind je de hoogste berg in dit nationale park: Signaal Imbosch, 110 meter. Een groot deel van het nationale park, De Posbank, bestaat uit heide. Bezoek dit deel in augustus als de heide in bloei staat en je wordt beloond met een heuvelachtig landschap bedekt met een paarse deken. Of kom tijdens de bronstijd van de edelherten eind september. Wil je vooral veel rust, bezoek dan De Veluwezoom in de wintermaanden.

Mooiste wandelroutes Veluwezoom
Helemaal alleen op de Veluwe in de winter, zeker als je vroeg opstaat

De mooiste wandelroutes De Veluwezoom per locatie

In dit artikel zet ik verschillende startpunten voor de mooiste wandelroutes in Nationaal Park De Veluwezoom op een rij. Bij deze startpunten vind je gratis parkeerplaatsen, soms horeca en vaak is er een informatiebord met daarop wandel- en fietsroutes. De meeste wandelroutes variëren tussen de 5 en 15 kilometer, ideaal voor een dagje uit. Ook geschikt voor wandelingen met kinderen op De Veluwezoom.

1. Wandelen vanuit Bezoekerscentrum Rheden

Een van de bekendste startplaatsen voor wandelingen in Nationaal Park De Veluwezoom is het bezoekerscentrum in Rheden. In het bezoekerscentrum kan je terecht voor routekaarten en informatie over het park. Terwijl jij een bakje koffie drinkt bij de Brasserie kunnen kinderen in de speeltuin spelen. Er zijn verschillende (korte) routes die hier vertrekken, variërend van 2 tot 10 kilometer.

Bij dit startpunt:
Locatie: Bezoekerscentrum De Veluwezoom, Schietbergseweg 5, 6991 JD Rheden, grote gratis parkeerplaats
Bezoekerscentrum inclusief koffiehoek
Brasserie Veluwezoom met terras en speeltuin
Huren van fietsen en steps bij VVV in bezoekerscentrum
Schaapskooi Rhedense schaapskudde ligt op korte wandelafstand van het startpunt
Tip wandelroute: Wandelroute Herikhuizen Veluwezoom (ca 10 km)
Andere routes: Veluwezoom-Posbank (5 km, zwart), Schaapskooiroute (2 km, groen) en rolstoelroute (3,5km)

>> Lees het complete verslag van de wandelroute Herikhuizen Veluwezoom inclusief veel foto’s

Mooiste wandelroutes op de Veluwezoom
Ontmoet wilde IJslandpony’s tijdens de Herikhuizen wandelroute

2. Wandelen bij De Posbank

Iedereen heeft wel eens gehoord van De Posbank. Het on-Nederlands stukje van De Veluwezoom met heuvels vol heide en mooie uitkijkpunten. Er zijn verschillende routes die je kunt volgen, allen rond de 5 kilometer, of je maakt een combinatie van de uitgestippelde routes.

Bij dit startpunt:
Locatie: Beekhuizenseweg 1, 6991 JM Rheden, parkeerplaats bij Paviljoen de Posbank
Horeca: Paviljoen de Posbank
Informatiepaneel met wandelroutes
Uitzichtpunten op de heuvelachtige heidevelden
Wandelroutes: IJzerbaanroute (5,5 km, paars), Veluwezoom-Posbank (5,5 km, zwart) Panoramaroute (4,5 km, geel)

3. Wandelen bij Laag-Soeren

In de winter is dit een zeer rustig deel van Nationaal Park De Veluwezoom. Als ik vroeg begin aan mijn wandelroute de Sprengenroute Veluwezoom ben ik de enige wandelaar. Ik zie alleen een ruiter op het pad. Het is ook rustig met dieren, want die zie ik ook niet veel. Wel hele mooie natuur en sporen van dieren (oa wilde zwijnen), dus ze zijn er zeker wel!

Bij dit startpunt:
Locatie: Priesnitzlaan 23, 6957 DD Laag-Soeren, gratis parkeerplaats bij horeca
Horeca bij de Priesnitzhoeve met terras bij parkeerplaats. Ook steunpunt van Natuurmonumenten, je kunt er terecht voor mountainbikevergunning en routekaarten
Informatiebord met wandelroutes bij parkeerplaats
Tip wandelroute: Sprengenroute Veluwezoom

>> Lees het complete verslag van wandelroute Sprengenroute Veluwezoom inclusief veel foto’s

Mooiste wandelroutes op de Veluwezoom

4. Wandelen bij de Elsberg

Vanaf parkeerplaats de Lange Juffer wandel je in een paar honderd meter naar de wildobservatiepost de Elsberg. Toen ik daarnaartoe wandelde kruisten een paar wilde zwijnen al mijn pad. Vanaf de Elsberg heb je prachtig uitzicht op de Rheder- en Worth-Rhederheide. Het was vroeg in de winterochtend toen ik daar was heel erg mistig, maar daardoor ook erg mooi met opkomende zon. En ik zag edelherten lopen! Wil je een (langere) wandeling maken, dan kan je de 5,5 kilometer lange wandelroute Achterste Schaddeveld volgen vanaf de parkeerplaats gemarkeerd met rode bordjes. Of kies voor de Bronstroute, uitgezet door Natuurmonumenten, als je deze in september/ oktober wandelt hoor je de herten misschien wel burlen.

Bij dit startpunt:
Locatie: Parkeerplaats hoek Lange Juffer en Schaapsallee, Rheden
Wildobservatiepost de Elsberg
Informatiebord met wandel-, fiets/mtb- en ruiterroutes
Horeca: op ongeveer 4km vanaf parkeerplaats vind je de Carolina Hoeve
Wandelroutes: Bronstroute Veluwe (8,4 km) of Achterste Schaddeveld (5,5km), deze laatste staat op het informatiebord bij de parkeerplaats aangegeven.

Bekijk ook deze gps wandelroute in de Veluwse bossen rond Beekbergen. Of dit artikel over een bezoek aan Nationaal Park De Hoge Veluwe. Wil je liever in een ander deel van Gelderland wandelen? Dan kan ik het gebied rondom Nijmegen aanbevelen. Lees 3x mooiste wandelroutes Nijmegen voor meer inspiratie.

Wandelgidsen Veluwe


Pinterest

Bewaar deze routes op Pinterest

Tip: gids over Gelderland met fietsroutes en stadswandelingen en tips van locals

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

 

This function has been disabled for Dream the world.