Wandelen op het LAW Noord-Hollandpad: etappe 6 en 7

In augustus krijg ik een uitnodiging om te gaan wandelen op het Noord-Hollandpad, een Lange Afstand Wandelroute (LAW) in Noord-Holland. Dit is voor mij een onbekend gebied. Als ik erover nadenk kom ik eigenlijk niet zo vaak in dit deel van Nederland. Noord-Holland associeer ik vooral met het drukke Amsterdam, leuk voor een weekendje, maar niet te vaak. Maar het Holland boven Amsterdam is een heel ander gebied. Hier vind je rust en weidsheid met Hollandse landschappen: grasdijken, water, (wind)molens, schapen én de Waddenzee. Ik verken het vissersplaatsje Den Oever aan de voet van de Afsluitdijk en ga 2 dagen wandelen op het Noord-Hollandpad.

Wil je gaan wandelen op het Noord-Hollandpad? Bestel dan nu de gids waarin de route in etappes wordt beschreven. Een handige gids met routebeschrijving, kaartmateriaal en achtergrondinformatie.

Wandelen op de LAW Noord-Hollandpad

Het Noord-Hollandpad is een lange afstandswandelpad door het midden van Noord-Holland. Er is ook een LAW route langs de Noordzeekust en eentje langs de Zuiderzee. De LAW Noord-Hollandpad loopt van Texel tot Huizen en is 284 kilometer lang. De route is in 16 etappes verdeeld, van ongeveer 10-25 kilometer per dag. De route gaat vooral door Hollandse landschappen en veelal over onverharde (gras)paden, maar ook langs bloembollen, duinen en heide. Ik wandel etappe 6 en 7, deze wandelingen zijn eigenlijk een zijsprong van de route. Tijdens deze etappes wandel je over onverharde graspaden, over dijken met schapen en langs veel water. Je ziet hier echte Hollandse plaatjes.

Dag 1: Startpunt vissersplaats Den Oever

Ik start mijn wandelavontuur in Den Oever, een vissersplaats aan de voet van de Afsluitdijk. Den Oever ligt hierdoor zowel aan de Waddenzee als aan het IJsselmeer. Een bijzondere plek dus. Het plaatsje is klein, leuk voor een kort bezoek, waar je meer leert over het voormalige eiland Wieringen, de flora en fauna van de Waddenzee en het vissersleven. Vaar mee met een traditionele Aak en ga wadlopen en geniet van het verse seafood. Den Oever is het is het beginpunt van wandeling etappe 6 van het Noord-Hollandpad.

B&B Het huis van de Wadden

In Den Oever verblijf ik in B&B Het huis van de Wadden, een echte aanrader. Dit voormalige café is omgebouwd tot een sfeervol Bed en Breakfast met aandacht voor details. Het is erg leuk om in de gemeenschappelijke ruimte een bakje koffie te drinken en zo in contact te komen met andere gasten. De bedden sliepen heerlijk en het ontbijt in de ochtend had alles wat ik nodig had: yoghurt, fruit, broodjes en verschillende soorten beleg. Een fijne start van mijn wandeltrip.

Waddenbelevingspunt bij Den Oever

Na het inchecken bij B&B Het huis van de Wadden, wandel ik via de haven naar het Waddenbelevingspunt. Dit is een uitkijktoren aan de voet van de Waddenzee, waar je meer informatie vindt over de dieren in dit gebied. Aan de voet van de uitkijktoren vind je het schor, een stuk land aan zee (buitendijks), waar zoutminnende planten groeien en dat alleen bij heel hoog water onderstroomt. Hier zie ik heel veel watervogels, van meeuwen tot lepelaars. Die laatste komen hier ook graag broeden, soms wel met honderden tegelijk. De vogels zitten nu helaas te ver om mooie foto’s te kunnen maken.

wandelen op het Noord-Hollandpad bij Den Oever, het Waddenbelevingspunt
Het Waddenbelevingspunt

De haven van Den Oever

Vanuit het Waddenbelevingspunt wandel ik naar de haven van Den Oever. Hier liggen enkele vissersboten, waaronder ook het Wieringer Skuutje (WR 60) en een Wieringer Aak (WR 173), traditionele visserschepen, uit eind 19e en begin 20e eeuw. Met de Wieringer Aak kun je nu op een aantal dagen meevaren op droogvaldagen, het schip gaat voor anker en je kunt wadlopen en op zoek naar mosselen, oesters en kokkels, die je op de terugweg lekker opeet met een Wieringer bittertje. Onderweg heb je kans op een ontmoeting met zeehonden. Ook op de Wieringer Skuutje kan je meevaren of de boot voor een dag huren. Mijn dag eindigt bij het Viscenter in de haven, waar ik geniet van heerlijke garnalenkroketten. Het is er erg druk en dat is een goed teken.

Dag 2: Wandelen Noord-Hollandpad: Etappe 6 van Den Oever naar De Haukes

Na een goed ontbijt rijd ik met de auto naar de parkeerplaats bij het Viking Informatiecentrum iets verderop in Den Oever. De vikingen waren in 800-1100 na Chr. volop aanwezig op Wieringen, meestal tijdelijk. In de buurt, bij Westerkleif, zijn twee zilverschatten van de Vikingen gevonden, reden om hier een Informatiecentrum te bouwen. Ik ben er te vroeg, het centrum is nog gesloten. Buiten staat een informatiebord over het Noord-Hollandpad. Het Vikincentrum is vandaag voor mij het startpunt van etappe 6. De bordjes zijn snel gevonden en ik ga op pad. De route leidt me weer even terug naar Den Oever, waar ik weer langs het schor kom. Ik neem even de tijd om vanaf de dijk te genieten van het weidse uitzicht over het schor en de Waddenzee. Dit is een prachtig stukje van de route. Het is dat ik net begonnen ben, maar ik heb de neiging op het bankje plaats te nemen.

Wandelen over voormalig eiland Wieringen

Vandaag wandel ik grotendeels over het voormalige eiland Wieringen. Gek idee, dat ik over land wandel, waar vroeger de zee liep. Een deel van de route gaat ook over de oude zeedijk. Voordat ik de zeedijk opga lees ik de informatieborden over hoe de dijk vroeger gemaakt was. In het begin werd de grond bij elkaar gehouden door zeewier en palen. Een mosselsoort, paalworm, meegekomen op schepen uit Suriname tastte de palen aan en er bleef niks van over. Tijd om de palen te vervangen door steen, die eerst uit Drenthe en later uit Noord-Duitsland en Scandinavië werden gehaald. Bovenop de dijk staat een picknickbank, ik vind het een mooie plek voor de lunch. Ik wandel over de Wieringerdijk door het hoge gras, terwijl roofvogels boven mijn hoofd vliegen op zoek naar een hapje in het veld. Na 13 kilometer kom het eindpunt in zicht: de jachthaven De Haukes. Nog 1,5 kilometer naar Camping de Waddenzee waar ik overnacht in een Tiny Lodge (kleine stacaravan.

wandelen Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad wordt aangegeven door stickers: geel met rood en een blauwe pijl (de onderste).

Dag 3: Wandelen Noord-Hollandpad: Etappe 7 van De Haukes naar Kolhorn

De volgende dag na koffie en ontbijt vertrek ik voor mijn tweede wandeldag op het Noord-Hollandpad. Dit keer wandel ik naar Kolhorn, ongeveer 17 kilometer. Bij De Haukes kom ik de sluiswachter tegen en maak ik eerst een praatje. Er komt net een boot aan, dus ik blijf nog even kijken. Dan slinger ik mijn rugzak op mijn rug en vertrek in zuidelijke richting en wandel over de dijk langs het Amstelmeer. Op het water is het rustig, ik zie alleen maar vogels. Iets verderop grazen de schapen rustig totdat ik nader, dan zijn ze toch snel weg. Er zijn ook veel vlinders die op de distels afkomen. Ik ben wel blij dat ik mijn lange broek en goede wandelschoenen aan heb, want sommige stukken staan vol met hoge brandnetels én distels.

Sfeervol vissersdorp Kolhorn

Het typeert eigenlijk de rest van de wandelroute. Ik wandel vooral over grasdijken langs het Waardkanaal. Klim over hekjes en passeer vele schapen op de dijk. Mensen zie ik niet en gemotoriseerd verkeer al helemaal niet. Aan de ene kant heerlijk rustig, je kan hier echt je hoofd leegmaken. En lekker even in het gras luieren tijdens je pauzes. Aan de andere kant ook wel een beetje eentonig op den duur. Ik ben dan ook blij als ik aan het eind van de laatste grasdijk ben en in Kolhorn aankom. Wat een leuk klein plaatsje is dat. De oude schuren (boeten) herinneren je eraan dat dit vroeger een oude vissersdorp was. In de schuren werden turf en ander handelswaar opgeslagen voordat ze verhandeld werden. Ik wandel nog een paar laatste meters langs de leuke huizen aan het water en geniet daarna op een terras van een koel drankje, waarmee ik mijn bezoek aan Noord-Holland afsluit.

Praktische informatie wandelen Noord-Hollandpad

  • Locatie: Den Oever ligt in Noord-Holland aan de voet van de Afsluitdijk.
  • Wandelroutes: Vanuit Den Oever start etappe 6 naar De Haukes en vanuit De Haukes start etappe 7 naar Kolhorn. Deze 2 routes zijn een extra lus van het Noord-Hollandpad. De wandelroutes volgen veelal de onverharde grasdijken. Een lange broek is op sommige plekken aan te raden gezien de vele brandnetels en distels op de paden. Je wandelt regelmatig dwars door schapenkuddes en moet door veel hekken waarbij een aantal niet open kunnen, dus ook regelmatig over hekken klimmen.
  • Overnachten: In Den Oever sliep ik in B&B Het huis van de Wadden en nabij De Haukes (in Westerland) sliep ik op camping Waddenzee in een kleine stacaravan (Tiny Lodge), er zijn ook B&B’s in Westerland, als je iets meer comfort wil en niet wil kamperen.
  • Horeca: In Den Oever zitten verschillende restaurants, waaronder ook veel visrestaurants. In De Haukes en Westerland zit weinig horeca en veel hiervan is buiten het hoogseizoen gesloten. In Kolhorn heb je wel weer een aantal restaurants. Onderweg op de routes kom je geen horeca tegen, je zult dus je eigen eten mee moeten nemen. Voor etappe 6: lunch en wellicht ook diner en etappe 7 ontbijt en lunch.
  • Honden: Honden zijn op veel van de paden niet welkom omdat je door weiland komt waar schapen lopen.
  • Wildlife tip: op etappe 6 heb je kans om de slangenarend te spotten, die is in dit gebied gespot. Sowieso vliegen er veel roofvogels boven de graslanden, sommige komen erg laag overvliegen, mooi gezicht.

Pinterest

Bewaar deze wandelroutes op Pinterest

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Holland Boven Amsterdam

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

 

This function has been disabled for Dream the world.