Wandelen langs de Kromme Rijn, inclusief tips voor leuke adressen

Wandelen langs de rivier de Kromme Rijn leid je naar allerlei leuke (en lekkere) adressen en bezienswaardigheden. De wandelroute Het Kromme Rijnpad volgt 29 kilometer lang de loop van de rivier, van Utrecht naar Wijk bij Duurstede (of andersom). Je wandelt vooral over smalle jaagpaden met veel groen om je heen. Dat alleen al is de moeite waard. Maar al die leuke adressen en bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt, maakt deze route tot een feestje. Waarschuwing! Als je veel bezienswaardigheden en horeca bezoekt, lukt het niet de route in een dag te lopen. Knip de route dan op in meerdere dagen en gun jezelf iedere dag een stop bij een van de leukste adressen.

Liever op de fiets? Volg dan de fietsroute Forten Nieuwe Hollandse Waterlinie vanuit Utrecht. Deze komt ook door de Kromme Rijnstreek en leid je langs allerlei forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Wandelen langs de Kromme Rijn in Utrecht
Net buiten Utrecht wandel je over een jaagpad langs een rij knotwilgen

Het Kromme Rijnpad: wandelen langs rivier de Kromme Rijn

De wandelroute Het Kromme Rijnpad volgt de loop van de rivier de Kromme Rijn en is 29 kilometer lang. De route loopt van Utrecht naar Wijk bij Duurstede. Vroeger heette de Kromme Rijn de Oude Rijn en was het een wild stromende rivier. De vele overstromingen en slibafzettingen van deze wilde rivier zorgde voor vruchtbare grond en je vindt hier dan ook veel akkerbouw en fruitteelt. Vooral de appel-, peren- en kersenboomgaarden vallen op als je langs het pad wandelt. Na de het afdammen van de rivier was het wilde er wel vanaf en kon de rivier gebruikt worden door trekschuiten, voortgetrokken door mens en paard. Langs de Kromme Rijn vind je informatieborden over de geschiedenis én over het huidige beheer.

Het Kromme Rijnpad 29 kilometer van Utrecht naar Wijk bij Duurstede
De route wordt goed aangegeven met borden. Verdwalen is bijna onmogelijk, je volgt steeds de loop van de rivier

Startpunt Utrecht

Ik besluit mijn wandelroute te starten in Utrecht en het traject Utrecht Odijk te wandelen. Dat is ongeveer 12 kilometer. Eerder heb ik al informatie opgehaald bij het VVV kantoor in Wijk bij Duurstede. Zoals een handige plattegrond met leuke tips en bezienswaardigheden. Ik parkeer mijn auto in Odijk en pak de bus naar Utrecht. Het is niet moeilijk om de route te volgen, want je volgt zoveel mogelijk de rivier. Blauwe bordjes wijzen je bovendien de weg. De route start in het drukke Utrecht, maar al snel sta je tussen het groen. Na een tijdje verdwijnt ook het lawaai van de snelweg en horen we alleen nog het gesnater van eenden en andere watervogels. Al snel zie ik een bordje staan met de verwijzing naar De Moestuin en ik besluit even van het pad af te wijken.

Leuke adressen en bezienswaardigheden langs dit deel van de Kromme Rijn:

* De Moestuin Maarschalkerweerd, biologische tuin, winkel en lunchcafé met terras. mede gerund door mensen met een arbeidshandicap.
* Kanoverhuur de Rijnstroom, voor een tocht van een uur tot meerdaagse tochten met overnachting

Wandelen langs de Kromme Rijn
Ook leuk varen met een bootje over de Kromme Rijn
Lunchplek Kromme Rijn
Heerlijke plek om even bij te tanken: de Moestuin in Utrecht
Wandelen langs de Kromme Rijn over het Kromme Rijnpad
De herfsttinten laten zich al voorzichtig zien
Kanovaren Kromme Rijn Utrecht
Fotogenieke plaatjes
Oeverplanten langs de Kromme Rijn
Wilde overplanten
Planten langs de Kromme Rijn
Close-up zie je ook mooi en kwetsbaar zo’n plant eigenlijk is.

Landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen

Hoewel het heerlijk is bij De Moestuin, blijf ik toch niet al te lang in het zonnetje zitten want ik heb nog heel wat kilometers voor de boeg. De route wordt steeds groener en voert ook een stukje door bosrijk gebied. Ik speur naar paddenstoelen langs de kant, maar deze zijn er nog niet zoveel. Wel kom ik mooie bruggen tegen. En hoe dichter ik bij Landgoederen Amelisweerd en Rhijnauwen kom, hoe meer kano’s mij passeren. Bij Landgoed Amelisweerd zie ik iemand met een prachtige bos kleurrijke bloemen. Ze blijken zelf geplukt te zijn bij Tuinderij Amelis’Hof. Hier heb ik zelf geen tijd voor, maar het is volgens de plukster een feestje om daar rond te lopen. Voor mij is het tijd voor een verfrissend drankje bij alweer een leuk adres aan het water: De Veldkeuken.

Leuke adressen en bezienswaardigheden langs de Kromme Rijn:

* Bezoekerscentrum in het gerenoveerde koetshuis van landgoed Oud-Amelisweerd
* Stayokay Bunnik is gevestigd in een schitterend landhuis met prachtig terras aan de Kromme Rijn
* De Veldkeuken, ambachtelijke en biologische keuken, met leuke zitjes aan het water
* Tuinderij Amelis’Hof, een 18e eeuwse moestuin met biologische groenten, fruit, kruiden en bloemen. Inclusief pluktuin.
* Theehuis Rhijnauwen, met zitjes aan het water.

Mooie romantische plaatjes zo met die bruggen
Landgoed Oud-Amelisweerd
Genieten bij De Veldkeuken

Wandelen langs Bunnik & Odijk

Leuk al die adressen, maar de klok tikt door en mijn eindpunt is nog niet in zicht. Ik besluit het laatste stuk stevig door te lopen zonder pauzes of stops. Mooie boerderijen met rieten daken sieren hier de kant. Een stel dat pauzeert bij een bankje vertelt me enthousiast dat ze een ijsvogel gezien hebben langs de kant. Leuk! Maar hoe ik ook speur de rest van de wandeling, ik zie geen glimp van de knalblauwe vogel. Wel zie ik koeien in een wei vol met overblijfselen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie die mij gezapig aanstaren. De route langs Bunnik is even wat minder mooi, veel industrieterrein. Maar daarna komen we weer bij een mooi stuk met veel groen en water. Hier zwemt een Fuut met een visje in zijn snavel. Hij vindt mij maar eng en duikt snel onder. Een mooi einde van mijn wandeling langs de Kromme Rijn.

Mijn wandelroute eindigt bij Odijk, maar met de auto verken ik nog een aantal plaatsen en bezienswaardigheden langs de route.

Kanoërs op de Kromme Rijn bij Amelisweerd
Mooie boerderijen langs de Kromme Rijn
Kasteel Cammingha, nu een event locatie

Nieuwe Hollandse Waterlinie

Tijdens het wandelen langs de Kromme Rijn kom je onderweg ook verschillende overblijfselen tegen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dit is een verdedigingslinie uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog met water als belangrijkste verdedigingsmiddel. Vlakbij de wandelroute vind je Fort bij Rijnauwen en iets verder weg Fort Vechten met het Waterliniemuseum. Verder zie je verspreid over weilanden betonnen bunkers uit die tijd. Het Fort bij Rijnauwen is vandaag niet toegankelijk, maar ik kan er wel omheen wandelen. Over een onverhard pad, dwars door een schapenkudde. De schapen zijn duidelijk mensen gewend. Ze staan op het pad en lopen niet weg als er iemand aankomt. Ik kan er zelfs een aaien. Heerlijk zo’n zachte wollige vacht.

Leuke adressen en bezienswaardigheden langs de Kromme Rijn:
* Fort bij Rijnauwen, het fort is alleen te zien tijdens rondleidingen, zie voor tijden de website.
* Fort Vechten met het Waterliniemuseum

Schaap bij Fort bij Rijnauwen
Deze schapen bij Fort bij Rijnauwen zijn duidelijk mensen gewend
Schaap bij Fort bij Rijnauwen
Zo leuk, allemaal schapen op mijn pad bij Fort bij Rijnauwen
Bunkers bij Fort Rhijnauwen
Ook allerlei bunkers en schuilplekken herinneren aan Eerste en Tweede Wereldoorlog
bunkers Nieuwe Hollandse Waterlinie
Koeien grazen tussen de bunkers van de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Boomgaarden bij Cothen

Onderweg van Odijk naar Cothen zie ik al verschillende appel- en perenboomgaarden. In Cothen vind je een leuke stadstuin met appels en peren. Inwoners van Cothen mogen hier zelf gewoon fruit plukken. Zo leuk! Het is september en dus volop oogsttijd. Ik zie een paar plukkers van een zorgboerderij in de buurt, die vertellen dat ze van deze appels en peren later sap maken. Ze drukken me op het hart dat ik zelf ook een appeltje moet plukken voor onderweg. Dat doe ik natuurlijk graag.

Leuke adressen en bezienswaardigheden langs dit deel van de Kromme Rijn:

* Stadstuin/ boomgaard Cothen, pluk in september je eigen appels en peren
* Korenmolen “Oog int Zeil”, winkel met molenproducten
* Kasteel Rhijnestein, niet te bezoeken
* Kersenmuseum, ook een Landwinkel en Schenkerij met terras in hoogstam kersenboomgaard
* Watertoren Werkhoven vanuit de top van de toren kijk je uit over de hele Kromme Rijnstreek. Ook voor lekker kopje koffie met appelgebak!

Appels-en perenboomgaarden langs de Kromme Rijn
Appels en peren plukken in de stadstuin van Cothen

Wijk bij Duurstede

Wil je wandelen langs de Kromme Rijn? Start je wandeling dan bij Wijk bij Duurstede. Een leuke vestingstad aan maar liefst vier waterwegen: de Kromme Rijn, de Lek, de Nederrijn en het Amsterdam-Rijnkanaal. Maak een wandeling door de stad, langs de molen, de inundatiesluis, stadshaven en Kasteel Duurstede. Wijk bij Duurstede heeft een levendige geschiedenis. Zo vormde de stad de noordelijke grens van het Romeinse Rijk en was hier een Romeins Castellum, een fort voor troepen.

Leuke adressen en bezienswaardigheden langs de Kromme Rijn:

* diverse horecagelegenheden in centrum van Wijk bij Duurstede
* Kasteel Duurstede, een Middeleeuws kasteel, nu een event locatie
* De Graanschuur, aan Molen Rijn en Lek
* De Krommerijnder, nagebouwde trekschuit die vroeger over de Kromme Rijn voer.

Wijk bij Duurstede Kromme Rijnstreek
Wijk bij Duurstede

Ook het Kromme Rijnpad wandelen? Bekijk en download dan de volledige wandelroute en omschrijving. Nog meer inspiratie nodig voor wandelen in Utrecht? Op deze website vind je wandelroutes van verschillende lengtes en met verschillende thema’s.

Praktische informatie

  • Het Kromme Rijnpad is 29 kilometer lang en volgt de loop van de Kromme Rijn van Wijk bij Duurstede tot Utrecht. Je kunt de route in twee richtingen lopen.
  • Kom met de trein naar Utrecht en start je route bij het Ledig Erf. Wil je met de auto komen? Parkeer dan op de TOP Stadshaven bij Wijk bij Duurstede en wandel naar Utrecht. Terug naar je beginpunt kan met buslijn 41.
  • Onderweg langs de route vind je veel bankjes waarop je kunt uitrusten of even wat kunt eten / drinken. Op veel plekken vind je ook leuke horeca langs het water.
  • Ook leuk: kanoën op de Kromme Rijn. Zie bij leuke adressen de kanoverhuurplekken.
  • Start je route bij VVV Wijk bij Duurstede en haal hier de plattegrond met bezienswaardigheden op.

Pinterest

Wandelen langs het Kromme Rijnpad, van Utrecht naar Wijk bij Duurstede
Bewaar deze wandelroute op Pinterest
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

 

This function has been disabled for Dream the world.