Wandelen bij Vaals | 3 mooie routes met uitzicht

Zuid-Limburg is voor mij één van de provincies waar ik direct het gevoel krijg dat ik in het buitenland ben. Ik kom hier graag, vooral om te wandelen. De on-Nederlandse heuvels, het vele groen, de vakwerkhuisjes en het dialect zorgen voor een instant geluksgevoel. De lokale bieren, wijnen én de lekker vlaai doen de rest. Vaals is een prima uitgangspunt voor een weekend of midweek weg, zeker als je gaat wandelen. Het ligt op steenworp afstand van Duitsland en België en je vindt hier heel wat mooie wandelgebieden. Ik geef je hier alvast drie mooie routes bij Vaals, waarbij je soms flink moet klimmen. Maar dan heb je ook wel heel veel mooie uitzichten.

Bezoek ook Valkenburg als je in Zuid-Limburg bent. Hier vind je de mergelgrotten waar Zuid-Limburg zo bekend om staat. Ga onder de grond en verken de verschillende grotten. Of zoek een zonnig terrasje, want daar zijn er ook heel veel van.

Prachtige groene heuvels met zicht op de vakwerkhuizen

Wandelen in het Vijlenerbos

Op loopafstand van Vaals vind je het Vijlenerbos. Of ook wel Vijlenerbossen genoemd, omdat het uit meerdere bossen bestaat. In het bos zelf zijn verschillende (korte) routes uitgezet met gekleurde paaltjes. Ik stippel een eigen wandelroute uit met behulp van de wandelkaart van Staatsbosbeheer. Deze route loopt grofweg vanaf Vaals naar Holset, via de Holsetterbossen naar Boscafé ’t Hijgend Hert, via de blauwe route (Bosweg) steken we de Epenerbaan over en wandelen we via de rood-gele route langs de Belgische grens en via de groen-blauwe route via Wolfhaag weer terug naar Vaals. De route is ongeveer 12 kilometer.

Lees meer over deze wandelroute in het Vijlenerbos

Boscafé ’t Hijgend Hert – enige berghut van Nederland

Boscafé ’t Hijgend Hert is een heerlijke plek om je wandeling te onderbreken. Bijvoorbeeld om te lunchen. Of voor een kop koffie met Limburgse vlaai. Er is ook een kinderboerderij compleet met pauwen die hun veren geregeld mooi opzetten. De konijnen lopen los over het terras. Het is een lekkere beestenboel. In de winter worden de sleeën echt gebruikt volgens de eigenaar, om lekker van de berg af te sjezen.

Wijngaard St. Martinus

Als je in het Vijlenerbos gaat wandelen bezoek dan ook Wijngaard St. Martinus in Vijlen. In het proeflokaal kan je de lekkerste Limburgse wijnen proeven. Bij mooi weer kijk je vanaf het terras uit op het heuvelachtige landschap. Wil je actief bezig zijn? In oktober kan je als vrijwilliger meehelpen met de druivenoogst. Lees meer over Wijngaard St. Martinus en het helpen bij de druivenoogst.

Wandelen in het Geuldal

Wandelroute nummer twee bij Vaals is een wandelroute langs geologische schatten in het Geuldal en deels ook in het Vijlenerbos. Je wandelt door een gebied dat zich driehonderd miljoen jaar geleden heeft gevormd door aardverschuivingen en riviersporen. Dit heeft bijzondere geologische schatten opgeleverd. Deze wandelroute komt langs een aantal van deze bijzondere plekken. En daarnaast is het ook een hele mooie route door het Geuldal, mocht je niet zo geïnteresseerd zijn in geologie. Je wandelt door klaphekjes, langs de geul en tussen de koeien. Het is af en toe een pittige wandeling door het vele klimwerk. Maar ja, dat is op veel plekken in Limburg. Je bent nu eenmaal in heuvelachtig gebied. De route is 10 kilometer.

Horecatip: Restaurant Buitenlust in Vijlen. Dit restaurant / café heeft een terras met uitzicht op de groene heuvels. Geliefd bij dagjesmensen, wandelaars en fietsers.

Wandelen bij Vaalserberg & Drielandenpunt

Het is één van de meest toeristische plekken van Zuid-Limburg: het Drielandenpunt. Deze wandeling komt er langs. Maar de wandeling biedt veel meer dan alleen deze drukke attractie. Je beklimt de noordwand van de hoogste berg in Nederland: de Vaalserberg 322,5 m. De wandelroute start in Vaals en gaat via velden het bos in. Je wandelt langs de Duitse grens en af en toe klimt de route flink. Je beklimt niet voor niks een ‘berg’. Na een stop bij het Drielandenpunt gaat de wandeling verder door het bos. Via klaphekjes en weides loop je weer terug naar Vaals. Onderweg heb je een aantal mooi uitkijkpunten. De route staat beschreven in het wandelboekje De mooiste bergwandelingen van Nederland.

Horecatip: Brasserie Lodge 7 met een terras met uitzicht. Populair bij wandelaars en fietsers.

Accommodatietip: Landal Hoog Vaals – bungalows met uitzicht

Op zoek naar een uitvalsbasis voor om te wandelen in Vaals? Ik verbleef een midweek bij Landal Hoog Vaals (voor de 3e keer inmiddels) en ik vind dit een heel fijne plek om te verblijven. Dit keer was ik daar met 5 andere outdoorbloggers op een workation, dat wil zeggen samen werken en vakantie vieren in één. Vanuit onze Landalbungalow starten direct meerdere wandelroutes. Dus dat is ideaal. En je zit dichtbij Duitsland en België. Heerlen en Maastricht liggen op ongeveer een half uur rijden. Zeer centraal dus. Bekijk de vakantiebungalows bij Landal Hoog Vaals .

Onze bungalow in Hoog Vaals. Vanaf het terras kijk je zo uit over de Limburgse heuvels

Bewaar deze wandelroutes op Pinterest

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Landal GreenParks en VVV Zuid Limburg #limburglonkt campagne. Dit artikel bevat affiliatelinks

Previous Post Next Post

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Laurens 6 juni 2019 at 11:52

  Prachtgebied dat wij als fietsliefhebber (ook vanuit Hoog Vaals) meerdere malen hebben bezocht. Mooie foto’s ook!

  • Reply Carolien 6 juni 2019 at 12:14

   Dank je wel! En is inderdaad een erg mooi gebied.

 • Reply Jeanne 12 april 2021 at 17:56

  Waar zijn de 1e 2 foto’s van dit artikel gemaakt? Het ziet er zo mooi uit dat ik er graag ook heen wil met mijn camera!

  • Reply Carolien 12 april 2021 at 19:40

   Hoi Jeanne, de eerste is gemaakt in de buurt van Wolfhaag, deze maakte ik tijdens de wandelroute beschreven onder kopje Vijlenerbos. De tweede met de vakwerkhuizen heb ik gemaakt tijdens mijn wandeling Vaalserberg, die staat ergens onderdaan het artikel. Het is bijna overal mooi in Limburg, succes en veel plezier!

  Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.