Wandelen Veluwezoom | Sprengenroute

Wandelen op de Veluwezoom staat hoog op mijn lijstje en dus besluit ik een paar dagen weg te gaan en een huisje te boeken aan de rand van de Veluwe. Hier vandaan maak ik verschillende wandelroutes. Zoals deze 6 kilometer lange Sprengenroute op de Veluwezoom, die met paaltjes wordt aangegeven. Wel zo makkelijk.

Benieuwd naar andere routes en bezienswaardigheden in dezelfde provincie? Bekijk dan mijn andere artikelen over Gelderland

wandelen Sprengenroute Veluwezoom
Prachtige lichtharpen

Startpunt Sprengenroute Veluwezoom

Wanneer ik op de Veluwe ben, is het al behoorlijk koud aan het worden. Begin december kondigt de winter zich aan en als ik weg wil rijden, zie ik dat ik eerst een laagje ijs van de ramen van de auto moet krabben. Er hangt ook mist in de lucht en mijn adem geeft wolkjes. De auto parkeer ik bij de Priesnitzhoeve in Laag-Soeren, waar je in het hoogseizoen terecht kunt voor een kop koffie of een lunch. Nu is alles gesloten en ik ben de enige wandelaar. Wel kom ik een ruiter tegen en wandelt de huiskat even met mij mee. Gezellig.

Sprengenroute Veluwezoom
Gelijk het bos in, waar een dek met bladeren ligt. De bomen worden nu echt kaal.

Bospaden rond Landgoed Laag-Soeren

Ik duik gelijk het bos in. Hier lopen meerdere routes en een groot geel bord van Natuurmonumenten geeft duidelijk aan dat ik hier op de Veluwezoom ben. Ik volg de groene paaltjes voor de Sprengenroute. Deze komt langs het vroegere Landgoed Laag-Soeren, waar in 1869 het allereerste badhuis van Nederland werd geopend. Hier geen warmwaterbaden, maar een geneeskundige techniek met koud water, rechtstreeks uit de Soerense Beek. Nu is er weinig meer van terug te vinden, het badhuis is omgebouwd tot appartementen.

Zeven Heuvelen

De route leidt langs de Zeven Heuvelen. Een landschap met verschillende heuvels ontstaan in de ijstijd. Het is af en toe wat klimmen en het is spannend of er nog dieren te spotten zijn. Na elke bocht hoop je op iets moois. Ik heb helaas geen geluk wat dieren betreft, maar wel prachtig licht die mooie lichharpen geven.

Sprengenroute Veluwezoom

Sporen op het fietspad

Na het bos kom ik op een fietspad. Ik had gelezen dat bij de aanleg van dit pad de dieren niet erg geduldig zijn geweest en het pad zijn overgestoken, dwars door het nog natte cement. Als je goed kijkt zie je nog pootafdrukken staan én ja hoor. Ik zie ze. En langs het pad vind ik ook weer heel wat zwijnensporen.

Rijp

Ik steek de Schaapsallee over en zie de parkeerplaats waar ik de dag daarvoor ook al langs ben gekomen. Hier zitten een paar dames te genieten van het mooie weer en het buiten zijn. Heerlijk, beamen we gezamenlijk. Ik ga weer verder en zie dan een heideveld dat nog onder de rijp zit. Het prachtige licht schijnt er mooi op, tussen de bomen door. Hier moet ik gewoon weer even stoppen om foto’s te maken

Sprengen

Na een korte klim kom ik bij het gedeelte waar de route naar genoemd is: de sprengen. Een spreng of sprengkop is een door mensen gegraven beek, waar het water onder druk omhoog komt. De sprengen hier werden gebruikt voor de papiermolens en voor het badhuis. Nu is het vooral nog van cultuurhistorische waarde. Er is niet zoveel water te zien in december. De rest van de route wandel ik langs het water weer terug naar het beginpunt. Het was echt een heerlijke route met heel mooi licht dus ik heb genoten. De Sprengenroute op de Veluwezoom is echt een aanrader.

sprengenroute Veluwezoom
Sprengen, waarnaar de route genoemd is

Video: korte impressie van de Sprengenroute op de Veluwe

Wil je bewegend beeld? Bekijk dan dit filmpje van mijn wandeling.

Korte video met sfeerimpressie van de wandeling

Praktische tips

  • Parkeren kan je het beste bij de Priesnitzhoeve in Laag-Soeren. Hier vind je een parkeerplaats speciaal voor wandelaars en bezoekers van de hoeve. De natuurmonumentenvlag wappert hier en je vindt vlakbij de parkeerplaats een plattegrond met daarop de route.
  • Het kan een vrij natte route zijn dus zorg voor hoge wandelschoenen die waterdicht zijn en vies mogen worden
  • Let goed op, want er leeft hier veel wild. Je ziet in ieder geval sporen van herten, reeën en wilde zwijnen. Ik heb ze niet gezien, maar ze zijn er wel.
  • Onderweg kom je geen horeca tegen dus neem je eigen eten en drinken mee.
  • Er loopt ook een atb route door dit gebied.
  • Overnachten: kan heel goed bij Landal Coldenhove

Pinterest

Bewaar deze wandelroute op Pinterest

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

 

This function has been disabled for Dream the world.