5x Mooie wandelroutes bij Orvelte in Drenthe

Het museumdorp Orvelte, daar heeft iedereen wel eens van gehoord. Maar wist je dat je in de omgeving bij Orvelte ook heel goed mooie (korte) wandelingen kunt maken? Landal Orveltermarke is wat mij betreft een prima uitvalsbasis voor deze mooie wandelroutes bij Orvelte. Sommige routes vertrekken direct vanaf het vakantiepark, anderen zijn op korte afstand met fiets of auto te bereiken. De wandelingen zijn niet al te lang en daardoor heel geschikt voor gezinnen of groepen die even hun benen willen strekken.

Toch zin in een lange wandeling? Lees dan de wandelingen in deze gids of wandel het Drenthelaarpad, 136 kilometer opgedeeld in 12 etappes.

De leuke Drentse bungalows van Landal Orveltermarke

1. Museumdorp Orvelte (4 km)

Het Museumdorp Orvelte ligt op slechts 2 kilometer van het vakantiepark Landal Orveltermarke. Je wandelt deels door het bos, waar je de bordjes naar Orvelte volgt. In de herfst staat dit bos vol met rood-met-witte paddenstoelen. Je hebt ook kans om een ree te spotten als je geluk hebt. In het museumdorp zie je de schaapskooi van Orvelte, leuke winkeltjes en horeca om lekker iets te eten en drinken. Een leuke korte wandeling, vooral ook met kinderen.

De mooiste paddenstoelen in het bos bij Landal Orveltermarke richting Orvelte
De schaapskooi in Orvelte

2. Oer ’t Veld, Orvelte en Reijntjesbos (4-6 km)

Deze mooie wandelroute start vanaf het museumdorp Orvelte en wordt in het veld aangegeven met rode paaltjes. Ik ontving de beschrijving van de route ook bij de receptie. De korte variant is 4 kilometer en de langere 6 kilometer. De lange route komt ook door het Reijntjesbos. Het Reijntjesbos was jaren geleden door te intensief gebruik door afplaggen en begrazing veranderd in een stuifzandgebied. Het is een hele tijd met rust gelaten en nu zie je dat er weer grassen en enkele bomen groeien. Als je er niks aan doet, verandert dit gebied in een bos. De schapen van Orvelte zorgen ervoor dat dit gebied wel enigszins open blijft. Ik ontmoette de schaapskudde tijdens mijn wandeling door het Reijntjesbos en -veld.

Tip: je kunt deze route ook direct vanaf het Landalpark Orveltermarke starten, je combineert dan route 1 naar Orvelte met deze route. Reken dan op 8 of 10 kilometer.

Reijntjesveld
De schaapskudde van Orvelte

3. Orvelte en Orvelterzand (2, 4 of 8 km)

Orvelterzand is een groot heide- en stuifzandgebied ten noorden van Orvelte. In het gebied is een korte wandelroute uitgezet met paarse paaltjes van 2 kilometer. Het Drentse Landschap heeft daarnaast ook nog een wandelroute vanuit het museumdorp Orvelte, via de IJzertijdboerderij naar Orvelterzand uitgezet (8 kilometer, of als je niet naar Orvelterzand gaat maar alleen de omgeving van Orvelte pakt 4 kilometer). In Orvelterzand grazen Schotse Hooglanders en er leven heel wat dieren, zoals reeën, dassen, marterachtigen en vogels. Ik zag tijdens een avondwandeling een groep reeën aan de rand grazen. Omdat er runderen grazen, zijn honden in dit gebied niet toegestaan.

Heel wat dieren leven op het Orvelterzand
Paarse routepaaltjes geven een korte rondwandeling aan van 2 kilometer
Heide en stuifzand en aan de randen bossen
Schotse Hooglanders grazen in het gebied

4. Sleenerzand, wandelroute langs Hunebed D49 (4 km)

Drenthe staat bekend om zijn hunebedden, prehistorische grafkamers en de oudste monumenten van Nederland. In Borger vind je het Hunebedcentrum waar je alles over deze monumenten kunt leren. Als je bij Orvelte op zoek wilt naar een hunebed, kan je het beste naar Hunebed D49: oftewel de Papeloze Kerk. Deze ligt in het natuurgebied Sleenerzand en je kunt hier een hele mooie én interessante wandeling maken langs archeologische vondsten. Je komt niet alleen langs de Papeloze Kerk, maar ook langs grafheuvels en Celtic Fields (landbouwsysteem). De archeologische wandelroute is 4 kilometer (volgens de borden, ik denk dat het korter is).

>> Lees hier het complete verslag van de Archeologische wandelroute inclusief praktische tips

Prachtige wandeling door het bos van Sleenerzand

5. Dwingelderveld

Het Dwingelderveld is een groot natuurgebied op ongeveer 20 – 30 minuten rijden met de auto vanaf Orvelte. Het gebied bestaat vooral uit natte heide, maar aan de rand vind je ook veel bossen. Er zijn heel veel wandelroutes uitgezet van verschillende lengtes en sommige kan je ook met elkaar combineren. Ik wandelde er onder andere wandelroute Spier en Witteveen. Lees de mooiste wandelroutes van het Dwingelderveld om inspiratie op te doen voor een mooie route in dit gebied.

Nee het is geen Scandinavië, dit wandelpad ligt in Dwingelderveld NP
Vennen in Dwingelderveld NP
Mooie bos bij wandelroute Spier

Dit waren mijn tips voor 5 mooie wandelroutes bij Orvelte. Meer vooral onverharde wandelroutes in Drenthe vind je in deze gids. En ook deze gids is een aanrader als je nog meer wandelinspiratie nodig hebt voor de provincie Drenthe.

Ook een aanrader in Drenthe: de wandelroute Holtingerveld vlakbij Havelte. Ontdek de hunebedden en de sporen uit de Tweede Wereldoorlog, maar ook de mooie natuur en het vele wild onderweg.

Pinterest

Bewaar deze wandelingen op Pinterest


Tip wandelgidsen Drenthe

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Landal en Drenthe Marketing en bevat affiliatelinks

Previous Post Next Post

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Manouk 18 december 2019 at 19:37

  Klinkt goed! Wat een uitgebreide keuze in dat gebied. Vooral leuk dat je ook zoveel dieren kunt zien.

 • Reply Geesje drenthen 5 februari 2020 at 10:52

  Hallo ik zag dat mijn hond Op de foto staan met de kudde Orvelte zou ik deze foto .
  Mogen hebben

  Vele groetjes Geesje Drenthen herder orvelte

  • Reply Carolien 5 februari 2020 at 19:30

   Natuurlijk! De foto komt naar je toe Geesje. En jij bedankt voor het lenen van je fotogenieke schapen en hond 🙂

 • Reply peter 3 oktober 2020 at 13:15

  weet u of er honden mee mogen op de routes van uit orvellte of witteveen

  • Reply Carolien 12 oktober 2020 at 10:24

   Bij Witteveen mogen honden mee aan de lijn. Orvelterzand is niet toegankelijk met honden. De Oer ’t Veld route vanuit Orvelte kan je wel met je hond wandelen.

  Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

   

  This function has been disabled for Dream the world.