Natuur en cultuur op de Hoge Veluwe

274a9159Een van de mooiste bestemmingen in Nederland vind ik toch wel de Veluwe. Dit keer trok ik er op uit om Nationaal Park de Hoge Veluwe te verkennen. Ooit ben ik hier al eens eerder geweest, maar zoals dat wel vaker gaat, vergeet je soms hoe het er ook alweer was. Het is absoluut geen straf om dit gebied voor een tweede of derde keer te bezoeken. We rijden het natuurpark in bij de entree bij Otterloo. We blijken helemaal door te kunnen rijden naar het bezoekerscentrum. Hier parkeren we de auto, om deze voorlopig even niet meer te gebruiken. We zijn klaar voor onze ontdekkingstocht naar cultuur en natuur op de Hoge Veluwe.

Bezoekerscentrum en Museonder
274a9166

Ons startpunt is het bezoekerscentrum. Hier worden we vriendelijk ontvangen. In het bezoekerscentrum vind je alle informatie die je nodig hebt om je verblijf aangenaam te maken. Er zijn wandelkaarten, leuke excursies en activiteiten voor jong en oud. Mijn oog valt op de rolbanner met de tekst “Koop je eigen knapzak en ga op avontuur het park in”, met daarbij een voorbeeld van de knapzak. Dat ziet er leuk uit! Helaas heb ik geen jonge kinderen bij, dus geen excuus om zo’n knapzak te kopen. Ik zou het zo doen!

We lopen verder de ruimte in en komen dan bij het museumgedeelte. Museonder is het eerste ondergrondse museum ter wereld. Of zoals ze het zelf verwoorden:

Het Museonder geeft een verrassend beeld van alles wat er onder het aardoppervlak leeft en wat er vroeger geleefd heeft. De tentoonstelling neemt u mee, steeds dieper en dieper de bodem in. Uiteindelijk belandt u zelfs in het middelpunt van de aarde.

Het is zeker een interessante opzet. We beginnen boven waar we meerdere natuurlijk ingerichte hoekjes vinden, die de natuur op de Veluwe nabootsen, compleet met opgezette dieren. Via een donkere gang dalen we verder het Museonder in, spannend! Als ik naar beneden kijk zie ik gaten in de grond, waarin de dieren te zien zijn die onder de grond leven. Kijk ik boven me, dan zie ik de wortels van een boom boven me. Samen met het blauwe licht geeft het een surrealistisch beeld. Wat bijzonder, ik blijf er een hele tijd naar kijken.

274a9165
Natuur en cultuur op de Hoge Veluwe
Natuur en cultuur op de Hoge Veluwe

Met witte fietsen op ontdekking

Hoewel ik lang kan rondstruinen in het Museonder, lonkt de natuur me. Tijd om naar buiten te gaan en de fiets te pakken. Dat is hier niet zo moeilijk want er staan honderden fietsen in het rek voor het bezoekerscentrum. Ik zoek een fiets zonder kinderzitje, maar die blijken er niet te zijn. Dan maar eentje met een zitje en het blijkt eigenlijk wel handig te zijn, want zo kan ik mooi mijn tas met camera erin kwijt. We zoeken de route en dat blijkt nog niet mee te vallen. We fietsen eerst in een rondje voordat we het juiste fietspad vinden. Kaartlezen valt nog niet mee, als je niet zoveel aanknopingspunten hebt. Het heeft de dagen ervoor geregend dus het fietspad is deels een atb route geworden, de fiets glijdt en glibbert soms gevaarlijk als ik door een modderplas rijd, maar het houdt ons niet tegen om af en toe een modderig zijpad in te slaan naar een wildobservatieplek. Ik vind het altijd heerlijk om dieren in het wild te zien. Bij ieder geluidje trap ik dan ook op de rem, zou het een dier zijn? Helaas, zien we dit keer geen wild afgezien van vogels die uit de bosje wegvliegen als we langsfietsen. Gelukkig worden we wel getrakteerd op hele mooie landschappen, want met de herfst staat het bos in vuur en vlam. Schiterend, alsof je in een schilderij van een van de meesters zit.

274a9187
274a9184
Natuur en cultuur op de Hoge Veluwe
274a9206
274a9193
274a9208
274a9210

Klimmen en klauteren

Al fietsende zien we ineens een natuurlijke trap naar boven leiden. We zijn benieuwd waar deze naartoe leidt, dus we parkeren onze fiets. We kunnen de fiets niet op slot zetten, dat voelt toch een beetje vreemd. Het is zo’n automatische handeling dat mijn hand al naar de achterkant van mijn fiets gaat. Nou maar hopen dat niet iemand anders de fietsen meeneemt, want dan is het nog een aardig eindje lopen. We nemen de gok en klimmen de trap op. Het blijkt niet één heuveltje te zijn, want de trap leidt naar een andere heuvel en dan naar nog één. Het is een hele klim. Het uitzicht is niet echt spectaculair, jammer, maar we hebben wel weer onze beweging gehad en de natuurkleuren om ons heen zijn echt prachtig.

274a9215
274a9214

Kröler-Muller museum en het ontstaan van Nationale Park De Hoge Veluwe

We dalen weer af en gaan onbewust steeds sneller lopen. Zouden de fietsen er nog staan? We halen een stel voor ons in, want stel je voor dat zij de fietsen wel handig vinden, en zijn erg blij om onze stalen rossen te zien staan. Tijd om wat cultuur te gaan snuiven. Cultuur midden in een Nationaal Park? Jazeker en hoe! Musea zijn er genoeg, maar waar vind je een museum midden in de natuur? En ook nog dusdanig vormgegeven dat natuur en kunst letterlijk me elkaar verweven raken? Nou hier dus, vooral in de beeldentuin vind je die boeiende combinatie van cultuur en natuur terug. Dit is niet zomaar ontstaan, maar is een logisch gevolg vanuit de ontstaansgeschiedenis. Helene Kröller-Muller, de vrouw van de rijke handelaar Anton Kröller, studeerde kunstgeschiedenis en had een enorme belangstelling voor kunst. Ze legde een enorme kunstverzameling aan, met bijzondere belangstelling voor werken van Van Gogh. Anton Kröller kocht stuk voor stuk grond op de Veluwe aan. In 1917 bezat hij 6800 hectare grond. Hij liet het omrasteren en zette er dieren als herten, zwijnen en moeflons uit, ten behoeve van de jacht. Ze woonden samen op het enorme landgoed wat nu het Nationale Park de Hoge Veluwe omvat. Na de eerste wereldoorlog kwam de onderneming van Anton Kröller in zwaar weer en hij zag zich genoodzaakt om grond te verkopen aan de Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe. De kunstwerken werden aan de Nationale Staat overgedragen, maar wel onder voorwaarde dat er een museum zou komen, dat was de grootste droom van Helene. En zo geschiedde het, museum Kröller-Muller werd in 1938 geopend door Helene zelf.

274a9230

Het museum ontdekken

Buiten vallen ons al een paar bijzondere beelden op. We laten de beeldentuin nog even liggen en gaan eerst het museum binnen. We bergen onze jassen op en halen de audioguide op. Altijd leuk om meer achtergrondinformatie te krijgen bij de werken. Soms wil ik alleen naar het werk kijken, maar vaak vind ik het juist leuk om meer te weten te komen over de betekenis en symboliek van het werk. Vaak staat dit in relatie tot de fase uit het leven van de schilder. Een schilderij is zoveel meer dan verf op een doek, het geeft vaak een kijkje in de gedachten van een kunstenaar. Ik vind het mooi om te zien hoe de schilder een ontwikkeling door maakt. Meestal beginnend met realistische ‘standaard’ werken om technieken uit te proberen. Vaak eindigend in abstractere werken, waar het brein van de kunstenaar steeds zichtbaarder wordt. Helene Kröller wilde dat ook graag met haar collectie laten zien én kunstenaars stimuleren om buiten het realisme te denken. Ze heeft een grote collectie van Van Gogh, één van haar favoriete kunstenaars. Op het moment dat ik het museum bezoek, hangt er een expositie van zijn vroege werk. Veelal schetsen nog waarin hij technieken uitprobeerde. Hij tekende vooral mensen die dichtbij hem stonden en hard moesten werken voor hun levensonderhoud. Hij wilde hiermee laten zien dat hij meevoelde met deze mensen. Zoals hij het zelf formuleerde:

’Ik zeg het nog eens – werk tegen de onverschilligheid in – het volhouden is niet makkelijk – maar wat makkelijk is beteekent ook weinig.’

De eerste schetsen zien er heel anders uit dan zijn latere werk. Alhoewel hij ook in het eerste werk al dingen anders tekenden dan ze in werkelijkheid waren, zie je dat de schetsen toch vooral de werkelijkheid laten zien. Je ziet ook bij Van Gogh dat de omgeving en levensfase waarin hij zich bevindt grote invloed heeft op zijn schilderijen. De tekeningen in Nederland (Den Haag en Drenthe) zijn totaal anders dan de schilderijen uit Parijs en dat heeft niet alleen te maken met de schilderskwaliteit. Een interessante expositie, vooral omdat er ook foto’s te zien zijn van Nederland uit die tijd. Zo wordt het veel duidelijker in welke tijd en omstandigheden Van Gogh de eerste schetsen maakte.

274a9225
274a9228
274a9226

De beeldentuin ontdekken

Helaas gaat de tijd veel te snel en wordt het bijna donker als wij de beeldentuin inlopen. Ik moet dus zeker nog een keertje terug komen om de hele beeldentuin te ontdekken. Er staan heel veel verschillende soorten beelden. Sommige lijken perfect te passen in de natuur, anderen steken er juist contrastrijk tegen af. Het is spannend om achter elke bocht weer nieuwe dingen te ontdekken. Het is met recht ook een ontdekkingstuin. Hier komen cultuur en natuur bij elkaar, dichterbij kan bijna niet. Het is voor mij één van de verrassingen van de Hoge Veluwe.

274a9239b
274a9240

Praktische tips:

 • De Hoge Veluwe heeft meerdere ingangen. Wil je naar het Kröller-Mullermuseum en het bezoekerscentrum dan kan je het beste de entree bij Otterloo kiezen. Je moet een entreekaartje kopen om het park te bezoeken. Dit kan bij een van de ingangen van het park. Zie ook de website van de Hoge Veluwe voor meer informatie.
 • Je kunt met de auto tot aan het bezoekerscentrum en het Kröller-Mullermuseum komen. Het is echter leuker om het park per fiets te ontdekken. Fietsen vind je o.a. bij het bezoekerscentrum en het Kröller-Mullermuseum.
 • Neem voldoende tijd om het Kröller-Mullermuseum te ontdekken, want ook de beeldentuin is zeer de moeite waard en je hebt je tijd echt nodig! De beeldentuin is tot 16.30 uur open. De exposities wisselen regelmatig. Let op, het museum is op maandag gesloten.
 • Nog meer cultuur? Bezoek dan ook het Jachthuis Sint Hubertus, het buitenverblijf van het echtpaar Muller. Het Jachthuis is alleen te bezoeken met een rondleiding. Zie ook de website Jachthuis Sint Hubertus voor meer informatie en het reserveren van een rondleiding.

Ik bezocht Gelderland op uitnodiging van #Geldersestreken.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply Yvonne 18 december 2016 at 19:55

  Leuk om te zien, dit is praktisch onze achtertuin, maar ben hier van de zomer pas voor het eerst geweest. Met collega’s als teamuitje, mooi en erg leuk om als teamuitje te doen. In de herfst lijkt het me ook prachtig, misschien net ietsje vroeger, als alle blaadjes nog zo’n beetje hangen. 🙂

  • Reply Carolien 18 december 2016 at 22:02

   Het was nog erg mooi, ondanks dat het laat in de herfst was, zoveel kleur nog! Als je iets eerder in de herfst gaat kan het alleen maar nog mooier zijn 😉 Ben je ook naar het museum geweest?

 • Reply Jessica 19 december 2016 at 02:41

  Ik ben het helemaal met je eens: een van de mooiste natuurparken in ons land is toch wel de Veluwe! Afgelopen herfst ben ik hier voor het laatst geweest en toen ik een paar foto’s op Instagram plaatsten dachten mensen dat ik op de savanne in Afrika was. Bijzonder, toch? En het is inderdaad leuk te combineren met een bezoek aan het museum!

  • Reply Carolien 5 januari 2017 at 20:23

   Ja heel bijzonder! Ik wil dit jaar zeker weer gaan. Het is niet echt naast de deur maar het is zo mooi dat ik er graag terug kom.

 • Reply Jenny - ikreis.net 19 december 2016 at 14:03

  De Hoge Veluwe is heerlijk! Ik vind de combinatie van natuur en cultuur heel fijn.

  Prachtige herfstkleuren.

  • Reply Carolien 5 januari 2017 at 20:23

   Dank je Jenny! Ik ga zeker nog een keer terug voor de burlende herten, die moest ik dit jaar missen door ziekte.

 • Reply Gabriëlle ~ GlobeGirl 20 december 2016 at 10:35

  De Veluwe vind ik sowieso geweldig, meestal ga ik lekker op pad met zo’n standaard witte fiets. Ik had nog nooit gehoord van het Museonder, daar zou ik graag eens heen gaan! Ik studeer Aardrijkskunde dus bodems en dat soort dingen, vind ik maar al te interessant.

  • Reply Carolien 5 januari 2017 at 20:26

   Oh, dan is het zeker leuk voor je! Het zit in het bezoekerscentrum dus het kan niet missen.

 • Reply Yvon 21 december 2016 at 20:52

  Wat een prachtige plaatjes. Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit op de Hoge Veluwe ben geweest, althans voor zover ik me kan herinneren.
  Zou er graag eens heen gaan als ik weer eens wat langer in Nederland ben.

  • Reply Carolien 5 januari 2017 at 20:27

   Zeker opnemen en dan hoop ik dat je er in de herfst bent (of in augustus voor de heide) want dan is de natuur op z’n mooist.

 • Reply Kelly | Dutchie on the Road 22 december 2016 at 20:14

  Ik vind de Veluwe ook geweldig! Heerlijk om te wandelen en fietsen. Helaas ben ik er al even niet meer geweest. Volgend jaar maar weer eens gaan 🙂 .

  • Reply Carolien 5 januari 2017 at 20:29

   Ja, je kunt niet overal heen hé. Ik vond het heerlijk er weer even te zijn, al was het maar kort. Dit jaar wil ik er weer heen.

 • Reply Maud - Maudgeniet.nl 23 december 2016 at 13:00

  De Veluwe is echt prachtig! Volgens mij verveelt deze plek echt nooit.. <3

  • Reply Carolien 5 januari 2017 at 20:28

   Kom je er ook regelmatig? ik ben het helemaal met je eens!

 • Reply ivonne 23 december 2016 at 21:19

  Ik vind de Hoge Veluwe een heel mooi park. Wij fietsten er geregeld en ik vierde er zelfs weleens mijn verjaardag met de familie. Lekker wandelen en fietsen en een picknick lunch mee. Ook gingen wij er elk jaar met onze bovenbouw heen tijdens het schoolkamp. Echt een aanrader.

  • Reply Carolien 5 januari 2017 at 20:28

   Leuk dat jij er zo vaak komt/kwam. Voor mij ligt het niet naast de deur, maar ieder jaar probeer ik er even te zijn, vooral in de herfst!

 • Reply Mirre 24 december 2016 at 17:36

  … of de vierde of vijfde keer… De Hoge Veluwe is elk jaargetijde weer anders en er is steeds weer iets nieuws te ontdekken. Laatst staken er nog een paar herten over. Geweldig!

  • Reply Carolien 5 januari 2017 at 20:30

   Oh geweldig! Die heb ik deze keer helaas niet gezien, maar als echte natuur- en wildliefhebber zie ik dat heel graag (en dan hopen dat ik mooie foto’s kan maken natuurlijk)

  Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.