De mooiste wandelroutes op de Utrechtse Heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug loopt van de Grebbeberg bij Rhenen tot aan het Gooimeer bij Huizen. De stuwwal is 150.000 jaar geleden ontstaan tijdens de voorlaatste ijstijd. Ik ben meerdere keren op de Utrechtse Heuvelrug geweest in verschillende seizoenen. Vooral de bloeitijd van de heide (augustus) en de herfst (oktober/november) zijn aanraders. Je maakt de mooiste wandelroutes op de Utrechtse Heuvelrug tijdens deze maanden.

Liever fietsen in de provincie Utrecht? Fiets dan eens de Ronde Venen fietsroute of de Fortenroute van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Of neem deel aan de Utrechtse Fietsvierdaagse die ieder jaar plaatsvindt.

Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug

Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug is te groot om op één dag te verkennen. Er zit maar één ding op en dat is meerdere dagen plannen, bijvoorbeeld met een weekendje weg op de Utrechtse Heuvelrug of door gewoon verschillende keren terug te komen. In het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug wandel je afwisselend door het bos en over de heide en passeer je verschillende landhuizen en kastelen. Het was lang een geliefde plek voor rijke burgers, die hier graag verbleven en recreëerden. En dat is te begrijpen!

mooiste wandelroutes Utrechtse Heuvelrug

De mooiste wandelroutes Utrechtse Heuvelrug per locatie

In dit artikel zet ik verschillende startpunten voor de mooiste wandelroutes op de Utrechtse Heuvelrug op een rij. Bij deze startpunten vind je grote (gratis) parkeerplaatsen, soms horeca en vaak is er een TOP (Toeristisch Overstap Punt) met een informatiebord waarop wandel- en fietsroutes staan. De meeste wandelroutes variëren tussen de 5 en 15 kilometer, ideaal voor een dagje uit.

Meer wandelroutes? Kijk dan eens in deze wandelgids over de Utrechtse Heuvelrug.


1. Wandelen bij Zeist

Zeist is een goede plek om je wandeling in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug te starten. Vlakbij Slot Zeist vind je een grote gratis parkeerplaats waar je ook een informatiebord vindt met daarop wandelroutes, variërend van 5 tot 20 kilometer. Tip: Wandel net als ik de wandelroute rond slot Zeist, van ongeveer 12 kilometer. Deze gevarieerde route leid je door statige parken met rododendrons, over heide, door bossen en heuvels en agrarisch gebied. Let op: Slot Zeist is alleen te bezichtigen met een excursie.

Bij dit startpunt
Locatie: TOP Zeist, Zinzendorflaan 1, 3703 CE, Zeist
Slot Zeist (alleen te bezoeken met een excursie)
Horeca: Brasserie Slot Zeist. Iets verderop in Zeist meerdere horecagelegenheden
Bij de parkeerplaats staat een informatiebord met wandelroutes
Tip wandelroute: wandelroute rond slot Zeist (12 km)

>> Lees het complete verslag van de wandelroute rond slot Zeist met veel foto’s

Brasserie Slot Zeist bij Startpunt Zeist

2. Wandelen bij Amerongen

Amerongen ligt aan de voet van de Amerongse Berg (69m), het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug. Je wandelt hier door de Amerongse bossen, afgewisseld met stukken heide en soms moet je flink klimmen. Bij het startpunt vind je gratis parkeerplekken en een informatiecentrum in een oude Tabaksschuur. Vroeger werd hier veel tabak verbouwd. Aan de andere kant van de weg vind je de polders langs de Nederrijn. Hier staat ook Kasteel Amerongen. Er loopt een klompenpad door dit gebied, waar het flink nat kan zijn dus waterdichte schoenen of laarzen zijn aanbevolen. Vanaf TOP Amerongen zijn verschillende routes uitgezet, variërend van 3,5 tot 11 km.

Bij dit startpunt
Locatie: TOP Amerongen, Burgwal 6, 3958 ER Amerongen
Informatiecentrum van Utrechts Landschap en Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug in een oude Tabaksschuur (inclusief winkeltje en koffiehoek)
Informatiebord met wandel- en fietsroutes en informatie over de streek
Horeca: koffiehoek in informatiecentrum. In Amerongen een aantal horecagelegenheden. In het bos vind je Restaurant ’t Berghuis.
Iets verderop vind je Kasteel Amerongen
Tip: wandelroute Leemkuil (6km)

>> Lees het complete verslag van de wandelroute Leemkuil

Informatiecentrum in de oude Tabaksschuur

Tip: Wandelroute De Amerongse Berg

Verblijf je op Landal De Amerongse Berg? Dan is de wandelroute Landal Amerongse Berg een aanrader. Deze route vertrekt direct vanaf het Landalpark en is ongeveer 8 kilometer.

3. Wandelen bij Leersumser Veld

Het Leersumse Veld is een natuurgebied dat bestaat uit heide, vennen en bos. Het is onderdeel van de Utrechtse Heuvelrug. Bij het Informatiecentrum De Veldschuur is een grote gratis parkeerplaats. Vanaf hier zijn meerdere wandelroutes te volgen, variërend tussen 3 tot 11 km. De meeste routes gaan over de heide en langs de plassen. De langere routes gaan ook door het bos en naar Leersum. Volg net als ik de gevarieerde wandelroute Leersumser Veld van ongeveer 11 kilometer.

Bij dit startpunt
Locatie: Parkeerplaats Maarsbergseweg 16, 3956 KW Leersum
Informatiecentrum De Veldschuur (Staatsbosbeheer) inclusief koffiehoek
Informatiebord met wandelroutes
Horeca: koffiehoek in informatiecentrum, verder geen horeca in dit gebied. In Leersum meerdere horecagelegenheden
Tip: wandelroute Leersumse Veld (ca 11 km)

>> Lees het complete verslag van de wandelroute Leersumser Veld met veel foto’s

Bewegwijzering bij Leersumserveld

4. Wandelen bij Doorn

Doorn ligt heel centraal op de Utrechtse Heuvelrug. Je wandelt hier door de Kaapse bossen en over de heide bij Chalet St. Helenaheuvel. Vanaf uitkijktoren De Kaap zie je hoe groot het bos is. Tip: wandelroute Hoogtepunten van 12 kilometer, hier kom je langs de mooiste plekken in het Kaapse Bos. Is deze te lang dan kan je de Kaapse Bossen route volgen van 6 kilometer.

Bij dit startpunt
Locatie:
Parkeerplaats bij Chalet St. Helenaheuvel: Sint Helenalaan 2, 3941 EH Doorn (of de Groene Entree Kaapse Bossen: Maarsbergseweg, 3941 MJ Doorn )
Horeca: Chalet St. Helenaheuvel
Informatiebord met daarop de wandelroutes
Onderweg: uitkijktoren De Kaap
Tip: wandelroute Hoogtepunten (12 km)

>> Lees het complete verslag van de wandelroute Hoogtepunten inclusief veel foto’s!

Wandelroutes bij Doorn, vooral een aanrader in de herfst

Pinterest

Bewaar deze routetips op Pinterest
Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Heleen Buth 17 februari 2021 at 08:45

  Wat leuk om zoveel moois te horen over de Utrechtse heuvelrug. We gaan hier al een paar jaar op vakantie en ik zie dus je wel herkenbaars. De natuur is zo’n heerlijk geschenk he.

  • Reply Carolien 17 februari 2021 at 09:20

   Zeker, heerlijk om in de natuur te zijn

  Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.