Laarzenpad Lisse | wandelen op landgoed Keukenhof

Laarzenpad Lisse is een wandelroute in Zuid-Holland waarbij je wandelt over het landgoed Keukenhof. Deze wandeling maak ik tijdens mijn workation met de Outdoorbloggers.nl in vakantiewoning Ruigenhoek. De bollentijd in de Keukenhof is in november allang voorbij, maar gelukkig is het laarzenpad Lisse en landgoed Keukenhof ook heel mooi in het najaar. Vooral in het bos vind je in de herfst nog prachtige kleuren. Trek je laarzen aan (of waterdichte hoge schoenen) en wandel mee over de paden rondom de Keukenhof

Laarzenpad Lisse

Laarzenpad Lisse, start bij TOP Lisse

Het is heel vroeg als de wekker gaat, samen met Wanda hebben ik bedacht om vroeg op te staan en zo hopelijk een mooie zonsopkomst te zien. Na een snel ontbijt met koffie stappen we in de auto om naar het beginpunt van de wandelroute te rijden. We parkeren de auto bij Toeristisch Overstappunt Lisse, bij het oude station van Lisse. Als we hier aankomen is het nog steeds vrij donker, helaas is het vandaag heel bewolkt en zien we geen mooie zonsopkomst. Jammer, maar gelukkig wacht ons nog een mooie wandeling.

Laarzenpad Lisse

Ochtendgymnastiek: ploeteren en klimmen

De wandelroute loopt eerst een stukje langs het spoor. Aan de andere kant liggen de weilanden. We moeten regelmatig hekjes over klimmen en het pad is één grote modderpoel. Laarzen of goede waterdichte wandelschoenen zijn geen overbodige luxe. Sommige overstappen zijn wat gammel, gelukkig kunnen alle hekken ook gewoon open. Toch vind ik het leuk om over de hekken te klimmen, het geeft wat avontuurlijks aan de wandeling en ik heb zo mooi wat ochtendgymnastiek.

Laarzenpad Lisse
Laarzenpad Lisse

Weilanden, molens én wilde stieren

De Lageveense molen staat ons al een tijdje aan te staren vanuit de verte. Al ploeterend door de drassige weilanden, komen we steeds dichterbij. Als je de lange versie van de Laarzenroute loopt, volg je het bruggetje over het water, wij lopen rechtdoor en laten de molen achter ons. In de verte zien we een groep runderen. Leuk plaatje, denk ik nog. Totdat de stieren met elkaar in gevecht raken, bokken én – tot mijn schrik- onze kant komen op rennen. Ik ga nu toch wel heel snel richting hek, want ik ben er niet gerust op. Rennen is niet zo’n goed plan, maar ik wil echt geen confrontatie met deze agressieve stieren. We halen net op tijd het hek, voordat de stieren uitdagend onze kant op komen. Achter het hek voel ik me veilig en kan ik een paar mooie foto’s maken, maar eng was het zeker!

De Lageveense poldermolen dateert van 1890 en zorgde voor de bemaling van de Lageveense polder. Het rijksmonument is op afspraak te bezichtigen.

Laarzenpad Lisse Lageveense molen
De Lageveense molen en in de verte de Hogeveense molen
Loop je de langere route, dan steek je via deze brug het water over, wij volgen nr 32
De agressieve stieren, vooral die bruine, dat was denk ik de leider.
Laarzenpad Lisse
Gelukkig veilig achter het hek, pfffttt..

Herfstkleuren bos

Bijgekomen van ons stierenavontuur vervolgen we ons pad en komen in een bosrijk gebied. Hier genieten we nog van de laatste herfsttinten. De meeste bladeren liggen al op de grond en de bomen worden kaal. De winter is nu echt in aantocht. Gelukkig piept het zonnetje af en toe nog tussen de bladeren door, dat vind ik zo’n mooi gezicht. En al die bladeren op de grond nodigen uit om ze in de lucht te schoppen. Dat doe ik dan ook, even speels genieten, heerlijk!

Zin om meer herfstwandelingen te maken? Lees dan ook het artikel met 6x de mooiste herfstwandelingen in Nederland

Gelukkig nog een paar bladeren aan de boom, die prachtig verkleurd zijn
Mooi die wortelstructuur van deze grote boom
In dit stuk van de wandeling zit ook wat hoogteverschillen en al die bladeren op de grond lopen heerlijk.

Kasteel Keukenhof

We maken even een kleine omweg om Kasteel Keukenhof beter te bekijken. Het kasteel wordt nu vooral gebruikt voor feesten en partijen. Het kasteel is normaalgesproken te bekijken met een rondleiding, maar door restauratie is dat nu even niet mogelijk. Wij wandelen in de tuin, hier staan veel beelden die gratis te bezoeken zijn.

Pad vol verrassingen

Na het kasteel wandelen we weer door een stukje bos, deze is nu wel wat kaal, omdat er net bomen zijn gerooid. Maar er is nog genoeg te zien. Van bessen, die zo onnatuurlijk knalrood zijn dat het nep lijkt, tot leuke woordgrapjes. En als je goed kijkt zie je ook nog een kabouterdorp. Genoeg te zien op dit korte laatste stukje. Het pad komt uiteindelijk weer uit bij het beginpunt, waar de auto staat. Onze wandeling zit erop. Wat een heerlijk begin van de dag!

Laarzenpad Lisse
Deze bessen zijn zo knalrood dat het bijna nep lijkt
Grappige bordjes, hier kan je het pad afsteken
Hé wat ziet mijn oog daar?
Zo is het maar net.

Wil je deze route ook wandelen? Lees dan eerst de praktische informatie en tips voordat je start.

Praktische informatie

  • Startpunt en parkeren. Kom je met de auto, dan kan je deze het beste parkeren bij de Toeristisch Overstap Punt (TOP) Lisse. Hier start de route bij knooppunt nummer 45. Adres: Stationsweg 59, 2161 AM Lisse (bij oude station Lisse)
  • Openbaar vervoer. er stoppen geen treinen meer bij het station. Op 4 minuten lopen van de TOP Lisse stopt bus 90 bij bushalte Leidsevaart (bekijk de actuele situatie op www.arriva.nl)
  • Het laarzenpad is een route langs knooppunten en staat beschreven in de folder Wandelnetwerk Bollenstreek. Er zijn 2 routes die je kunt volgen, eentje van 11 kilometer (circa 3,5 uur) en een van 8 kilometer (2,5 uur). De laatste, korte route is beschreven in dit blog.
  • Knooppunten korte route: 45-44-31-32-33-40-42 -41-43-44-45
  • Het pad is heel erg drassig, zeker in het najaar, dus laarzen of hoge waterdichte wandelschoenen die vies mogen worden is een must!
  • Je moet veel over hekken klimmen en de route is bijna geheel onverhard, dus niet geschikt voor kinderwagens of voor mensen die slecht ter been zijn.
  • Let op de stieren in het weiland vlakbij de Lageveense molen, deze kunnen agressief reageren. Er is al een melding gedaan bij de gemeente dus hopelijk komen er maatregelen dat je niet meer langs de stieren hoeft.
  • Maak ook een omweg naar het kasteel en bekijk de beeldentuin of boek een rondleiding door de vertrekken.

Tip Accommodatie:

Wil je met een groep of familie naar deze regio komen, bijvoorbeeld om de Keukenhof te bezoeken of om te wandelen in de omgeving. Overnacht dan net als ik bij vakantiewoning Ruigenhoek. Er is een vakantiewoning voor 12 personen en een voor 4 personen. Luxe ingericht en van alle comfort voorzien!

Ik verbleef in Vakantiewoning Ruigenhoek tijdens een workation met de Outdoorbloggers, op uitnodiging van de eigenaren


Bewaar deze wandeling op Pinterest

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

 

This function has been disabled for Dream the world.