Weekendje Amersfoort

Amersfoort is zo’n stad waar ik vele malen langs ben gereden, maar nog nooit bezocht heb. Meestal kom ik Amersfoort tegen als ik op weg ben naar de Veluwe of Overijssel. Met een peuterdochter heb ik ook wel eens de dierentuin van Amersfoort bezocht, maar verder dan dat ben ik nooit gekomen. Ik weet dan ook vrij weinig van Amersfoort.  Tijd om deze stad nader te verkennen: Tijd voor een weekendje Amersfoort.

Amersfoort, stad van oude poorten en muren

Ik vind het heerlijk om de historie in een stad te ontdekken. Om te struinen door leuke steegjes en om dan te bedenken hoe het er vroeger aan toe ging. In heel veel Nederlandse steden is nog genoeg historie bewaard gebleven. Ook in Amersfoort vind ik straatjes en plekken met een verhaal.  Met het boekje ‘Stadswandeling Amersfoort’ wandelen we in eigen tempo langs de meeste bezienswaardigheden. Vooral de vele poorten en de muurhuizen laten de historie in Amersfoort leven.

Amersfoort is ontstaan op een ondiepe plaats aan de rivier de Amer, nu de Eem en kreeg op 12 juni 1259 stadsrechten. Rond 1300 werd de stad beschermd door een stenen muur met land- en waterpoorten.

→ Kamperbinnenpoort

De Kamperbinnenpoort is de enige overgebleven poort uit 1300. Later werden nieuwe poorten en muren gebouwd. Hoewel de Kamperbinnenpoort niet meer origineel is, straalt het nog wel de sfeer van toen uit. En met een beetje fantasie waan je je zo’n 700 jaar terug in de tijd als je door de poort wandelt. Deze poort vind je aan het eind van de hoofdwinkelstraat (Langestraat).

→ Koppelpoort

De bekendste poort is de Koppelpoort. Als je googelt op Amersfoort is dit het eerste gebouw wat je tegenkomt. Het is zowel een land- als een waterpoort. Hoewel ik de poort al regelmatig op internet voorbij heb zien komen, maakt deze in het echt toch nog indruk. Terecht een van de mooiste bouwwerken van Amersfoort. Wist je trouwens dat de uitdrukking raddraaiers hier vandaan komt? In het gedeelte dat over de rivier is gebouwd zitten de tredmolens. Hierin liepen de raddraaiers, twaalf gevangenen die de windas aan het draaien moesten brengen waardoor het schot naar beneden kwam en zo de rivier werd afgesloten. Weer wat geleerd.

→ Waterpoort Monnikendam

Als je de route langs plantsoen Oost volgt dan kom je langs de waterpoort Monnikendam. De poort bestaat uit twee torens verbonden met een boog. Het monnikendam kent een leuke anekdote.

De restauratie in 1947 verliep niet helemaal als bedoeld. Bouwers wilden een echt oud effect bereiken en daarom mengden ze de metselspecie met roggemeel zoals dat vroeger ook werd gedaan. Toen ze in de ochtend op hun werkplek kwamen zagen ze dat het metselwerk was beschadigd. Meteen werd de baldadige jeugd uit de buurt verdacht en om ze te betrappen werd er ’s nachts een man op de uitkijk gezet. Wat hij toen zag was iets heel anders dan baldadige jeugd..

Kan jij raden wie wel schuldig waren aan de beschadigingen?

→ Stadsmuur en muurhuizen

In de 15e eeuw is de oude stadsmuur rondom Amersfoort volledig afgebroken en van de stenen zijn huizen op de plaats van de muur gebouwd. De straat heeft nu de toepasselijke naam Muurhuizen. De huizen vormen de loop van de muur en zijn dan ook in een ronde rond de stad gebouwd. Je ziet dit vooral goed vanuit de lucht. Beklim hiervoor de Onze Lieve Vrouwetoren. Helaas zijn veel huizen vele malen verbouwd en vernieuwd dus echt authentiek is het niet allemaal meer, maar het blijft wel een heel leuk straatje om doorheen te wandelen en om iets over de geschiedenis van Amersfoort te leren.

Amersfoort, stad van de beiaardiers

Hier had ik dus werkelijk nog nooit van gehoord. Amersfoort is voor  beiaardiers hét centrum van de wereld. Het heeft als enige in Nederland en naast Mechelen zelfs als enige in de hele wereld een beiaardierschool waar je de volledige conservatorium opleiding tot beiaardiers kunt volgen. Deze duurt vier jaar. Examens worden afgelegd op het carillon van de Onze Lieve Vrouwetoren. Als wij de toren beklimmen begint net een beiaardier het carillon te bespelen. Snel naar binnen, want als je naast de bellen staat springen spontaan je trommelvliezen! Wat een herrie. We mogen meekijken bij de beiaardier terwijl hij speelt en dat is wel bijzonder om te zien. Ik wist eigenlijk niet dat ze zo met geweld op die ‘toetsen’ moesten rammen met hun vuist. De kinderen uit de groep mogen samen met de beiaardier ook nog een deuntje meespelen. Ik ben benieuwd of de mensen beneden dat door hebben, helemaal vlekkeloos ging het niet. Wel een leuke toevoeging aan de rondleiding. Het uitzicht vanaf de 94m hoge toren is super! Bekijk het filmpje maar, dan zie én hoor je ook gelijk de beiaardier. Echt een aanrader om deze toren te beklimmen.

 

Amersfoort, stad van Mondriaan

Zodra je de binnenstad van Amersfoort binnenwandelt kan je er al niet omheen, overal zie je posters, vlaggen en afbeeldingen. Het jaar 2017 is door diverse steden, waaronder Amersfoort, uitgeroepen tot het themajaar ‘Mondriaan to Dutch Design’. In 2017 bestaat De Stijl 100 jaar. Deze wereldberoemde kunstbeweging is opgericht in Nederland door oa Piet Mondriaan. Deze beroemde schilder werd in 1872 in Amersfoort geboren en bracht hier zijn eerste levensjaren door. Daarna verhuisde hij naar Winterswijk. Hier bezocht ik vorig jaar al zijn woonhuis wat nu een museum is, zie mijn eerdere blog over de Achterhoek. Nu is het de beurt aan Amersfoort. Ook in het geboortehuis in Amersfoort bevindt zich nu een museum waar je alles over zijn schilderskunst en over zijn leven kunt bekijken. Vooral de multimedia shows zijn erg apart en geven een beeld van zijn artistieke zoektocht.

→ je vindt het Mondriaanhuis aan de Kortegracht 11

Amersfoort, stad van pleinen en terrasjes

Heb je even genoeg van al dat wandelen dan is het god om te weten dat je ook een paar pleinen hebt waar je op een terras kunt genieten van het mooie weer. Wij genoten van een lekker biertje op het terras van café Marktzicht op het plein bij de Onze Lievevrouwetoren. Helaas hadden we niet zulk lekker weer bij ons bezoek aan Amersfoort dus bleef het bij dit ene terras. Heb jij wel mooi weer dan zijn de terrassen op de Hof ook een aanrader. Of het terras achter café Long John & hotel Lange Jan, hier heb je uitzicht op de gracht.

 

Amersfoort stad van water en groen

Wat is Amersfoort groen! Langs de buitenrand waar vroeger de muren en poorten rond de stad waren vind je nu veel groen. In de 19e eeuw werden de stadsmuren en poorten die geen nut meer hadden gesloopt en in plaats daarvan werden er plantsoenen aangelegd. Je kunt er nu heerlijk wandelen of bij mooi weer picknicken. Je bent in Amersfoort nooit ver van water. Als je wandelt door de plantsoenen loop je ook langs water en in de binnenstad vind je ook een aantal grachten. Het lijkt me erg leuk wonen aan het water met een bruggetje én een bootje voor de deur. Ik droom nog even verder..

Er is heel veel in Amersfoort te zien en wij hadden niet voldoende tijd om alles te doen. Ik zal zeker nog een keer terug moeten komen. Wat nog op mijn lijstje staat: boottochtje door de grachten, een stadswandeling mét gids, het museum Flehite, hofje Armen de Poth, Bierbrouwerij de Drie Ringen en de Nieuwe Stad (met onder andere Kunsthal KAdE)

Praktische informatie en tips:

 • Begin je bezoek aan Amersfoort bij de VVV. Deze vind je bij het Lieve Vrouwe Kerkhof, waar de toren staat. Bij de VVV kan je een stadswandeling mét gids boeken. Of een stadswandelingboekje kopen om zelf Amersfoort te ontdekken. Een bezoek aan de Onze Lieve Vrouwetoren moet je ook vooraf bij de VVV reserveren. Waarschijnlijk ga je meerdere dingen bezoeken, het aanschaffen van de citycard Amersfoort is dan een goed plan. → Zie www.vvvamersfoort.nl
 • Als je met de auto naar Amersfoort komt kan je deze het beste in één van de parkeergarages kwijt. Voor een dagkaart ben je gemiddeld zo’n 15 euro kwijt. Wij parkeerden onze auto in de parkeergarage aan de Van Asch van Wijkckestraat. Het centrum was hier vandaan prima aan te lopen.
 • Het hele centrum is compact en prima te belopen, je hebt dus geen ander vervoermiddel nodig. Wil je afwisseling? Vaar mee met de rondvaartboot of verken Amersfoort op de step. → Zie voor de laatste optie: www.sportstep.nl
 • Wij verbleven bij het Berg Hotel buiten het centrum aan de Utrechtseweg. Het hotel ligt op een gunstige locatie als je naast Amersfoort ook wat van de (groene) omgeving wilt zien. Je kunt naar het centrum lopen, maar dat vonden wij toch te ver. Een andere optie is om een fiets te huren (of zelf meenemen) of om de auto te pakken. Zie ook →Hotspots Amersfoort en  www.bestwesternamersfoort.nl
 • In de omgeving van Amersfoort is nog zoveel meer te ontdekken. Ga wandelen in de groene omgeving, bezoek het NP de Hoge Veluwe, waan je een jonkvrouw in een van de kastelen of ga aapjes kijken in de dierentuin. Wij bezochten tijdens ons weekendje Amersfoort ook Paleis Soestdijk. Hierover volgt nog een apart blog. Tip: met de citycard krijg je ook korting of gratis toegang tot enkele bezienswaardigheden buiten Amersfoort.
 • De Amersfoortse kei… je hebt er vast wel iets over gehoord. Voordat ik naar Amersfoort ging wist ik alleen dat Amersfoort iets met een kei had, maar geen idee wat. Nu na mijn bezoek aan Amersfoort begrijp ik nog steeds niet goed wat Amersfoort met die kei moet. Het verhaal is vaag en de kei is lelijk. Ik zou zeggen vergeet die kei en concentreer je op andere bezienswaardigheden.
 • Zie voor leuke en lekkere adresjes ook →Hotspots Amersfoort

Dit weekendje werd mogelijk gemaakt door Citymarketing Amersfoort.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

20 Comments

 • Reply ivonne 8 mei 2017 at 19:16

  Wat een gave stad is dit zeg! Ik ken Amersfoort, net als jij, alleen maar van de dierentuin en er langs fietsen op weg naar vakantie. Ik ben gek op die oude torens en toegangspoorten. Die gaat op mijn bucketlist!

  • Reply Carolien 8 mei 2017 at 19:42

   Leuk Ivonne! Het is echt de moeite waard ?

 • Reply Stefania 9 mei 2017 at 08:52

  Wat is er toch veel moois te ontdekken in eigen land. Amersfoort is echt zo’n plaatsje waar je een ‘reden’ voor moet hebben om het te bezoeken, want anders kom je er niet. Fijn dat ik er nu een heb. De volgende keer dat ik in Nederland ben, ga ik toch eens kijken.

  • Reply Carolien 9 mei 2017 at 09:04

   Ja zeker een bezoek waard. Ik reed er ook heel vaak langs op weg naar de Veluwe, maar was er nog nooit geweest.

 • Reply Eva 9 mei 2017 at 09:02

  Jaren geleden bezocht ik Amersfoort een dagje met mijn moeder en was net als jij aangenaam verrast. Ik moet snel maar weer eens een keer die kant op gaan 😉

  • Reply Carolien 16 mei 2017 at 11:16

   Ja, genoeg reden om Amersfoort te ontdekken 🙂

 • Reply Jenny 11 mei 2017 at 15:03

  Het centrum van Amersfoort is echt heel leuk! Ik ben ook dol op de omgeving van m’n school, aan de rand van Amersfoort in het groen.

  • Reply Carolien 14 mei 2017 at 12:28

   Waar ergens staat jouw school? Ik heb zeker gezien dat het groen was rondom Amersfoort. Dus niet alleen de stad is een aanrader maar tochten in de omgeving ook.

 • Reply Lizette 12 mei 2017 at 13:15

  Wat een fijn verslag van de stad. Ik ben ook alleen sporadisch toevallig in Amersfoort geweest, maar wat ik tot nu toe gezien heb, vond ik het ook een hele mooie stad met een centrum vol schitterende oude gebouwen. Leuk om met zo’n rondleiding de stad beter te leren kennen (en zelfs muziek maken).

  • Reply Carolien 14 mei 2017 at 12:27

   haha, ja zelfs muziek, niet direct mijn muzieksmaak maar wel erg bijzonder om te zien hoe dat gaat. Voor kinderen is het echt leuk dat ze mee mochten doen.

 • Reply Linda | travellersoftheworld 12 mei 2017 at 22:52

  Wat ziet Amersfoort er leuk uit zeg! Ik zou er zeker eens een keer heen willen, het lijkt me een hele leuke, gezellige en mooie stad. Je hebt prachtige foto’s gemaakt!

  • Reply Carolien 14 mei 2017 at 12:26

   Dank je Linda ☺ Wie weet heb ik jou hiermee overgehaald om Amersfoort op de bucketlist te zetten.

 • Reply Sanne 13 mei 2017 at 17:40

  Mooie plaatjes. Ik vond Amersfoort echt een verrassing! Mijn nicht is momenteel een kleurboek van de monumenten van Amersfoort aan het maken!

  • Reply Carolien 14 mei 2017 at 12:25

   Oh wat leuk! Ik zie dat trouwens steeds meer, wij hebben er ook eentje van Middelburg in de winkel.

 • Reply Sanne 15 mei 2017 at 18:09

  Lekker uitgebreid artikel! Ik ben vorig jaar een weekendje naar Amersfoort geweest. Een verrassend leuke stad! Met de lekkerste chdesecake ever!

  • Reply Carolien 16 mei 2017 at 11:11

   Cheesecake bij de Blueberry toevallig??

 • Reply Gabriëlle ~ GlobeGirl 20 mei 2017 at 09:40

  Amersfoort is een gave stad! Ik was er één jaar geleden en ik heb genoten. Wij zijn toen ook naar Kamp Amersfoort geweest, erg bijzonder. Toen niet zo veel van de stad zelf ontdekt, een goede reden om binnenkort eens terug te gaan.

  • Reply Carolien 20 mei 2017 at 11:19

   Ja Kamp Amersfoort hadden wij weer geen tijd voor, lijkt me ook indrukwekkend. Genoeg te zien en doen daar!

 • Reply Marcella 26 mei 2017 at 09:00

  Ik was een paar jaar geleden ook in Amersfoort. Leuke stad! Ik wil er zeker nog eens naar terug en er nog veel meer zien!

 • Reply Esther 26 mei 2017 at 19:29

  Mooi uitgebreid artikel heb je geschreven over Amersfoort. Vanuit Utrecht kwam ik er wel eens, maar dat was beperkt tot de winkelstraten. Twee maanden geleden heb ik de stad verder verkend en was ik net als jij heel enthousiast over het prachtige historische centrum met de poorten, huisjes, kerken en de grachten. Echt een leuke stad.

 • Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.