Fietsen langs de kust in west Zeeuws-Vlaanderen

Wat je zeker een keer moet doen: fietsen langs de kust in west Zeeuws-Vlaanderen in Zeeland. Er liggen kilometers aan brede fietspaden langs de kust. En ook het binnenland is verrassend leuk om te fietsen. In Zeeuws-Vlaanderen liggen heel wat kreken en watergangen, restanten uit de Tachtigjarige oorlog, net als de forten. Bij de watergangen vliegen vogels af en aan en de schapen aan de kant van het pad kijken je gezapig aan. Met deze fietsroute (ca. 50 km) langs knooppunten combineer je het beste van beiden: de levendige kust met strand en leuke kustplaatsjes én het rustige groene achterland met kreken, forten en vogels.

Zelf je fietsroute uitstippelen in Zeeuws-Vlaanderen doe je met deze kaart met knooppunten

Fietsen langs de kust in west Zeeuws-Vlaanderen

De kreken bij Groede

Ik start deze fietsroute langs de kust in west Zeeuws-Vlaanderen vanuit Groede, aangezien ik hier mijn fiets heb gehuurd. Maar je kunt de route vanaf elke gewenste knooppunt starten. Dat is het makkelijke van fietsen langs knooppuntenroute. Vanuit Groede fiets ik direct het polderlandschap in en kom langs de Baarzandse Kreek en de Nieuwekerksche kreek. Ik ben nog maar net onderweg of ik stap al van mijn fiets. Van het uitzicht op de kreek moet ik gewoon even genieten. Tegelijk speur ik naar vogels, ik hoop op de ijsvogel, maar die zie ik helaas niet.

Knooppunten: 17 – 43

Staats-Spaanse linies. Het krekenlandschap in Zeeuws-Vlaanderen is ontstaan tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). Toen werd het land onder water gezet in strijd tegen de vijand. Door eb en vloed ontstonden kreken en deze zijn nu nog steeds te zien. Uit de Tachtigjarige Oorlog stammen ook nog de resten van forten die je in Zeeuws-Vlaanderen tegenkomt van de Staats-Spaanse linies, een militair verdedigingslinies. Zoals de forten bij het Groote Eiland bij Oostburg.

Fietsen kust west Zeeuws-Vlaanderen
Nieuwerkerksche kreek nabij Groede

Fietsen door de polders en langs de Kromme Watergang

De route vervolgt door het polderlandschap met dijken vol schapen en langs het uitwateringskanaal Tragel. Als ik even opkijk zie ik een roofvogel vlakbij zitten, ik denk een buizerd, maar zodra ik vaart minder is hij al weg. Nabij Sasput kom ik langs restaurant De Kromme Watergang. Iets verderop wordt het fietspad wat smaller en ben ik omringd door bloeiende margrieten. Tijd om even van mijn fiets te stappen om er van te genieten.

Knooppunten: 43 – 21 – 23

Uitzicht op de skyline van Vlissingen

En dan sta ik voor het pad omhoog, richting kust. Even flink trappen en dan ontvouwt zich een weids uitzicht voor mij. Het is zo helder dat het lijkt alsof ik Vlissingen kan aanraken. De industrie is minder fraai, maar de skyline van Vlissingen is genieten. En eerlijk is eerlijk, die voorbijvarende grote boten zijn ook een fraai gezicht. En die zouden er niet zijn geweest zonder de havens en industrie. Vlak voor me scharrelen heel wat vogels in de vloedlijn op zoek naar waterdieren zoals slakken, visjes en garnalen. Ik vind een bankje en geniet van mijn lunch én van het uitzicht.

Knooppunten: 23 – 26

Skyline Vlissingen. Fietsen langs de kust in west Zeeuws-Vlaanderen
Uitzicht op Vlissingen vanaf het fietspad in Zeeuws-Vlaanderen

Breskens en Waterdunen

Het pad kronkelt helemaal langs de kust en Breskens zie ik dan ook al snel. Even waan ik me aan de Middellandse zee, met mooi weer, een prachtig blauwe lucht en een haven vol bootjes. Iets verderop kom ik langs de aanlegplaats van de veerboot. Hier kwamen we altijd aan met de auto als we verder naar België of Frankrijk op vakantie gingen. Sinds de aanleg van de Westerscheldetunnel is dit alleen maar een fiets- en voetveer. Wel ideaal om vanuit Walcheren een fietstocht te maken naar Zeeuws-Vlaanderen. Verderop bij de Vogeltelpost zie ik de herkenbare zwart-witte vuurtoren van Breskens. Landinwaarts ligt Waterdunen, een groot natuur- en recreatiegebied in aanbouw. Nu nog niet toegankelijk, dus ik moet nog een keer terugkomen.

Knooppunten: 25 – 7 – 20 – 14

Fietsen langs de kust in west Zeeuws-Vlaanderen
De jachthaven in Breskens
Fietsen langs de kust in west Zeeuws-Vlaanderen
Het fietspad langs de kust bij Breskens, gezien vanaf de Vogeltelpost

Fietsen langs de kust bij west Zeeuws-Vlaanderen over het kustpad

De route vervolgt het kust fietspad en er zijn verschillende mogelijkheden om een pauze te houden op het strand. Of om wat te eten of drinken bij een van de strandpaviljoens. Als je wilt kan je heel lang over deze route doen. De fietspaden langs het kustpad zijn over het algemeen erg breed en afgezien van af en toe klimmen en dalen is het makkelijk fietsen.

Knooppunten: 14 – 83 – 10

Fietsen langs de kust in west Zeeuws-Vlaanderen
Fietspad west Zeeuws-Vlaanderen met uitzicht op zee en links Waterdunen

Verdronken Zwarte Polder

Het Verdronken Zwarte Polder is een natuurgebied bij Nieuw-Vlietbad. Hier staat het binnenland in open verbinding met zee. De grote slufter is ooit ontstaan lang geleden bij een grote dijkdoorbraak. Nu loopt het water er met eb en vloed in en uit het gebied en zijn er verschillende kreken ontstaan. Je vindt hier veel vogels, waaronder de dwergstern die hier broedt. Ze vliegen af en aan. Ik besluit hier te picknicken en tegelijk te genieten van de vele vogels om mij heen.

Knooppunten: 10 – 37

Fietsen langs de kust in west Zeeuws-Vlaanderen Zwarte Polder

Natuurgebied het Zwin en Cadzand Bad

Tijdens deze fietstocht is Cadzand-Bad de laatste plaats langs de kust waar ik langs kom. In deze badplaats geniet ik even van een lekker ijsje voordat ik het binnenland in fiets. Ik sla zelf het Zwin deze keer over in verband met tijdgebrek, maar een dag daarvoor ben ik al in dit natuurgebied geweest voor een mooie wandeling. Als je de tijd hebt, dan zou ik zeker langs natuurgebied het Zwin fietsen. De uitzichten zijn supermooi. Het zeewater loopt ook hier het land in en vormt een grote slufter. Het strand is breed en je vogels vliegen af en aan. Je staat hier op de grens met België. Het grootste deel van natuurgebied het Zwin ligt in België en is alleen bereikbaar via een geboekte excursie. Alleen in het Zwin kan je je al een hele dag bezig houden.

Knooppunten: 32 – 29 – 30

Natuurgebied De Knokkert

In het open polderlandschap van Zeeuws-Vlaanderen, vol met kreken en weidevogels, is de Knokkert ineens een verrassend natuurgebied. Hier rondom de oude hoeve van boer Erasmus is een heel bos aangeplant, tegenwoordig in beheer van Staatsbosbeheer. Deze fietsroute langs de kust van west Zeeuws-Vlaanderen komt ook langs dit natuurgebied. Als je tijd hebt parkeer dan je fiets en wandel de korte natuurbelevingsroute in het bos, vooral ook leuk met kinderen. In dit bos leven heel wat dieren zoals ransuilen, buizerds, spechten, salamanders en ook de boomkikkers die je vooral in het voorjaar ’s avonds op warme avonden kunt horen kwaken.

Knooppunten: 39 – 38 – 41

Natuurgebied De Blikken

Dit natuurgebied is ontstaan tijdens de Tachtigjarige Oorlog in 1583, toen het gebied onder water werd gezet, in de strijd tegen de vijand. Later is het weer in cultuur gebracht, maar de kreken en het reliëflandschap is blijven bestaan door jarenlange werking van eb en vloed. Ik fiets over de Ringdijk en van daaruit heb ik goed zicht op het natuurgebied. Er zijn twee vogelkijkhutten. Hier zit je beschut met goed uitzicht op de vele watervogels die in dit gebied leven, zoals de kluut, grutto, fuut, kievit en verschillende ruiters. Vergeet je verrekijker en je camera met telelens niet! Ik fotografeerde deze vogels met mijn spiegelreflex met deze telelens. Vanuit De Blikken fiets ik weer terug naar mijn startpunt in Groede en kijk ik terug op een zeer mooie fietstocht.

Knooppunten 12 – 13 – 84 – 42 – 17

Tureluur
Oeverloper

Praktisch over de fietsroute langs de kust bij west Zeeuws Vlaanderen

Fietsen langs de kust bij west Zeeuws-Vlaanderen biedt je volop mooie uitzichten langs de kust. Je komt langs een aantal natuurgebieden en door leuke kustplaatsjes. Ga je fietsen langs de kust bij west Zeeuws-Vlaanderen kies dan de route die ik gefietst heb. Je kunt de route uitbreiden met een bezoek aan ’t Zwin en natuurlijk zelf zo lang of kort maken als je zelf wilt met behulp van deze routekaart.

De fietsroute uit dit artikel komt langs de volgende knooppunten:

17 (start Groede) – 43 – 21 – 23 – 26- 25 – 7- 20 – 14 – 83 – 10 – 37 – 32 – 33 – 34 – 39 – 38 – 41 – 12 – 13 – 84 – 42 – 17

De route is ongeveer 50 kilometer.

De fietsroute met extra lus langs ’t Zwin

Als je ook langs ’t Zwin wilt dan volg je de volgende route:

17- 43- 21- 23- 26- 25- 7- 20- 14- 83- 10- 37- 32- 29 – 30 – 33 – 34 – 39 – 38 – 41 – 12 – 13 – 84 – 42 – 17

fietsroute fietsen langs de kust in west Zeeuws-Vlaanderen
De fietsroute uit dit artikel op de kaart

Pinterest

Fietsen langs de kust in west Zeeuws-Vlaanderen Pinterest
Bewaar deze fietsroute op Pinterest
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

 

This function has been disabled for Dream the world.