Menu
Wandelen / Wandelen in Zeeland / Zeeland

Wandelen in Zeeland | Boswachterij Westerschouwen

Boswachterij Westerschouwen is een duin- en bosgebied op het eiland Schouwen-Duiveland in Zeeland. Als ik Staatsbosbeheer mag geloven – en dat doe ik- is dit het grootste bos van Zeeland. Heel vroeger was het één grote zandvlakte, maar vanaf 1920 zijn hier Corsicaanse en Oostenrijkse dennen geplant. Je kunt het gebied te paard en per mountainbike verkennen, hier zijn speciale routes voor uitgezet. Zelf kies ik ervoor om te gaan wandelen in Boswachterij Westerschouwen. Er zijn verschillende wandelroutes door Staatsbosbeheer uitgezet (volg de gekleurde paaltjes), maar ik kies voor een route langs het Zeeuwse knooppunten netwerk.

Nog meer wandelen in de buurt van de Boswachterij Westerschouwen? Lees ook het artikel over de Meeuwenduinen wandelroute (12 kilometer)

De wandelingen vanaf de parkeerplaats Het Groene Duin
Start van de wandelingen vanaf parkeerplaats Het Groene Duin

Wandelen in Boswachterij Westerschouwen

Schapen in Boswachterij Westerschouwen

In Boswachterij Westerschouwen grazen shetlandpony’s en paarden. Daarnaast kan je ook een kudde schapen in Boswachterij Westerschouwen tegenkomen. Zij hebben vooral de taak om de Amerikaans vogelkers op te eten, deze niet inheemse soort overwoekerd andere soorten en dat is een ongewenste situatie. Er zijn zo’n 370 schapen ingezet. Ik vind het vooral een leuk gezicht en blijf foto’s maken.

 

Het dennenbos vol met paddenstoelen

De dennen die je in dit bos vindt zijn allemaal aangeplant in de jaren 30. Het zijn Corsicaanse en Oostenrijkse dennen. Het bos bestaat niet alleen uit dennen, op sommige stukken vind je ook loofbomen. Op verschillende plekken vind je waterplassen, die soms nog behoorlijk laag liggen ten opzichte van het wandelpad. Ik vind het vooral mooi om foto’s te maken tussen de bomen door. Het is trouwens soms flink klimmen hier in de duinen. Als je deze wandeling in het najaar loopt kom je heel veel paddenstoelen tegen en ook hele bijzondere exemplaren, paars/roze van kleur. Ik had ze nog nooit eerder gezien.

Wild spotten – op zoek naar sporen van herten

In Boswachterij Westerschouwen komen zowel reeën als damherten voor. Reeën zijn veel kleiner dan damherten en ze hebben ook een veel kleiner gewei, vrouwtjes hebben zelfs niet meer dan twee knobbels. Het gewei van de damhert is dik, dit in tegenstelling tot dat van het edelhert. Edelherten komen niet voor in Boswachterij Westerschouwen, zelfs niet in heel Zeeland. Wil je een ree of damhert zien, dan moet je natuurlijk wel een beetje geluk hebben. Kijk goed naar wildsporen die je onderweg tegenkomt, zie je hier veel van en lijken ze vers, dan is de kans groot dat je ze spot. Bij wildsporen gaat het niet alleen om de pootafdruk en ontlasting, maar ook om paden die door herten zijn gevormd, ligplekken en omgewoelde plekken. Verder moet je vaak tussen de bosjes kijken. Wij hadden geluk en zagen een klein groepje herten bij het pompstation en een stuk verder een groot damhert tussen de bosjes die later op z’n gemakje over het pad wandelde, achter onze rug. Altijd achter je kijken als je wandelt in gebied met herten! Lees waar herten spotten in Zeeland om te zien in welke gebieden in Zeeland je nog meer herten kunt zien.

Sporen zoeken zoals ligplaats van hert
Sporen van een hert
Wandelen in Boswachterij Westerschouwen
Wandelen in Boswachterij Westerschouwen

De Shetlandpony’s

In heel veel natuurgebieden worden tegenwoordig grazers uitgezet voor natuurlijk onderhoud. Een goede zaak. Ook in Boswachterij Westerschouwen vind je zulke grazers, naast de schapen (zoals je hierboven al las) voornamelijk de shetlandpony’s. Verderop in natuurgebied Meeuwenduinen en Zeepeduinen, grenzend aan Boswachterij Westerschouwen zijn ook Schotse Hooglanders en Exmoorpony’s uitgezet. De shetlandpony’s stonden bij ons direct bij de parkeerplaats, lekker van het gras te genieten. Blijft leuk.

 

Praktische tips

Wil je ook Boswachterij Westerschouwen bezoeken? Lees dan onderstaande praktische tips:

 • Je kunt het beste parkeren op parkeerplaats Het Groene Duin bij Westenschouwen. Let op: hier geldt wel betaald parkeren van 1 april t/m 31 oktober. Vanaf de parkeerplaats kan je verschillende routes lopen. Wij liepen de route volgens het Zeeuwse knooppunten netwerk en volgden de routenummers 93, 61, 60, 50, 90, 61 en 93. Hoewel we ook verschillende zijsprongen maakten op zoek naar wild. Onze route was circa 8 kilometer (zie de plattegrond hieronder).
 • Honden zijn toegestaan mits aangelijnd. Er is een klein losloopgebied: honden mogen los op de strook achter de kampeerterreinen tussen de bosrand en het ruiterpad bij de Adriaan van der Weijdeweg.
 • Het pad langs de A. van der Weijdeweg is vlak en grotendeels nog verhard en daardoor goed toegankelijk. Als je de duinen of het bos inslaat zijn het onverharde paden en is het soms flink klimmen.
 • Tips voor het speuren naar wild: wij zagen het damhert nabij de Boompjesput (knooppunt 50, op het pad richting knooppunt 90). Eerder zagen we al herten bij het pompstation net voor knooppunt 60, waar je ook een uitkijktoren vindt. Rechts van knooppunt 60 zagen we ook veel hertensporten. De schapen zagen wij langs de A. van der Weijdeweg. De shetlandpony’s stonden vlakbij de parkeerplaats.

Ben jij al eens in Boswachterij Westerschouwen geweest?

27 Comments

 • Stéphanie
  10 december 2017 at 15:49

  Wat een mooi natuurgebied! En de dieren heb je ook prachtig vastgelegd. Dit gebied ga ik zeker onthouden, handig als ik even niet in de buurt wil wandelen.

  Reply
  • Carolien
   14 december 2017 at 08:52

   Ja, misschien leuk voor je weekendje weg 🙂

   Reply
 • Diana
  10 december 2017 at 22:07

  Wat tof dat je zoveel wild hebt gezien. Ik ga deze route op mijn wandellijstje voor 2018 zetten. Wil meer gaan wandelen dus deze is er eentje. Ik vind schapen ook altijd leuk om te zien. Blijven schattig dieren! Mooie foto’s heb je ook weer gemaakt! Genieten dit!

  Reply
  • Carolien
   14 december 2017 at 08:53

   Leuk dat je meer wilt gaan wandelen, goed voornemen voor volgend jaar!

   Reply
 • Jenny
  11 december 2017 at 06:15

  Ik had nog nooit van deze boswachterij gehoord. Een combinatie van pony’s, de kans op wild én paddenstoelen in de herfst klinkt echter als een leuke plek.

  Ik vind die paarse paddo’s altijd zo mooi.

  Reply
  • Carolien
   14 december 2017 at 08:53

   Ja, ik had die eigenlijk nog nooit gezien. Prompt zie ik ze daarna natuurlijk op meer plekken. Soms zijn dingen er wel, maar zie je ze niet en loop je er zo voorbij.

   Reply
 • Sanne
  11 december 2017 at 10:22

  Wat leuk dat de schapen worden ingezet om er voor te zorgen dat de Amerikaanse waterkers niet verder woekert. Handig en het levert ook nog eens hele mooie plaatjes op. Lijkt me een fijn gebied!

  Reply
  • Carolien
   14 december 2017 at 08:54

   Heel fijn gebied en heel leuk vind ik, dat er zoveel dieren rondlopen. De schapen staan wel achter een hekje, maar de rest loopt vrij rond.

   Reply
 • ivonne
  11 december 2017 at 13:33

  Mooie route met handige tips. Zo fijn om wild tegen te komen in Nederland. Bij ons zie je helaas een stuk minder tegenwoordig, maar recentelijk zagen Frank en ik al 2 keer reetjes in de bossen, super toch? Lang geleden fietste ik door Zeeland en vond het een verademing om een keer door een stukje bos te rijden, dat vind ik toch wel fijn, hoe mooi de duinen en het strand ook zijn.

  Reply
  • Carolien
   14 december 2017 at 08:56

   Ja, bos is een fijne afwisseling met al dat duin, ook om te wandelen, want dat zand is erg zwaar 😉 Damherten zijn een van de minst schuwe herten heb ik ergens gelezen, dus daar heeft het misschien ook mee te maken. Reeën zijn er ook in Zeeland maar die heb ik dan nog niet gezien. Je moet ook echt wel geluk hebben en goed kijken tussen bosjes. Vaak liep ik op de heenweg ergens langs en zag ik niks en keek ik op de terugweg en zag ik een hele groep ergens tussen de bosjes. Ik zag ze alleen maar omdat ik dichterbij kwam om een wild paard te bekijken die daar ook liep, anders had ik ze niet gezien. Ze zijn ook zo goed gecamoufleerd.

   Reply
 • anto
  11 december 2017 at 14:11

  Wat mooi zeg, ik wist helemaal niet dat Zeeland zo’n prachtig bos heeft. Ik ben trouwens fan van dennenbossen want loofbossen zijn zo kaal in de winter …

  Reply
  • Carolien
   14 december 2017 at 08:57

   Ja dat is zeker waar, die dennenbossen blijven mooi groen, dat is zeker in de winter wel heel mooi. En ja, er zijn best mooie bossen in Zeeland, alleen niet zo groot natuurlijk als bijvoorbeeld op de Veluwe. Maar toch. Hier heb je dan wel weer mooi de combinatie tussen duin en bos.

   Reply
 • Aniek
  12 december 2017 at 10:37

  Wat leuk, wandelen tussen de schapen. En dat je die herten zo tegenkomt, gaaf!

  Reply
  • Carolien
   14 december 2017 at 08:58

   Je wandelt niet echt tussen de schapen, he tlijkt wel zo, maar ze zitten afgeschermd. Wel lopen de pony’s en andere dieren wild rond. En ja, dat hert is natuurlijk echt super om te zien. Zo genieten vind ik dat!

   Reply
 • Marjolein
  12 december 2017 at 13:04

  Wat een mooi stukje Zeeland. Ik had dit bos helemaal niet verwacht in Zeeland en de herten al helemaal niet. Prachtig om deze beesten in het echt te zien. Je hebt ze ook goed vastgelegd!

  Reply
  • Carolien
   14 december 2017 at 08:59

   Je hebt best veel herten in Zeeland, reeën en damherten. Edelherten komen hier niet voor. En damherten zijn redelijk toegankelijk. Ik heb ze al vele malen gezien.

   Reply
 • Kelly
  12 december 2017 at 20:02

  Wat een prachtige natuur zeg. Helaas wel een eindje rijden voor mij, maar het lijkt een heel mooi gebied. Super dat je ook wilde dieren hebt gespot. Dat maakt de dag helemaal compleet.

  Reply
  • Carolien
   14 december 2017 at 09:00

   Misschien iets voor een weekendje weg. Zeeland is een hele fijne provincie om even er tussenuit te gaan. Als je dan tips voor wandelingen nodig hebt weet je me te vinden. En herten spotten kan hier heel goed 😉

   Reply
 • Jessica
  13 december 2017 at 21:59

  Wat leuk dat ze de schapen inzetten om op een natuurlijk manier een probleem op te lossen! En wat een mooi hert zeg, tof dat je die daar ook hebt gespot. Ik heb ze volgens mij alleen op de Veluwe gespot en er sprong er eentje ooit voor onze auto (toen ik jong was) toen we op vakantie in Zeeland waren. Dus ze zitten daar zeker weten ook ;p

  Reply
  • Carolien
   14 december 2017 at 08:51

   Ja, herten en andere wilde dieren spotten vind ik erg gaaf! Op de Veluwe zie je ook veel herten, dat zijn met name edelherten, die zijn nog groter dan dit damhert. Helaas komen edelherten niet voor in Zeeland, moet ik toch echt een keer elders heen, de Veluwe bijvoorbeeld

   Reply
 • Marcella
  15 december 2017 at 22:49

  Wauw, wat een mooi gebied is dit! Je hebt er prachtige foto’s gemaakt lady! Ik heb nu al zin in ons weekend Zeeland, we gaan er vast ook lekker wandelen!

  Reply
 • Elisa
  18 december 2017 at 23:30

  Wat een onwijs mooi natuurgebied. Zo tof dat je het geluk had om de herten te spotten, dat vind ik altijd zulke mooie dieren. Je hebt het ook heel mooi vastgelegd, leuk om naar te kijken 🙂

  Reply
 • Britte
  22 december 2017 at 17:55

  Wat een mooi gebied is dat zeg! Het is jammer dat het voor mij niet echt naast de deur is, maar ga ‘m zeker onthouden. Die paarse paddenstoelen zijn inderdaad behoorlijk bijzonder! En wat een prachtige foto’s heb je weer gemaakt 🙂

  Reply
 • Andrea
  5 januari 2020 at 22:04

  We did the 12 km walk today, and it was really worthwhile. The mix of wood, dunes and beach is something special. Thank you for your article which made me want to go there!

  Reply
  • Carolien
   6 januari 2020 at 09:32

   Hi Andrea,
   nice to hear you had a good time. I love it too! Did you walk de Meeuwenduinen route?
   Carolien

   Reply
 • Pieter van Stein
  5 november 2020 at 13:17

  Ha Carolien,

  Vorige week vond ik het erg inspirerend om jou en Wanda Catsman op instagram te volgen tijdens jullie wandeltochten in Zeeland.
  Vrijdag 30 oktober heb ik met veel plezier jouw aanbevolen route Boswachterij Westerschouwen gewandeld. Wat een indrukwekkende smaakvolle voettocht zeg!
  Ik heb genoten van de afwisseling in het het gebied, van de vergezichten, kleurrijke bessen en herfstkleuren en van de imposante Corsicaanse en Oostenrijkse dennen!

  Reply
  • Carolien
   13 november 2020 at 08:21

   Leuk Pieter! Ik ontdek nog steeds nieuwe gebieden in Zeeland. Zal binnenkort weer eens een paar nieuwe routes toevoegen

   Reply

Laat een reactie achter

NIEUWSBRIEF

Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

 

Nieuwsbrief

Ontvang toffe reistips en upadetes over nieuwe bestemmingen

This function has been disabled for Dream the world.