Druiven plukken én wijn proeven in het Geuldal (Zuid Limburg)

Wie mij al een tijdje volgt weet dat ik heel blij word van mooie natuurgebieden en activiteiten die in de buitenlucht plaatsvinden. Ik vind het leuk om plekken te ontdekken die niet direct door iedereen bezocht worden. De ervaringen die ik op doe zijn voor mij uiteindelijk belangrijker dan het afvinken van een lijstje met bestemmingen. Hoewel ik heus ook wel eens veel bekijk in korte tijd of op een plek kom waar heel veel mensen komen, geniet ik toch het meest van gebieden waar ik (samen met medereizigers) een van de weinige ben en waar ik een unieke ervaring heb. Dit kan een ontmoeting zijn met een wild dier, een kookworkshop met een lokaal gezin of een dagje meelopen met een herder.

Deze keer laat ik een nieuwe ervaring zien. Ik ga in Zuid Limburg meehelpen met het plukken van druiven voor de wijnproductie, het verhaal én passie van de eigenaren horen en de uiteindelijke wijn proeven. Een heerlijk dagje outdoor én slow travel in Zuid Limburg.

Druiven plukken bij Wijngaard St Martinus

Na een ontbijt bij mijn hotel in Valkenburg, ontmoet ik Naomi. Zij is op een blogsabbatical door Limburg via de campagne #limburglonkt. Vandaag vergezel ik haar met nog twee bloggers (Sanne en Bregje) naar  Wijngaard St Martinus. We rijden met het #limburglonkt VW-busje Valkenburg uit richting de groene heuvels. Oh, wat is het genieten hier in Limburg. Ook al is het nog steeds Nederland, het heuvellandschap met dat vele groen en de vakwerkhuisjes voelen heel buitenlands aan. Het is even zoeken voordat we de juiste wijngaard gevonden hebben, maar geholpen door eigenaar Stan, hobbelen we uiteindelijk met het busje ‘off the road’ naar de druivenranken. Tijd om even rond te kijken is er nauwelijks. We zijn wat laat en we krijgen na de uitleg direct een schaar in onze hand geduwd en een ‘laan’ toegewezen, we zijn hier immers om te werken. Snel pak ik nog wel even een stukje vlaai en een bakje koffie. Voordat het harde werken begint, moet ik natuurlijk wel even zorgen voor goede brandstof 😉

Selecteren van de druiven

We krijgen een snelle cursus druiven oogsten en selecteren. Als je een druiventros knipt, hou de tros dan altijd in je hand en knip met je andere hand het steeltje eraf. Zo voorkom je nare ongelukken. Niet alle trossen moeten geoogst worden. Alleen die op de hoofdrank zitten. De verkeerde trossen herken je aan een meer ronde vorm en deze zijn vaak kleiner én groener. Té groene druiventrossen moeten we ook laten hangen. Hoe groener hoe zuurder en hoe minder lekker voor de wijn. Dan heb je nog de schimmel die de druiven aangetast kunnen hebben. Je herkent het aan bruin/grijze druiven (niet te verwarren met de erg rijpe druiven die dezelfde kleur hebben) en de witte/grijze meer harige schimmelaanslag. Ook heb je nog bruinige druiven die witte vlekjes hebben. Dit is kalk en deze kunnen wel gewoon geoogst worden. Je kunt de kalk eraf wrijven, maar de schimmel niet. Eerst probeer ik nog netjes met mijn schaartje de ‘slechte’ druiven eruit te knippen, maar al snel doe ik dit met mijn handen. Binnen de kortste keren zijn mijn handen een plakkerige bende. Ondertussen klets ik gezellig met mijn medeplukster, terwijl ik me focus op de selectie van de druiven. Mijn hoofd raakt helemaal leeg en in plaats daarvan begin ik vooral mijn rug te voelen. Actief bezig zijn maar oh zo mindfull. Heerlijk! Ik kan hier wel de hele dag mee doorgaan.

Proeflokaal en heerlijke relaxplek

Wijngaard St Martinus heeft een proeflokaal, waar je een proeverij kunt reserveren en de heerlijke wijn kunt kopen. Wij komen hier na een paar uur plukken om te genieten van onze welverdiende lunch. We hebben geluk, want we hebben heerlijk weer. En laten ze hier nu ook een heerlijk terras hebben, naast de druivenranken én met uitzicht op het weidse heuvellandschap. Ik nestel me met een glas Bergdorpje wit op een van de pallets met kussens en geniet van het uitzicht. Zie jij je hier ook al zitten? Aansluitend aan de lunch krijgen we ook nog een kleine rondleiding door de kelder, waar de wijn geproduceerd wordt en opgeslagen ligt in mooie houten tonnen. Uiteraard willen we ook een wijntje mee naar huis nemen. Ik kan zeggen, dat deze de dag erna al gelijk helemaal op is gegaan. Ik kan je de witte wijn met de leuke naam Bergdorpje wit zéker aanraden.

Wist je dat we nog veel meer wijngaarden in Nederland hebben? Combineer eens mooie wandelingen met een bezoek aan een van deze wijngaarden. Eerst lekker actief en dan nagenieten met een goed glas wijn, die smaakt dan nóg beter!

Praktische informatie:

 • Wijngaard St Martinus vind je vlakbij het dorpje Vijlen in Zuid Limburg. Je kunt hier heerlijke wijn proeven én kopen. Wil je net als ik meehelpen met het oogsten van de druiven? Stuur dan een mailtje naar info@wijngaardmartinus.nl.
 • Ga je druiven plukken? Trek dan oude kleren aan en zorg voor schoenen die vies mogen worden. Bergschoenen, oude sneakers of laarzen (afhankelijk van het weer) zijn de beste keuze
 • Is het mooi weer, net als bij ons, smeer je dan goed in met zonnebrandcrème, voor je het weet verbrand je. En smeer je voordat je begint jezelf in, want eenmaal aan het plukken veranderen je handen in een grote kleverige bende.
 • Wil je meer doen in de omgeving van Vijlen? Ga dan wandelen in het Vijlenerbos of bezoek het plaatsje Valkenburg met zijn grotten. Of ga wandelen bij Vaals (langs het Drielandenpunt)
 • Meer doen in Zuid Limburg? Kijk dan ook eens bij mijn artikel over actief in de Maasvallei
 • Voor meer info over Zuid-Limburg, zie ook: www.visitzuidlimburg.nl
Previous Post Next Post

You Might Also Like

36 Comments

 • Reply ivonne 19 oktober 2017 at 09:16

  Wat een heerlijke ervaring, vooral als je het zo kunt afsluiten. Ik heb vroeger een aantal zomervakanties fruit geplukt bij een teler. Heel leuk om te doen, maar wel zwaar. Prachtige foto’s. Leuk dat jullie een dagje mee waren trouwens!

  • Reply Carolien 19 oktober 2017 at 15:31

   Ja, heel fijn en we hadden ook erg mooi weer erbij, dat scheelt natuurlijk ook! Plukken in de regen is toch een iets mindere ervaring 😉 En ja, als je lang achter elkaar doorgaat dan is het inderdaad zwaar.

 • Reply Bregje 19 oktober 2017 at 16:47

  Wat was het een leuke dag he! Heb je blog met veel plezier gelezen, mijne is in de maak! ?

  • Reply Carolien 19 oktober 2017 at 16:55

   Ja, heel leuk. Ook benieuwd naar die van jou!

 • Reply anto 20 oktober 2017 at 12:55

  Wat ontzettend leuk zeg! Ik wist helemaal niet dat ze wijngaarden hebben in Zuid-Limburg, maar met die heuvels is het wel logisch eigenlijk. En wat had je een mooi weer trouwens, dat maakt het natuurlijk extra speciaal!

  • Reply Carolien 23 oktober 2017 at 18:56

   Ik wist dat ook niet hoor, maar gekker nog, zelfs in Zeeland is er een wijngaard. Daar moet ik ook nog een keer naartoe, want deze is blijkbaar zo goed dat KLM de wijn aan klanten serveert. Het was heerlijk weer, echt zo boffen. En erg gezellig met medebloggers!

 • Reply Martin 20 oktober 2017 at 17:11

  Zo leuk dat dit gewoon in Nederland kan! Ik vind wijn best lekker, maar heb nog nooit een fles uit Nederland geproefd….ben wel benieuwd hoe het smaakt! Leuk dat je hebt geholpen met plukken!

  • Reply Carolien 23 oktober 2017 at 18:57

   Hij was echt lekker, niet verwacht eigenlijk. En ik heb ‘m geserveerd op een verjaardag en de fles ging helemaal op. Het was een hele leuke ervaring.

 • Reply Sanne 20 oktober 2017 at 23:02

  Prachtige foto’s heb je! Mooie kleuren met het licht zo! Het was inderdaad zwaar, maar de zon maakte veel goed! 😉 tot gauw!

  • Reply Carolien 23 oktober 2017 at 18:58

   Dank je Sanne! Het was zwaar, maar erg leuk om te doen, en gezellig 😉

 • Reply Jenny 21 oktober 2017 at 09:16

  Wijnproeven is niet mijn ding, maar het lijkt me heerlijk om een dagje druiven te plukken in een mooie omgeving.

  Het Geuldal en Vijlen zijn erg mooi. Heb je er veel gewandeld?

  • Reply Carolien 23 oktober 2017 at 18:59

   Je bent één van de weinigen die geen wijn lust geloof ik 😉 maar plukken alleen is ook heel leuk. Ik heb er diezelfde middag ook nog een wandeling van zo’n 8km gemaakt. Heel veel klimmen! Maar inderdaad een supermooie omgeving.

 • Reply Marcel 21 oktober 2017 at 15:32

  Wat een leuke ervaring moet dit geweest zijn voor je, druivenplukken in Nederland. Je had stralend weer en dan is het heerlijk om af te sluiten met een verdiend glas witte wijn. Het een gebied ziet er prachtig uit, een om te onthouden.

  • Reply Carolien 23 oktober 2017 at 19:00

   Ja, was echt een leuke ervaring, echt iets voor mij. Gebied is echt heel mooi, zo heuvelachtig en groen. Ik heb in Zuid Limburg altijd het idee al in het buitenland te zijn.

 • Reply Laura | Travelvibe 23 oktober 2017 at 16:02

  Wat ziet dat er fijn en gezellig uit! En wat heb jij geboft met het weer! Dat wijntje op het eind ziet er welverdiend uit 😉 Leuk!

  • Reply Carolien 23 oktober 2017 at 19:00

   Wijntjes zijn snel verdiend hé Laura 😉 Maar de hele ervaring was fijn!

 • Reply Britte 23 oktober 2017 at 20:49

  Haha off road met een VW busje, dat moet een avontuur geweest zijn 😉 Maar de regio ziet er prachtig uit, mooie foto’s van de wijngaard ook! Leuk dat je zo’n uitgebreide wijntour hebt mogen doen!

  • Reply Carolien 31 oktober 2017 at 13:15

   ja off the road, haha, hobbel de hobbel. De regio is echt supermooi, je waant je al in het buitenland met al die heuvels. Ik ga hier zeker nog een keer naar terug. Het mooie weer helpt natuurlijk ook mee.

 • Reply Jessica 24 oktober 2017 at 12:06

  Wat leuk zeg! Ik kan me inderdaad voorstellen dat het knippen en plukken van de druiven best een relaxte bezigheid is 🙂 En dat wijntje heb je inderdaad aan het einde wel verdiend! 😉

  • Reply Carolien 31 oktober 2017 at 13:16

   Ja, het is een repeterende bezigheid waar je niet al teveel bij na hoeft te denken. En de beloning van een lekker wijntje in het vooruitzicht is altijd goed natuurlijk 😉

 • Reply Henriette 24 oktober 2017 at 13:59

  Wat leuk meehelpen met het plukken van druiven, dat ga ik onthouden voor volgend jaar;)

  • Reply Carolien 31 oktober 2017 at 13:16

   Ja moet je doen, is echt heel erg leuk en ook nog eens in de buurt. Je hoeft er niet persé voor naar Frankrijk 😉

 • Reply Sanne 24 oktober 2017 at 18:24

  De foto´s zien er inderdaad heerlijk slow travel uit. Dat moet een heel fijn dagje geweest zijn. Het lijkt me echt een leuke bezigheid, een dagje druiven plukken en dat wijntje na afloop zal ik dan ook zeker niet overslaan. 🙂

  • Reply Carolien 31 oktober 2017 at 13:17

   ja, echt fijn om daar een dagje bezig te zijn. Overigens wel met hard werken 😉

 • Reply Marcella 27 oktober 2017 at 09:20

  Wat een leuke activiteit, druiven plukken! Lijkt me echt een leuke ervaring. Volgens mij kan het in een wijngaard in Friesland ook. Maar eens in de gaten houden.

  • Reply Carolien 31 oktober 2017 at 13:18

   Oh, ja ik weet dat er in Zeeland ook een goede wijngaard is, moet ik ook nog eens naar kijken. Het verhaal erachter wil ik zeker ook nog eens horen. Wie weet dat ik in Friesland ook nog eens zoiets kan gaan doen.

 • Reply Gabrielle 27 oktober 2017 at 17:45

  Lijkt mij echt een bijzondere ervaring. Dat busje is echt super gaaf. Zelf ben ik geen wijfliefhebber maar dit lijkt mij wel heel leuk.

  • Reply Carolien 31 oktober 2017 at 13:20

   Oeps geen wijnliefhebber, bestaan die ook? haha 😉 Maar plukken is wel erg leuk, daarvoor hoef je geen wijn te lusten.

 • Reply Diana 27 oktober 2017 at 19:19

  Dat zou wel een heel fijn wijntje geweest zijn. Dit lijkt mij idd een leuke activiteit. Je bent lekker bezig in de buitenlucht en je hebt weer iets mee gemaakt wat je niet elke dag zomaar doet. Zelf kom ik van een aardbeikwekerfamilie en weet nog goed dat ik aardbeien met pappa ging plukken maar ik deed ze alleen niet in het bankje maar in mijn mond.

  • Reply Carolien 31 oktober 2017 at 13:20

   haha, ja dat kan ik me wel voorstellen, dat die aardbeien erg verleidelijk waren…

 • Reply Elisa 29 oktober 2017 at 11:28

  Wat leuk om te doen! Echt weer eens iets anders en je bent lekker heel de dag in de buitenlucht. Mooi foto’s heb je ervan gemaakt!

  • Reply Carolien 31 oktober 2017 at 13:21

   Ja, leuke ervaring, die je zeker niet elke dag mee maakt.

 • Reply Yvonne 29 oktober 2017 at 17:58

  Wat leuk dat je hier hebt meegeholpen Carolien! Ik heb ooit overwogen dit als vakantiewerk te gaan doen in Frankrijk, maar het is er niet van gekomen. Ik had geen idee dat je dit ook in Nederland kon doen. Wat een prachtige foto’s heb je er ook gemaakt, met dat gouden herfstlicht… wow!

  • Reply Carolien 31 oktober 2017 at 13:21

   Dank je Yvonne. We hadden natuurlijk heel veel geluk met het weer. Een mooi zonnetje betekent ook vaak mooiere foto’s 🙂

 • Reply Bianca 11 november 2017 at 15:06

  Dat heb ik nou, Limburg voelt aan als een buitenlandse bestemming en zorgt dus direct voor een vakantiegevoel 🙂 Dit is zeker een bestemming die ik graag nog uitgebreider wil ontdekken en helemaal leuk om locale wijntjes te proeven!

  • Reply Carolien 14 november 2017 at 21:59

   Limburg is zeker voor mij een provincie waar je je een beetje in het buitenland waant, met die mooie heuvels.

  Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

   

  This function has been disabled for Dream the world.