Menu
Fietsen / Fietsen in Nederland / Nederland / Utrecht

Fietsroute de Ronde Venen nabij Utrecht

Fietsroute de Ronde Venen gaat door het buitengebied tussen Utrecht en Amsterdam. Door het landschap dat gevormd is door turfwinning en inpoldering. De route start bij de Vinkeveense plassen en leid je langs weilanden, natuur en heel veel water. Door vroegere turfwinning is een groot deel moerasachtig geworden en zijn er verschillende plassen ontstaan. Tijdens deze fietsroute volg je ook de rivier de Kromme Mijdrecht op de de grens tussen Zuid-Holland en Utrecht. Onderweg zie je veel boerderijen, weilanden en vee. Je komt langs drie natuurgebieden: het Armenland-Ruwiel, de Bovenlanden en de Botshol. Stap bij deze gebieden even van je fiets en maak een korte wandeling. Vergeet je verrekijker en camera niet! Het wemelt hier van de (weide)vogels.

Fietsroute Ronde Venen
De meeste fietspaden zijn breed, maar bij Paviljoen Toren de Grote Sniep is het paadje smal

Startplaats: Vinkeveense plassen

Mijn fietstroute start bij Vinkeveen, een plaats tussen Utrecht en Amsterdam. Het ligt aan de Vinkeveense plassen, een watersportgebied, waar iedereen wel eens van gehoord heeft. Ik zoek het fietsknooppuntenbordje nummer 17, vandaar fiets ik de Vinkeveense plassen over. Op de kaart ziet dat eruit als een weg met vrij uitzicht op het water. In werkelijkheid is het een straat met aan weerszijde huizen. Je ziet dus niks van de plas zelf helaas. Wel zijn er allerlei kleine grachten langs de weg, vol met (broedende) vogels. Leuk! De huizen zelf variëren van mooie rietgedekte villa’s tot gigantische blokkendozen. Het is maar net waar je van houdt.

Fietsen bij Vinkeveen
Fietsen bij Vinkeveense Plassen

Fietsen in omgeving Vinkeveense plassen

Als ik de plas over ben, fiets ik via Vinkeveen zo het buitengebied in. Als je op de kaart kijkt zie je allemaal rechte sloten en veel groen. En dat klopt! En in de weiden zie je veel vee lopen. Grote delen van de grasgebieden zijn vogelbroed- en rustgebied en dus verboden toegang. We zien ook heel wat vogels onderweg. Ganzen, zwanen, eenden, weidevogels zoals de kievit en nog veel meer. Dit is echt het Nederland zoals buitenlanders het zullen omschrijven: vlak, groen, koeien én overal water.

Fietsroute Ronde Venen
Fietsen door Ronde Venen
Fietsroute Ronde Venen
Fietsroute Ronde Venen
Fietsen door natuur Ronde Venen

Veengebied vol veenpluis

Het is me al eerder opgevallen tijdens mijn fietsroute in de Ronde Venen. De hekken bij de graslanden met namen erop. Ik loop al een tijdje te bedenken waar het voor staat. Later wordt het me duidelijk. Het is een kunstproject en op het hek staat de naam van het land. Bijvoorbeeld Armenland Ruwiel. Dit stuk land is verschraalde grasland. Het staat vol witte planten die wuiven in de wind. Als ik dichterbij kom zie ik dat het veenpluis is. Niet zo vreemd, want we zijn in (voormalig) veengebied. Dat er niet overal meer veen te vinden is komt door de vroegere turfstekers, die het veen gebruikte als brandmiddel of voor de verkoop.

Armenland Ruwiel

Armenland Ruwiel was vroeger een stuk land dat gebruikt werd om gras op te verbouwen. Dit gras werd verkocht en van de opbrengsten werden de armsten gevoed (met gratis brood). Vandaar de naam. Het land werd nooit bemest en is daarom heel schraal. Dit levert aparte begroeiing op en is daarom nu aangewezen als natuurgebied. Ik vind vooral het veenpluis erg fotogeniek en kan niet stoppen met foto’s maken.

Paviljoen Toren de Grote Sniep

Ik begin een beetje zin te krijgen in iets te eten en te drinken. Net op dat moment zie ik een bord met een afbeelding van een bakje koffie. Yes. Tijd om af te slaan. Richting Paviljoen Toren de Grote Sniep. Via een smal weggetje fiets ik de toren tegemoet. Af en toe moet ik even opzij voor een tegenligger, dat past eigenlijk net niet. Dan sta ik ineens voor het paviljoen. Wauw wat ligt het hier mooi. Binnen kijk je 360 graden uit over graslanden, sloten en veel groen. En als je even de moeite neemt om de 9 meter hoge toren te beklimmen word je beloond met een prachtig vergezicht.

Fietsroute Ronde Venen
Fietsroute Ronde Venen

Weidevogelgebied De Bovenlanden Natuurmonumenten

Mijn buikje is weer vol en ik fiets weer verder richting de rivier de Kromme Mijdrecht. Ik ben nog maar net bij de rivier als ik alweer in mijn handremmen knijp. Ik zie een bordje De Bovenlanden van Natuurmonumenten. Nieuwsgierig naar het gebied stap ik af en wandel het gebied in. Hier vind ik een groot uitkijkpunt waar je goed allerlei weidevogels kunt bekijken: grutto, kieviten en scholeksters. Ik zie de kievit, de grutto niet. Wel nog een heleboel andere watervogels zoals de fuut. En heel veel koeien en schapen.

Fietsroute Ronde Venen

Fietsen langs de Kromme Mijdrecht

Na de korte stop bij De Bovenlanden fiets ik verder langs de Kromme Mijdrecht. Een mooie kronkelige rivier op de grens tussen Zuid-Holland en Utrecht. Hier zie je veel boerderijen staan, waar je je eigen melk kan tappen of heerlijke kaas kan kopen. De lammetjes zijn alweer wat groter inmiddels, maar ze rennen nog steeds vrolijk langs de kant. Net als leuke geiten. En in het water zie ik heel veel vogels broeden, zoals de fuut en de zwaan. Ik trap alweer op de rem, want ik kom langs Theehuis de Amstelkade, tevens Natuurkampeerterrein. Een heerlijke plek voor een bakje thee met appelgebak.

Natuurgebied Botshol

Na deze stop moet ik toch echt even een beetje vaart maken, wil ik de route vandaag nog kunnen afronden. Het laatste gebied waar ik zeker even wil stoppen en kijken is natuurgebied De Botshol. Een laagveengebied met veel water en veel watervogels. Het is leuk om hier te varen, maar dat mag niet in het vogelbroedseizoen. Ook de lange wandelroute is gesloten. Ik heb dus pech. Gelukkig kan je ook een (korte) wandeling maken door Waverhoek. Tijd om de benen te strekken. De fiets parkeer ik aan het begin. De 2,5 km gaan langs veel rietland en waterplassen. Ik zie lepelaars, kluten, eenden, ganzen en nog veel meer! Ik zou hier wel een hele dag kunnen blijven om te fotograferen, maar daar heb ik deze keer geen tijd voor. Dit gebied ga ik onthouden voor een andere keer. Na deze wandeling fiets ik op het gemak weer terug naar het beginpunt bij Vinkeveen. En ik kijk terug op een leuke dag vol mooie natuurgebieden.

Wil je deze route door de Ronde Venen ook fietsen? Kijk dan op fietstroute Ronde Venen of lees de praktische informatie hieronder.

Lees meer over de Ronde Venen fietsroute op routesinutrecht.nl

Praktische informatie

  • Voor de Ronde Venen route zoals deze hier beschreven is volg je knooppunten 17, 59, 37, 36, 62, 24, 58, 53, 51, 52, 39, 01, 49, 48, 44, 38, 17. De route is ongeveer 40 kilometer.
  • Ik start deze fietsroute bij het Leonardohotel in Vinkeveen. Mijn auto parkeer ik op de Carpoolplaats. Bij het Apollohotel drink ik een bakje koffie voordat ik vertrek. Je kunt hier ook prima terecht voor lunch of diner. En als je meerdere dagen wil fietsen, boek je hier het best een kamer. Maar er zijn meer punten waar je je auto goed kwijt kan en waar je deze route kunt starten. Zoals bij TOP Vinkeveense plassen of TOP Winkelpolder, beiden zijn ook goede startpunten.
  • Heb je zelf geen fiets, of wil je die niet meenemen? Huur er dan een bij Smit fietsen in Wilnis. Zij hebben ook elektrische fietsen.
  • Onderweg vind je verschillende gelegenheden om wat te eten of te drinken. In Vinkeveen en Uithoorn zitten meerdere restaurants en café’s. Paviljoen Toren de Grote Sniep en Theehuis Amstelkade zijn ook aanraders.
  • Vergeet je verrekijker en telelens niet, want je komt langs meerdere mooie natuurgebieden. Vooral een ideale route voor vogelliefhebbers.

Heb je deze route al gefietst of ben je benieuwd naar andere routes in de omgeving van Utrecht? Kijk dan eens bij de Fortenroute Utrecht | Fietsen langs de nieuwe Hollandse Waterlinie of een van de andere routes in de omgeving van Utrecht.

Bewaar deze fietsroute op Pinterest

Dit artikel is tot stand gekomen in opdracht van Routebureau Utrecht

4 Comments

  • Ronald
    26 mei 2019 at 12:05

    Mooie route. Klein voorstel tot aanpassing: Ik zou bij Paviljoen Toren de Grote Sniep na de koffie niet teruggegaan zijn maar doorgefietst zijn over de Veenkade, dan rechtsaf over Portengen. Dan bij de eerste weg links kom je weer op jouw route uit. Niet om, maar zo pak je nog een leuk stukje smal Veenkade mee.

    Reply
    • Carolien
      26 mei 2019 at 14:37

      Volgens mij zijn wij ook gefietst over de Veenkade. Is dit het smalle pad dat linksaf de hoek om gaat bij Toren de Grote Sniep? Ik denk dat we iets anders hebben gefietst dan de officiële route. Het smalle kleine pad bij de Grote Sniep vond ik een leuk fietspad

      Reply
  • Anne
    28 mei 2019 at 15:51

    Leuk verslag, ziet er prachtig uit! Vraagje, gaat deze route volledig over verharde paden of zitten er ook zand- of grintpaden tussen? Ik zou hem graag eens op de racefiets willen doen maar dan zijn onverharde paden niet geschikt.

    Reply
    • Carolien
      28 mei 2019 at 16:23

      Hi Anne, er zitten zo uit mijn hoofd geen grind -of zandpaden in de route. We zijn onderweg ook veel wielrenners tegengekomen, dus zeker een mooie route voor de racefiets. Alleen het stukje bij de Grote Sniep (bovenste foto met mijzelf erop) is heel smal dus daar kan je niet echt doorfietsen. Zeker goed te doen als je niet heel hard wil doorjekkeren 😉

      Reply

Laat een reactie achter

NIEUWSBRIEF

Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

 

Nieuwsbrief

Ontvang toffe reistips en updates over nieuwe bestemmingen

This function has been disabled for Dream the world.