Actief in de Maasvallei in Belgisch en Nederlands Limburg

In het midden en zuiden van Limburg vind je RivierPark Maasvallei, een grensoverschrijdend gebied rondom de Maas in België en Nederland. Vooral de Belgische zijde leent zich uitstekend voor een actief bezoek. Aan de Nederlandse zijde wordt nog veel gewerkt aan het ontgrinden van de Maas. Hier zie je nu vooral nog veel bouwplaatsen, maar ook daar zal op korte termijn prachtige, nieuwe natuurgebieden ontstaan, waar je heerlijk kunt rondstruinen. Een voorproefje hiervan vind je bijvoorbeeld bij Borgharen. Lees mijn tips om de Maasvallei actief te gaan ontdekken.

Watersporten op de Maas

Je kunt op verschillende manieren de Maasvallei vanaf het water verkennen. Je kunt bijvoorbeeld mee met rondvaartboot De Paep van Meinecom, die onder andere het plaatsje Thorn aandoet. Ik vind het leuker om zelf actief te zijn en een bootje te huren. Eerder ging ik ook al per kajak op pad in de Biesbosch en raften in Costa Rica. In de Maasvallei heb je de keuze uit het huren van een zeilboot, fluiterbootje of kajak. Met een fluisterbootje of een kajak vaar je geruisloos door het water, waardoor je dieren onderweg niet stoort. Nog iets avontuurlijker is om te gaan raften. De Maas kent een aantal leuke stroomversnellingen waar je langs moet. Zeker als het water laag staat is het een avontuurlijke tocht. Je kunt dan wel eens vast komen te zitten midden op een stroomversnelling en ja dan moet je eruit. Op warme zomerdagen zeker geen straf! Je vaart op een gedeelte van de Maas waar verder geen scheepvaart is, dat is wel zo relaxed. Ik vond het een originele en erg leuke manier om de Maas te verkennen.

→ Lees meer over raften of kanoën op de Maas. Wij maakten een kanotocht van 10 kilometer en deden er ongeveer 2 uur over.

→ Fluisterbootjes en kajaks zijn te huur op verschillende plekken onder andere bij Maascentrum De Wissen en Jachthaven De Spaanjerd

→ Wil je langer dan een dag genieten van de watersport? Overnacht dan op een van de leuke kampeervlotten in de Maas, waar je met je kano naartoe moet varen.

Wandelen tussen het wild

Als je mij een beetje volgt op dit blog dan weet je dat ik graag wandel. Het liefst stippel ik mijn eigen wandelingen uit en laat ik mij verrassen door mooie natuur. Dit kan ook uitstekend in de Maasvallei in Limburg heb ik ontdekt. In Belgisch Limburg heb je heel veel wandelingen en er zijn ook enkele lussen die je kunt maken. Een aantal wandelingen kruisen elkaar en zo kan je de route veranderen. De wandelingen worden onderweg zeer goed aangegeven met verschillende symbolen. Als je in de Maasvallei gaat wandelen heb je grote kans om wilde Konikspaarden en Gallowayrunderen tegen te komen. Zij zijn uitgezet als grazers en ze worden zo veel mogelijk met rust gelaten, zodat ze als echte kuddes kunnen overleven in het wild. Tijdens een wandeling met gids, werd ik ook gewezen op vossenholen. Als je hier in de avond komt is de kans groot dat je ook een vos spot. Ik heb ook roofvogels tijdens mijn wandeling naar beneden zien duiken op zoek naar een prooi. Er is onderweg zoveel te zien, wandelen in Limburg verveelt zeker niet!

Struinnatuur: wijk vooral van het pad af!

Je vindt aan de Nederlandse kant ook een aantal mooie stukjes ‘struinnatuur’. Hier gaat de natuur zijn gang en zijn er geen echte wandelpaden, anders dan die de grazers hebben gecreëerd. Het is ook de bedoeling dat je hier niet wandelt, maar struint door de natuur. Vooral ook van de paden afwijken is hier het advies. Wel even lange broek aan (note to myself!) want de distels en brandnetels groeien hier ook, maar verder is het supermooi om hier te wandelen, en soms zo dichtbij de bewoonde wereld. Ik geef je 4 tips voor wandelingen in de Maasvallei ter inspiratie!

→ Tip: Ga ook eens op pad met een Maasverkenner. Zij kennen de regio op hun duimpje en vertellen je er graag meer over tijdens een wandeling.

→ Meer weten over wandelen in de Maasvallei Ga dan naar www.rivierparkmaasvallei.eu/nl/wandelen-in-het-rivierpark-maasvallei (NL) of www.wandeleninlimburg.be (BE)

Wandelroutes nabij het plaatsje Leut

Kenmerkend voor de natuur langs de Maas zijn de Konikpaarden, deze kom je overal tegen.

Bewegwijzering wandelpaden in Belgisch Limburg

Prachtige wilde bloemen kom je onderweg tegen

Op de fiets langs natuur en dorpjes

De Maasvallei kent een uitgebreid fietsroutenetwerk. De routes zijn aan elkaar gekoppeld met knooppunten en zo kan je makkelijk je eigen route samenstellen. Vanaf de fiets heb je prachtig uitzicht over de uitgestrekte landschappen, met in de verte de grazende Gallowayrunderen of Konikpaarden. Onderweg kom je langs kleine dorpjes, soms niet meer dan een kerk met een paar huizen erom heen. Je kunt je eigen picknickmand meenemen en aan de oever lunchen, maar natuurlijk ook één van de gezellige terrasjes pakken langs de route. Ook leuk, je kunt makkelijk wisselen tussen Nederlandse en Belgische zijde van de Maas door gebruik te maken van één van de vier veerpontjes. Let op: deze zijn alleen toegankelijk in de zomermaanden (april-oktober).

→ Tip: fiets langs de Hompesche Molen en neem de tijd om hier een wandeling te maken. Ook leuk als je kinderen hebt, want die kunnen lekker uitrazen in de OERR natuurspeeltuin, terwijl je zelf geniet van heerlijk koud drankje op het terras.

→ Meer informatie over fietsen in de Maasvallei vind je op www.rivierparkmaasvallei.eu. Hier vind je ook links naar fietsverhuurders en naar oplaadpunten voor elektrische fietsen.

Een uithangbord in Oud-Rekem, mooiste dorp van Vlaanderen

Een stop bij het dorpje Stevensweert

De Hompesche molen

Helaas had ik veel te weinig tijd om alles te ontdekken. Ik zal dus zeker nog een keertje moeten terugkeren om nog meer van Belgisch en Nederlands Limburg te zien. Het gebied rond de Maas is het ontdekken waard. Ook heel goed te combineren met een stedentrip naar Maastricht.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

22 Comments

 • Reply Sanne 11 juli 2017 at 21:35

  Leuk om jouw ervaring te lezen 😉 En prachtige foto’s!

  • Reply Carolien 12 juli 2017 at 19:02

   Leuk Sanne en dank voor je compliment ?

 • Reply Jacomijn 12 juli 2017 at 18:55

  Wat een gaaf gebied!! Erg inspirerend!!

  • Reply Carolien 12 juli 2017 at 19:03

   Ja je kunt er lekker actief zijn. Ook wel wat voor jou!

 • Reply Kim 13 juli 2017 at 09:17

  He, Carolien, leuk jouw ervaringen te lezen. En grappig dat jij soms foto’s hebt van dingen die ik niet eens gezien heb. Prachtig beeld trouwens!

  • Reply Carolien 15 juli 2017 at 16:09

   Grappig hé, dat heb ik vaak ook hoor bij anderen, je kijkt toch allemaal anders. En dank voor je compliment 🙂

 • Reply Kelly 13 juli 2017 at 18:18

  Ik ben bekend in Limburg (heb zelfs Limburgse roots) maar in dit gebied ben ik nog nooit geweest. Het ziet er mooi uit en het lijkt me zeer de moeite waard.

  • Reply Carolien 15 juli 2017 at 16:10

   Het is het gebied ten noorden van Maastricht, langs de Maas. Als je van lekker actief zijn én van water houdt dan kan je hier zeker je hart ophalen.

 • Reply Niels 14 juli 2017 at 05:19

  De Maasvellei is dus eigenlijk het gebied van de Maas en de maasuiterwaarden die eromheen liggen? Als dat net zo’n mooi gebied is als hier bij ‘s-Hertogenbosch dan is het zeker de moeite waard om een keertje die kant op te gaan. Leuk om je zo enthousiast te zien over de watersport daar en dat je zelf er ook van hebt kunnen genieten.

  • Reply Carolien 15 juli 2017 at 16:12

   Ja klopt, het ligt ten noorden van Maastricht en het is de vallei rondom de Maas, zowel in België als in Nederland. Je ziet ook echt goed de verschillen vind ik. Belgische dorpen zijn alweer zo anders dan Nederland. Het is ook erg leuk om met pontjes van het ene naar het andere land te gaan 😉 Mooi dat je ziet dat ik enthousiast ben over de watersport. Zet mij op een klein, rustig bootje en ik ben blij 🙂

 • Reply Marlieke 14 juli 2017 at 09:26

  Ik blijf me er over verbazen hoe prachtig Nederland eigenlijk is. En inderdaad leuk om te combineren met Maastricht!

  • Reply Carolien 15 juli 2017 at 16:12

   Ja zeker leuk om met een stad te combineren. Eerst een paar dagen stad en dan actief op de fiets de dorpjes langs, of wandelen of watersporten… genoeg te doen.

 • Reply Martin 14 juli 2017 at 19:30

  Wat een mooi gebied! Limburg blijft toch een van de mooiste provincies van Nederland!

  • Reply Carolien 15 juli 2017 at 16:13

   Zeker een van de mooiere provincies, alhoewel ik vind dat alle provincies in Nederland zo z’n charme hebben.

 • Reply Jessica 14 juli 2017 at 21:33

  Wat een leuke dingen zijn er te doen! Fluisterbootjes zijn ideaal, kun je inderdaad veel meer spotten. Mijn moeder komt uit Limburg, dus misschien maar weer eens een keer die kant op om de natuur in te duiken 🙂

  • Reply Carolien 15 juli 2017 at 16:13

   Ja, erg leuk om een route te lopen, zeker met een enthousiaste gids (Maasverteller).

 • Reply Marcella 16 juli 2017 at 20:46

  Wat is er veel moois in dat gebied! Jammer dat ik toch niet mee kon, ziet er onwijs tof uit!

  • Reply Carolien 28 augustus 2017 at 09:11

   Ja jammer Marcella. Erg leuk om Nederland te ontdekken. Ik leer er ook iedere keer weer van.

 • Reply Elisa 27 augustus 2017 at 16:12

  Wat een mooi gebied! Zeker iets wat ik een keer zou willen bezoeken. Nederland heeft sowieso nog heel veel mooie plekjes die het echt waard zijn om te ontdekken 🙂

  • Reply Carolien 28 augustus 2017 at 09:12

   Nederland is zo mooi en Limburg is echt zo’n gebied waar je je gelijk op vakantie waant.

 • Reply Eva 29 augustus 2017 at 11:14

  Pracht van een omgeving en relatief dichtbij, eentje om te onthouden dus

  • Reply Carolien 2 september 2017 at 15:12

   Zeker doen!

  Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.