Nationaal Park Dwingelderveld is een natuurgebied waar je uitstekend kunt wandelen. Er zijn een aantal centrale ingangen met parkeerplaatsen, waar verschillende wandelroutes starten. Of je nu een hele dag wilt wandelen of alleen een kleine route wilt lopen, het kan allemaal. In dit overzicht vind je de mooiste wandelroutes van Dwingelderveld. Vergeet je camera niet, want grote kans dat je dieren spot onderweg, zoals het Drents heideschaap.
Dwingelderveld: grootste natte heidegebied van West-Europa
Dwingelderveld is het grootste natte heidegebied van West-Europa. Het is aangewezen als Natura-2000 gebied. Hier groeit op de natste delen vooral de dopheide. Deze heidesoort bloeit al in juli, dus eerder dan de struikheide, die we vooral elders in Nederland zien. Ook hier is de heide in gevaar, doordat vernieuwing niet veel voorkomt. Vroeger plagden de boeren de grond, waardoor steeds nieuwe heide groeide bovenop de omgespitte grond. Lange tijd gebeurde dit niet meer, dus kwamen er teveel grassen. Nu zorgen beheerders van het gebied er weer voor dat er geplagd wordt, met machines dit keer. En de schapen zorgen er ook voor dat m.n. de struikheide weer wordt vernieuwd.
Compleet overzicht mooiste wandelroutes Dwingelderveld
Nationaal Park Dwingelderveld is een heel groot natuurgebied en aan de randen zijn heel veel uitgezette wandelroutes die je kunt volgen. Of je nu een hele dag (of meerdere) door het park wil wandelen of alleen je benen even voor een uurtje wil strekken, het kan hier allemaal. Zelf heb ik bij mijn wandelingen veel gebruik gemaakt van deze wandelkaart.
1. Wandelen vanuit Bezoekerscentrum Dwingelderveld Ruinen
Een van de beste plekken om je bezoek aan Nationaal Park Dwingelderveld te beginnen is bij het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in Ruinen. Hier vind je informatie over het gebied, zoals de flora en fauna, de geschiedenis en de uitdagingen in het beheer. Er is een koffiehoek en een leuke cadeauwinkel. Vanuit het Bezoekerscentrum Dwingelderveld vertrekken 4 wandelroutes: rode wandelroute van 4,5 km, de grijze wandeling van 13 km, een witte wandelroute van 7 km en een zwerfpad van ongeveer 3,7 km. Bij deze zwerfroute door het Kloosterveld wandel je niet over een vast pad, maar mag je lopen waar je wilt. Toch de route enigszins volgen? Kijk dan uit naar de steenmannetjes die leiden je door het veld, terug naar het Bezoekerscentrum.
Ik kies deze keer voor de rode wandelroute van 4,5 kilometer. Deze route loopt een stukje over boerenland om vervolgens via heide en via het bos bij Anserdennen, uit te komen bij de Schaapskooi van Ruinen Hier heb je via een uitkijktoren een mooi uitzicht over de Dwingeloose Heide.
2. Wandelen vanuit Natuurpoort Spier
De tweede dag in Drenthe maak ik opnieuw een mooie wandeling in Dwingelderveld. Dit keer kies ik voor Natuurpoort Spier als startpunt. Hier vind je Boslounge Spier, waar je terecht kunt voor koffie, lunch of een drankje ná je wandeling. Ook liggen hier flyers met wandelroutes die hier vertrekken. Je hebt de keuze uit 3 wandelroutes: blauwe route familiepad Dwingelderveld (2,3 km), de witte route Boswandeling Spier (5,5 km) en de rode route Kibbelhoek (6,2 km). De witte route kan je uitbreiden met de gele route Witteveen (6 km). Het familiepad is goed toegankelijk voor rolstoelen en voor kinderwagens, ideaal dus voor de hele familie. De rode route leidt naar Holtveen, een hoogveengebied, je komt vooral langs veel vennen.
Ik kies voor de witte route Boswandeling Spier (5,5 km) in combinatie met de gele route Witteveen (6 km), samen ongeveer 11 kilometer. Deze routes samen maken het een heel gevarieerde wandeling. De route start in het bos waar ik heel veel paddenstoelen zie. Daarna verandert het landschap en wandel ik langs vennen, boerenland, jeneverbesstruiken en tot slot door heidevelden. Prachtige wandeling met zeer veel afwisseling.
3. Wandelroutes bij Dwingeloo en Lhee
In het noorden van Dwingelderveld, niet ver van de plaatsen Dwingeloo en Lhee starten meerdere routes. Vooral over het Lheederzand zijn veel uitgezette wandelroutes. Zelf heb ik alleen gewandeld vanaf de parkeerplaats Leederand naar de radiotelescoop van Lhee. Ik ben zeker van plan nog een keer terug te komen om deze kant te ontdekken. Tip: op warme voorjaarsdagen kan je adders zien bij de radiotelescoop.
De routes aan de noordkant: de rode Noordsterwandelroute (3 km), een korte rode (3 km) en een lange gele (5 km) wandelroute door het Lheederzand, de witte Telescoopwandelroute (4 km), blauwe Koelevaartsveenwandelroute en de oranje Schurenbergwandelroute (beide 5,5 km). De meeste routes staan op deze wandelkaart.
Een wel heel bijzondere wandelroute is de nachtwandelroute van ruim 5 kilometer. Deze start bij Parkeerplaats van zwembad de Paasbergen. Veel natuurgebieden zijn gesloten van zonsondergang tot zonsopkomst. In het Dwingelderveld kan je toch de nacht beleven met deze speciale route. Neem je zaklamp mee, maar gebruik deze alleen om af en toe de route te vinden. Speciale reflectiebordjes geven de route aan.
4. Wandelen vanuit Kraloo
In het zuidoosten van het Dwingelderveld nabij Kraloo vind je de parkeerplaats voor toegang tot de Kraloër Heide. Hier zijn niet echt wandelroutes uitgezet, maar je kunt wel over verschillende (fiets)paden wandelen. Bijvoorbeeld naar de vogelobservatiewand bij het Holtveen, waar je mooi uitzicht hebt op plassen vol watervogels.
Dieren spotten bij Dwingelderveld
Nationaal Park Dwingelderveld zit vol met dieren, van reptielen tot vogels en van zoogdieren tot insecten. De meesten laten zich niet makkelijk zien overdag. Het dier wat op het logo prijkt van het nationale park zal je zeker een keer zien: het Drents heideschaap. Er lopen twee kuddes in het nationale park, dus de kans dat je die ziet is groot. De meest kenmerkende wilde dieren van Dwingelderveld zijn: de adders, die laten zich het beste zien in het voorjaar, als ze liggen op te warmen; en de kraanvogels die weer broeden in het natuurgebied. En ook dassen, vossen, reeën en marterachtigen.
Accommodatie: Landal Orveltermarke
Een fijne manier om in het najaar een gebied in Nederland te verkennen is comfortabel vanuit een eigen bungalow. Je hebt daar alles bij de hand, hoeft niet persé iedere dag uit eten, want je hebt je eigen keuken. En, last but not least, als je een huisje hebt met een haard, kan je ’s avonds na een dag stevig wandelen, lekker relaxen bij een knapperend haardvuurtje met een verdiend wijntje in je hand. Vanuit Landal Orveltermarke zit je op ongeveer 20-30 minuten rijden vanaf Dwingelderveld. En in de buurt van het park Landal Orveltermarke zijn ook mooie wandelingen te maken.
Praktische informatie Dwingelderveld
- Over het park: Nationaal Park Dwingelderveld is 4000 hectare groot en bestaat voor een groot deel uit nat heide- en bosgebied. Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en particulieren zorgen er samen voor dat het unieke karakter behouden blijft.
- Entrees: grofweg is het nationale park te bezoeken vanuit vier toegangen. Een in het zuidwesten bij het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, een in zuidoosten bij Kraloërheide, eentje in noordoosten bij Boslounge Spier en een in het noorden bij Dwingeloo / Lhee. Hier vind je verschillende parkeerplaatsen waarvandaan je makkelijk je wandelingen kunt starten.
- Fietsen: Dwingelderveld is ook uitstekend per fiets te verkennen. Met behulp van de knooppuntenroute stippel je je eigen route uit. Of kies voor de fietsroute van 30 kilometer die langs alle bezienswaardigheden van het nationale park komt. Op de website van het nationale park vind je nog meer fietsroutes.
- Mountainbiken: er loopt een mtb-route van ongeveer 22 kilometer door Dwingelderveld
- Hardlopen / trailrunnen: er is een hardlooproute van 23 kilometer uitgezet bij het Dwingelderveld.
- Honden: op de meeste plekken zijn honden toegestaan, mits aangelijnd. Op sommige stukken, waar vee graast zijn honden niet toegestaan (bijv. op de Kraloër Heide). Er zijn ook een paar losloopgebieden voor honden.
- Kaarten: ik heb veel gehad aan deze wandelkaart. Liever fietsen? Kies dan deze plattegrond.
Andere mooie natuurgebieden in Drenthe ontdekken? Maak eens een mooie wandeling over het Holtingerveld (15 km), verken het Drents-Friese Wold, wandel door het Sleenerzand of verken de 5 mooie wandelroutes rond Orvelte.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Landal Greenparks en bevat affiliatelinks
Geen reacties