De mooiste wandelroutes van De Meinweg

Eind januari vorig jaar ging ik op pad om de mooiste wandelroutes van De Meinweg te ontdekken. Nationaal Park De Meinweg is een natuurgebied in Midden-Limburg en sinds 1990 een van de 20 nationale parken van Nederland. En wat een geluk had ik, het sneeuwde die week in Nederland!

Meer weten over Nationaal Park De Meinweg ? Lees dan ook mijn artikel over wandelen met de boswachter en wild speuren in een uniek terrassenlandschap.

Samen met boswachter Robbert op pad in De Meinweg

De Boshut

Een goede start voor je bezoek aan De Meinweg is Bezoekerscentrum de Boshut, tevens een brasserie waar je terecht kunt voor koffie/thee en lunch. In de Boshut vind je informatie over natuurgebied De Meinweg en hier vandaan starten ook verschillende wandelroutes.

De top 3 mooiste wandelroutes in De Meinweg

Nationaal Park De Meinweg is een groot gebied en je kunt hier makkelijk een paar dagen verschillende (dag) wandelingen maken. Ideaal voor een wandelvakantie van een week of lang weekend. Overnacht net als ik in deze bungalow, op iets meer dan 10 kilometer van De Meinweg gelegen.

1. De Meinvennenroute

Dit is een van de mooiste wandelroutes in De Meinweg en omgeving. De 19 kilometer lange premiumroute Meinvennen ligt in het Duits-Nederlandse Grenspark Maas-Swalm-Nette, waar De Meinweg onderdeel vanuit maakt. Het is flink klimmen bij deze route door het terrassenlandschap. De terrassen zijn ontstaan door breuken in de aardkorst en door uithollingen en overstromingen van de Maas. Je komt door heidegebieden, vennen en gagelvenen. Genoeg afwisseling. En onderweg steek je ook nog 2x de IJzeren Rijn over. Een spoorwegroute die van de havenstad Antwerpen naar het industriële Roergebied loopt. Aangelegd in 1878, maar sinds 1991 niet meer in gebruik.

Binnenkort volgt het volledige verslag van deze wandelroute

Wij parkeerden onze auto voor deze wandelroute bij Venhof Rijstal. Maar er zijn meer pekken waar je de auto kwijt kunt, zie deze kaart voor startpunten en parkeerplekken (pdf).

De meinvennen route behoort tot de Premium Water-Wandel-Wereld, onderdeel van het Premium Wandelnetwerk in het Grenspark Maas-Swalm-Nette
Flinke hoogteverschillen door terrassenlandschap
Prachtige vennen onderweg, zeker in de winter als het water bevroren is
Een stuk door Duitsland, met de sneeuw wordt dit wel een heel sprookjesachtig bos

2. Wandelen bij De Roode Beek

Een ander mooi gebied is de oosthoek van De Meinweg, op de grens met Duitsland. Het wandelgebied bij de Roode Beek, een beek op de grens van Duitsland en Nederland. Waarom het de Roode Beek heet, daar bestaan verschillende theorieën over. De een zegt door de kleur van het water. Die is rood door de ijzerrijke grond. De ander zegt dat Roode een afgeleide is van Rade, wat nederzetting betekent. Wandel hier over het plankenpad, door bos en heidevelden. Je vindt hier ook weer het spoor van de IJzeren Rijn, de treinbaan die niet meer gebruikt wordt. Langs de wandelpaden vind je veel gagelplanten. Een keer per jaar wordt hier het Limburgse gagelbier van gemaakt. Het proeven waard! Stippel zelf je wandelroute uit op basis van het knooppuntennetwerk of via de digitale wandelrouteplanner van Limburg.

Voor dit gebied binnen De Meinweg parkeer je het beste nabij Vlodrop station (bij hotel Sint Ludwig)

Plankenpad bij Roode Beek
Gagelstruiken

3. Rolvennen en ten noorden van De Meinweg

Een bijzondere plek in De Meinweg om te wandelen zijn de Rolvennen. Dit gebied bestaat uit heide en vennen. De vennen zijn ontstaan doordat hier vroeger turf is gegraven. De gaten die ontstonden vulden zich daarna met water. In deze heidevelden vind je ook veel adders. Alleen toen wij er waren in de winter, zaten ze diep in hun holen verstopt. De kans om ze dan te zien is heel erg klein. De grote eiken hier stammen nog af van die uit de IJstijd. Maak een wandeling door het bos, langs de Lange Luier en wandel naar de Rolvennen en verder over de grens met Duitsland. Een heel mooi stukje van De Meinweg.

Wij starten deze wandelroute vanaf de parkeerplaats bij Rijstal de Venhof.

Heidegebied Rolvennen
Prachtige bevroren vennen in de winter

Welk wandelgebied spreekt jou het meeste aan?

Bekijk hier alle (route)tips voor wandelen in Limburg in deze mooie provincie. Of bekijk direct de mooiste wandelroutes in Nationaal Park De Meinweg in Midden-Limburg.

Pinterest

Bewaar deze wandelroutes op Pinterest
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

 

This function has been disabled for Dream the world.