N70 wandelroute in het Rijk van Nijmegen

Het is alweer even geleden dat ik in het Rijk van Nijmegen was. Jaren terug heb ik hier mijn studie gevolgd en woonde ik in hartje centrum van Nijmegen. Ook toen bezocht ik al de mooie natuur in de omgeving en beklom ik de Duivelsberg, waarbij ik steevast eindigde bij het pannenkoekrestaurant. Daarna ben ik eigenlijk nooit meer terug geweest in dit gebied en dat vind ik erg jammer. Toen Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen mij uitnodigde om te komen wandelen in Berg en Dal en Nijmegen hoefde ik dan ook niet lang na te denken. Zeker niet toen ik zag dat de N70 natuur wandelroute in het Rijk van Nijmegen op het programma stond. Volgens velen is dit de mooiste wandelroute van Nederland. Dat wil ik graag zelf ontdekken.

Lees ook mijn andere tips en blogs over outdooractiviteiten in Gelderland, zoals fietsen, wandelen en wild spotten.

N70 wandelroute Nijmegen
De route gaat veel door bos, vooral mooi in de herfst

N70 natuurwandelroute in omgeving van Nijmegen

De N70 natuur wandelroute in de omgeving van Nijmegen is een uitdagende wandeling van 16 kilometer waarbij je maar liefst 8 bergen beklimt, waaronder de bekende Duivelsberg. De route passeert veel natuurgebieden zoals de Duivelsberg en de Heerlijkheid Beek en is met recht een natuurwandelroute. Je kunt de route op verschillende plaatsen starten. Ook is de route in te korten als je 16 kilometer te lang vindt of als je niet zoveel tijd hebt. Ik start de wandeling bij Beek-Ubbergen en parkeer de auto bij het winkelcentrum. Hier koop ik nog wat lekkers voor onderweg bij de bakker en dan ga ik op zoek naar het beginpunt. Met het gpx bestand van de website op mijn telefoon is het startpunt makkelijk te vinden. Vanaf hier volg ik de groene paaltjes, die de N70 wandelroute markeren.

N70 wandelroute Nijmegen
Volg de groene routepaaltjes voor de N70 wandelroute

Assekuul in natuurgebied de Duivelsberg

Als snel zie ik de eerste trappen van deze route en dat zullen zeker niet de laatste zijn. Je komt nu in natuurgebied de Duivelsberg, genoemd naar de 75,9 meter hoge heuvel op de stuwwal, ten oosten van Nijmegen. De route gaat door een mooie vallei met vlechtheggen van takken. Deze heggen hielden vroeger het vee binnen de weiden. De Assekuul is het laagste deel van het dal, hier groeien de oudste eiken van het natuurgebied.

N70 wandelroute Nijmegen
Tijdens de N70 natuur wandelroute in het Rijk van Nijmegen beklim je 8 heuvels
N70 wandelroute Nijmegen
Assekuul met de vlechtheggen, het laagste deel van het dal

Huis Wylerberg & Landschapsmuseum

Plots stuit ik op een huis dat vol hangt met vogelhuisjes en andere snuisterijen. Het uithangbord geeft aan dat hier het Nederlands Landschapsmuseum is gevestigd. Hier vind je 11 miniatuurlandschappen van Nederland. Helaas is het museum gesloten als ik er ben, dus ik kan ze niet bewonderen. Het informatiecentrum bevindt zich in Huis Wylerberg. Dit huis was eigendom van Marie Schuster-Hiby. Zij hield van kunst en in de muziekzaal in het huis werden voor de oorlog regelmatig concerten gegeven. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog heeft zij veel Joodse kunstenaars helpen ontsnappen en verstopte ze veel kunst in haar woning. Helaas nam de weermacht in aanloop naar de aanval op Nederland de omgeving in bezit en kon zij de Joden niet meer ongezien naar het buitenland smokkelen. Ook werd later de verborgen kunst gestolen door de Duitsers.

Het Landschapsmuseum

Burcht Mergelpe op wandelroute N70

Na het Landschapsmuseum begint de route weer flink te stijgen. Ik beklim de Duivelsberg en rust even uit op de top van de motte van de burcht Mergelpe. Van hieruit kijk je ver op de omgeving, hoewel een deel van het zicht ontnomen wordt door bomen en bij mij door de vroege ochtendmist. De meegenomen appelflappen smaken me goed. Vol energie daal ik af, om vervolgens gelijk weer te klimmen. Ik wandel door het mooiste stuk van de route door bossen met veel hoogteverschillen. Ik kan nog net een beetje genieten van de herfstkleuren, hoewel de meeste bladeren inmiddels al op de grond liggen.

Weetje: Op de top van de Duivelsberg bouwden graaf Balderik en zijn vrouw Adela rond 1000 na Christus de motte Mergelpe. Een mottekasteel is een middeleeuwse burcht gebouwd op een aangelegde heuvel. Eerst werd het kasteel van hout gebouwd, later ook van steen. Meestal omringd door een gracht en bedoeld ter verdediging tegen vijandelijke aanvallen. Van de voorburcht zijn nog steeds resten te zien.

N70 wandelroute Nijmegen
Prachtig stuk van de N70 door bossen met grote hoogteverschillen
N70 wandelroute Nijmegen

Glooiende hellingen op de grens met Duitsland

Pling, een melding van mijn telefoon. Ik wandel blijkbaar op de grens met Duitsland. Als ik door een opening in de bossen richting Duitsland kijk, zie ik goed hoe glooiend het gebied is. In de verte staat een hoogzit die gebruikt wordt bij de jacht op wild. Tijdens mijn wandeling zie ik geen wild, maar er zit hier zeker genoeg, onder andere reeën en wilde zwijnen. Wat ik wel zie en hoor zijn heel veel vogels, zoals vinken, mezen en spechten.

N70 wandelroute Nijmegen
Zicht op Duitsland

Sprookjesachtige Heksendans

Onderweg kom ik een bord tegen met een verwijzing naar de Heksendans. De zon schijnt recht in mijn gezicht en het duurt even voor ik zie dat er recht voor mij een waterplas is. Deze is vermoedelijk in de Romeinse tijd ontstaan door het afgraven van leem voor de dakpannenindustrie rond de Duivelsberg. In de herfst hangt er vaak een nevelige sfeer boven het water. In de middeleeuwen dacht men daarom dat het water behekst was. Vandaar de naam Heksendans. Ook gaat er een verhaal de ronde dat er iemand vermoord is, wil je weten hoe dat precies zit? Lees dan het bord bij de Heksendans.

N70 wandelroute Nijmegen
N70 wandelroute Nijmegen
Behekst of niet, er hangt in ieder geval nog steeds een mysterieuze sfeer

Heerlijkheid Beek

De wandelroute N70 komt door De Heerlijkheid Beek, dit natuurgebied vormt onderdeel van de stuwwal van Nijmegen. Ook hier weer veel heuvels, maar ook glooiende weilanden in de dalen, zoals de Elyzeese velden. De naam Elyzeese Velden komt uit het Oudgrieks; Ēlýsion pedíon. Dit betekent de verblijfplaats van de gelukzaligen. Ik kan me wel voorstellen waarom de Romeinen dit zo noemden. Uit de stuwwal sijpelt water en daardoor vind je hier verschillende beken. Vroeger was Beek een dorp waar veel wasserijen waren, voor de rijke burgers van Nijmegen. Beelden van wassende vrouwen in het dorp herinneren hier nog aan. Je wandelt in de Heerlijkheid Beek langs kletterende beekjes, tussen de kastanjebomen door. Een idyllisch stukje van de wandelroute, die uiteindelijk eindigt in het dorp zelf. Mijn conclusie: Het is een pittige wandelroute door het vele klimmen, maar zeker de moeite waard. Of het de mooiste wandelroute van Nederland is? Ik vind dat lastig kiezen, maar mooi is de N70 zeker.

Elyzeese velden
Kastanjedal

Fotogallery N70 wandelroute in omgeving Nijmegen

Praktische informatie

  • Locatie: De route loopt door het Rijk van Nijmegen over 8 ‘bergen’ door de glooiende bossen van Berg en Dal en omgeving, ten oosten van Nijmegen.
  • Parkeren: Er zijn een paar startplekken, ik parkeerde de auto in Beek-Ubbergen op parkeerplaats bij winkelcentrum aan de Waterstraat.
  • Wandelroute: De N70 wandelroute wordt gemarkeerd met groene paaltjes en is 16 kilometer lang. De route kent veel hoogteverschil, dus veel klimmen en dalen. Je kunt de route inkorten door bij Beek een deel af te snijden.
  • Honden: Honden mogen aangelijnd mee
  • Toegankelijkheid: De route kent veel hoogteverschillen dus goede wandelschoenen is een vereiste. Zeker in de herfst wanneer de grond drassig is en er veel losse bladeren liggen.
  • Tip: Blijf langer in dit gebied en maak nog meer mooie wandelingen. Overnachten kan bij De Wolfsberg in Groesbeek of bij Oortjeshekken in de Ooijpolder.
Bewaar deze wandelroute op Pinterest

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

 

This function has been disabled for Dream the world.