Menu
Kanoën / Overijssel

Meerdaagse kano kampeertocht in De Weerribben-Wieden

De Weerribben- Wieden is een groot waterrijk natuurgebied in Overijssel, door mensenhanden ontstaan. Jaren geleden werd er turf gestoken en zo zijn smalle watergangen, maar ook hele meren ontstaan. Eerder verkende ik de Weerribben-Wieden al op de fiets, wandelend en per kano. Dit keer ben ik terug om het natuurgebied wel op een heel passende manier te ontdekken. Ik ga een avontuurlijke meerdaagse kano kampeertocht maken in De Weerribben-Wieden.

Meerdaagse kano kampeertocht in Weerribben-Wieden voorbereiden

Na mijn eerste kennismaking met het kanovaren in de Weerribben-Wieden, ontstond het plan om nog een keer terug te komen voor een langere kano ervaring in dit mooie natuurgebied. Ik wilde heel graag een keer meerdere dagen op pad met de kano; alle spullen mee en onderweg kamperen. Een klein avontuur in ons eigen land. Samen met Arij van kanoschool HerbieBird stippel ik een (globale) route uit en we prikken een datum in augustus. Van de kanoschool krijgen we een kano en een tipitent. De rest nemen we zelf mee op onze eerste meerdaagse kano kampeertocht in De Weerribben-Wieden.

Nieuwsgierig wat wij allemaal bij hadden? Welke voorbereiding handig is. En wat je niet mag vergeten mee te nemen? Bekijk dan onze paklijst en tips voor een meerdaagse kanotocht in Nederland.

Een aantal spullen die we meenamen, zoals tas met kleding, kookgerei, slaapspullen en waterdichte tas

Verslag van dag tot dag.

Dag 1: aankomst en kennismaking met de kanosport

Wij hebben onze meerdaagse kano kampeertocht in de Weerribben-Wieden gepland in samenwerking met kanoschool HerbieBird. Voordeel van deze kanoschool is dat ze kwalitatief goede spullen hebben en dat ze je wegwijs maken in de peddeltechniek. Wel zo fijn om de kano onder controle te hebben als je lange(re) tochten gaat maken. Ook krijg je spullen die kloppen, zoals een mooie houten peddel, afgestemd op je lichaamslengte. Dat maakt het kanoën wel een iets prettigere ervaring kan ik je vertellen. Ik heb onderweg heel wat stuntelende kanoërs gezien. De eerste dag zetten we de gekregen tipitent op, zoeken de juiste kano en peddels uit en krijgen we les in het kanovaren. We worden goedgekeurd dus de volgende dag gaan we echt van start.

Dag 2: van Ossenzijl naar Muggenbeet – circa 15 kilometer

Onze meerdaagse kano kampeertocht in De Weerribben-wieden start in Ossenzijl, op de camping De Kluft. Vandaag laden we de spullen in de kano die we nodig hebben, de rest leggen we terug in de auto. Alle spullen gaan in het midden. Ik neem voorin de kano plaats en mijn vriend achterin. De eerste route gaat richting het zuiden. We varen over de kleine watertjes van de Weerribben. Het is heerlijk rustig, we komen bijna niemand tegen. We zien veel ooievaars boven ons. En een ringslang in het water voor ons. Via het plaatsje Nederland en het Giethoornsche meer komen we bij camping Muggenbeet uit. Even de toegang vinden, een smalle vaart direct naast het terras. Dan de kano uit het water halen en de tent opzetten. We zijn niet de enige kanoërs die hier kamperen. Het terras bij de camping is trouwens een aanrader. Heerlijke plek aan het water. Hier hoeven we onze meegenomen ready to eat maaltijden nog niet aan te breken, we eten lekker luxe op het terras.

Fotogallery route Ossenzijl – Muggenbeet

Dag 3: van Muggenbeet naar Belt- Schutsloot – circa 13 kilometer

We beginnen onze dag met het zetten van een lekker bakje koffie en een ontbijt bij de tent. Dan is het tijd om de tent weer af te breken en alle spullen weer in de kano te laden. Vandaag varen we naar Belt-Schutsloot. We steken het Giethoornsche meer over en varen een deel van de Dwarsgracht kanoroute (blauw gemarkeerd). Hier zien we een otter zwemmen! Helaas ging het allemaal te snel om het te fotograferen. Via de Dwarsgrachtroute varen we de Beulakerwijde over, een groot meer, maar gelukkig is het niet druk. Wel even flink doorpeddelen. Er is maar één doorgang onder de weg door, bij Ronduite. Vandaar varen we naar de Kleine Belterwijde, waar een watersportcamping ligt. Hier is nog een (kleine) plek, dus dit wordt onze overnachtingscamping. Er is een kleine supermarkt in de buurt, dus we kopen lekker wat hapjes en ’s avonds warmen we een soepje op. De zonsondergang is weer genieten.

Fotogallery route Muggenbeet naar Belt-Schutsloot

Dag 4: van Belt-Schutsloot naar Dwarsgracht – circa 12 kilometer

We overwegen even of we hier één of twee nachten blijven. Rondom de kampeerplek is ook nog een kanoroute en water om te ontdekken. Maar we besluiten toch verder te varen naar Dwarsgracht, niet ver van Giethoorn. Giethoorn slaan we trouwens over. Bewust. We willen niet in de drukte belanden. Dat zou de magie van deze kanotocht teniet doen. We peddelen dus weer naar de Beulakerwijde. In dit grote meer staat een kunstwerk, een ijzeren kerktoren met klok. Deze herinnert aan het verdronken dorp Beulake. Door al dat turfgraven kreeg water vrij spel en een storm zorgde ervoor dat het hele dorp verdronk. Na het oversteken van het grote meer volgen we weer een (ander) stukje van de blauwe Dwarsgracht kanoroute. Onderweg maken we nog een havermoutlunch klaar. Handig dat je alles bij je hebt in de kano. Iets voorbij Dwarsgracht leggen we aan bij de camping. We moeten even met onze spullen lopen, maar gelukkig is er een kruiwagen beschikbaar, dus bijna alles kan in één keer mee. We zetten de tent op en constateren dat hier in de buurt niks zit. Geen winkel of terras. Dus we eten voor de eerste keer een meegenomen vacuümverpakte maaltijd. Het smaakt zeker goed.

Fotogallery route Belt-Schutsloot naar Dwarsgracht

Dag 5: van Dwarsgracht naar Turftente – circa 10 kilometer

Na ons ochtendritueel verplaatsen we alle spullen weer naar de kano. Vandaag varen we naar de camping Turftente aan de Wetering. Omdat dit een kleine camping is, heb ik deze voor de zekerheid even vooraf gereserveerd. Het eerste deel is nog vrij rustig en gaat via een water vol met waterlelies. Ik geniet van de rust en het mooie groen langs de kant. Daarna is het hard werken op het Giethoornsche meer. We hebben wind van zij/voor en waaien iedere keer weg. Daarnaast moeten we ook via een drukke vaargeul, waar we moeten zorgen dat we niet onder een boot komen. En dan zijn we weer bij het lekkere terras bij Muggenbeet. een goed excuus om even uit te rusten en te genieten van koffie met gebak. En later van een (gezonde) lunch. De rest van de route gaat over de Wetering, een breed én druk vaarwater, waar het ene huis nog groter en luxer is dan het andere. Lijkt me best leuk om hier te wonen. Aan de Wetering ligt ook de kleine, leuke camping Turftente. We krijgen een plekje direct aan het water. De rest van de middag genieten we van de boten die langs varen. En ’s avonds van de zonsondergang. En we hebben leuke gesprekken met medekampeerders.

Fotogallery route Dwarsgracht naar Turftente

Dag 6: van Turftente naar Ossenzijl – circa 10 kilometer

We doen het vandaag even rustig aan. De camping is leuk, het uitzicht ook, dus een lang ontbijt is geen straf. Ook hoeven we vandaag niet heel ver meer te peddelen dus we gunnen onszelf een rustige start. Vanaf de camping de Turftente varen we eerst nog even naar een klein meertje, de Diepe Wiede. Hiervoor moeten we onder een lage ophaalbrug door, even limbodansen met de kano dus. We moeten deze kant niet op, dus we keren na een tijdje weer om. Via de Heuvengracht vervolgen we onze route. We slaan een klein watertje in, waarvan we denken (of hopen) dat deze ook uiteindelijk weer op een kanoroute uitkomt. Het is een gok en het water wordt steeds smaller. Wel heerlijk, we zijn hier helemaal alleen, de rest volgt de hoofdroute. We hebben geluk, want we komen op de kanoroute uit. En volgen nu de oranje-blauwe-groene route en daarna de oranje rode en groene rode route. Het laatste stuk is erg druk, veel dagjes peddelaars. Het doet de magie van onze kanotocht een beetje teniet. Hoewel we ons wel weer stoer vinden met onze mooie kano, houten peddels en de kano vol met spullen. We worden dan ook regelmatig bewonderend bekeken en toegesproken. Uiteindelijk komen we weer bij camping De Kluft uit in Ossenzijl. Ons beginpunt. En dit is ook gelijk ons eindpunt. We leveren de kano en tent in en bespreken de tocht na. We hebben genoten van dit avontuur en het smaakt naar meer.

Fotogallery Turftente naar Ossenzijl

Zulke leuke ophaalbruggetjes, waaronder je moet limbodansen met de kano

Praktische tips voor meerdaagse Kano kampeertocht in De Weerribben-Wieden

  • Kanoarrangementen. Als je zelf geen kano en geen of weinig kano ervaring hebt, kan je net als ons een arrangement boeken bij kanoschool HerbieBird. Zij leveren kwalitatief goede spullen, geven je tips (ook voor rustig vaarwater) en leren je hoe je het beste kunt peddelen, zodat het zo min mogelijk energie kost. Wel zo fijn als je meerdere dagen met bepakking gaat peddelen. Ook kunnen zij de campings reserveren indien gewenst.
  • Kamperen. Als je een arrangement boekt kan je ook campings laten reserveren. Wij gingen in principe op de bonnefooi, maar een aantal campings hadden wel een samenwerking met de kanoschool. Eén camping hebben we zelf vooraf gereserveerd. Voor de rest kwamen we zonder reservering. Zelfs in het hoogseizoen is er meestal nog wel plek voor 1 nacht voor een tent. Soms heb je het hele veld voor jezelf, soms sta je wat krapper. Er zijn 3 kano wildkampeerplaatsen. Hier heb je helemaal niks en het is er erg ruig (en heel veel muggen). Hier geldt, wie het eerst komt, het eerst maalt. Laat geen afval achter!
  • Muggen. Ik noemde het hierboven al. De Weerribben-Wieden is muggenland. Overdag valt het nog mee, maar zodra de zon ondergaat kan je niet zonder anti-muggenspul. Bij ons werkte alleen het muggenspul met deet.
  • Eten en drinken. Op een paar plekken kan je stoppen om wat te eten of drinken bij een horecagelegenheid. Vooral het terras bij Muggenbeet viel bij ons in de smaak. Ook heb je soms op loopafstand van de camping een kleine supermarkt. Maar op een aantal plekken hadden wij helemaal niks. Neem dus zeker zelf een voorraadje eten mee. Zoals outdoormaaltijden die je alleen nog hoeft op te warmen of warm water hoef toe te voegen.
  • Navigatie. Voor onze kano kampeertocht op de Weerribben-Wieden hadden we genoeg aan de kanoroutekaart én google maps. Je kan wel verdwalen in de watertjes of gedesoriënteerd raken door al het riet. Maar je bent over het algemeen niet heel ver van de bewoonde wereld.
  • Kampeerspullen. Wij kregen een tent mee van de kanoschool. Een tipitent (van het merk Tentipi). Een heel makkelijk op te zetten tent met veel ruimte. Onze eigen tent had ook gekund, maar omdat we een arrangement hadden geboekt vonden we het leuk om deze te gebruiken. Verder heb je een matje (ik heb deze slaapmat en die beviel heel goed) en een lichtgewicht slaapzak nodig (eventueel een kussentje), kookgerei, eten en drinken en natuurlijk gewoon je kleding en persoonlijke spullen. Wij hadden ook nog kleine stoeltjes bij en dat was heerlijk na een dag op de houten bankjes van de kano. Lees meer over welke spullen wij mee hadden in onze handige paklijst voor meerdaagse kano kampeertochten in Nederland, in ons geval de Weerribben-Wieden.

Pinterest

Bewaar deze kanotocht op Pinterest

2 Comments

Laat een reactie achter

NIEUWSBRIEF

Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

 

Nieuwsbrief

Ontvang reistips en updates over nieuwe bestemmingen

This function has been disabled for Dream the world.