Foodwalk, wandelen langs de lekkerste adresjes in de Friese Wouden

Wandelen en eten, dat klinkt als muziek in de oren, niet? Wat mij betreft wel! En dat hebben ze goed begrepen in Friesland. In de Friese Wouden hebben ze namelijk een Foodwalk ontwikkeld. Met de titel Wandelen door het Paradyske kan dit haast niet anders dan een hele fijne route zijn. Op een mooie zomerse augustusdag trek ik mijn wandelschoenen aan en ga samen met gids Henk Pilat – directielid van het streekmerk Wâldpyk– op pad door het landschap bij Buitenpost in het noordoosten van Friesland.

Wildplukken tijdens de Foodwalk

We starten de wandeling voor de botanische tuin de Kruidhof, waar we straks de wandeling ook zullen eindigen. We laten de Kruidhof nog even voor wat het is en we verlaten Buitenpost richting de Swadde, een klein grensriviertje tussen twee gemeenten. Langs de elzensingels staan mooie bomen en onderweg komen we veel struiken tegen met lijster-, sleedoorn- en vlierbessen. Neem je bakje of tasje mee want er valt genoeg te plukken. Als wij er zijn is het bramenseizoen in volle gang en dat vieren ze uitgebreid in de Friese Wouden met het brommels festival (brommels zijn bramen). Overal zie je de vlaggen staan waar je bramen kunt plukken of waar activiteiten plaatsvinden. Lees er meer over op www.brommelsfestijn.nl. Leuke recepten en wetenswaardigheden vind je ook terug in het boek Bij de bramen langs (uitgegeven op initiatief van Brommels).

Foodwalk off the road

We zien onderweg zoveel fotogenieke plaatjes dat het niet echt heel erg opschiet op deze wandeling. Maar dat hoeft ook niet. In Friesland kan je een versnelling terug en al je zintuigen de kost geven. Als we bij het Paradyske zijn (alleen die naam al!) zien we een bordje Foodwalk off the road. Daar moeten we natuurlijk ook even langs, avontuurlijk als we zijn. We lopen langs hoge grassen en even kunnen we niet zien wat om ons heen is. We voelen het al wel een beetje aan onze voeten. Het is hier nat! Er liggen hier een aantal plassen waar libelles vrolijk boven zweven en die omgeven zijn door ‘sigarenplanten’. Prachtig om te zien. Het is voor ons wel een beetje te nat om het hele stuk verder te lopen, maar als je de foodwalk gaat lopen, sla dan zeker ook het off the road stukje in.

 

Het Bloemenparadyske

We vervolgen onze weg en zien een uitnodigend bord langs de weg. We zijn bij het Bloemenparadyske van Tjerkje. We worden welkom geheten door een nieuwsgierige kip die hier vrolijk rondscharrelt. We maken kennis met Tjerkje en ploffen neer op het terras. We worden in de watten gelegd met heerlijke zelfgebakken taart bij de koffie en thee. Met veel enthousiasme en aandacht vertelt ze over haar zaak. Het bloemenparadyske is een pluktuin van biologische bloemen, fruit en groenten. Veel van de bloemen zijn ook eetbaar. Na onze koffiepauze krijgen we een rondleiding door de tuin waar al flink geplukt wordt. Het idee is om hier binnenkort ook een minicamping bij te beginnen. Wow, dat lijkt me nog eens een heerlijke plek om te kamperen, echt iets voor mij. We kijken ook nog even in de winkel, waar bloemstukken en andere natuurlijke producten te koop zijn. Hoewel ik hier de hele middag wel kan blijven, moeten we weer verder want er staat ons nog meer leuks te wachten.

→ Voor meer informatie zie www.bloemenparadyske.nl

Op é Stâl

Onze volgende stop is Op é Stâl, een cadeau- en streekproductenwinkel. Eigenaresse Hennie ontvangt ons in haar winkel waar we uitleg krijgen over de verschillende streekproducten van onder andere het Friese Wouden streekmerk Wâldpyk. Hier vind je Wâldbeantsjes (woudbonen), Wâldfeintsjes (streekrunderworst met gele wâldbeantsjes), Gagelkaas en Krikelbeiwyn van de sleedoorn die wij onderweg zijn tegengekomen tijdens deze foodwalk. Typische Friese Wouden producten. Vooral de Gagelkaas valt bij mij erg in de smaak! Zo leuk dat je de kruiden en bessen waar de producten van gemaakt zijn, gewoon overal in het wild tegenkomt. Ik hou ervan! We krijgen nog een lekker hapje voorgeschoteld in de sfeervolle tuin. Je kunt hier heerlijk onthaasten. Als individuele gast kan je hier helaas niet terecht, maar je kunt hier wel lunch- en hightea arrangementen boeken en ook vergaderingen en workshops zijn mogelijk.

→ Zie voor meer informatie www.dewouden.com/opstal/Botanische tuin de Kruidhof

De laatste stop is bij botanische tuin de Kruidhof. Dit is ook het eindpunt van de Foodwalk. De botanische tuin heeft 17 thematuinen, van de geneeskrachtige kruiden collectie tot verfplanten collectie. Die laatste collectie laat een groot aantal planten zien waarmee vroeger verf gemaakt werd, maar ook werd de huid ermee versierd, denk aan meekrap, de rode kleur die vaak ook in schilderijen werd gebruikt. Zo heeft elke thematuin zijn eigen verhaal. Niet alleen de verhalen zijn verschillend ook de sfeer is per tuin anders. Zo loop je eerst in de meditatietuin waar alles door heggen strak en overzichtelijk ingedeeld is om niet veel later overweldigd te worden door de weelderige varen- en bostuin collectie. Hier waan je je even in de jungle! Je kunt je hier met gemak een hele dag rondlopen. Van al dat lopen krijg je trek. Gelukkig is daar ook aan gedacht. Er is een tuincafé waar je heerlijk kunt lunchen. Er wordt gebruik gemaakt van biologische streekproducten. Nog leuker is om een Kruidige Picknickmand te reserveren. Met deze gevulde mand kan je zelf een plek in de tuin zoeken en midden tussen de planten genieten van je lunch. En ik kan uit eigen ervaring zeggen dat het heerlijk is!

Meer informatie → www.dekruidhof.nl

Praktische informatie foodwalk

Ook al zin gekregen in deze wandeling? Ik zou zeggen, wie niet na al die lekkere plaatjes 😉 Lees dan hier mijn tips:

 • Deze wandeling loop je het beste in het voorjaar, zomer of najaar. In de winter is de botanische tuin bijvoorbeeld gesloten en met mooi weer zit je op verschillende plekken toch net iets lekkerder
 • De wandeling is ongeveer 7 kilometer lang en loopt langs verschillende leuke én lekkere lokale adresjes.
 • Start- en eindpunt is bij de botanische tuin. Zéker een bezoek waard!
 • Onderweg kom je ook langs de Muzykpleats, een bijzonder adres vol creativiteit. Als je van muziek, theater of andere creatieve activiteiten houdt, breng dan zeker ook een bezoek aan dit adres! Ze organiseren ook allerlei workshops. Meer informatie →muzykpleats.nl
 • Meer informatie over de Foodwalk en de omschrijving van de wandeling vind je op de website van landschapsbeheer Friesland.

Andere lekkere adresjes

Er zijn in de Friese Wouden nog heel veel andere lekkere én bijzondere adressen te vinden. Een aantal ervan deel ik ook graag nog even met je, omdat je er nooit teveel kan hebben.

 • Boerderij de Omleiding in Feanwalden (in NL Veenwouden) is een heerlijk adres in het buitengebied. Op dit moment alleen open voor groepen. Je kunt hier ruimtes huren, heerlijk lunchen terwijl de kinderen in een natuurlijke omgeving spelen en outdooractiviteiten ondernemen. Ideaal voor teambuilding of familieuitjes. Ik ging hier vandaan ook met de kano op pad in het Bûtenfjild om vervolgens te struinen door de natuur op Sippen Finnen. Een superleuke outdooractiviteit. Leer er meer over op 5x actief in de nog onontdekte Friese Wouden.
  Meer informatie → www.boerderijdeomleiding.nl

 • Paviljoen de Leyen in Rottevale. Dit restaurant vind je aan het meer De Leyen, waar je bij mooi weer heerlijk op het terras kunt genieten van een lunch of diner. Het meer is ook een ideale locatie voor watersporters, je kunt hier onder andere surfen, suppen en kanoën. Ook komt de Fietsroute Noardlike Fryske Wâlden langs het meer. Een ideaal start- en eindpunt van een actieve dag op of aan het meer dus.
  Meer informatie→ www.deleyen.nl

 • De Pleats in Burgum. Dit restaurant bevindt zich in een oude boerderij waar de pronkkamers nog in tact zijn. Je kunt hier terecht voor koffie met gebak, lunch en diner. Het is ook zeer geschikt voor feesten en partijen omdat het restaurant over meerdere zalen en kamers beschikt. Meer informatie→ www.depleats.nl

En heb jij al zin in deze wandeling?

Wat je verder kunt doen in de Friese Wouden lees je ook op 5x actief in de Friese Wouden voor als je de kilo’s eraf wil werken.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

31 Comments

 • Reply Yvonne 2 november 2017 at 22:21

  Wat heerlijk om op zo’n manier te wandelen en helemaal in de zomer natuurlijk, als het zonnetje nog lekker schijnt en er overal mooie wilde bloemen staan. Juist dan is het bloemenparadyske ook op haar mooist denk ik. Ik wist trouwens niet dat je ook biologische bloemen hebt, weer wat geleerd. 🙂

  • Reply Carolien 7 november 2017 at 22:24

   Ja, zeker! Het bloemenparadyske is echt zo’n leuk plekje. Ook met kinderen, die kunnen er heerlijk rondstruinen. ja biologische bloemen zijn wel zo fijn als je ze ook eet, geen gif op je bord.

 • Reply Jenny 3 november 2017 at 07:50

  Wat een heerlijke wandeling! De omgeving is mooi en het eten ziet er goed uit. Klinkt als een leuk plan voor een zonnige zondag.

  • Reply Carolien 7 november 2017 at 22:25

   Zeker, het moet wel een beetje lekker weer zijn vind ik. Dan kan je optimaal genieten van de plekjes waar je langs komt en zo’n heerlijke picknickmand bestellen.

 • Reply Gabrielle 3 november 2017 at 16:21

  Wat een leuke combinatie van wandelen en het eten uit de omgeving. Het eten ziet er echt super lekker uit. Dit zou ik erg leuk vinden tijdens een weekendje weg!

  • Reply Carolien 7 november 2017 at 22:25

   Ja, dit is echt erg leuk om te doen. En hele leuke adresjes onderweg, met superaardige ondernemers. Je voelt je er gelijk thuis.

 • Reply Martin 3 november 2017 at 18:08

  Ziet er leuk uit! Food en wandelen is inderdaad een leuke combi! Vlierbessen, bramen…heerlijk! Leuke tips!

  • Reply Carolien 7 november 2017 at 22:26

   Ja, heerlijk, vooral bramen ben ik gek op. Als kind groeide ik al op met bramenjam, bramensap etc.. heerlijk hoor.

 • Reply Britte 3 november 2017 at 19:24

  Wandelen en eten zijn toevallig mijn twee grootste hobby’s! Die foto’s zien er heerlijk uit! Zo leuk!

  • Reply Carolien 7 november 2017 at 22:27

   Haha, ja, ik ken er meer… het wandelen moet nu weer even iets meer prioriteit krijgen tov het eten, anders kom het niet goed. Maar heerlijk is het zeker!

 • Reply Sanne 3 november 2017 at 19:52

  Wat een heerlijke combinatie en prachtig landschap. Nooit aangedacht om dat in dit stukje Friesland te doen. Ga ik zeker eens onthouden voor een heerlijk weekendje in Nederland.

  • Reply Carolien 7 november 2017 at 22:27

   Dit stukje Friesland was bij mij sowieso helemaal onbekend. Echt een leuke ontdekking met prachtige wandelmogelijkheden (en lekkere adresjes dus..)

 • Reply Elisa 4 november 2017 at 00:32

  Heerlijke wandeling heb je gemaakt! Ziet er prachtig uit, heel groen en daar hou ik van :-). Mooie foto’s heb je trouwens gemaakt!

  • Reply Carolien 7 november 2017 at 22:28

   Ja, heel groen! Ik ben ook gek op die kleuren. En dank je wel 🙂

 • Reply Diana 4 november 2017 at 14:02

  Wandelen en eten – de perfecte combinatie. Heb deze gelijk op mijn lijstje gezet om volgend jaar is te doen. Die borgondische tuin de Kruidhof ziet er echt gezellig uit en dat eten.

  • Reply Carolien 7 november 2017 at 22:29

   Ja die is echt een bezoek waard. Ik was er helaas te kort om alles te kunnen zien, maar het is echt leuk. en de picknick in de tuin een aanrader.

 • Reply Aniek 5 november 2017 at 14:16

  Leuk zeg, zo’n foodwalk! Mag je de bessen ook plukken? Op veel plekken is dat officieel verboden, las ik een tijdje terug.

  • Reply Carolien 7 november 2017 at 22:22

   Oh echt? Op deze tour mag je alles plukken wat eetbaar is. Ging het over specifiek soort fruit?

 • Reply Kelly 7 november 2017 at 20:08

  Wat leuk zeg! Eten en wandelen…helemaal mijn ding. Op deze manier is er ook echt aandacht voor streekproducten en dat vind ik erg leuk. Geweldige foto’s heb je ook gemaakt. Vooral de Kruidhof lijkt me wel wat. Ik heb een Berlijn ook een Foodwalk gedaan en dat vond ik ook de moeite waard.

  • Reply Carolien 7 november 2017 at 21:55

   Ja zeker veel aandacht ook voor de streekproducten. Zo leuk om deze ook gelijk in het wild tegen te komen. Ik hou ervan! Ik ben benieuwd hoe de tour in Berlijn was, heb je daar veel currywurst gegeten? 😉

 • Reply Jessica 8 november 2017 at 13:23

  Ik krijg honger als ik dit lees haha! Ik ging vroeger ook regelmatig bessen plukken bij ons in de buurt, super lekker en leuk om te doen (ik denk dat ik het overigens nu nog steeds leuk zou vinden om te doen haha ;p)

  • Reply Carolien 10 november 2017 at 08:57

   Ja blijft leuk, ook als volwassene. Als ik meer tijd had zou ik zelf meer fruit in eigen tuin willen, nu geniet ik van het openbare fruit.

 • Reply shere 8 november 2017 at 21:06

  Ja, ik heb deze wandeling gemaakt. Toen was nog een andere festival en er waren nog meer adresjes met musiek en foostrucks. Erg leuk!

  • Reply Carolien 10 november 2017 at 08:58

   Oh wat leuk dat je deze wandeling ook gedaan hebt Shere. Leuk dat er toen jij er was zoveel te beleven was.

 • Reply Marcella 10 november 2017 at 22:17

  Zo leuk, heerlijk eten en mooie plekken vlakbij mijn huis! Ik ken de Friese Wouden amper, ik kom uit een ander deel van Friesland. Vooral de Kruidhof wil ik zeker nog eens verkennen. Leuk!

  • Reply Carolien 12 november 2017 at 19:46

   Leuk dat het zo dichtbij je huis is, dan moet je dit echt een keertje doen!

 • Reply Marcel 11 november 2017 at 10:20

  Wat een mooie én smaakvolle wandeling heb je gemaakt. De Kruidhof springt er voor mij bovenuit, leuke plek! Ik heb nog nooit deelgenomen aan een foodwalk, moet er maar eens van komen want het is een leuke manier om de omgeving en de producten van een streek te leren kennen.

  • Reply Carolien 12 november 2017 at 19:47

   Ik had hiervoor ook nog nooit van een foodwalk gehoord, maar het is me wel goed bevallen. De adresjes zijn ook echt erg leuk, met heerlijke producten 🙂

 • Reply Sanne 13 november 2017 at 16:09

  Oei, dit ziet er helemaal niet verkeerd duit. Echt iets voor mij. Wat leuk bedacht, een foodwalk. Echt iets weer wat anders, je verkend de natuur, maar ook meteen de leukste en originele eet adresjes. Heel leuk!

  • Reply Carolien 14 november 2017 at 21:39

   Ja leuk bedacht hé. Je kunt zowel uit de natuur eten / snoepen (bramen oa) als bij hele leuke adresjes onderweg stoppen voor lunch of koffie met gebak. En met een zonnetje erbij is het echt genieten.

 • Reply Eva 21 november 2017 at 16:28

  Oh, het water loopt me in de mond. Wat ziet dat er allemaal heerlijk uit! En die 7 kilometer, die wandel je tussen al deze toffe plekken zonder enige moeite weg, natuurlijk

 • Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.