Natuurgebied Engbertsdijksvenen: wandelen en dieren fotograferen

We zijn in natuurgebied Engbertsdijksvenen en ik ben erg benieuwd wat ik ga zien. Via een klaphekje stappen we het gebied binnen en kijken we naar de boom waar ik een vogel in zie zitten. Het zal toch niet de vogel zijn die ik hoop te zien? Dat zou wel heel erg veel geluk zijn. Voorzichtig zet ik nog een paar stappen dichterbij en richt mijn telelens op de boom. Ja hoor, het is hem, de klapekster! Wauw, wat een goed begin van mijn bezoek, wat een geluk.

Tip: Met deze kaart stippelde ik de routes uit in natuurgebied Engbertsdijksvenen, langs het wandelnetwerk Twente. Wil je meer wandelingen maken in het Vechtdal, bijvoorbeeld ook bij Rheeze dan kan je beter deze kaart nemen, die een groter deel van Twente beslaat. Liever fietsen in Twente? Met deze kaart stippel je jouw eigen routes uit!

Wandelen in Twente in de winter

In januari verblijf ik een paar dagen in Twente (Overijssel) en ga daar vooral wandelen in natuurgebied Engbertsdijksvenen. Een gebied waar ik zelf nog nooit van gehoord had. De ‘onbekende’ status van dit natuurgebied is onterecht, want het is veel groter dan ik dacht en er valt ook genoeg te zien. Zélfs in de winter. Het gebied verken ik vanuit de luxe bungalow van Landal De Vlegge, inclusief wellnessfaciliteiten, zoals een sauna en bubbelbad. Een perfecte combinatie in de wintermaanden.

Natuurgebied Engbertsdijksvenen

Natuurgebied Engbertsdijksvenen is een natuurgebied in het oosten van Nederland, niet ver van de grens met Duitsland. het is het grootste levende hoogveengebied van Europa! Hoogveen is blijkbaar zeldzaam in Nederland en zelfs in Europa. Gek dat het gebied zo onbekend is in Nederland, terwijl het een unieke status heeft. Het natuurgebied Engbertsdijksvenen behoort tot beschermd Natura 2000-gebied in Europa en er wordt alles aan gedaan om het unieke hoogveen te behouden. Het is een restant van het grote veenmoeras dat ooit het noordoosten van Nederland bedekte. Door het stuken van turf in de 19e en 20e eeuw is het huidige landschap ontstaan, vooral goed te zien aan de grote plassen die overbleven na het turfsteken.

Hoogveen versus laagveen. Er is blijkbaar verschil tussen hoog- en laagveen. Kort gezegd ontstaat hoogveen boven het grondwaterspiegel en laagveen eronder. Laagveen wordt alleen onder water gevormd en ook onder het grondwaterspiegel. Het bestaat uit afgestorven resten van moerasplanten en bomen. Deze resten die in het water vallen verteren niet omdat ze zijn afgesloten van zuurstof. Laagveen vind je bijvoorbeeld in natuurgebied de Weerribben-Wieden. Hoogveen vormt wel onder de grond, maar boen de grondwaterspiegel. Eigenlijk kan alleen veenmos goed groeien op alleen regenwater. Ze zuigen zich vol en dode resten vormen veen, terwijl erboven de plant gewoon verder groeit. Hoogveen houdt zichzelf dus goed in stand.

De dieren van natuurgebied Engbertsdijksvenen

In natuurgebied Engbertsdijksvenen leven heel veel verschillende soorten dieren, waaronder ook veel dieren die met uitsterven bedreigd zijn en op de ‘rode lijst’ staan. Het hele jaar komen er veel vogels voor en in het voorjaar broeden er wel honderd soorten, waaronder beschermde vogels als de boomvalk, watersnip en tureluur. In najaar en de winter heb je kans om de klapekster te zien, deze bijzondere vogel spietst zijn prooien op een doorns of prikkeldraad en legt zo een voorraadje aan. Andere vogels in de winter zijn de velduil, toendrarietgans en de blauwe kiekendief. Andere dieren die zich thuisvoelen in het natte landschap zijn de boomkikker, poelkikker, heikikker, adder en gladde slang. Zoogdieren zijn er ook, zoals dassen, vossen, wilde zwijnen en hazen.

Gezien tijdens mijn bezoek aan Engbertsdijksvenen in de winter:
torenvalk, buizerd, rietgors, winterkoninkje, roodborstje, aalscholvers, ganzen, klapekster, grote bonte specht, kleine bonte specht, langharige geit

Wandelen in natuurgebied Engbertsdijksvenen

Hoewel een groot deel van natuurgebied Engbertsdijksvenen uit hoogveen en water bestaat en niet toegankelijk is kan je toch goed wandelen in natuurgebied Engbertsdijksvenen. Er blijven nog genoeg wandelpaden over waar je van het natuurgebied kunt genieten.

Er zijn vier uitgestippelde routes met gekleurde paaltjes die je door het gebied kunt volgen:

  • Wandelroute Engbertsdijksvenen Heideroute (4,6 km, groene paaltjes)
  • Wandelroute Engbertsdijksvenen Freek van ’n Ekkelpad (1,3 km, gele paaltjes)
  • Wandelroute Engbertsdijksvenen Streujenroute (3,1 km, rode paaltjes)
  • Wandelroute Engbertsdijksvenen Leidijkroute (5,9 km, gele paaltjes)

Ik heb gewandeld in het natuurgebied aan de hand van het knooppunten netwerk. Daarmee wandel je deels over bovenstaande wandelroutes en deel andere paden. Met het knooppunten netwerk kan je net iets langere routes uitstippelen. Het is lastig om een rondwandeling te maken omdat een groot deel van het (midden) gebied niet toegankelijk is. Je wandelt dan deels over dezelfde route.

Wandelen in noordelijk deel van Engbertsdijksvenen

De eerste en laatste dag wandelen we in het noordelijk deel van Engbertsdijkvenen en starten we direct vanuit onze bungalow bij Landal de Vlegge. De route komt langs een mooi heidegebied waar we veel vogels spotten, waaronder de kleine bonte specht. Vervolgens wandelen we door Engbertsdijksvenen naar uitkijkpunt De Pluus. We spotten hier de klapekster, een echte wintergast die zijn prooien op takken en doorns spietst en bewaart voor later. Tot slot zien we een groepje fotogenieke langharige geiten grazen. Bij Kloosterhaar wandelen we een deel van de uitgezette routes.

>> Lees meer over de wandelroutes in het noordelijk deel van Engbertsdijksvenen inclusief praktische tips!

Wandelen in zuidelijk deel van Engbertsdijksvenen

De tweede dag van ons verblijf verkennen we het zuidelijk deel van Engbertsdijksvenen. Dit deel is iets minder ontwikkeld, er wordt hier ook nog flink gewerkt. We wandelen door het hoogveen en zien een bordje staan over adders, die hier in het voorjaar en de zomer graag zonnen. Tijdens de winterkou zitten ze veelal in oude konijnenholen, we gaan ze dus niet zien tijdens dit bezoek. De route komt langs vogelkijkhut ’t Krik-eantie met zicht op een grote plas water vol watervogels en in de verte aalscholvers die hun vleugels wijd om ze te laten drogen. Als laastte lopen we een stukje over een knuppelpad, onderdeel van ’t Veenschapspad. Een zeer afwisselende route.

>> Lees meer over de wandelroute in het zuidelijk deel van Engbertsdijksvenen, inclusief praktische tips.

Hoe werkt het Wandelnetwerk Overijssel?

Wandelen aan de hand van een wandelnetwerk met knooppunten vind ik altijd de handigste manier, zo kan je goed je eigen route uitstippelen. Het wandelnetwerk Overijssel werkt net iets anders dan de meeste knooppunten-netwerken in Nederland. Je hebt hier wel knooppunten, maar de routes worden niet aangegeven met knooppuntennummers maar met kleuren. Dit werkt wat verwarrend, doordat sommige kleuren beide kanten opgaan en er meerdere dezelfde kleuren in een gebied zijn. Af en toe waren we onze oriëntatie ook een beetje kwijt. Wat mij betreft is een knooppunten met nummers toch veel makkelijker te volgen. Gelukkig had ik een kaart en kom je af en toe een knooppuntenbordje tegen. En natuurlijk is er google, daarmee kan je je goed oriënteren en komt het altijd wel weer goed.

Landal De Vlegge: extra luxe bungalows in Twente

Natuurgebied Engbertsdijksvenen ligt op wandelafstand van Landal De Vlegge. Voor ons het ideale vertrekpunt voor mooie wandelingen in de omgeving. De extra luxe bungalow heeft alles wat je nodig hebt om bij te komen van een actieve dag in de natuur. Zeker in de winter als het koud is. Na een hele dag buiten zijn is het heerlijk om op te warmen bij de open haard met een lekkere kop warme chocolademelk in de hand. Daarna in de sauna of het bubbelbad en je komt helemaal tot rust. Bij aankomst heb ik direct voer voor eekhoorns gekocht. Zo leuk om in de ochtend de vogels en eekhoorns in de tuin bezig te zien. Echt fijn wakker worden. De natuur is hier direct in je achtertuin.

> > > Bekijk hier de luxe bungalows van Landal De Vlegge

Tip: bestel de luxe ontbijtmand voor een heerlijk begin van de dag, ruim gevuld en zeer leuk gepresenteerd. Maakt je vakantiegevoel compleet.

Pinterest

Bewaar deze tips op Pinterest

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Landal Greenparks

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

 

This function has been disabled for Dream the world.