Kanoën op de Ourthe in de Ardennen

De Ardennen in Belgisch Wallonië is een heerlijk groen natuurgebied, waar je allerlei outdooractiviteiten kunt ondernemen. Van fietsen, en wandelen tot kanoën. Ben je in de buurt van La Roche-en -Ardenne? Ga dan kanoën op de rivier de Ourthe, een zijrivier van de Maas in de Belgische Ardennen, iets ten noorden van Bastogne.

Startpunt kanoën Ourthe Ardennen

In La Roche-en-Ardennen zit de kanoclub waar wij de kanotocht hebben geboekt. Met een busje worden we naar Maboge, het beginpunt van de kanotocht gebracht. Hier liggen de gekleurde tweepersoonskajaks al klaar. Het is een makkelijk startpunt, want je stapt zo vanaf een kiezelstrand je kajak in. Het water is hier ook erg rustig. We kiezen een kajak uit en zijn klaar voor ons avontuur: kanoën op de Ourthe in de Ardennen.

Kanoën Ardennen op de rivier de Ourthe
Kajak uitkiezen en klaarmaken

Groene omgeving Ourthe Ardennen

We starten tegelijk met een grote groep die muziek bij hebben en vooral veel plezier samen willen maken. Wij laten deze grote groep voor om in alle rust te kunnen genieten van het mooie groen om ons heen. Heel langzaam kanoën we terug naar La Roche-en-Ardenne, we hebben geen haast. De rivier kronkelt door bossen en soms steken de rotsen hoog boven de rivier uit. Het water nodigt uit om te verkennen vanuit een kano. Vanaf het water krijg je weer een heel ander zicht op de omgeving. De drukte en het autoverkeer is ver weg.

Kanoën Ardennen Ourthe
Kanoën Ardennen

Waterversnellingen op de Ourthe

Het water is heel rustig, op een paar plekken komen we een kleine versnelling tegen. Op het laatst is er echt even een stroomversnellling, een klein watervalletje. Hier gaan we echt een stukje naar beneden en ik krijg een golf water over me heen. Joehoe, dat is leuk! Gelukkig hebben we mooi weer dan is zo’n verkoelende golf water geen straf.

Kanoën Ardennen

Eindpunt kanoën Ourthe Ardennen: La Roche-en-Ardenne

Na 2 uur kanovaren komt La Roche-en-Ardenne weer in zicht. We zien als eerste de hoge stadsmuren langs de oever. En al snel doemt het kasteel van La-Roche-en-Ardenne boven ons uit. Dan weten we dat we bijna bij ons eindpunt zijn. We leveren de kano in en kleden ons om bij de auto. Tijd om na te genieten van een heerlijke lunch met een Belgisch biertje op het terras.

Kanoën Ardennen La Roche-en-Ardennen
Kanoën La Roche-en-Ardenne Ardennen
Aankomst in La Roche-en-Ardenne met op de achtergrond het kasteel

Praktische informatie

 • Als je een kajak huurt bij Ardenne Aventure in La Roche-en-Ardenne dan vertrek je vanaf de parkeerplaats achter de winkel. Als je je auto aan de overkant van de rivier zet hoef je niet te betalen.
 • Je hebt de keuze uit 3 opties: peddelen op het meer (voor jonge kinderen), een tocht van ongeveer 1,5 uur (die wij deden) of een tocht van 5 uur. Kijk voor tarieven op de website van Ardenne Aventure
 • Je kunt een waterdichte ton huren voor je spullen die niet nat mogen worden. Dit is zeker aan te raden. Of neem je eigen waterdichte zak mee.
 • Zorg dat je droge kleren bij hebt, want ook al is het mooi weer, van peddelen word je toch vaak nat.
 • Aanrader: sluit je kanotocht af met een lunch of drankje op een van de terrassen in La Roche-en-Ardenne.

Ga je binnenkort naar Wallonië (Ardennen) op vakantie? Lees dan ook deze blogs met tips voor je vakantie in Wallonië

Kanoën Ourthe Ardennen
Bewaar deze tips op Pinterest
Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply Lisette 8 juli 2020 at 21:03

  Lijkt me leuk! Ik heb voor deze zomer toch nog maar 5 dagen ardennen geboekt met de kids, even er tussenuit want we hebben al zo lang thuis gezeten…

 • Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.