De Meinweg in Midden-Limburg / wandelen en wild speuren in een uniek terrassenlandschap

Nationaal Park De Meinweg ligt in Midden-Limburg en maakt onderdeel uit van het Grenspark Maas-Swalm-Nette. Een grensoverschrijdend natuurgebied in Duitsland en Nederland. De Meinweg bestaat uit een uniek terrassenlandschap, met grote hoogteverschillen. Mede veroorzaakt door drie breukvlakken die onder dit gebied liggen. Gedurende een aantal dagen verken ik dit park en kom tot de conclusie dat het zeer divers is. Droge en natte heiden, bossen vol oude eiken én vennen en beekdalen. Je vindt het hier allemaal. En op een relatief korte afstand van elkaar. Ideaal om tijdens een midweek of lang weekend verschillende wandelroutes te lopen.

Rolvennen in De Meinweg

De mooiste wandelroutes en gebieden

De Meinweg is onmogelijk in een dag in zijn geheel te bezoeken. Daarvoor is het gewoon te groot. Je wilt ook genieten onderweg. Ook kan je een bezoek aan De Meinweg prima combineren met wandelroutes in het Grenspark Maas-Swalm-Nette , waar De Meinweg deel van uitmaakt. Een van de mooiste gebieden is de Rolvennen. Hier vind je vennen tussen de heidevelden. Ontstaan doordat er turf werd gegraven. De gaten die ontstonden vulden zich met water. Als ik er ben vriest het en ligt er een laagje ijs op het water, omringd door sneeuw. Dit maakt het allemaal nog mooier! Andere mooie gebieden om te wandelen is het bos bij de Lange Luier (met wildobservatiescherm), de Roode Beek en de Meinvennen. Binnenkort lees je meer over de verschillende wandelroutes inclusief praktische informatie op dit blog.

Ontdek De Meinweg met de Langs sporen app en leer meer over de natuur en cultuur van dit gebied. Kies uit verschillende thema’s, maak je eigen route en ga op pad.

De Langs sporen app leidt je langs inspiratiepunten en geeft achtergrondinformatie over het gebied.
Idyllische plaatjes met de sneeuw

Geluksplekken in De Meinweg

De gemeente Roerdalen vroeg haar inwoners een tijdje terug waar ze nu echt gelukkig van werden in hun gemeente. Wat de geluksplekken voor hen zijn. Uit alle inzendingen werden 26 plekken gekozen en daarvan liggen er ook een aantal in De Meinweg. Zoals het Rijk van de Elfen en het Panorama van Geluk. Heerlijke namen. Alleen daar word je al blij van. Maar wat mij betreft is de hele Meinweg een gebied om gelukkig van te worden. Elke plek en uitzichtspunt is genieten. De vogels die af en aan vliegen, de overgebleven stelen van planten die in de wind bewegen, met een kop van sneeuw en de frisse koude wind die mijn hoofd leeg maakt. En als ik er ben heeft het net gesneeuwd, dus dat is wel echt een kadootje. Mijn camera maakt overuren.

Geluksplek Meinweg
Geluksplekken in De Meinweg
Hier wil je toch even pauze houden en in alle rust van alles genieten? Puur geluk!

Speuren naar wild in De Meinweg

De Meinweg zit vol wilde dieren. Spannend om hier te wandelen. Zal ik iets spotten? Een van de spannendste dieren die ik kan tegenkomen is de adder, de enige gifslang in Nederland. In Limburg komt de adder alleen in De Meinweg voor. Maar het is winter en dan komt de adder niet vaak uit zijn winterverblijf. Ze kruipen dan met meerdere tegelijk in oude konijnenholen of onder grassen. Ik zie ze dan ook niet tijdens mijn winterbezoek. Mijn hoop op het zien van anderen dieren is groter. Wellicht reeën of wilde zwijnen. Vooral die laatsten lijken me mooi om te zien in het wild. Ik zit een tijdje achter het wildobservatiescherm. Struin uren door het gebied. Maar ik zie of hoor geen zwijnen helaas. Wel zien we reeën een paar keer wegrennen. Helaas te snel voor een foto. Maar ze zitten hier dus zeker wel! Wat ik wel op de foto kan zetten zijn de grazers: Konikspaarden en schapen, zij houden het gebied open door grazen én lopen.

Tip: in de Roer leven ook bevers. Er zijn verschillende bbeverburchten, niet ver van De Meinweg. Er worden door Staatsbosbeheer ook excursies georganiseerd waarbij je op zoek gaat naar bevers in het Leudal. Of lees meer over het spotten en fotograferen van bevers in De Biesbosch.

Konikspaarden grazen in het gebied, op een natuurlijke manier wordt zo het gebied open gehouden.
Ook schapen worden ingezet voor de begrazing

Eten en drinken uit de natuur

Van al dat wandelen en fotograferen krijg ik honger. Gelukkig kan ik aanschuiven bij restaurant / café Venhof. Het maakt onderdeel uit van Rijstal Venhof. Het is ook een van de toegangen tot het natuurgebied. Handig om hier je auto te parkeren als je gaat wandelen. Op de dag dat ik hier wandel, begint het ineens heel erg te sneeuwen. Gelukkig ben ik hierop voorbereid met de juiste kleding. Maar in zo’n sneeuwbui is het wel erg fijn om even binnen te lunchen. De kachel brandt en de sfeer zit er in. Het lijkt net of ik in Oostenrijk ben. Op wintersportvakantie. We worden welkom geheten met zwijn aan het spit. Een lokaal zwijn wel te verstaan. “Hij heeft een mooi leven gehad”, aldus de eigenaar. Het smaakt goed. Een ander typisch Midden-Limburgs product is het gagelbier. Gagel groeit hier op De Meinweg en wordt 1x per jaar geoogst voor verwerking in het bier. Het is een donker, nogal zoet bier. Smaakt mij heerlijk bij het wilde zwijn. De lunchplank die ik daarna krijg zorgt ervoor dat ik de rest van de dag genoeg energie heb.

Gagel, hier wordt in Limburg bier van gemaakt

Op pad met boswachter Robbert

De laatste dag heb ik een afspraak met boswachter Robbert van Staatsbosbeheer. Hij gaat zijn ronde doen door het gebied en ik mag mee. Hij laat mij de leukste plekken zien. Ik heb er zin in! Met de auto rijden we het gebied in. Gelijk stuiten we al op een afgezet terrein. “Ja”, zegt Robbert, “hier hebben we helaas ook veel mee te maken. Mensen die hun afval dumpen in het natuurgebied. Het is gevaarlijk en het kost de terreinbeheerder heel veel geld om het te laten opruimen”. Verderop zien we nog meer afval liggen. Jammer dat dit gebeurt! We laten het achter ons. En Robbert laat mij de mooiste plekken zien in De Meinweg. “Mijn favoriete plek is de Honingberg. Hier kijk je heel ver over het gebied. Historisch gezien ook een bijzonder gebied. In de Middeleeuwen liepen hier al de veehoeders.” Het is inderdaad een prachtig vergezicht, constateer ik als ik er zelf sta.

Boswachter Robbert op zijn favoriete plek in De Meinweg: de Honingberg

Wat moet je zeker doen als je naar De Meinweg komt? Dit is de top 3 van boswachter Robbert:

1. Bezoek de Rolvennen. Dit is zo’n mooi en uniek gebied. De eiken die hier staan stammen nog af van die uit de IJstijd. Zo’n uniek stukje natuur!

2. Dieren spotten tijdens de schemer. Niks mooiers dan dat. Ga mee op excursie met Staatsbosbeheer als je de kans wilt vergroten ze echt te zien.

3. Geniet van een borrel of lunch na je wandeling in Brasserie De Boshut.

De Roode Beek

Een andere favoriet is de wandeling via het plankenpad over de Roode Beek. Waarom het de Roode Beek heet, daar bestaan verschillende theorieën over. De een zegt door de kleur van het water. Die is rood door de ijzerrijke grond. De ander zegt dat Roode een afgeleide is van Rade, wat nederzetting betekent. “In het voorjaar is het hier nog veel mooier hoor”, zegt Robbert, bijna alsof hij zich excuseert voor de winterstaat waarin het bos zich nu bevindt. Iets verderop toont Robbert mij de gagelplant. Ik heb deze ook al eens in Friesland gezien, maar toen had de plant blaadjes. In dit jaargetijde had ik de plant niet herkend. Maar ook nu zie ik hoe mooi de natuur is. Zie de roze kleurige knoppen, klaar om te ontkiemen.

Plankenpad langs de Roode Beek

De Boshut

De tijd vliegt voorbij als ik met Robbert het gebied verken. Ik weet niet wie enthousiaster is, maar het werkt in ieder geval aanstekelijk, dat blijkt. Voor je het weet is het allang lunchtijd geweest. Helaas heb ik geen wild van dichtbij gezien (en gefotografeerd), maar ik heb zo genoten van mijn 5-daagse verblijf in De Meinweg. En de rondleiding door Robbert was een perfecte afsluiting. Voordat ik weer in mijn auto stap richting huis, lunch ik nog even in Brasserie De Boshut. Een goede afsluiter. Oh en natuurlijk moet ik ook nog even langs de echte bakker voor een heerlijke vlaai voor het thuisfront. Nog even een beetje Limburg mee naar huis. Afscheid nemen is lastig.

Brasserie de Boshut

Accommodatie

Op zoek naar accommodatie voor jouw bezoek aan De Meinweg? Landgoed Aerwinkel ligt op ongeveer 10 minuten rijden van De Meinweg. Niks lekkerder dan na een winterwandeling op te warmen bij de open haard. Wijntje erbij. Heerlijk relaxed. Zeker ook een aanrader in de winter!

Huisjes Landal Aerwinkel
De mooie bungalows van Landal Aerwinkel aan het water

Ik vond De Meinweg echt een aanrader. Ook in de winter. Of misschien moet ik zeggen, juist in de winter. Het is er dan heerlijk rustig. Ik dwaalde uren door het gebied en de mensen die ik onderweg tegenkwam kon ik op één hand tellen. Het kan echt nog in Nederland. Zou jij je hier ook in de winter kunnen vermaken? Of kies je toch voor de zomer?

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Landal, VVV Midden-Limburg en Staatsbosbeheer

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Marina 15 februari 2019 at 18:05

  Wat leuk om te lezen dat je genoten hebt van het gebied wasr ik geboren en getogen ben. Mocht je er nog een keer zijn ga dan ook eens wandelen in het Groenewoud in Swalmen waar het riviertje de Swalm meandert en je ijsvogels kunt spotten. Ook het munitiedepot net over de grens van Swalmen langs de weg naar Brüggen is een wandeling waard. In Swalmen ligtgen Pension Groenewoud en herberg de Bos midden in het bos en zijn daarmee mooie uitvalsbases om de genoemde gebieden te verkennen. Het is overigens ook prima te bereiken vanuit Aerwinkel

  • Reply Carolien 15 februari 2019 at 22:18

   Ja, de Swalmen stond ook nog op mijn lijstje, maar de tijd vloog voorbij. Ik had er helaas geen tijd meer voor. Ik moet zeker nog een keer terug komen. Het lijkt me daar ook zo mooi!

  Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.