De leukste outdoor activiteiten in Nederland

Ben je op zoek naar een leuke outdoor activiteit in eigen land? Eentje die geschikt is voor iedereen, ook voor het gezin? Met deze sportieve activiteiten in Nederland heb je gegarandeerd een leuke dag. Samen met je vriendengroep of met het gezin. De meeste activiteitein zijn geschikt voor iedereen. Sommigen alleen voor durfals. Ook buiten je vakanties om zijn er genoeg mogelijkheden om samen van het buitenzijn te genieten. Er is vast een activiteit bij jou in de buurt.

1. Bushcraft: Expeditie Robinson op de Veluwe

Wie kent het niet: Expeditie Robinson. Je eigen eten zoeken, vuur maken en je eigen onderkomen bouwen. Het kan ook in Nederland. Op de Veluwe ging ik op pad met In2nature voor een korte bushcraft- en survivalervaring. Onze groepsopdracht: bouw een hut waar je in kunt overnachten, maak vuur met een tondel en pof je eigen mais. Een leuke activiteit voor families en groepen. En het is me gelukt om zelf vuur te maken!

Bushcraft Veluwe outdooractiviteit Nederland

2. Kanoën in de Biesbosch

Nationaal Park De Biesbosch is een bijzonder natuurgebied. Veel van dit nationaal park bestaat uit water. Heel vroeger was hier veel meer land, maar door een grote vloedgolf is grote delen overstroomd en ten onder gegaan. Elk nadeel heeft zijn voordeel. Het is nu een ideaal gebied om per boot te verkennen. En het liefst actief per kano. Met een kano peddel je ook de allersmalste wateren op en als je niet in het hoogseizoen bent, waan je je hier nog helemaal alleen. Grote boten kunnen hier niet komen. En naast dat je zelf lekker actief bent, draag je ook nog eens bij aan een beter milieu. Ga dus lekker met de kano op pad in De Biesbosch.

Naast de Biesbosch zijn er uiteraard nog veel meer plekken waar je goed kunt kanoën. Lees ook over mijn kanotocht op de Friese Wouden, met aansluitend een struintocht over Sippen Finnen (zie nummer 4 in dit artikel).

3. Op de step door de heuvels van Limburg

Nederland is vlak. Het grootste gedeelte althans. In Limburg is dat wel even wat anders. En dat merk je vooral als je actief die heuvels gaat verkennen. Op de step bijvoorbeeld. Sommige stukken moet je met step op je schouder de heuvel opklimmen. Naar beneden sjezen is natuurlijk het leukste. Is je conditie iets minder goed, start dan bovenop de heuvel. Dan hoef je daarna alleen maar naar beneden. Lees meer over onze steptocht in Limburg.

steppen Limburg outdooractiviteit Nederland

4. Struinen door de natuur op eiland Sippen Finnen in Friesland

Wandelen is leuk. Maar struinen door de natuur is nog  leuker! Van de gebaande paden af, dwars door de begroeiing. Niet wetend wat er aan de andere kant van de bosjes bevindt. Je hoort het snuiven en briesen van de wilde paarden. Je hoort ze. Je ruikt ze. Maar wanneer je ze gaat zien? Dat is de vraag. Spannend! Struinen door de natuur, van de gebaande paden af, kan op verschillende plekken in Nederland. Een van de leukste plekken waar dat kan is het eiland Sippen Finnen in de Friese Wouden. Huur hier wel een gids, want voor je het weet verdwaal je.

Struinen op Sippen Finnen outdooractiviteit Nederland

5. Raften op de Maas in Limburg

Als je denkt aan raften, dan denk je niet aan Nederland. En dat is begrijpelijk. Je hebt hier niet zoveel snelstromend water. Toch is het mogelijk. Natuurlijk geen Class V trip, maar wel een leuke rafttrip voor het gezin op de Maas in Limburg. Deze rivier heeft een paar leuke stroomversnellingen. En als het water laag staat, is er een extra uitdaging om de boot varende te houden. Iemand zal dan af en toe even de boot uit moeten. Natte voeten gegarandeerd. En lol ook!

Raften Limburg outdooractiviteit Nederland

6. Mountainbiken in Drents Friese Wold

Het Drents-Friese Wold is prachtig om met de fiets te ontdekken. Met de mountainbike wel te verstaan. Hoewel de hoogteverschillen soms best pittig zijn, is het toch een leuke activiteit voor iedereen. Ook als je geen mountainbike ervaring hebt. Bij ons had het de dagen daarvoor heel erg geregend, dus het was meer een soort veldtocht geworden. Maar wat een lol hadden we. Mountainbikes kan je bij verschillende fietszaken in de buurt huren.

Mountainbiken Drents Friese Wold outdooractiviteit Nederland

7. Paardrijden langs het strand in Zeeland

Zeeland is een ideale provincie om lekker aan het strand te liggen. Of om een lange strand-en/of kustwandeling door de duinen te maken. Maar wat ook kan: paardrijden op het strand. Onze dochter doet niets liever. Lekker galopperen langs de branding. Met je paard het water in. Ultieme vrijheid.

8. Wandelen over Sallandse Heuvelrug

Wandelen kan je haast overal doen, maar sommige gebieden lenen zich er net iets beter voor. Zoals de Sallandse Heuvelrug. Wandelen over de Sallandse Heuvelrug biedt je veel mooie uitzichten. Het woord heuvelrug zegt het al: hier vind je meerdere toppen, waarvandaan je ver kunt kijken. Als je in augustus komt zie je de hei ook nog eens bloeien en is het een grote paarse deken. Wil je meer uitdaging? Het Pieterpad en de Sallandse Zandloper komen ook langs de Sallandse Heuvelrug, dus een meerdaagse wandeltocht is hier geen probleem.

Wandelen Sallandse Heuvelrug outdooractiviteiten Nederland

9. Geocaching: GPS tocht over de Veluwe

Gewoon wandelen is voor velen nogal saai. Zeker voor kinderen. Als je moet speuren en opdrachten moet uitvoeren is het al een stuk leuker. Ga eens op zoek naar schatten. Met een GPS zoek je naar coördinaten. Onderweg maak je opdrachten en puzzels die je weer verder brengen. Totdat je de schat vindt. Als je het goed doet. Onze GPS tocht ging door de Veluwse bossen. Maar geocaching kan op veel plekken in Nederland.

GPS tocht geocaching Veluwe outdooractiviteit Nederland

10. Wadlopen bij Ameland

Een echte outdoor activiteit in Nederland. Eentje waarbij je vies mag worden. Het is niet altijd even makkelijk, ploeteren door de modder, maar wel een unieke belevenis. Bij wadlopen denk je misschien aan de Waddenzee en -eilanden. Terecht, want hier kan je goed terecht, bijvoorbeeld wadlopen van Holwerd naar Ameland. Maar wist je dat je ook elders een soortgelijke ervaring kunt hebben? Bijvoorbeeld bij Het Verdronken Land van Saeftinge in Zeeland.

Wadlopen outdooractiviteit Nederland

Foto: Jacomijn Heupink

11. Duiken in Zeeland

Zeeland bestaat voor een groot deel uit water. Land in Zee wordt deze provincie ook wel genoemd. Wat er onder water allemaal leeft, dat is minder bekend. Maak eens een duik in het Grevelingenmeer en ontdek de wondere wereld onder water. Dit kan ook als je geen brevet hebt. Via Duikcentrum de Grevelingen maak je een proefduik als je zelf niet kunt duiken. Ook leuk voor oudere tieners.

12. Wildlife safari’s in Nederland

Op safari in Nederland. Het kan! Ga mee op een beversafari in De Biesbosch of spot Zeehonden in de Oosterschelde. Ook ander wild zoals herten, reeën, zwijnen en otters zijn in Nederland te spotten. Ga alleen op pad, of nog beter, boek een van de safari’s van Staatsbosbeheer om ‘the big 5 van Nederland’ te spotten.

Damhert Zeeland outdooractiviteit Nederland

13. Druiven plukken in Limburg

Waarschijnlijk is helpen bij de oogst niet echt een activiteit waar je aan denkt bij ‘outdoor activiteiten’. Toch vind ik dit een van de leukste buitenactiviteiten. Je bent actief bezig in de buitenlucht. En je helpt mee aan het realiseren van een (food) product. In het geval van het plukken van druiven: de lekkerste wijnen van Limburg.  Na een dag(deel) plukken ben je wel toe aan het proeven van een van de wijnen. Druiven plukken kan in oktober in Limburg bij Vijlen.

14. Suppen in Amersfoort

Suppen: stand up paddeling. Staand peddelen op een board. Je ziet het steeds vaker. Het kan bijna overal waar water is. Uiteraard op vele rivieren in natuurgebieden, maar ook midden in de stad. Bijv suppen in Amersfoort. Een leuke activiteit voor het hele gezin, óf met een vriendengroep. Je moet wel even je evenwicht vinden en dat valt nog niet mee!

Suppen Amersfoort outdooractiviteit Nederland

Foto: Aniek Rooderkerken

15. Ziplinen in Scheveningen

Een outdoor activiteit voor durfals: ziplinen op de pier in Scheveningen. Ik moet er persoonlijk zelf niet aan denken, maar als je geen hoogtevrees hebt is dit natuurlijk een erg gave activiteit. Wil je het iets minder spannend? De vele klimbossen in Nederland bieden ook dit soort activiteiten, waarbij je zelf je niveau kunt bepalen. Ook leuk met kinderen.

Ziplinen Scheveningen outdooractiviteit Nederland

Foto: Denise Miltenburg

16. Slapen op een kampeervlot

Kamperen is altijd al een leuke outdoor activiteit. Zeker als je kiest voor tentkamperen op een natuurcamping, met zo min mogelijk voorzieningen. Een stapje verder is het vlotkamperen. Met een kano vaar je naar je kampeervlot, waar je de nacht doorbrengt. Hier heb je geen sanitaire voorzieningen en geen elektriciteit. Echt primitief kamperen dus. Ook geschikt voor gezinnen. De kinderen moeten wel kunnen zwemmen. En houd er rekening mee dat je ‘vast’ zit op een vlot, dus je moet je wel bezig kunnen houden op een kleine ruimte. Vlotkamperen kan op 3 locaties in Nederland: Utrecht, Noord-Brabant en Limburg.

Deze lijst is zeker niet uitputtend. Want wat dacht je van ballonvaren, blowkarten, surfen, zeilen, parachutespringen, rondvaartvlucht met klein vliegtuig en bungee jumpen?

Welke activiteit spreekt jou het meeste aan?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Denise 29 december 2018 at 09:15

  Leuk blog! Ik besef net eigenlijk pas dat ik in het buitenland altijd veel meer outdooractiviteiten doe dan in eigen land. Dat zippen is echt niet zo eng als het lijkt hoor! Ik zou het uit mezelf ook nooit gedaan hebben, maar het was een opdracht en toen dacht ik: nou ja, even doorzetten maar. En het viel echt heel erg mee! Het was superleuk!

  • Reply Carolien 31 december 2018 at 11:42

   Ja, dat hadden wij vaak ook. Dat je alleen in je vakantie in het buitenland actief bent. De laatste tijd proberen we ook echt wel wat outdoor activiteiten gewoon in eigen land te doen. En ook gewoon in een weekend eens een dagje iets te doen, wat je hiervoor nog nooit gedaan hebt. Super leuk!

  Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.