Kanoën in De Biesbosch

Kanoën in De Biesbosch is een prachtig avontuur in ons eigen Nederland. Zeker als je meerdere dagen gaat. Ervaar de stilte als je door de smalle kreken peddelt. En luister naar de vele vogels die je onderweg tegenkomt. En wie weet spot je ook wel waterslangen en de bever in De Biesbosch. Overnachten kan op verschillende plekken, dus ga vooral voor een meerdaags outdoor avontuur in Nederland.

Natuur & dieren zien tijdens kanoën

Nationaal Park De Biesbosch bestaat voor het overgrote deel uit water. Door een grote stormvloed heel lang geleden is het gebied overstroomd. Nog steeds vind je hier heel veel water en kreken. Dat maakt het een ideaal gebied om lekker te varen. En wil je de natuur op zijn best ervaren? Kies er dan voor om te kanoën in de Biesbosch. Zonder motor, lekker actief peddelen, zo sta je het dichtst bij de natuur. Je hoort alleen de vogels en het geplons van de peddels door het water, heerlijk rustgevend. En wie weet zie je naast de vele vogels ook wel de bever in De Biesbosch, want die voelt zich hier heel erg thuis.

Kanoverhuurlocaties Brabantse en Hollandsche Biesbosch

De Biesbosch is 9000 hectare groot. Voor een dagtocht kan je op verschillende locaties kano’s en kajakken huren. Hieronder drie locaties waar ik zelf ben gaan kanoën in de Biesbosch:

1. Hollandse Biesbosch nabij Dordrecht

In de Hollandsche Biesbosch kan je kano’s huren bij het Biesbosch Centrum Dordrecht. Of zoals ik bij overnachtingsplaats Natuurvriendenhuis De Kleine Rug, hier overnacht ik tijdens een familieweekend en ik verken het gebied met een eenpersoons kajak.

Vanaf deze locatie kano je door het natuurgebied De Kikvorsch of Otter. Vanaf De Kleine Rug vaar je eerst over het Wantij, een drukke vaarroute, waar je dus moet uitkijken voor ander bootverkeer. Gelukkig sla je al snel linksaf, richting een groen gebied met ook wat smaller en ondieper water. In de smalste kreken kunnen geen motorboten komen dus hier is het heerlijk rustig. Voor de rest is dit best een drukke route.

Kanoën in de Biesbosch

2. Brabantse Biesbosch nabij Werkendam

In de Brabantse Biesbosch bij Jachthaven van Oversteeg, hier huren we eenpersoons kajaks

Bij Jachthaven Oversteeg kan je verschillende soorten kano’s huren. Wij huren eenpersoons kajaks en varen ongeveer 5 uur, waarbij we ook uit de boot zijn geweest voor een picknick. We volgen zoveel mogelijk een route waar motorboten verboden zijn. Zo zien we heel wat mooie natuur en broedende vogels. Ook spannend, soms moet je onder hele lage loopbruggen door, waarvoor je helemaal plat in je kano moet liggen. Soort limbodansen met de kajak. Deze route is zeer aan te raden, hoewel het op zomerse dagen ook druk kan zijn.

Kanoën in de Biesbosch

3. Brabantse Biesbosch nabij Drimmelen

In de Brabantse Biesbosch. Er zitten meerdere kano- en kajakverhuurders bij Jachthaven bij Drimmelen. Hier huren we een 3-persoons Canadese kano

Bij Drimmelen is een grote jachthaven waar ook meerdere kanoverhuurders zitten. Omdat we met onze dochter gaan die nog niet zelf kan zwemmen, kiezen we dit keer voor een Canadese kano. We peddelen een mooie route ten zuiden en oosten van het spaarbekken De Gijster. We vermijden zoveel mogelijk het water waar motorboten mogen komen. We zien heel veel vogels én een slang in het water. Zeker een mooie route.

Kanoën in de Biesbosch

Praktische informatie

Wat trek je aan, wat is handig om mee te nemen en wat kost het huren van een kano of kajak?

Als je gaat kanoën is het handig als je kleding aanhebt die snel drogen. Dit kan natuurlijk je bikini of badpak zijn bij heel mooi weer, maar ook sneldrogende short en shirts. En bij koud weer een wetsuit (short / shirt). Waterschoenen of oude gympen zijn ook handig, je zult wel eens in het water moeten uitstappen en je weet nooit wat er op de bodem ligt. Om je spullen droog te houden neem je een waterdichte zak mee. De meeste verhuurders leveren ook een waterdichte ton. Denk ook aan een handdoek en aan voldoende eten en drinken als je langer op pad gaat. En vergeet de zonnebrand (en petje) niet bij heel warm weer. Als je een hele dag op het water bent, verbrand je snel. Als je niet nat in je auto wilt stappen, neem je het beste droge kleren mee zodat je je kunt omkleden. Want ook al ga je het water niet in, met kajakken word je altijd wel nat, door de spetters van de peddels.

De kosten voor de huur van een kano per dag variëren van 14 euro voor een eenpersoons kajak tot 25 euro voor een driepersoons Canadese kano.

Overnachten in de Biesbosch

Zoals je ziet kan je onmogelijk de hele Biesbosch per kano verkennen op één dag. Het is mogelijk om kano’s voor meerdere dagen te huren. Neem je eigen kampeerspullen mee en ga wildkamperen op één van de paalkampeerterreinen of meer aan bij een reguliere camping. Of parkeer je tent op Natuurkampeerterrein De Knotwilg, Minicamping de Witboom of op Minicamping Drimmelen en verken de Biesbosch op je eigen tempo. Bij Natuurkampeerterrein De Knotwilg en Minicamping de Witboom (zelfde eigenaren en liggen naast elkaar) kan je met je eigen kano op pad. Of je huurt één van hun kano’s. Naast kanovaren zijn er nog veel meer mogelijkheden om actief te zijn in de Biesbosch. Ga bijvoorbeeld eens een dag fietsen, wandelen of wild spotten. Wie weet sta je ook oog in oog met jonge ransuilen, reeën of de bever.

Lees meer over kanoavonturen in Nederland. Ga bijvoorbeeld meerdere dagen kanoën in Nationaal Park De Weerribben, kanoën op het Veerse Meer in Zeeland of verken het Bûtenfjild in de Friese Wouden per kajak.

Pinterest

Bewaar deze tips op Pinterest

Bekijk meer tips over Noord-Brabant in deze online gids:

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

 

This function has been disabled for Dream the world.