Fortenroute Utrecht | Fietsen langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Blauwe luchten, slechts een enkel wolkje. Lammetjes in de wei. En bloesems aan de bomen. Het voorjaar is de ideale tijd om je stalen ros uit de schuur te halen en mooie routes te fietsen in eigen land. Fiets net als ik een route langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Een route langs forten en door het groene buitengebied in de regio Utrecht. Deze route is niet heel lang en daardoor voor iedereen te doen. En heel goed te combineren met een stedentrip Utrecht, want hij komt langs het centrum.

De route die ik heb gefietst is de Fortenroute rond Utrecht (22,7 kilometer). Er zijn nog veel meer fiets- en wandelroutes rondom Utrecht. Suggesties nodig? Check dan de website met alle fietsroutes in de omgeving van Utrecht.

Op de fiets langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Nieuwe Hollandse Waterlinie

De Nieuwe Hollandse Waterlinie was van 1815 tot 1940 een verdedigingslinie van noord naar zuid, waarbij delen van Nederland onder water werden gezet, zodat het westen onneembaar werd voor de vijanden uit het oosten van Holland. Langs de linie vind je maar liefst 45 forten, 6 vestingen en 2 kastelen. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is genomineerd voor de Werelderfgoedstatus van UNESCO, door zijn historische waarde. Ik fiets op één dag langs een aantal forten van deze waterlinie in omgeving van Utrecht. Mijn fietsroute start in hartje centrum van Utrecht.

Leer meer over de Nieuwe Hollandse Waterlinie in het Waterliniemuseum in Fort Vechten.

Fort Blauwkapel
Fort Voordorp

Utrecht startpunt forten fietsroute

Mijn fietsroute start bij een fietsverhuurder in hartje centrum. Even de fiets goed afstellen en dan kan ik op pad. Eerst fiets ik langs de VVV waar ik een fietskaart haal. Natuurlijk kan ik ook met apps en gps kijken waar ik heen moet, maar ik vind het altijd juist fijn om eens niet de hele tijd mijn telefoon in mijn hand te hoeven hebben. Geef mij maar een ouderwetse kaart. De telefoon haal ik alleen tevoorschijn als ik écht verdwaald ben. Na de VVV bij de Domtoren, fiets ik langs de Oudegracht naar het eerste fietsbordje. Het eerste deel moet ik goed opletten voor wandelende toeristen en andere fietsers. Maar al gauw is het rustiger. En ik verbaas me erover hoe snel je eigenlijk buiten het centrum bent en midden in het groen staat.

Oudegracht Utrecht

Buitengebied Utrecht

Als eerste fiets ik langs Fort Blauwkapel. Ik parkeer mijn fiets even en maak een korte wandeling. Helaas is het fort gesloten, dus ik stap weer op mijn fiets voor het vervolg van de route. Al snel sta ik in landelijk gebied en zie de lammetjes in de wei huppelen. Het voorjaar is echt begonnen en dat betekent overal bloesem langs de weg. Het zonnetje werkt ook goed mee. Op en top voorjaarsgevoel. Heerlijk!

Niet ver van hartje Utrecht vind je deze landelijke omgeving, vól met bloesem en huppelende lammetjes
Overal staan de fruitbomen in de bloesem. Mooi gezicht.

Fort Rijnauwen, verrassend natuurgebied

Fort Rijnauwen is het grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. En ook het grootste fort van heel Nederland. Vanaf 1 april t/m 30 september kan je het fort bezoeken met een rondleiding. Ook zonder rondleiding is het gebied (deels) toegankelijk. Het fort is in beheer van Staatsbosbeheer en het is inmiddels een belangrijk natuurgebied. Je vindt hier dassen, reeën, marterachtigen, konijnen en heel veel vogels. Zoals de havik en ijsvogel. Ik parkeer de fiets en maak tijd voor een wandeling door dit groene gebied. Zo overdag zie ik geen wild. Maar ik denk als je tegen de schemer gaat, of heel vroeg in de ochtend dat je wel oog in oog kunt komen te staan met een van de dieren van Fort Rijnauwen.

Even tijd voor een wandeling door natuurgebied bij Fort Rijnauwen
Op weg naar Theehuis Rhijnauwen

Theehuis Rhijnauwen

Na de wandeling fiets ik langs Theehuis Rhijnauwen. Het zonnige terras met uitzicht op de groene omgeving ziet er uitnodigend uit. Tijd voor een lunchstop. De pannenkoek smaakt heerlijk. Ik sluit even de ogen en geniet van de zonnestralen. Wat een mooie dag voor een fietstocht. Maar ik kan niet te lang blijven zitten, want ik heb nog een paar knooppunten te gaan. Ik kom langs het Stayokay hostel, dat gevestigd is in landhuis de Ridderhofstad en bijbehorend koetshuis. Ik fiets door het poortje en zie een gezellig terras. De verleiding is groot om ook hier halt te houden, maar ik fiets door anders komt er niks van de rest van de route.

Theehuis Rhijnauwen
Stayokay hostel
De fietsroute leid je door het poortje van de Stayokay hostel

Fort Vechten, bezoekerscentrum en museum de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Het laatste fort dat ik tegenkom op mijn fietsroute is Fort Vechten. Hier vind je het bezoekerscentrum en het museum over de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Wil je meer over deze verdedigingslinie weten, ruim dan zeker tijd in voor een bezoek aan dit museum. Ik maak een korte stop en fiets dan verder langs een voormalige Romeinse Castellum Fectio, een van de oudste Romeinse Legerplaatsen van Nederland. Veel van deze legerplaats ligt nog onder de grond. Wel is er een reconstructie van een Romeinse wachttoren te zien. Voor mij is hier het einde van de fietstocht in zicht. Wat een fijne fietsroute was dit. Natuurlijk speelde het mooie weer ook goed mee. Maar ook de forten, natuur, de lammetjes en de heerlijke terrassen maken deze fietsroute een hele relaxte. Ideaal als je tijdens je bezoek aan Utrecht even naar het groene buitengebied wil.

Fort Vechten

Fietstip in de buurt: fiets ook de Ronde Venen route van 40 kilometer. Deze route start in Vinkeveen en leid je langs maar liefst 3 natuurgebieden. Je ziet heel veel dieren, groene weiden, water vol vogels en onderweg kom je lekkere adresjes tegen.

Praktische informatie

  • De fietsroute volgt knooppunten 39-40-41-44-87-88-89-90-28-38-37-35-98-39 (startpunt gerekend vanaf TOP Fort bij Vechten). De route is 22,7 kilometer lang.
  • Kom je met de auto en neem je je eigen fiets mee? Parkeer de auto dan bij TOP Fort bij Vechten (Achterdijk 12 in Bunnik) en fiets naar nummer 39. Kom je met het OV en heb je je eigen fiets bij? Fiets dan langs de Oudegracht richting nummer 28 en volg vanaf daar de route.
  • Fiets huren? Dat kan bij een van de fietsverhuurders in Utrecht.
  • Een fietskaart en meer informatie over de stad Utrecht en de Nieuwe Hollandse Waterlinie is te verkrijgen bij de VVV Utrecht aan het Domplein
  • Het eerste stukje in Utrecht is nogal druk, kijk hier uit voor wandelaars, die onverwachte bewegingen maken. Voor de rest is het zeer rustig fietsen, veelal over fietspaden.
  • Houd er rekening mee dat veel forten inmiddels een andere functie hebben en daardoor niet (altijd) vrij toegankelijk zijn. Meer informatie over de forten en de Nieuwe Hollandse Waterlinie vind je op www.denieuwehollandsewaterlinie.nl.
Bewaar deze fietsroute op Pinterest

Dit artikel is tot stand gekomen in opdracht van Routebureau Utrecht

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

 

This function has been disabled for Dream the world.