Bevers in Nederland: op zoek in de Biesbosch

Bevers doen het steeds beter in Nederland. Een tijd terug waren ze haast uigestorven in Nederland, maar na een succesvolle herintroductie, komen ze nu bijna in alle provincies voor. Zo zitten er veel bevers in Limburg in de Roer, vlakbij De Meinweg. En zie je ze ook bij de Gelderse Poort. Maar een van de beste plekken om bevers te zien in Nederland is in Nationaal Park De Biesbosch. Inmiddels heb ik ze daar meerdere keren gezien.

Bever in De Biesbosch

Nationaal Park De Biesbosch

Het Nationaal Park De Biesbosch ligt op de grens van Noord-Brabant en Zuid-Holland en is het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa. Ooit ontstaan door de grote St. Elisabethvloed. Je leert hier meer over tijdens een bezoek aan het Biesboschmuseum. Een groot deel van het park bestaat uit water. Geen wonder dus dat de bever zich hier thuis voelt.

Dit nationaal park biedt voldoende voor een weekendje weg in De Biesbosch. Verken het natuurgebied bijvoorbeeld eens op de fiets, er zijn verschillende fietsroutes in De Biesbosch te maken met behulp van het fietsknooppunten netwerk. Ook zijn er een aantal wandelroutes uitgezet. De beste manier om het gebied te verkennen, is echter vanaf het water. Ga dus vooral kanoën in Nationaal Park De Biesbosch, dan ervaar je de natuur het dichtstbij.

Kanoën in De Biesbosch

Bevers de grootste knaagdieren in Nederland

Bevers zijn de grootste knaagdieren in Nederland en zelfs van heel Europa. Ze leven in familiegroepen samen. Met hun platte staart en zwemvliezen kunnen ze uitstekend zwemmen, ze kunnen wel tot 15 minuten onder water blijven. De ingang van hun burcht ligt onder water, waardoor roofdieren er niet bij kunnen. Een deel van de burcht ligt boven water. Met dammen reguleren bevers het waterpeil rondom hun burcht. Bevers hebben grote oranje tanden, die altijd doorgroeien. Hun glazuur is oranje en zo hard dat ze er dus bomen mee kunnen om knagen.

Nationaal Park De Biesbosch: hier zie je bevers

Nationaal Park De Biesbosch is een groot gebied en je zult de bevers niet zomaar zien. Bevers zijn op zich gewoon dagdieren, maar in gebieden waar ze veel gestoord worden zijn ze vooral actief in het donker. In het nationale park heb je dus vroeg in de ochtend of later op de avond de meeste kans om ze te zien. Zelf heb ik ze beide keren in de avond gezien. De ene keer ging ik mee met een speciale beverboottocht. De andere keer zag ik de bevers gewoon tijdens een wandeling. De bevers zitten op verschillende plekken. Ga eerst op zoek naar beverburchten en afgeknaagde bomen en dan heb je grote kans dat je daar ’s avonds bevers ziet.

Bevers zijn herbivoren

Tips voor het spotten van bevers

  • Ga mee met een speciale beverboottocht, de meesten vertrekken vanaf een van de bezoekerscentra of Museum De Biesbosch. Bekijk de agenda voor de verschillende mogelijkheden.
  • Vanaf natuurkampeerterrein De Knotwilg wandel je zo naar een plek waar je veel kans hebt om bevers te spotten.
  • Draag donkere kleren, maak weinig geluid en wees vooral geduldig. Ik moest ook even wachten voordat ik ze zag.
  • Wil je de bever fotograferen? Als je geluk hebt, zie je ze op sommige plekken van vrij dichtbij en kan je gewoon met je telefoon al leuke foto’s en filmpjes maken. Vaak zitten ze echter verder weg en dan is het handig om een telelens te hebben. Bevers fotografeer je vaak in de schemer, dit betekent dat er weinig licht is. Daarom is het belangrijk om je ISO alvast wat hoger te zetten. Zo voorkom je dat je foto’s bewogen zijn.
Bewaar deze tips op Pinterest

Workshop natuurfotografie

Ook zulke natuurfoto’s leren maken als in dit artikel? Volg dan een van de workshops fotografie van Carolien Boogaard, de fotograaf die deze foto’s heeft gemaakt.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

 

This function has been disabled for Dream the world.