Giethoorn, het Venetië van Nederland, dat spreekt tot onze verbeelding. In 2006 staan we in de buurt op een camping (Sprookjescamping) en besluiten we er een bezoek aan te brengen. We zitten buiten het hoogseizoen in september, dus het is er niet heel erg druk als wij er zijn. Gelukkig maar. Eerst eten we een hapje op een terras en lopen we langs de ‘grachten’ en de huizen en over de bruggetjes, maar we komen hier vooral voor één ding: varen.
Varen door De Wieden
Als je in Giethoorn bent moet je natuurlijk ook zelf een rondje varen. Je hebt allerlei mogelijkheden. Zo kun je je laten rondvaren op echte traditionele punters, waarbij iemand staand op het bootje de boot door het water voortduwt met een stok. Ook kan je kanoën, SUP-en of een sloep huren. Wij kiezen voor een fluisterbootje, een stille motorboot. We maken een tocht vanuit Giethoorn door het nabijgelegen Natuurgebied de Wieden. Erg mooi. Wat rustgevend om met je stille bootje op het water te dobberen. Je hoort alleen de vogels in het water en het ruisen van het riet. Echt genieten! De boottocht door het NP is echt een aanrader en kan ook prima met (kleine) kinderen.
We zijn helaas niet zo heel lang in Giethoorn, een reden om nog eens terug te komen, want ik vond het er erg mooi. Zeker ook de natuur in de omgeving. Wil je ook naar Giethoorn kijk dan op www.giethoorn.com.
Hieronder ook nog wat weetjes over dit beroemde dorp. Weet jij bijvoorbeeld waarom Giethoorn zo heet?
Weetjes over Giethoorn
- De grachten in Giethoorn zijn ontstaan door vervening
Doordat mensen de bodemlaag uit de veenderijen haalden om te gebruiken en verkopen als brandstof (turf), ontstonden er veenplassen en meren. Om de turf te vervoeren groef men vaarten en sloten. Vele huizen zijn als het ware op eilandjes gebouwd, die alleen via bruggetjes te bereiken zijn. De meeste van de meer dan 176 bruggen zijn privé-eigendom. - In Giethoorn worden nog steeds traditionele punters gebouwd
Zowel bij scheepswerf Schreur als punterwerf Wildeboer wordt nog steeds op ambachtelijke wijze de karakteristieke platbodems vervaardigd. Bij beide bedrijven kun je een rondleiding en uitleg krijgen over dit vakwerk! We hebben dit zelf niet gedaan, maar het lijkt me de moeite waard. Klik hier om te zien hoe een punter wordt gebouwd. - De naam Giethoorn komt van ‘geitenhoorn
Toen de eerste bewoners er nederzettingen wilden bouwen en daarvoor de grond afgroeven, vonden ze allemaal hoorns van geiten in de grond. Deze vondst was voor de eerste bewoners reden om hun vestiging de naam Geytenhoren te geven. In de jaren erna is deze naam vervormd tot Giethoorn. De hoorns van de geit staan nog steeds in de plaatselijke vlag.
Geen reacties