Kanoën op het Veerse Meer in Zeeland

Het Veerse Meer in Zeeland is een groot kunstmatige brakwatermeer, ontstaan door de aanleg van de Veerse Gatdam als onderdeel van de Deltawerken. Het Veerse Meer is nu vooral een watersportmeer, waar je naast zeilen en surfen ook prima kunt kanoën. Zeker als je in de luwte van de onbewoonde eilanden of in De Pietkreek vaart. En het leuke is, je kan oog in oog komen te staan met herten en wilde paarden op de onbewoonde eilanden tijdens het kanoën op het Veerse Meer in Zeeland.

Je kunt ook heerlijk wandelen langs het Veerse Meer, zoals op de zandplaten Goudplaat en de Schotsman. Hier leven talloze vogels én grote grazers zoals koeien, Schotse Hooglanders en paarden houden het gebied open. Ook damherten en reeën komen hier geregeld voor.

Kanoën op het Veerse Meer in Zeeland
Kanoën over de Pietkreek, een zijarm van het Veerse Meer

Kanoën op De Pietkreek

De Pietkreek is een smal zijarm van het grote Veerse Meer. Hier kunnen grote boten niet komen, aangezien je onder een brug door moet. De kreek ligt in de luwte en hier heb je veel minder last van de wind. Dat is wel erg fijn als het waait, want kanoën of kajakken op het grote Veerse Meer kan flink wat van je krachten vragen. In De Pietkreek kan je rechts langs het eiland kanoën als het water niet te laag staat. Als je er met je kajak door kan is de kans groot dat je hier alleen bent, want andere boten dan kano’s en SUP’s kunnen hier niet komen.

Kanoën langs onbewoonde eilanden Veerse Meer Zeeland

In het Veerse Meer liggen 17 onbewoonde eilanden. Hiervan zijn er een aantal toegankelijk voor recreatie en hier kan je aanleggen met je kano. Leuk voor een korte wandeling of een picknick op het eiland. Je mag in een boot aanleggen aan de steiger en overnachten. Op de eilanden zelf mag je niet overnachten helaas, dus een meerdaagse tocht met overnachting op het eiland zit er niet in. Onbewoonde eilanden die je kunt bezoeken zijn onder andere het Aardbeieneiland, de Mosselplaat, de Haringvreter en de Arneplaat.

Natuurgebied De Middelplaten

Natuurgebied De Middelplaten ligt vlakbij Wolphaartsdijk en bestaat uit meerdere onbewoonde eilanden in het Veerse Meer. Het is een belangrijke broedplaats voor vogels. En er lopen stoere ‘wilde’ paarden rond. In het najaar kleuren de platen rood door de zeekraal. Het eiland is niet algemeen toegankelijk, je kunt er alleen komen met een speciale excursie door Natuurmonumenten. Wel kan je de eilanden en de paarden goed zien vanuit je kano.

De ‘wilde’ paarden op natuureilanden De Middelplaten

Herten op onbewoond eiland De Haringvreter

Een ander bijzonder onbewoond eiland is De Haringvreter. Vroeger lagen hier heel veel zeehonden en die werden door de lokale vissers haringvreters genoemd, zo komt het eiland aan zijn naam. Nu zie je hier geen zeehonden meer, maar wel heel veel damherten. Ooit zijn er illegaal een aantal herten op dit eiland losgelaten en dit aantal is inmiddels uitgegroeid tot zo’n 300. Het eiland is nu overbevolkt met deze herten. Soms zwemmen ze op rustigere tijden ook naar de overkant. Verder zijn er heel veel vogels op dit eiland, zoals vele soorten ganzen en eenden, maar ook de blauwe kiekendief.

In Zeeland leven twee soorten herten, het damhert en het ree. De edelhert komt niet voor in deze provincie. Herten spotten in Zeeland kan op veel verschillende plaatsen, vooral in het duingebieden maak je grote kans.

Kanoën op het Veerse Meer in Zeeland
In de verte de herten op eiland De Haringvreter

Stad Veere aan het Veerse Meer

Aan Veere heeft het meer zijn naam te danken. Denk bij stad niet aan een grote plaats. Het is eigenlijk een dorp qua grootte maar het kreeg in 1355 stadsrechten en daarom is het nu een stad. Het is een erg leuke toeristenplaats, dus hier even aanleggen is zeker een optie. Je vindt hier een aantal restaurants en cafés met terrassen en je kunt heerlijk wandelen over de vestingmuren rondom de stad met zicht op het water.

Vlakbij Veere vind je het Veerse bos en hier is het ook heerlijk om te wandelen. Volg deze wandelroute door het bos en langs de kreek. Wandel over water, touwbruggen en beklim de megagrote stoel.

Kanoën op het Veerse Meer in Zeeland langs Veere
Kanoën langs de stad Veere

Praktische informatie kanoën op het Veerse Meer Zeeland

  • Het Veerse Meer is groot en het brakwatermeer heeft nog een doorlaat naar de Oosterschelde dus er zit nog enige stroming in. Houd er rekening mee dat je op groter water kanoot. Zeker bij wind zal het soms hard werken zijn en kan je af en toe een golf in je kano of kajak krijgen, zeker bij veel motorboten.
  • In de zomermaanden en weekenden is dit een drukbezocht watersportgebied. Je komt van alles tegen, van SUP’s, kajaks en zeilboten tot grote motorboten en jetski’s. Je moet dan goed opletten waar je peddelt en de bewegingen van de motorboten in de gaten houden, zodat je weet waar de golven komen.
  • In de Pietkreek, een zijarm van het Veerse Meer is het heerlijk rustig kanoën. De meeste kanoërs gaan daar heen. Dat komt ook omdat de verhuur van kano’s, kajaks en SUP’s bij de entree van de Pietkreek ligt. Als je zelf geen kajak of kano hebt, huur je deze bij Kanoa bij de Piethaven
  • Heb je zelf een kano of kajak? Er zijn meerdere plekken waar je je auto kwijt kunt en waar je makkelijk met de kano het water in kan, vaak vanaf een klein strandje of graskant. Goede plekken zijn bijvoorbeeld: Kanoa, Oranjeplaat, De Piet, Veerse Gatdam (wel betaald parkeren hier) en nabij Jachthaven Oostwatering (Polredijk).
  • Let op: trek altijd stevige waterschoenen of oude gympen aan als je gaat kanoën op het Veerse Meer. Er liggen heel veel stenen aan de kant en in het water zijn ook veel scherpe Japanse oesters. Ga dus nooit op je blote voeten. Een zwemvest is ook aan te raden als je het Veerse Meer op gaat.
  • Zelf vaar ik in de Pelican Fazer (1-persoons kajak). Ik heb waterschoenen en een waterdichte zak

Pinterest

Bewaar deze tips op Pinterest

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

 

This function has been disabled for Dream the world.