Tips voor een actieve vakantie in Zuidwest Friesland

Het is alweer even geleden dat ik in Friesland was. Zo’n twee jaar geleden verkende ik de omgeving van de nog onontdekte Friese Wouden en heb daar een heel fijn weekend gehad. Friesland voelt toch altijd een beetje als thuiskomen. Misschien omdat het wel een beetje lijkt op mijn thuisprovincie Zeeland. Het water is ook in Friesland nooit ver weg en de sfeer met de vele watersporters geeft mij een instant vakantiegevoel. Tijd dus om een nieuw gedeelte van Friesland te ontdekken. Ik ga op mini vakantie naar Zuidwest Friesland om te fietsen, wandelen en kanoën. En om mooie natuurgebieden te ontdekken.

Wist je dat: Friesland op #3 werd geplaatst in Lonely Planet’s Best in Europe 2018 en de Frisian Islands op #30 van de New York Times, 52 Places to go in 2019 landde? Ik snap wel waarom!

Bos in Zuidwest Friesland

Zuidwest Friesland: Friesland Waterland

Het is een onstuimige dag als ik in mijn auto stap. Veel donkere wolken en vooral heel veel wind. De streek waar ik naartoe rijd, ligt in het zuidwesten van Friesland en is omgedoopt tot Waterland van Friesland. Het jaar 2020 is door Merk Fryslan aangewezen als het jaar van het water. Op hun uitnodiging verken ik de vele outdoormogelijkheden op en langs het water. Als Zeeuwse én met sterrenbeeld vis, kan het niet anders dan dat ik gek ben op water. Ik heb veel zin in deze korte vakantie in Zuidwest Friesland.

Gaasterland
Wist je dat in Zuidwest Friesland ook bossen en heuvels te vinden zijn? Gaasterland betekent hooggelegen land. De hoogteverschillen zijn ontstaan in de voorlaatste ijstijd. Op deze zandgrond is inmiddels een heel bos ontstaan. Een bijzonder mooi stukje van Friesland. Vooral leuk om al wandelend of per fiets te ontdekken.

Vakantie in zuidwest Friesland: fietsen door Gaasterland
Fietsen door de bossen van Gaasterland

Natuurgebieden en vogelkijkhutten

De eerste dag ga ik op pad met boswachter Henk-Jan van Staatsbosbeheer. We ontmoeten elkaar bij Brasserie no. 14, waar ik eerst heerlijk lunch en bijkom van de lange rit vanuit Zeeland. We bespreken de vele mogelijkheden in de omgeving en ik heb dan al het idee dat we tijd tekort gaan komen, zeker gezien het enthousiasme van Henk-Jan die van alles voor mij in petto heeft.

1. Vogelkijkplatform Groote Brekken

Als eerste bezoeken we het vogelkijkplatform bij de Groote Brekken, een groot langgerekt meer vlakbij Lemmer. Ook hier komt veel watersport voor. De korte wandelroute naar het uitkijkplatform is avontuurlijk, want het riet staat hoog en er lijkt al een tijdje niemand te zijn geweest. Boven op de uitkijktoren waai ik bijna weg. Met tranen in mijn ogen door de wind onderscheid ik nog net wat kluten, eenden en tureluurs door de verrekijker. Maar de meeste vogels schuilen in het riet met dit weer.

2. Vogelkijkhut Sondeler Leijen

Het volgende gebied dat we bezoeken is de Sondeler Leijen. Hier ligt de vogelkijkhut aan het het grote meer bij Sondel. Deze hut biedt veel meer beschutting dan die bij de Groote Brekken, fijn als je lang wilt kijken. Toch had de open uitkijktoren ook wel wat, daar voel je je meer een met de natuur en de omgeving. Bij Sondeler Leijen zien we alleen een eenzame fuut die stuurloos lijkt te dobberen op de golven. De rest is weggedoken met dit onstuimige weer.

3. Natuurgebied en libellenreservaat Wyldemerk

Wyldemerk is een natuurgebied dat is ontstaan door de aanleg van een weg. Zo heeft wegenbouw toch nog iets goeds voortgebracht. Door het uitgraven van het zand zijn putten ontstaan die zich langzaam gevuld hebben met water. Er zijn bomen omheen geplant en inmiddels is het een heus libellenreservaat. Normaal gesproken vliegen deze watervlugge insecten volop boven de vennen, maar ik heb pech. Nergens een libel te zien. Volgens Henk-Jan schuilen ze ook voor de wind, dus we gaan door onze knieën en kijken tussen de waterplanten. En ja hoor, ineens zie ik iets blauws tussen het groen. Het kleine lantaarntje libel (volgens Henk-Jan) houdt zich goed vast en schuilt deels met de kop achter het blad. Met moeite kan ik met gevaar voor natte voeten een foto maken.

Er is een wandelroute uitgezet in dit gebied met blauwe paaltjes en naast libellen heb je ook kans om landgeiten tegen te komen. Ook deze zie ik helaas niet. Ik moet nog maar eens terugkomen met mooi rustig weer.

4. Natuurgebied en vogelkijkhut it Swin

Een dag later bezoek ik op eigen gelegenheid natuurgebied It Swin. Het natuurgebied is in beheer van Staatsbosbeheer en bestaat uit meren met veel riet en gras. Vanuit de vogelkijkhut kijk je over het grootste meer uit. Ik zie daar zelf niet zoveel activiteit. Terwijl ik weer terugloop naar de auto valt mijn oog valt op een struik en daar zie ik een groep jonge baardmannetjes. Zo leuk! Ze zijn lekker beweeglijk en ik zie aan hun snavelkleur of het vrouwtjes of mannetjes zijn (want de baard ontbreekt nog). In de lucht vliegen lepelaars en ooievaars hun rondje en later zie ik nog verschillende soorten steltlopers aan de kant van het water. De otter schijnt ook van dit gebied te houden, maar die laat zich maar zelden zien.

Kanoën op de Luts in Friesland Waterland

De tweede dag bereid ik me voor op een ochtend op het water. Ik ga kanoën op de rivier de Luts, die stroomt door Zuidwest Friesland van Slotermeer via Balk naar Holken. De rivier is ook bekend van de Elfstedentocht en traditioneel een van de zwakste plekken. Vandaag geen ijs, maar wel flink veel wind. Gelukkig is de Luts een smal water en ligt het beschut, dus op het water geen last van de wind. In Balk stap ik in de kajak en vanuit het leuke plaatsje peddel ik richting natuurgebied Wyldemerk. Onderweg kom ik in een zee van groen, wat is het hier prachtig varen! De blauwe reiger en ijsvogeltjes vliegen voor mijn kajak uit. En langs de kant spot ik ook zwaluwen, een winterkoninkje en de zwartkop. Bij Wyldemerk draai ik me om en peddel dezelfde route weer terug. Echt een prachtige route en omgeving. Enig minpuntje, de best wel drukke weg loopt langs het water dus stil is het er helaas niet.

De route van Balk naar Wyldemerk en terug is ongeveer 10 kilometer. Als je onderweg niet stopt is dit ongeveer 2 uur peddelen. Een kano huur je in Balk, bijvoorbeeld bij De Stipe

Blauwe reiger en ijsvogeltjes vliegen voor de boot uit

Fietsen in Zuidwest Friesland

In Oudemirdum staat mijn e-bike klaar voor een fietstocht van ongeveer 29 kilometer. Ik fiets vanmiddag de Kliffenroute van Gaasterland en met een blik op de luchten en op mijn verwaaide haren denk ik zomaar dat ik de trapondersteuning goed kan gebruiken. Het grootste gedeelte van de route fiets ik over dijken langs het IJsselmeer. De route volgt deels het Zuiderzeepad, langs het water en komt langs de kliffen van Gaasterland. Deze zijn ontstaan tijdens de voorlaatste ijstijd. Een pittige tocht met windkracht 6 tegen. Maar het geeft wel een prachtig zicht op al die surfkites die hoog boven de dijken uitkomen. Onderweg geniet ik van de donkere luchten boven de eindeloze groene vlakten met water en riet in de binnenlanden. De route is bij mij uiteindelijk 35 kilometer lang en net voordat het echt gaat regenen ben ik binnen.

Actieve vakantie in Zuidwest Friesland op de fiets
Fietsen langs de Kliffenroute

De Kliffenroute van Gaasterland is ongeveer 30 – 35 kilometer (afhankelijk of je van het pad afwijkt om iets te bekijken). Je auto parkeer je het beste nabij het centrum van Oudemirdum rondom de Fonteinkerk. Geen eigen fiets? Huur er dan een bij Het fietshoekje.

Bezienswaardigheden tijdens deze route:
– Oudemirdumer Klif: maak een korte wandeling naar het uitkijkpunt en geniet van het uitzicht
– Mirnser Klif: kitesurfstrand en strandpaviljoen. Ideale plek voor een tussenstop, zeker bij veel wind, want dan is hier veel surfactie te zien.
– Rode Klif: is rood van kleur, door het rode keileem, dit komt alleen voor in Gaasterland.
– Bezoekerscentrum Mar en Klif
– Seedykkykje: uitkijktoren met uitzicht op IJsselmeer
– Mokkebank: begroeide plaat bij IJsselmeer met vogelkijkhut

Wandelen in Gaasterland Friesland

Het Gaasterland is een bijzonder stukje landschap in Zuidwest Friesland. Waar Friesland bekend staat om zijn vlakke, weideachtige landschap vind je in het Gaasterland glooiende heuvels en bossen. Gaaster betekent reliëf. Het is het resultaat van de voorlaatste ijstijd. Een ideaal gebied om mooie wandelingen te maken. Ik stippel mijn eigen wandelroute uit met behulp van het knooppuntennetwerk. Heel handig, want zo kan je je route zo lang maken als je zelf wilt. Maak in ieder geval een wandeling langs de rivier de Luts en kijk of je ijsvogeltjes ziet vliegen.

Leuke adresjes in Zuidwest Friesland

Tijdens mijn korte vakantie in Zuidwest Friesland heb ik genoten van verschillende leuke én lekkere adresjes . Deze deel ik graag met je.

 • Brasserie no14 in Lemmer:
  In het centrum van Lemmer vind je Brasserie no.14, met een terras aan het water. Een heerlijke plek voor een lunch of borrel.
 • Restaurant & hotel Omke Jan in Woudsend:
  Restaurant Omke Jan in Woudsend is een boergondische ontmoetingsplaats. Hier komen boeren en consumenten samen. Eerlijk en puur eten uit de streek. Ik geniet er tijdens mijn verblijf van een heerlijk diner. Je kunt ook blijven overnachten in een van de kamers boven, wel zo makkelijk om aansluitend aan het diner met heerlijke wijn je bed in te duiken.
 • Appartement, winkel én lunchplek It Bûterhûs in Balk:
  Tijdens mijn bezoek slaap ik in appartement Zon van It Bûterhûs (het oude boterhuis). Een heerlijke plek midden in het gezellige plaatsje Balk. Maar It Bûterhûs is ook een winkel en een plek voor koffie/thee en kleine lunch. Twee keer in de week biedt het ook een werkplek aan mensen met een beperking.
 • Restaurant Badmeester Keimpe bij Slotermeer:
  Direct aan het Slotermeer lunch ik bij restaurant Badmeester Keimpe. Vooral bij mooi weer is dit een heerlijke plek aan het water. Maar ook op een minder mooie dag in juni is het er nog gezellig druk.
 • Eetcafé en B&B Fluessen in Elahuizen:
  Aan het grote meer Fluessen vind je eetcafé Fluessen in de voormalige zuivelfabriek van Elahuizen. Hier geniet ik van een lekker drankje én diner na mijn fietstocht in een ongedwongen sfeer. Als het mooi weer is kan je op het terras zitten aan het water. Naast een eetcafé vind je hier ook een B&B, verhuur van kamers én groepsaccommodatie.

Kijk voor meer tips en informatie op de website van Friesland

Pinterest

Bewaar deze tips op Pinterest

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Merk Fryslan €

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

 

This function has been disabled for Dream the world.