Wandelen Kiersche Wijde | Weerribben-Wieden NP

Voorzichtig probeer ik mijn route te vinden door de grote wei, het lijkt één mooi groot grasveld. Maar schijn bedriegt. Inmiddels weet ik dat één stap de verkeerde kan zijn. Het lijkt wel een mijnenveld. Ik loop hier door het laagveenmoerasgebied, een gebied waar vroeger heel wat turf is gestoken én dat zorgt ervoor dat je hier maar beter niet teveel van het pad kan afwijken om rond te struinen. Een stap….. en je zakt tot je enkels of erger in het water. Als dat maar goed komt.

Wandelen in Nationaal Park Weerribben-Wieden

Wandelen in Nationaal Park Weerribben-Wieden kan goed in natuurgebied de Kiersche Wijde. Dit wandelgebied ligt in het zuidelijke gedeelte van het nationale park: De Wieden. In De Wieden is vroeger heel wat turf gestoken en niet altijd goed gereguleerd. Dit betekent dat je hier veel meer grote plassen (wieden) water vindt dan in de Weerribben. Gelukkig is er ook nog natuurgebied overgebleven, waar verschillende wandelroutes zijn uitgezet. De Kiersche Wijde is zo’n wandelgebied in De Wieden, die je niet mag overslaan tijdens je bezoek. Trek wel hoge, waterdichte schoenen aan, want het is een nat en zompig gebied. Droge voeten zijn niet gegarandeerd!

De Kiersche Wijde is genoemd naar de eendenkooi die in dit gebied ligt. Vroeger werden deze gebruikt om eenden te vangen. Tegenwoordig wordt de kooi alleen in stand gehouden om zijn cutuurhistorische waarde.

Weerribben-Wieden wandelen Kiersche Wijde
(c) Dreamtheworld

Eendekooi De Kiersche Wijde

Vanaf de parkeerplaats aan de Lozedijk kies ik ervoor om de gele wandelroute te volgen, deze staat uitgepijld en dat vind ik wel zo fijn wandelen. De route start gelijk met een leuke brug. Het is niet het enige water dat ik zal tegenkomen op deze route. Ik steek het weiland over en wandel door hekjes meer een beschut gebied in. Hier ligt ook ergens de eendenkooi De Kiersche Wijde, waar het gebied naar genoemd is. Maar deze zie ik zelf niet liggen vanaf het wandelpad.

Weerribben-Wieden wandelen Kiersche Wijde
(c) Dreamtheworld
Met de brug het water over bij de start van de gele wandelroute
Weerribben-Wieden wandelen Kiersche Wijde
(c) Dreamtheworld
De Wieden. Verboden voor honden.
Weerribben-Wieden wandelen Kiersche Wijde
(c) Dreamtheworld
Ik volg de gele route, de blauwwitte pijl is van het Weerribben-Wiedenpad

Elzenbroekbos: de jungle van Nederland

Het lijkt of het gele wandelpad helemaal niet vaak gelopen wordt. Het gras groeit tot aan mijn oksels en soms zie ik het pad bijna niet. Mijn voeten veren over de zompige grond. Het is hier geen goed plan om van het pad af te wijken, want voor je het weet sta je met je voeten in het water. Opeens kom ik een bordje tegen met de Jungle van Nederland. En ja, hier zie ik bomen in het water staan en moet ik met houten planken over het water. Met een beetje fantasie loop je hier in de Nederlandse jungle!

Nog meer leuke avonturen beleven? Op blote voeten wandelen, sterren kijken, wild spotten, een uilenbal uitpluizen of mee op bushcraft en leren overleven in de natuur? Ga dan mee met de boswachter!

Weerribben-Wieden wandelen Kiersche Wijde
(c) Dreamtheworld
Zwarte elzen in het Elzenbroekbos
Weerribben-Wieden wandelen Kiersche Wijde
(c) Dreamtheworld
Met behulp van vlonders over de vele waterplassen
Weerribben-Wieden wandelen Kiersche Wijde
(c) Dreamtheworld
Altijd zo mooi uitgebloeide bloemen

Watervogels en de otter

De wandelroute komt langs de grote zandplas. Deze waterplas is zo diep dat het bijna nooit dichtvriest. Er leven hier veel eenden en reigers. Ik gluur even bij een vogelkijkwand, maar zie niet echt veel vogels. Iets verderop zie ik wel zilverreigers in de weilanden. Mooi! De purperreiger komt hier ook geregeld voor, maar die zie ik helaas niet. Ook leeft de otter in het water van De Wieden, maar de kans dat je die tegenkomt is wel heel erg klein.

Weerribben-Wieden wandelen Kiersche Wijde
(c) Dreamtheworld
Even een stukje door het buitengebied over een verharde weg met deze gele bloemen aan de rand.
Weerribben-Wieden wandelen Kiersche Wijde
(c) Dreamtheworld
En weer terug in het natuurgebied, met prachtig rode bessen. Prima bankje voor een kopje thee.
Weerribben-Wieden wandelen Kiersche Wijde
(c) Dreamtheworld
Even gluren vanachter deze kijkwand, helaas weinig vogels
Zilverreiger Weerribben-Wieden wandelen Kiersche Wijde
(c) Dreamtheworld
Hier wel een vreemde ‘eend’ tussen de ganzen: de zilverreiger, mooi!

De rode wandelroute

Na ongeveer 5 kilometer kom ik weer terug waar ik begonnen ben. Ik wil graag nog meer zien van dit gebied en volg daarom ook de rode bordjes van de 4 kilometer lange route, de andere kant op. Weer een route langs veel water en groen.

Weerribben-Wieden wandelen Kiersche Wijde
(c) Dreamtheworld
Overal van deze doorkijkjes op water

De reeën van De Wieden

Ik heb het bord over de reeën die hier leven, al gezien aan het begin van de gele wandelroute. Helaas zie ik op deze wandelroute geen enkele ree. Wél sporen, dus ze zitten er zeker wel! Op de rode route heb ik veel meer geluk. Ik ben nog niet lang op weg als ik bij een open plek reeën tegen de rand zie grazen. Snel mijn lens verwisseld voor een betere foto. Als ze mij in de gaten krijgen zijn ze weg. Iets verderop wandel ik over een vlonderpad en kijk ik in de verte naar een groen veld vol hoog gras. Een paar oren steken er bovenuit. Ik denk in eerste instantie met mijn blote oog, dat het hazen zijn. Maar als ik goed kijk door mijn telelens zie ik dat het ook reeën zijn.

In Nationaal Park Weerribben-Wieden leven 500 reeën. Dat is veel, zeker als je bedenkt dat grote delen van het nationale park uit water bestaat. Reeën kunnen echter prima zwemmen. Er zijn bij hele steile oevers wilduitstapplaatsen gemaakt, zodat ze ook weer makkelijk aan de kant komen.

Mijn wandelschoenen zijn doorweekt en zitten vol gras, maar mijn voeten zijn gelukkig droog. Het was me al snel duidelijk dat je op deze wandelroute beter niet van het pad af kan wijken en zelf wat kan gaan rondstruinen. Iets wat ik normaal best leuk vind om te doen, maar ik heb toch liever mijn voetjes op het droge.

Reeën Weerribben-Wieden wandelen Kiersche Wijde
(c) Dreamtheworld
Er leven wel 500 reeën in Nationaal Park Weerribben – Wieden
Reeën Weerribben-Wieden wandelen Kiersche Wijde
(c) Dreamtheworld
Ze steken net boven het gras uit met hun oren
Ree Weerribben-Wieden wandelen Kiersche Wijde
(c) Dreamtheworld
Een onverwachte ontmoeting, mooi!

Praktische informatie

Voordat jij deze route in de Kiersche Wijde in De Wieden gaat wandelen, lees dan eerst onderstaande praktische informatie en tips om goed voorbereid op pad te gaan.

  • Parkeren. Je kunt je auto parkeren op de parkeerplaats aan Lozedijk 10 in Wanneperveen.
  • Wandelroutes. Vanaf de parkeerplaats kan je uit 3 gemarkeerde wandelroutes kiezen: de rode route van 4 kilometer, de gele route van 5 kilometer en de blauwe route van 2 kilometer. Voor dit blog wandelde ik de gele en daarna de rode route, samen ongeveer 9 kilometer. Of maak je eigen wandelroute met de Routeplanner van Visit Oost.
  • Honden zijn niet welkom op deze routes in verband met het vee dat hier ook rondloopt.
  • Terrein. De route is niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen en gaat over onverhard terrein.
  • Schoenen. Het is een nat gebied, dus zorg voor waterdichte hoge wandelschoenen of laarzen. Deze wandelschoenen kan ik uit eigen ervaring aanraden. En deze ook.
  • Wild spotten. Tijdens deze wandelroute is de kans best groot dat je reeën spot. In het voorjaar komen hier heel veel vogels voor. In het najaar zie je zilverreigers in de weilanden. Als je heel veel geluk hebt zie je misschien wel een otter of een purperreiger. Ik heb de ree gefotografeerd met een fullframe camera en deze lens.
  • Tot slot geef ik je nog 8 tips voor de Weerribben-Wieden

Liever dit nationale park verkennen per fiets of per kano? Lees dan ook dit artikel Actief in Nationaal Park Weerribben-Wieden.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Marketing Visit Oost

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

 

This function has been disabled for Dream the world.