Athene cityhoppen in een paar uur

Wat doe je als je  op weg naar Kreta een tusenlanding maakt in Athene en zo’n 7 uur tussen twee vluchten hebt zitten? Juist, dan ga je natuurlijk de stad in! Het is zonde om je tijd op het vliegveld door te brengen, als je ook de stad kunt bezoeken. En het is heel makkelijk te doen. Ik vertel je hoe je in Athene komt en wat je daar (in vogelvlucht) kunt zien.

IMG_3050

Van het vliegveld naar hartje Athene

Als je net als ik, je gewone bagage bij je hebt dan wil je daar niet mee slepen in Athene. Gelukkig kan je deze bagage tegen betaling afgeven bij een bagagekluis. Er zijn verschillende tarieven voor grote en kleine tassen. Als je je tassen weg hebt gebracht kan je kunt het beste de metro nemen naar het centrum van Athene. Volg op het vliegveld de borden metro en koop een kaartje bij de ingang, deze moet je voordat je naar het spoor gaat nog wel even afstempelen. Reken op 14 euro voor een retourtje. Je moet de blauwe lijn 3 hebben richting Agia Marina. Deze metro rijdt twee keer per uur. Als je naar hartje centrum wilt stap je het beste uit bij halte Syntagma (15e station). Je doet er ongeveer driekwartier over om in hartje Athene te staan.

Athene cityhoppen in een paar uur

Ik had zelf maar zo’n twee uur om in Athene rond te kijken. Hoewel ik heel graag musea wilde bezoeken en niet te vergeten het Akropolis, besefte ik al snel dat dit ‘m niet echt ging worden gezien de krappe tijd. Mijn oog viel op de rode Hop on hop off bus, die in zo’n 1,5 uur een route langs de bezienswaardigheden van Athene rijdt. Normaal is zo’n hop-on bus niet meteen een must do tijdens een citytrip wat mij betreft, maar nu leek het me wel ideaal om in korte tijd toch veel te zien. Dus hop ik de bus in, waar ik op het panoramadek in de open lucht plaatsneem. Het is heerlijk weer en van hieruit kan ik het beste foto’s nemen. De bus staat nog even te wachten voordat we kunnen vertrekken. Ik sluit nog even mijn ogen en geniet van de zon. Zo zat ik nog in het koude en natte Nederland en zo zit ik in het heerlijke Athene met de zon op mijn gezicht. Bizar eigenlijk.

IMG_3049 490pxIMG_3108 490px

Hop on hop of langs de Acropolis

Ik heb de frequentie gevonden voor de Engelstalige toelichting en de oordopjes zitten in mijn oren als we vertrekken. Al snel zie ik contouren van Poort van Hadrianus bij de Tempel van de Olympische Zeus en bovenop een heuvel zie ik oude overblijfselen wat de Acropolis blijkt te zijn. Ik spring op voor een foto en loop naar de andere kant, maar vergeet dat er nog dopjes in mijn oren zitten. Vreselijk irritant eigenlijk, ik wil niet gebonden zijn en netjes zitten, ik wil rondlopen en de beste foto’s maken (soms met gevaar voor eigen leven als de bus er ineens een tempo achter zet). Ik worstel met de oordopjes, onhandig als ik ben en besluit ze maar gewoon uit te laten. Dit keer ga ik voor foto’s, de geschiedenis en uitleg lees ik later wel in een boek ;). De Acropolis spreekt tot de verbeelding, ik zou hier echt graag een keer naartoe willen. Maar helaas, nu geen tijd. We rijden ook langs twee musea die ik op mijn to do lijstje zet: Acropolismuseum en het Museum of Ancient Angora.
DSC_3811
bovenste foto met dank aan Cor Duran
IMG_3057

Parlement

Een van de volgende belangrijke bezienswaardigheden waar we langsrijden is het Parlement. Soldaten van de Nationale Garde (évzones), houden de wacht bij het Graf van de Onbekende Soldaat. Aan dit graf worden alle Grieken herdacht die gesneuveld zijn in conflicten en oorlogsituaties. De évzones zien er grappig uit met hun plooirokjes en schoenen met pompons. Ik kan er niks aan doen maar ik vind het net clowns. Ook omdat ze er zulke rare bewegingen bij maken. De wisseling van de wacht vindt elk uur plaats. De bus stopt er ook net tijdens de wisseling van de wacht, dus ik kan snel wat foto’s maken.

 

IMG_3067IMG_3071

Universiteit en Nationale bibliotheek

Langs een lange weg vol citrusbomen en wachters vervolgen we onze weg. Omdat ik boven in de openlucht zit, kan ik de sinaasappels en citroenen bijna aanraken en ik ruik de zoete lucht. Heerlijk, dit vind ik zo fijn aan zuidelijke landen.

IMG_3076

Je ziet hem al vanuit de verte, de heuvel Lykavittós. Bovenop de heuvel heb je een café restaurant en je schijnt er een mooi uitzicht te hebben over Athene. Vooral tegen de avond. We kunnen het helaas niet meemaken, wij rijden weer door, langs de Universiteit en Nationale bibliotheek, ook hele mooie gebouwen.

IMG_3093

Monastiraki

Deze oude wijk was het centrum van Turks Athene. Wij rijden langs de bazaar en de vlooienmarkt. Hier is het levendig en gezellig. Daar waar ik eerst vooral toeristen zag rondlopen, lijken we nu in het ‘ authentieke’ Athene aanbeland te zijn. Alle spullen staan gewoon op straat uitgestald. Mensen zitten buiten op pleinen te genieten van de zon. Mannen zitten in de schaduw te ‘luieren’ en de politiek te bespreken. En het is er druk. En fotogeniek. Ik voel, hier gebeurt het. Dit is het Athene van de Grieken zelf. Mijn camera maakt overuren. De eerst volgende keer dat ik naar deze stad ga, bezoek ik zeker deze wijk ook uitgebreid. Dát ik nog een keer naar Athene ga staat vast. De stad vraagt om ontdekt te worden. Voordat ik weer terug ga naar de metro en het vliegveld om mijn Griekenlandavontuur voort te zetten, zit ik nog even op een bankje in de zon op het Syntagmaplein met een drankje in mijn hand. Ja, Athene maakt mij nieuwsgierig en ik wil eigenlijk nog helemaal geen afscheid nemen. Tot de volgende keer!

IMG_3114IMG_3122IMG_3124IMG_3125
De citytrip door Athene werd mogelijk gemaakt door Citysightseeing Athens en City of Athens Convention & Visitors Bureau

Ben jij al eens in Athene geweest? En… vond je het de moeite waard voor een citytrip?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Aniek | travelwriter.nl 6 oktober 2016 at 15:24

  Ik liep een hele tijd geleden de Marathon van Athene. Ik had heel wat plannen voor de vrije dagen erna. Musea bezoeken, stadswandelingen maken, leuke wijkjes verkennen. Alleen kon ik the day after echt geen stap meer zetten. Ik heb mezelf met flink wat spierpijn de hop on hop off bus in gehesen ( die overigens helemaalvol zat met marathonlopers) en uiteindelijk nog (heel erg langzaam) de laatste meters naar de Akropolis gelopen. Ik ben normaal gesproken echt geen fan van toeristenbussen, maar wat was het heerlijk om zo de hele stad te verkennen!

  • Reply Carolien 12 oktober 2016 at 07:54

   Ik ben ook geen fan van die bussen, maar omdat ik zo kort de tijd had, was het nu wel even handig om snel toch wat mee te pikken van deze stad. Het akropolis heb ik alleen vanuit de verte gezien, smaakt naar meer!

 • Reply Maud 9 oktober 2016 at 12:07

  Normaal gesproken heb ik een hekel aan vluchten met een tussenstop, maar op deze manier had ik het een stuk minder erg gevonden! Zoals je misschien wel weet, ben ik een enorme Griekenland-fan. Maar ik ben nog nooit in Athene geweest, erg he!? Wordt toch wel eens tijd.. Ik denk dat je in een paar uurtjes best wel veel van de stad kunt zien!

  • Reply Carolien 12 oktober 2016 at 07:51

   Ik had hier weinig te kiezen, was voor een persreis en dan vond ik het ook wel leuk om Athene snel mee te pikken. Ik wil zeker nog eens terug om het uitgebreider te bekijken.

 • Reply Yvonne 18 februari 2017 at 13:43

  Ik wil al tijden een keer naar Athene, lijkt me zo’n indrukwekkende stad vol geschiedenis. En groot gelijk dat je op de hop-on-hop-off bus ging, dat zou ik ook gedaan hebben als je maar zo weinig tijd hebt. Toch mooi een indruk van de stad gekregen en niet op het saaie vliegveld hoeven wachten. 🙂

  • Reply Carolien 19 februari 2017 at 10:17

   Ja beter hoor. Ik wil zeker nog een keer terug naar Athene, wie weet dit jaar nog wel 😉

 • Reply Loes 9 maart 2019 at 16:55

  Kan je vertellen of ik op het vliegveld meerdere bagage kluizen kan vinden of moet ik specifiek egens zijn?

  • Reply Carolien 9 maart 2019 at 17:01

   Er waren geen bagagekluizen, toen ik er was. We moesten de bagage afgeven bij een bemande bagageservice.

  Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

   

  This function has been disabled for Dream the world.