5x Actief in de nog onontdekte Friese Wouden

Eerlijk gezegd had ik nog nooit van de Friese Wouden gehoord. Als ik aan Friesland denk, dan zie ik de meren voor me met de vele watersportmogelijkheden, de Wadden met het wadlopen en natuurlijk de Elfstedentocht in de winter. Ik was dan ook erg verrast om te ontdekken dat Friesland óók mooie bossen en coulissenlandschappen heeft, waar de paadjes doorheen slingeren en je achter elke bocht een verrassing vindt.

De Friese Wouden kenmerken zich door het coulissenlandschap met houtwallen, elzensingels en bomenrijen. Het land werd afgeschermd door het graven van een sloot en met de grond die hierbij over bleef, werd een wal gemaakt. Op deze heuvels werden eiken of elzen gepland. Zo bleef het vee binnen en het wild buiten.

De nog onbekende regio de Friese Wouden, of Fryske Wâlden op z’n Fries, vraagt om ontdekt te worden! Pak je fiets, kano of wandelschoenen en geniet van de mooie natuur, ver weg van de drukte. Hierbij mijn tips voor 5x Actief in de nog onontdekte Friese Wouden.

5x-actief-in-de-nog-onontdekte-friese-wouden

1. Wandelen door de Friese Wouden

Wandelen in Friesland is een feestje. Je hoeft niet ver te rijden om de rust en ruimte in de natuur te vinden. En het landschap is erg gevarieerd. Ik maak de eerste dag van mijn weekendje weg een korte wandeling in de buurt van het Jinkepaed en vind hier prachtige slingerpaadjes, grasveldjes met reeën en pingo’s. Pingo’s zijn cirkelvormige kratermeertjes die in de ijstijd zijn ontstaan. Ik kom bijna niemand tegen en geniet van de vele kleuren groen om mij heen.

De dag erna mag ik genieten van het nog nieuw te openen LAW Streekpad Noardlike Fryske Walden. Ook hier wandelen we langs prachtige houtwallen, de een nog hoger dan de ander. En we passeren watertjes waar we met een bruggetje over moeten. De koeien kijken ons gezapig aan en de schapen komen ons al blatend tegemoet. Hier valt echt alle druk van je schouders af.

Een andere aanrader is de Foodwalk. Tijdens deze wandeling leer ik veel over de eetbare planten en vruchten die we onderweg tegenkomen en geniet ik onderweg van de producten bij lokale ondernemers. Aan deze combinatie kan ik wel wennen. Wat heb je veel leuke (jonge) ondernemers in Friesland met hart voor hun zaak. Ik laat mijn vermoeide voeten rusten terwijl ik geniet van een heerlijk stukje Friese gagelkaas. En nee, het is geen typefout, gagel is een kruid wat groeit in Friesland. Het ruikt een beetje naar eucalyptus en het past uitstekend bij het zoute van de kaas.

Tips voor mooie wandelingen:

→ Foodwalk, een wandeling van ongeveer 7 km door het Paradyske. Start- en eindpunt bij de Botanische tuin de Kruidhof. Tijdens deze wandeling kan je onderweg kruiden en fruit verzamelen en kennismaken met streekproducten. Ook kom je langs een aantal leuke (eet) adresjes.

→ Rondwandeling op het eiland Sippen Finnen, deze wandeling is ongeveer 5 km en voert over zandpaden. Tenzij je (met gids) van de gebaande paden afwijkt. Zie ook hieronder het stukje over Struinen door de natuur op Sippen Finnen.

→ In 2018 opende het nieuwe  LAW Streekpad Noardlike Fryske Walden. De route loopt door het Nationale Landschap Noardlike Fryske Wâlden en is ongeveer 150 km lang. Ik liep een stukje van de route rondom Eastermar.

2. Kanoën bij Bûtenfjild

Ik vind kanoën heerlijk, zeker als het niet druk is. Ik voel me dan zo één met de natuur. De rust en ruimte om je heen, de vogels die aan de kant zitten en die pas wegvliegen als je te dichtbij komt én de vele mooie (water) planten die je tegenkomt. Terwijl je soms flink fysiek bezig bent, kom ik toch in een soort trance door de herhalende beweging van mijn peddels in het water. In Friesland heb ik wel eens gekanoed bij Earnewald, maar dat is alweer heel wat jaartjes geleden. Wat ik me herinner is een groot meer en veel tegenwind. Hoe anders is dit bij Bûtenfjild in de Friese Wouden. Hier vaar ik over kleine watergangen met heel veel tinten groen. Mijn kajak komt bijna vast te zitten, zoveel waterlelies omringen mij. Het is er prachtig! Ik kan hier wel de hele middag blijven. Wij kanoën naar Sippen Finnen, maar je kunt ook het Ottema-Wiersma Reservaat verkennen of kajakken langs de Houtwielen.

Ook kanoën / kajakken bij Bûtenfjild? Lees hieronder tips voor het huren van een kajak:

→ Je kunt kajaks huren bij Duke Luk in Feanwaldsterwal of bij De Zilveren Maan in De Westereen. Groepen kunnen ook terecht bij Boerderij De Omleiding.


laatste foto door Bregje van wandelvrouw.nl

3. Struinen door de natuur op Sippen Finnen

Na onze kanotocht leggen we aan bij het eiland Sippen Finnen in Bûtenfjild. Het kost even wat moeite om uit de kajak te komen, want de kant is best hoog, maar met een beetje hulp van mijn mede kanoërs en gids Teartse van der Zee (van It Fryske Gea) lukt het me om droge kleren te houden. Teartse gaat ons rondleiden over de Sippen Finnen. Hij geeft ons eerst inzicht in hoe het gebied is ontstaan en dan gaan we op pad. Opeens houdt hij halt en vraagt ons of we gewoon het pad willen bewandelen of dat we een beetje avontuur willen en van het gebaande pad willen. Daar hoef ik niet lang over na te denken en mijn mede wandelaars gelukkig ook niet. Natuurlijk willen wij het avontuur! Nou dat hebben we geweten. Hoe verder we lopen hoe wilder het pad wordt. Eerst lopen we nog langs paden die door de paarden zijn gevormd, maar op een gegeven moment is er geen pad meer te vinden. Teartse kijkt ons vertwijfeld aan, de een met blote benen en de ander met alleen gympen, “misschien is het beter als we terug gaan” zegt hij aarzelend. Maar daar willen we natuurlijk niks van weten. Teartse haalt vakkundig het riet uit elkaar en baant een pad voor ons, wel eentje waar we wegzakken in het mos, natte voeten halen en haken achter bramenstruiken. Maar dit alles valt in het niet bij het ongelooflijke vrije gevoel wat ik heb en de verrassingen die we tegenkomen achter iedere ondoorzichtige rieten haag. Zo horen we al geruime tijd de paarden snuiven, maar het duurt toch even voordat we plots oog in oog staan met de groep Exmoorpony’s, gewoonweg prachtig! Ik heb zo genoten van deze tocht. Als je de kans krijgt, huur een gids en ga van het gebaande pad af, dwars door de ‘jungle’ van Nederland. Ongelovelijk dat je dit gewoon in ons eigen land kan beleven. Een echte aanrader!

Huur een gids van It Fryske Gea en struin door de ‘jungle’ van Nederland. Onze gids wist ons ook allerlei leuke wetenswaardigheden te vertellen. Zo gaat het gebied veel meer leven dan als je alleen langs het pad loopt. Hoewel ook dat al een aanrader is.


foto’s door Lisette

4. Fietsen langs de knooppunten in Noardlike Fryske Wâlden

Als je van fietsen houdt zit je zeker goed in de Friese Wouden. Alleen al in het Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden kan je een route volgen van zo’n 127 km. Uiteraard hoeft dit niet in één keer. Aan de hand van genummerde borden kan je je eigen route samenstellen. Er is een folder beschikbaar met de knooppunten en route, deze vind je bij de toeristische informatiepunten. Ik stap op de fiets bij De Leijen en fiets bij gebrek aan tijd een klein rondje richting de Spitkeet. De route gaat langs kleine weggetjes, soms moet ik even afstappen om tegenliggers de ruimte te geven. Ook hier is de omgeving weer zo ongelovelijk groen. De Leijen is overigens een uitstekende plek om een fietstocht te starten of te eindigen. Aan het meer vind je Paviljoen De Leijen waar je lekker je dag kunt eindigen met een drankje of een etentje. Met een mooie zonsondergang als beloning. Maar ook met een eigen picknickmand kan je goed terecht aan het meer. Kinderen kunnen hier naar hartelust spelen, dus voor gezinnen een hele fijne (tussen)stop.

→ Zin om actief te zijn op het water bij De Leijen? Bij LaDure – Watersport en recreatie kan je allerlei soorten boten huren.
→ Fiets net als ik langs openluchtmuseum de Spitkeet en leer meer over de bewoners van de Friese Wouden en hun leefomstandigheden.


foto’s door Marcel van Yourtravelguidonline.com

5. Op zoek naar de dieren van de Friese Wouden

Tijdens mijn wandel- en fietstochten speur ik altijd naar dieren. Ik vind het erg leuk als ik dieren kan fotograferen in hun natuurlijke omgeving. Dit is helaas niet altijd even makkeijk, want wilde dieren laten zich nu eenmaal niet sturen. Ook in de Friese Wouden kan je verschillende soorten (semi) wildlevende dieren tegenkomen. Zo kwamen wij de Exmoorpony’s tegen op Sippen Finnen. Hoewel ze zijn uitgezet, leven ze wel ‘wild’ op het eiland. Tijdens een wandeling bij Jinkepaed kwam ik (in de verte) reeën tegen. Deze zitten hier nagenoeg elke avond. Ook zag ik verschillende hazen in het veld en vogels die af en aan vlogen. In het water rondom Sippen Finnen leven ook otters. Deze dieren laten zich niet makkelijk zien. Ik heb ze dan ook niet gespot. Maar misschien heb jij meer geluk? Ook leven er dieren als steenmarters, vossen en dassen. Allemaal moeilijk te spotten dieren, maar met een beetje geluk, wie weet!

Tip: Overnacht in de B&B Jinkepad in Twijzelerheide midden in de natuur. De eigenaresse Wil legt je in de watten en vanuit de B&B kan je direct je fiets- of wandeltocht starten, ideaal.

En kende jij de Friese Wouden al of ben je net zo verrast als ik?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

28 Comments

 • Reply Laura | Travelvibe 1 september 2017 at 15:29

  Leuk om jouw avonturen te zien, Carolien! Haha die ‘jungle’…

  • Reply Carolien 1 september 2017 at 18:34

   Ja joh, het was echt net de jungle. Zo leuk! De gids had nog net geen kapmes mee 😉

 • Reply Marcel 1 september 2017 at 18:51

  Ik wist natuurlijk al een beetje wat je het weekend gedaan had, maar nu heb ik een nog beter beeld gekregen. Erg leuk om te lezen. Het was met recht een jungle waar jullie doorheen moesten 😉

  • Reply Carolien 1 september 2017 at 18:59

   Ja, echt wel! Het was hard werken hoor 😉 Maar ook heel erg genieten!!

 • Reply Martin 1 september 2017 at 19:48

  Sinds we een vakantiehuisje in Drenthe hebben rijden we er vaak langs, maar zo te zien moeten we er toch echt eens stoppen en een stukje gaan wandelen of fietsen….leuke tips!

  • Reply Carolien 1 september 2017 at 20:20

   Ja zeker Martin. Niet voorbij rijden aan deze regio, maar echt een keer even stoppen!

 • Reply ivonne 1 september 2017 at 21:15

  Prachtig stuk geworden Carolien. Ik wil gelijk weer terug want ik heb nog lang niet alles gezien zie ik al!

  • Reply Carolien 1 september 2017 at 22:57

   Dank je en dat gevoel heb ik ook. Ik zou nog veel meer willen kajakken en fietsen daar. Ik zet het op mijn lijstje van te bezoeken gebieden in Nederland.. deze wordt steeds langer.

 • Reply Stéphanie 2 september 2017 at 08:02

  Nu baal ik stiekem dat ik er niet bij was, want alles wat ik hier zie spreekt mij aan. Leuk dat jullie door de Friese “bush” hebben gewandeld. Dat is weer eens iets anders dan een doorsnee wandeling. En kanoën, daar kan ik ook ontzettend van genieten.

  • Reply Carolien 2 september 2017 at 14:30

   Ja leuk! Wie weet een volgende keer en anders gewoon zelf een keer op pad als je een paar dagen vrij hebt. De Friese ‘bush’ is echt een aanrader!

 • Reply Jessica 2 september 2017 at 08:21

  Ik ben inderdaad erg verrast door al het moois daar zeg! Zou een beetje keuzestress krijgen als ik hiernaartoe zou gaan, want het lijkt me allemaal erg leuk om te doen. Maar kajakken is waarschijnlijk wel m’n favoriet 🙂

  • Reply Carolien 2 september 2017 at 14:32

   Leuk dat jij kajakken ook zo leuk vindt. Ik ben er ook gek van. Alleen dat in- en uitstappen is altijd een uitdaging haha. Je hebt minstens een week nodig om alles op je gemakje te doen.

 • Reply Niels 2 september 2017 at 08:23

  Lijkt me een prachtig gebied om doorheen te wandelen. Leuk ook die foodwalk. Ik had er al iets van voorbij zien komen. Zo te zien hebben jullie een gaaf en intensief weekend gehad waarin jullie deze plek goed hebben leren kennen. Leuk dat je ook nog de wilde paarden en herten op de foto heb weten te krijgen.

  • Reply Carolien 2 september 2017 at 14:33

   Ja, het was zeker intensief, maar heel erg leuk. Ik ben altijd wel op zoek naar wild. Eigenlijk is dat best lastig op een persreis omdat daar alles toch vaak vrij snel moet, terwijl je bij ‘wild’ zoeken juist ook geduld moet hebben soms. Helaas kwamen de reeën niet dichterbij, maar toch heel leuk dat ik ze gezien heb!

 • Reply Kelly 2 september 2017 at 09:21

  Ik had er ook nog nooit van gehoord, maar zo te lezen is er ontzettend veel te doen. Ik denk dat wandelen mijn voorkeur zou hebben. Prachtige foto’s van de paarden ook!

  • Reply Carolien 2 september 2017 at 14:34

   Ja, wandelen kan je daar echt heel erg goed. Ik ben ook gek op wandelen. Ik ging iedere ochtend even vanuit mijn B&B het wandel/fietspad op en dan sprongen de hazen al voor mijn voeten weg en scheen het licht zo mooi door de bomen. Prachtig daar.

 • Reply Marcella 2 september 2017 at 20:07

  Leuk Carolien! Ik kom uit een ander deel van Friesland, dus dit gebied is mij ook onbekend. Ik wil er graag eens op ontdekking!

  • Reply Carolien 3 september 2017 at 09:36

   Oja, jij komt oorspronkelijk uit Friesland hé. Is echt een mooi gebied, erg verrassend!

   • Reply Marcella 9 september 2017 at 11:26

    Ja klopt, maar wel een ander deel. De Friese wouden zijn voor mij ook onbekend gebied!

 • Reply Jenny 4 september 2017 at 08:05

  Prachtig gebied, zo te zien! Ik ben er nog nooit geweest, misschien toch maar eens doen.

  Dat ‘struinen’ zie je op steeds meer plekken. Echt leuk, die natuurbeleving.

  • Reply Carolien 5 september 2017 at 19:46

   Ja, ik ga steeds meer op zoek naar struingebieden, zo leuk!

 • Reply Diana 6 september 2017 at 15:47

  Wat een prachtig gebied om door heen te trekken. Kanoën ziet er echt leuk uit om te doen, vind het zelf ook wel iets avontuurlijks hebben. Ben nog niet eerder in de omgeving geweest, toch maar is een tripje die kan op plannen.

 • Reply Esther 15 september 2017 at 18:42

  Wat was het leuk hè? Ik vond het echt een mooi gebied en heb genoten van de fietstochten, foodtour en vaartocht. Die jungle wandeling was ook tof geweest. Je reeen foto is nog wel erg goed gelukt!

 • Reply Gabrielle 16 september 2017 at 10:07

  Wat een mooie omgeving! De Friese Wouden is voor mij nog een onbekend gebied maar wat een leuke activiteiten 🙂

 • Reply Lotte 18 september 2017 at 17:10

  Voor mij is Friesland een heel eind rijden, dus heel fijn om te lezen dat er verschillende activiteiten zijn, dat maakt de rit het meteen “waard”. Die foto van die rennende paarden/pony’s is prachtig!

 • Reply Annemarie 21 september 2017 at 08:13

  Ik had ook nog nooit van de Friese Wouden gehoord. De moeite waard dus, als ik een keer in de buurt ben. Mooie foto’s ook, vooral die van de rennende paarden.

 • Reply Wanda 21 september 2017 at 22:03

  Wat was het een heerlijk weekend hè! Leuk ook om te zien wat jij allemaal gedaan hebt 🙂 ik ga zeker nog eens terug om met een gids over dat eiland te struinen, lijkt me heerlijk

 • Reply Bregje 26 oktober 2017 at 13:25

  Wat leuk om weer terug te lezen hoe we door de ‘jungle van Friesland’ gingen. Prachtige foto’s bij je blog.

 • Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.