Stedentrip Bologna – la Rossa, la Grassa en la Dotta

Bologna is ideaal voor een stedentrip. Het heeft een fijne sfeer, je kunt er heerlijk eten en het is totaal nog niet overlopen door de toeristen. Bologna is nog echt een stad van de inwoners zelf. De stad heeft drie bijnamen: la Rossa (de rode, naar de kleur van de daken), la Grassa (de vette, naar de heerlijke keuken) en la Dotta (de geleerde, vanwege de universiteit, daterende uit 1088). Dit zal je zeker herkennen tijdens je stedentrip in Bologna.

La Rossa – de rode bakstenen van Bologna

Een van de meest opvallende eigenschappen van Bologna is de rode kleur van de dakpannen en veelal ook van de gebouwen. Dit is vooral heel goed te zien van bovenaf. Beklim daarvoor de Torre degli Asinelli. Vanaf de grond is goed te zien hoe scheef hij staat, zeker ten opzichte van de andere toren. Je moet 498 treden trotseren, maar dan heb je ook een supermooi uitzicht vanaf 97,2 m hoog. De toren is gebouwd tussen 1109 en 1119. In de Middeleeuwen had Bologna meer dan 100 torens, gebouwd door families die hun (militaire) macht wilden tonen. Nu zijn er nog 24 torens over. Vanaf de hoogste toren zie je naast heel veel rode dakpannen ook nog een paar van deze torens.

Tip: koop je kaartje voor de beklimming van Torre degli Asinelli bij het toeristeninformatiecentrum Bologna Welcome. Deze vind je op het Piazza Maggiore, het hoofdplein van Bologna

Portico’s

Wat je ook zal opvallen in Bologna zijn de vele galerijen, overdekte wandelpromenades, oftewel de Portico’s. Er is een netwerk van 40 kilometer aan Portico’s. De langste is 3,8 kilometer en leidt vanuit de stad naar Santuario di San Luca. In sommige wijken zijn de Portico’s perfect onderhouden en glimt de vloer van de was. In andere delen van de stad zitten ze vol graffiti en bladdert de verf er vanaf. Hoe dan ook, het is prettig wandelen onder de Portico’s, ze bieden bescherming tegen regen en zon en je hebt er geen last van gemotoriseerd verkeer. En de inwoners van Bologna treffen elkaar daar voor een praatje of een hapje onder deze bogen.

Wil je niet de hele route naar San Luca lopen dan kan je ook een toeristentreintje nemen. Kaartjes kan je ter plekke kopen. Ook kan je met de lokale bus. De route is een pittige klim en moet zeker bij warm weer niet onderschat worden.

La Grassa – het heerlijke eten in Bologna

Een stedentrip is voor mij niet compleet zonder lekker eten. Nu zit je in Italië al snel goed als het om lekker eten gaat. En als een stad dan ook nog de bijnaam La Grassa (de vette, naar de olie) heeft, dan kan het gewoon niet verkeerd gaan. Het eten is er vaak simpel, maar oh zo lekker. Kies voor bruschetta’s, pasta’s, pizza’s of panini met vleeswaren of kaas. Drink er een lekker glas wijn bij of kies voor een verfrissend biertje, bij voorkeur uit Bologna. En je bent al snel voor 10-15 euro klaar. Ook nog eens heel betaalbaar dus. En sla de lekkere ijssoorten van Grom niet over. Bij 30 graden smaakt een fris limoen en mango ijsje heerlijk.

Tip voor de lekkerste adresjes:
♥ Gelateria Grom – Via d’Azeglio 13, voor de heerlijkste ijsjes
♥ Via Pescherie Vecchie -verschillende delicatessewinkeltjes, (vis)markt en bars voor borrels en bruchetta’s
♥ Fabrik in Righi – Via Augusto Righi, 32E, voor koffie, lunch, borrel en lichte maaltijden
♥ Signorvino Bologna – Piazza Maggiore, voor wijn en bijbehorende hapjes
♥ Bombocrep – Via delle Moline, voor heel veel variaties aan crêpes met nutella

La Dotta – de universiteit van Bologna

De universiteit van Bologna is opgericht in 1088 en is de oudste nog functionerende universiteit van Europa. De studentenwijk bevindt zich ten oosten van het centrum. Via Zamboni is een van de hoofdstraten. De plek waar de universiteit in 1088 zich bevond is nog (deels) bewaard gebleven. De anatomiezaal en de bibliotheek met boeken zo oud dat ze bijna zijn vergaan, zijn de moeite van het bezoek waard. Ook het gebouw zelf is indrukwekkend. Hoewel het gebouw gebombardeerd is in de tweede wereldoorlog is het goed wederopgebouwd.

.

Tip: ben je geïnteresseerd in anatomie, natuurhistorie en/ of dieren? Bezoek dan gratis de Collezione di Anatomia Comparata van de Universiteit van Bologna bezoeken. Hier vind je een grote collectie opgezette dieren, de meeste uit de collectie van Prof. Alessandrini, directeur van het museum in 1819 to 1861. Het museum vind je aan de Via Fancesco Selmi in de studentenwijk.

Andere tips & bezienswaardigheden Bologna

Als je denkt dat Bologna te klein is voor een volwaardige stedentrip, dan kan ik je geruststellen. Wij hebben in drie dagen tijd niet alles kunnen zien en doen. Dit komt ook omdat er zoveel leuke en lekkere adresjes zijn, waardoor het tempo waarmee je door Bologna wandelt een stuk lager ligt dan je van tevoren denkt. Hierbij nog meer suggesties voor leuke en interessante bezienswaardigheden en wandelroutes door Bologna.

Kerken, basilieken en andere religieuze gebouwen

Bologna kent een groot aantal basilieken en historische gebouwen. Wij bezochten Basilica Santo Stefano, een complex van 7 verschillende kerken die in de loop der tijd zijn aangebouwd. Nu vind je nog 4 kerken, inclusief binnenplaatsen. Buiten dit complex op het Piazza Santo Sefano, vind je (momenteel) een ‘aangelegd bos’ om de vervuiling van de stad tegen te gaan. De bomen staan in een zwart blok met bovenop een spiegel. Als je in de spiegel kijkt zie je alleen maar bomen. Heel bijzonder! Het is een initiatief van de Sustainabilityschool van Bologna. Uitgekeken, moe en dorstig? Je vindt voldoende terrassen rondom het plein om uit te rusten en bij te tanken.

Het monument met de spiegels die de bomen weerkaatsen zodat het lijkt of je in een bos staat en de bomen overal zijn

Verborgen kanalen, het Venetië van Bologna

Wat veel mensen niet weten is dat Bologna een 60 kilometer lang netwerk aan voornamelijk verborgen kanalen bezit. Deze kanalen dateren al uit de Middeleeuwen en werden vooral gebruikt voor de (internationale) handel. Op een aantal plekken kan je zelf nog een (deel van) de kanalen zien. Je vindt ze met wandelroute Hidden Canals Bologna (pdf) van Bologna Welcome. Bij het doorkijkje bij Via Piella waan je je even in Venetië in plaats van in Bologna.

De Joodse geschiedenis van Bologna

De Joodse wijk hebben wij niet (bewust) meer bezocht bij gebrek aan tijd, maar als je geïnteresseerd bent in de Joodse geschiedenis, ga dan naar het Museo Ebraico en wandel met behulp van de wandelroute Joodse wijk Bologna door de nauwe straten van de voormalige Joodse Ghetto.

Ben je het wandelen beu? Verplaats je dan net als de vele studenten met de fiets door de straten van Bologna. Het verkeer in Bologna is voor Italiaanse begrippen heel rustig. Op de website van Bologna Welcome vind je heel veel fietsverhuuradressen.

Op zoek naar een hotel? Wij sliepen in dit simpele hotel op een zeer centrale locatie. Maar er valt genoeg te kiezen, van hotels tot appartementen.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

 

This function has been disabled for Dream the world.