Menu
Limburg / Wandelen / Wandelen in Nederland

Wandelen Vijlenerbos

Het Vijlenerbos ligt tussen Epen en Vaals in Zuid-Limburg en er zijn heel veel (korte) wandelroutes uitgezet. Eigenlijk heet het Vijlenerbossen, want het is niet één bos, maar het gebied bestaat uit meerdere bossen. Het bos grenst aan Duitsland en België. De wandelroutes zijn te volgen via gekleurde paaltjes. Op deze wandelkaart van Staatsbosbeheer zie je alle routes staan. Met deze kaart in de hand heb ik mijn route gewandeld.

Op zoek naar nog meer wandelroutes in Zuid-Limburg in de buurt van Vaals? Lees dan ook Wandelen in Vaals | 3 routes met uitzicht. Of bekijk alle artikelen over Limburg.

Wandelroute door het Vijlenerbos

Mijn wandelroute start in Vaals en gaat via Holset naar het Holsetterbos. Na een lange stop bij het Boscafé ’t Hijgend Hert, vervolg ik mijn weg via de blauwe route (Bosweg). Ik steek de Epenerbaan over en wandel via de rood-gele route langs de Belgische grens. Via de blauw-groene route volg ik het kerkepad via Wolfhaag terug naar Vaals. Een route van ongeveer 12 kilometer.

Flora en Fauna van het Vijlenerbos

Het Vijlenerbos heeft een bijzonder klimaat en verschilt van andere bossen in Nederland doordat het hoger ligt. Het heeft daardoor meer neerslag en het is kouder. Het lijkt daardoor meer op het klimaat van de Ardennen. Je vindt hier veel varens, dennenbomen en loofbomen. Tot de bosbewoners behoren de ree, wild zwijn, de das, de eekhoorn, de hazelmuis en allerlei marterachtige dieren. En heel bijzonder: de wilde kat! Deze komt nergens anders in Nederland voor. Tijdens mijn wandeling zie ik alleen heel veel vogels én een ree die heel snel de weg oversteekt. Maar ook dat is al bijzonder zo midden op de dag.

Bron: Staatsbosbeheer

Holset en Domein Holset

Vanuit mijn accommodatie op Landal Hoog Vaals wandel ik richting het plaatsje Holset. Een dorpje met een kerk, wat vakwerkhuizen en een café. En druiven. Het zijn de druiven voor de mousserende wijn van Domein Holset. Een wijndomein waar je ook kunt overnachten. Een heerlijke plek met uitzicht over het mooie heuvelland. Ik laat in deze vroege ochtend de wijn nog even voor wat het is en wandel verder richting het Vijlenerbos.

Holsetterbos

Ik verlaat Holset en kom op een pad langs weilanden vol met de mooie gele brem. Het levert mooie plaatjes op. Het pad leidt me naar het Holsetterbos, onderdeel van het Vijlenerbos. Dit bos is het laatste oorspronkelijke hakbos van Nederland. Hier wordt jaarlijks nog steeds hakhout gekapt. Ik volg de groene paaltjes over een breed bospad. Als snel zie ik een verwijzing naar het eerste doel van deze wandeling: ’t Hijgend Hert.

Boscafé t’Hijgend Hert

Boscafé ’t Hijgend Hert verschijnt als een soort oase in het bos. Zo loop je nog in de groene bossen zonder enige bebouwing en zo loop je tegen ’t Hijgend Hert aan. Eerst zie ik een gebouw waaraan allemaal sleeën hangen. Daarna komt de tekst ‘De enige berghut van Nederland’. Waarna het terras voor mij ontvouwt. De zon schijnt uitbundig dus ik vind het wel tijd om hier even te zitten. Het terras kijkt uit op de dierenweide. Pauwen zijn druk in de weer, maken af en toe een hoop herrie en zetten hun mooiste veren op. Drukteschoppers. Mijn koffie met Limburgse vlaai smaakt heerlijk. En omdat het zo’n heerlijke plek is trakteer ik mezelf ook nog op een verfrissende ijscoupe met fruit. Later hoor ik dat de sleeën aan de muur er niet voor decoratie zijn, maar dat ze in de winter echt gebruikt worden. Wat leuk!

Wandelen op de grens met België

Het is heerlijk op het terras bij het boscafé, maar de wandelroute gaat verder. Tijd om weer op pad te gaan. Via de blauwe paaltjes langs de Bosweg loop ik richting de Epenerbaan. Een drukke weg dwars door het bos. Even goed uitkijken als je hier oversteekt. Hierna volg ik de rood-gele bordjes. Af en toe ziet het bos er feeëriek uit met poeltjes waar libellen boven vliegen en waar de bomen mooi in weerspiegelen. Plots steekt er ook een ree het pad over. Het ging zo snel dat ik geen foto heb kunnen maken. Al wandelend zie ik ineens een grenspaal. En mijn telefoon herinnert mij eraan dat ik in België ben. De route steekt inderdaad net even de grens over zie ik op de wandelkaart.

Kerkenpad bij Wolfhaag

Het pad gaat behoorlijk naar beneden. Hieraan merk je dat het Vijlenerbos een hooggelegen bos is. Soms moet je flink klimmen en dalen. Ik kom bij de weg uit en volg deze een stukje. Totdat ik de blauw-groene route richting Wolfhaag kan volgen. Dit is een kerkenpad, wat vroeger gebruikt werd door mensen die van verspreide woningen uit het buitengebied naar de kerk gingen in het dorp. Het is een smal pad door veel groen. Af en toe flink stijgend. Er grazen Schotse Hooglanders. En er is een jong bij, leuk! De route komt uiteindelijk weer uit bij Vaals, mijn beginpunt. Wat een mooie en afwisselende route. Ik heb genoten.

Deze route staat ook kort beschreven in Wandelen in Vaals | 3 routes met uitzicht. De twee andere routes vertrekken ook uit Vaals en komen door een ander deel van het Vijlenerbos. Ze zijn 10km en 12km lang.

Praktische informatie

  • De wandeling is uitstekend te starten vanuit vakantiepark Landal Hoog Vaals. Moet je van verder weg komen dan kan je de auto parkeren bij ’t Hijgend Hert. Of één van de andere parkeerplaatsen in het Vijlenerbos.
  • Trek goede wandelschoenen aan, want de paden zijn deels onverhard én het kan er heel erg nat / modderig zijn. Hoge wandelschoenen zijn daarom aan te raden.
  • Je vindt verschillende horecapunten onderweg. Zo zijn er in Holset en Vaals verschillende café’s / restaurants en uiteraard het beschreven Boscafé ’t Hijgend Hert
  • Er zijn verschillende wandelgidsen die wandelroutes door het Vijlenerbos en Zuid-Limburg beschrijven. Zie hieronder

En, ga jij deze wandelroute lopen?

Bewaar deze wandelroute op Pinterest

Dit artikel bevat affiliatelinks

Geen reacties

    Laat een reactie achter

    NIEUWSBRIEF

    Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

     

    Nieuwsbrief

    Ontvang toffe reistips en updates over nieuwe bestemmingen

    This function has been disabled for Dream the world.