Actief in de Biesbosch

Nederland is klein, Nederland is volgebouwd én Nederland is druk. Dat vind ík tenminste over het algemeen. Ik kan niet zo goed tegen drukte en lawaai, zeker niet om er lang in te verblijven. Ik woon niet voor niks in Zeeland. Grote steden zijn leuk voor een dagje (of een paar) maar ik ben altijd weer blij om terug naar Zeeland te mogen. Ik heb ruimte nodig. En groen, heel veel groen. Ik ben echt een natuurmens. Hoe ouder ik word hoe meer ik van de natuur houd. Ik word blij van groen, van dieren in hun eigen omgeving en van de geluiden van de natuur. Ik geniet van de stilte en van echte aandacht. Dat doe ik al wandelend in mijn eigen omgeving Wandelen in Zeeland langs wandelnetwerk, maar ook bezoek ik graag natuurparken in Nederland. Ik heb zeker een aantal favorieten en de Biesbosch is daar een van. Wil je ook genieten van dit stukje natuur in Nederland? Ik geef je hier alvast een aantal tips voor jouw bezoek, lekker actief in de Biesbosch!

Het Biesbosch museum

Begin je bezoek bij het Biesboschmuseum. Dit museum vind je op een eiland midden in de Biesbosch. Hier leer je van alles over het natuurgebied. De Biesbosch is (mede) ontstaan door de Sint-Elisabethvloed in 1421, een grote watersnoodramp in Zeeland en Holland. Er verdwenen 16 complete dorpen en er ontstond een ‘zee’ van 30.000ha. De Biesbosch werd een zoetwatergetijdegebied. In het museum krijg je uitleg over hoe de omwonenden gebruik maakten van de Biesbosch. Eerst waren er vooral veel biezenplanten te vinden in het gebied, hier werden zittingen van stoelen mee gemaakt en het park dankt er nu zijn naam aan! Later groeide er ook riet en werden er wilgen geplant op verhoogde dijkjes (griend). Met de komst van de Deltawerken veranderde het getij en kwam het gebied zo’n 2m lager te liggen. Dit en nog veel meer leer je in het Biesboschmuseum. Er is ook een goed café/restaurant en er vertrekken hier rondvaartboten. Het museum vind je vlakbij Werkendam.

De Flora en Fauna van de Biesbosch in het museum

Niet alleen de flora en fauna van de Biesbosch vind je in het museum, maar ook hoe mensen hier leefden en werkten in deze natuurlijke, waterrijke omgeving

→ Een goede start voor het verkennen van de Biesbosch is -naast het museum – ook een bezoek aan een van de bezoekerscentra in Drimmelen of Dordrecht, hier vind je kaarten en informatie over allerlei routes en activiteiten die je kunt ondernemen.

Met de kajak of kano op pad in de Biesbosch

Voor mij dé reden om naar de Biesbosch te gaan. Ik ben gek op kajakken. Als je in dit gebied bent moet je gewoon een kano of kajak huren en zelf op pad gaan. Dichter op het water kom je niet. Je gaat bijna geruisloos door het water (als je het een beetje onder de knie hebt) en je komt zo heel dicht bij de natuur. Wij zien heel veel vogels onderweg. Tijdens een eerder kanotocht door dit gebied zien we zelfs een waterslangetje. Dit keer zoeken we vooral de kleinere kreken op. We moeten een paar keer onder wandelbruggen door, waarbij eentje zo laag is dat we helemaal plat in de kajak moeten liggen om er onderdoor te kunnen. Een soort limbodansen met de kajak. Wat heb ik genoten op het water, van de rust en de mooie natuur. Na 5 uur peddelen voel ik me moe maar zeer voldaan.

→ Kajaks en Kano’s kun je op verschillende plekken in de Biesbosch huren, wij huurden de onze bij Jachthaven van Oversteeg. Individuele kajaks zijn niet heel goedkoop, maar onze dochter wilde erg graag alleen en ik moet zeggen dat ik ook het liefst alleen in een kajak zit. Je kunt ook goed een kano huren met het gezin, dit is voordeliger.

Onze kajaktocht in 2017

Prachtige omgeving, juni 2017

In een Canadese kano, juni 2009

Heel veel broedende vogels onderweg

Kanoën in de Biesbosch, juni 2009

Ga op safari en zoek de bever

Een leuke activiteit, ook met kinderen, in de Biesbosch is een beversafari. Ze vertrekken vanaf verschillende punten, onder andere vanaf de bezoekerscentra. Je krijgt uitleg over de bever en natuurlijk ga je op zoek naar de bevers. Wij hebben ze gezien! Helaas nog zonder mijn goede camera en telelens, dus je moet het doen met een heel klein beverkopje in het water.

→ meer informatie over de bevertocht vind je bij Excursies Biesbosch

In de verte zien we een bever zwemmen, juni 2009

Even met een speciale bril testen wat een bever ziet, dat is niet zo best, juni 2009

Actief op de fiets

Wij hebben zelf nog niet gefietst in de Biesbosch, maar de laatste keer dat we er waren zagen we zulke leuke fietsroutes dat we ze voor de volgende keer zeker meenemen. Met de auto kom je niet erg ver, maar met de fiets zie je des te meer. Er zijn heleboel routes uitgestippeld. Je kunt je eigen route uitstippelen via de fietsknooppunten. We zagen ook veel fietskampeerders op onze camping, lijkt me ook eens een uitdaging om te doen!

→ Bij bezoekerscentra vind je de kaart ‘waar naartoe in de regio’, hiermee stippel je de leukste routes uit Fietsen in de Biesbosch

Fiets-en wandelroutes in de Biesbosch

Wandelen in de Biesbosch

Ook aan wandelen zijn we nog niet echt toegekomen in de Biesbosch, los van wat korte loopjes in de omgeving van camping en museum. Vanuit de kano kwamen we regelmatig wandelaars tegen boven onze hoofden op de bruggetjes. Het lijkt me ook erg mooi om hier nog eens te gaan wandelen.

→ Kijk ook op Mooie wandelroutes in de Biesbosch

Kamperen in de Biesbosch

Je hebt verschillende campings in de Biesbosch,,van wat grotere en luxere campings met veel vertier tot echte natuurkampeerterreinen. Onze voorkeur gaat uit naar de laatste. Wij sliepen een keer op minicamping Oud Drimmelen (aanrader met kleine kinderen) en natuurkampeerterrein de Knotwilg. Wil je wat avontuurlijker? Je kunt ook met je kano op pad en wildkamperen bij een van de twee daarvoor aangewezen gebieden. Lijkt me ook echt gaaf om eens te doen!

→ Bekijk ook eens dit tweedaags kano arrangement van Oversteeg met overnachting op een camping of lees meer over wildkamperen in de Biesbosch.

En al overtuigd om ook de Biesbosch te bezoeken?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply Kirsten | Travelaar.nl 24 juni 2017 at 05:12

  Wat een fijne bestemming. Vooral het kajakken spreekt me aan én bevers spotten natuurlijk! (Nog nooit gezien). Wat betreft de drukte in NL, dat heb ik nooit zo ervaren. Maar misschien doordat ik altijd in het noorden heb gewoond? 🙂

  • Reply Carolien 15 september 2017 at 19:59

   Nou in Zeeland is het ook niet erg druk hoor, maar ik ben gewoon heel erg graag in de natuur. Hoewel ik een stedentrip zeker ook kan waarderen, vind ik plekken met veel mensen (massa) nooit fijn.

 • Reply Sanne 24 juni 2017 at 16:35

  Ondanks dat het voor mij ook niet ver weg is, ben ik hier nooit geweest. Zo’n kanotocht lijkt me wel wat!

  • Reply Carolien 15 september 2017 at 19:59

   Hoe kan je hier nou nog nooit geweest zijn, haha, zo mooi!

 • Reply Sanne 26 juni 2017 at 16:47

  Ik hou van de stad, maar nog meer van de ruimte en de natuur . Ik begrijp heel goed dat je dit een fijne plek vindt! Wat leuk dat jullie de bever gespot hebben, een echte Nederlandse safari!

  • Reply Carolien 15 september 2017 at 20:00

   Ja, zeker een Nederlandse safari 🙂 Ik hou ook wel van een stedentrip op zijn tijd, maar ben altijd weer blij als ik ergens ben waar het rustig is en ik ben nu eenmaal gek op natuur.

 • Reply Eva 27 juni 2017 at 16:43

  Ooit maakte ik met mijn halzusje de bevertocht, heb direct even de foto opgezocht waarbij zij de bril op haar neus heeft. Zo grappig.

  • Reply Carolien 15 september 2017 at 20:00

   haha wat grappig dat jij dit ook hebt gedaan. Is ook heel erg leuk met kinderen.

 • Reply Martin 29 juni 2017 at 19:11

  Vaak geweest in de 10 jaar toen ik Dordrecht woonde….met de fluisterboot varen, genieten van de mooie natuur.

  • Reply Carolien 15 september 2017 at 20:01

   ja heerlijk met een fluisterboot of met een kano. Lekker rustig.

 • Reply Jessica 8 juli 2017 at 09:56

  Wat gaaf dat jullie bevers hebben gezien! De Biesbosch staat ook nog op mijn Nederland lijstje, ben ik al veeeel te lang niet geweest en het is zo mooi daar 🙂 Leuk acitiviteiten die je hier noemt!

  • Reply Carolien 15 september 2017 at 20:01

   Ja, heel leuk. Nu nog een keer terug met mijn goede camera en hopelijk betere foto’s maken.

 • Reply Judith 8 juli 2017 at 22:14

  De Biesbosch is echt een heerlijke plek. Ik ging er vorig jaar met een boswachter op beversafari, als onderdeel van mijn zoektocht naar de Grote Vijf van Nederland. Erg leuk om te doen!

  • Reply Carolien 15 september 2017 at 20:02

   Oh wat leuk, de zoektocht naar de grote vijf van Nederland. Heb je dat zelf gedaan? Lijkt me ook wel wat.

 • Reply Esther 11 augustus 2017 at 12:41

  Ik ben jaren geleden eens naar de Biesbosch geweest en ik vond het er verrassend leuk. Met een bootje door het gebied gevaren en een speurtocht gedaan. Prachtig gebied. Geen bevers gespot helaas.

  • Reply Carolien 15 september 2017 at 20:02

   Het is heerlijk om er een (lang) weekend te zijn. En je zit zo in Dordrecht.

 • Reply Niels 24 augustus 2017 at 20:21

  Het nieuwe Biesbosch museum is echt gaaf. Niet te groot, maar groot genoeg om even rond te lopen om daarna de natuur in te gaan. Het dak is ook bijzonder als je eroverheen loopt. Bevers hebben we helaas nog niet gespot daar maar dat is weer een reden om terug te gaan 😉

  • Reply Carolien 15 september 2017 at 20:03

   Ja, Bevers zijn niet zo makkelijk te spotten. En het museum is inderdaad bijzonder!

  Leave a Reply