3x mooie wandelroutes in Nijmegen e.o.

Nijmegen en omgeving is ideaal voor het maken van mooie wandelingen. Wie deze omgeving niet kent zal zich verbazen over de heuvels en grote hoogteverschillen in het landschap. Niet alleen ons zuidelijke provincie Limburg kent een glooiend landschap. In Nijmegen en omgeving ligt een grote stuwwal en veel heuvels die je kuitspieren aardig doen branden. Rond de Waal zijn er dan weer verschillende wandelroutes in de polder over vlak terrein. Zo is er veel variatie in landschappen rondom Nijmegen.

Mooie wandelroutes in Nijmegen en omgeving inclusief tips voor hotels

In dit artikel geef ik je tips voor 3x mooie wandelroutes in Nijmegen e.o. die alle drie heel verschillend zijn. Daarnaast nog veel meer tips voor leuke activiteiten in de omgeving, voor als je er een weekendje of weekje weg van wilt maken, inclusief tips voor hotels.

1. N70 wandelroute bij Nijmegen de mooiste wandelroute van Nederland

De N70 wandelroute in het Rijk van Nijmegen is een van de mooiste wandelroutes van Nederland. De route leid je door het gebied rondom Berg en Dal en kent veel hoogteverschillen. De route kent maar liefst ruim 500 traptreden. Je beklimt 8 heuvels met namen als de Duivelsberg en de Wylerberg. Onderweg kom je langs de Heksendans en de Heerlijkheid Beek met het kastanjedal. De route kan je op verschillende plekken starten. Ik startte de N70 wandelroute vanaf Beek-Ubbergen. Dan heb je het meeste klimwerk aan het begin van je route.

Mooie wandelroutes Nijmegen en omgeving
mooie wandelroutes Nijmegen en omgeving

Tip: overnacht in Hotel De Wolfsberg in Groesbeek.

Als je niet in de buurt van Nijmegen woont, of als je zin hebt in een paar dagen weg, boek dan een overnachting in Hotel De Wolfsberg in Groesbeek. Vanuit dit hotel stap je zo de bossen in. De kamers zijn luxe ingericht en in het restaurant kan je heerlijk dineren. De medewerkers hebben veel kennis van zaken en nemen alle tijd voor je. Wij beginnen ons verblijf met een heerlijke wijn, terwijl we bijpraten en nagenieten van een dag wandelen.


2. Wandelen in de Ooijpolder bij de Bisonbaai

Een hele andere wandelomgeving vind je bij de Bisonbaai in de Ooijpolder. De Ooijpolder ligt ten oosten van Nijmegen aan de rivier de Waal. Hier vind je vlak polderlandschap, waar het behoorlijk drassig kan zijn. De wandelpaden zijn hier minder strak uitgezet en hoge waterdichte wandelschoenen zijn een aanrader, zeker als het heeft geregend. Hier struin je nog echt door de natuur tussen de dieren, zoals Konikpaarden en Gallowayrunderen. Er zijn verschillende wandelroutes uitgezet rondom de Bisonbaai en door de Ooijpolder. Zoals deze wandeling van 12 kilometer. Of volg de route rondom de Bisonbaai en ga op zoek naar de bevers. Deze laten zich lastig zien, maar de omgeknaagde bomen zie je zeker. Bij Hotel – Restaurant Oortjeshekken kan je een leuke route krijgen die rond de Bisonbaai loopt.

Mooie wandelroutes Nijmegen en omgeving
Bisonbaai in de mist en regen
Gallowayrunderen grazen in de Bisonbaai
Mooie wandelroutes Nijmegen en omgeving
Sporen van bevers bij de Bisonbaai

Tip: Overnacht in Hotel Oortjeshekken in Ooij

Hotel Restaurant en huiskamercafé Oortjeshekken is ideaal gelegen in de Ooijpolder. Je stapt zo het natuurgebied in voor een mooie struintocht langs de Bisonbaai, waar je in de zomer kunt zwemmen. Als ik er ben regent het de hele dag, helaas, maar ook dan is het nog prachtig om er te wandelen én te verblijven bij Oortjeshekken. Onze hotelkamer kijkt uit op een mooie tuin vol met vogels. Met mooi weer kan je hier heerlijk buiten zitten. Binnen is het behaaglijk warm bij de kachels en heb je een echt huiskamergevoel. Drankje erbij, spelletjes spelen of een boek lezen. Je komt hier helemaal tot rust. Het diner is ook heerlijk.

3. Stadswandeling Nijmegen

De derde mooie wandelroute is een stadswandeling in Nijmegen. Nijmegen heeft een rijke geschiedenis die 2000 jaar teruggaat en is hiermee de oudste stad van Nederland. In het Latijns heet het Noviomagus (nieuwe markt) en resten van de Romeinse tijd vind je nog steeds in Nijmegen terug. Onder andere in het Museum Het Valkhof en stukken van de Romeinse muur op de plek waar nu het Casino staat. Volg deze stadswandeling (5 km) door Nijmegen en je komt langs alle bezienswaardigheden. Zoals langs het Valkhofpark, waar ooit een grote burcht stond, waarvan nu alleen nog twee kapellen te zien zijn. Verder wandel je langs het Kronenburgpark, bekend van het lied van Frank Boeijen. Vergeet niet langs de St Stevenskerk en de Waag te lopen. Leuke winkels vind je in de Stikke en Lange Hezelstraat. Veel grote winkelketens vind je aan de Broerstraat en bij de Marikenstraat. Je parkeert je auto het beste in een van de parkeergarages, bijvoorbeeld in parkeergarage Keizer Karelplein of parkeergarage het Kelkensbos.

Mooie wandelroutes Nijmegen en omgeving
Het Valkhof
Het Kronenburgpark
Bij de St Stevenskerk

Nederlands Wijnbouwcentrum in Groesbeek

Naast deze 3 mooie wandelroutes in Nijmegen is er nog veel meer te ontdekken. Zo mag een bezoek aan het Nederlands Wijnbouwcentrum niet ontbreken als je in de omgeving van Nijmegen verblijft. Het is het verkoopcentrum van de wijngaarden in de omgeving van Groesbeek en je vindt hier ook de wijngaarden van De Colonjes. Wat ooit als een droom van één wijnboer begon is uitgegroeid tot een heus Nederlands Wijnbouwcentrum. Je kunt hier terecht voor wijnproeverijen en rondleidingen, maar er zijn nog veel meer leuke activiteiten. Wat dacht je van dineren als een Italiaanse familie tussen de wijnranken? En dat in Nederland! Wil je toch actief zijn? Maak dan een fiets- of wandeltocht langs de verschillende wijngaarden in Groesbeek. Bij het Nederlands Wijnbouwcentrum liggen de routes voor je klaar. Of maak de wijnwandeling in Groesbeek uit het wijnwandelboekje. Natuurlijk kun je de wijnen en andere leuke producten ook kopen in de winkel van het Nederlands Wijnbouwcentrum. Leuk idee voor een cadeautje, voor kerst bijvoorbeeld. Kijk voor de openingstijden en de activiteiten op de website van het Nederlands Wijnbouwcentrum.


Pinterest

Bewaar deze tips op Pinterest

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen (€)

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

 

This function has been disabled for Dream the world.