Ontspannen weekendje Valkenburg

Ben je toe aan een heerlijk weekendje weg in eigen land, waarbij je toch het gevoel hebt er helemaal tussenuit te zijn? Dan moet je naar Zuid-Limburg. Hier waan je je door het landschap en de vakwerkhuizen in een compleet ander land. Alleen door het aanblik van het landschap begint het vakantiegevoel maar Limburg heeft nog veel meer te bieden voor een ontspannend weekendje weg.

Valkenburg als uitvalsbasis

Een goede basis om Zuid-Limburg te verkennen is de stad Valkenburg. Deze toeristische plaats wordt omringd door het groene heuvelachtige landschap, wat het zuiden van Limburg zo kenmerkt. De stad zelf is niet groot. Ik arriveer per trein en moet gewoon even goed kijken of ik wel op het goede station ben uitgestapt, zo klein is het. Ik had een beeld van een grote, toeristische stad, maar Valkenburg blijkt een plaats van bescheiden omvang te zijn. Valkenburg kenmerkt zich door de vele gele gebouwen gemaakt van mergelsteen. De rivier de Geul stroomt door het plaatsje en er is verrassend veel groen in de stad.

Valkenburg onder de grond

Het mergellandschap is kenmerkend voor Zuid-Limburg. Jaren van mergelwinning om kastelen en hoeves te bouwen hebben ervoor gezorgd dat er een heel gangenstelsel onder Valkenburg loopt van meer dan 250 kilometer lang! Zo bijzonder. Je kunt tegenwoordig op verschillende manieren de grotten verkennen. Natuurlijk wandelend onder begeleiding van een gids, maar ook per mountainbike of met een lasergame. In de winter zijn de grotten het decor voor de vele kerstmarkten. Ik bezoek een bijzondere grot, eentje die rechtstreeks uit Rome lijkt te komen.

Een bijzondere mergelgrot: de Romeinse Catacomben

Ik ga met een gids een heel bijzondere mergelgrot bezoeken. Eentje die een ander verhaal vertelt dan de andere mergelgrotten, namelijk die van de Romeinen. We krijgen allemaal een kaarsje mee voordat we de donkere gangen in lopen. En dan ontvouwt zich een hele aparte wereld zich voor  mij. Eentje van donkere gangen, waar ik zonder de gids meteen zou verdwalen. Het museum de Romeinse Catacaomben is niet door de Romeinen gebouwd, maar is in 1910 nagebouwd naar een voorbeeld van Rome, door Jan Dieppe, een inwoner uit Valkenburg. Hij werd hierbij geholpen door de architect Pierre Kuipers. Het nabouwen van de grafkamers gebeurde met toestemming van het Vaticaan en de Romeinse autoriteiten. De grafkamers van de rijke Romeinen bevatten prachtige fresco’s. Het schijnt mooier te zijn dan in Rome het geval is.  Hoe dan ook, het lopen door de gangen en het luisteren naar de verhalen is een bijzondere ervaring.

Zie voor meer informatie over de andere mergelgrotten van Valkenburg de website ‘Een kijkje ondergronds in de Mergelgrotten

Culinair genieten in Valkenburg

Je hoeft in Valkenburg niet bang te zijn dat je iets tekort komt op culinair vlak. Limburg staat bekend om zijn bourgondische levensstijl en in Valkenburg vind je vele adresjes waar je heerlijk kunt borrelen of dineren. Sterker nog, de hoofwinkelstraten zijn vol met terrassen en eettentjes. Het is er levendig tot in de avonduren.

Valkenburgse bokkenweken

Als ik er ben (oktober) staat Valkenburg in het teken van de Bok. Overal in Valkenburg zie je deze Bok ook terugkeren in de vorm van standbeelden. De bokkenrijders maakten in de 18e eeuw Limburg onveilig door plunderingen en overvallen. Ze zouden een pakt met de duivel hebben gesloten en op bokken door de lucht vliegen. Je vindt ze nog terug in vele volksverhalen. Als je goed oplet vind je hier nog herinneringen van terug in het centrum. Kijk maar eens op het stadhuis. Een van de onderdelen van de bokkenweken is het aanslaan van het eerste vaatje LEEUW bokbier. Uiteraard proef ik ook een bokbiertje tijdens de bokkenweken, heerlijk op het terras van de LEEUW.

Lees meer over de Valkenburgse Bokkenweken die plaatsvinden van 1 t/m 31 oktober

Tips voor andere activiteiten in Valkenburg:

Genieten van de omgeving van Valkenburg

Druiven plukken en wijn proeven

Op ongeveer 20 minuten rijden van Valkenburg vind je wijngaard St. Martinus. Hier kan je in het najaar meehelpen met het oogsten van de druiven. Uiteraard kan je hier ook terecht voor een proeverij en voor het kopen van de heerlijke Limburgse wijn. Ik kan het Witte Bergdorpje zeker aanraden. Lees ook mijn verslag over het plukken van de druiven bij Wijngaard St Martinus

Wandelen door het Vijlenerbos

Vlakbij het bergdorpje Vijlen vind je een lang gestrekt bos- en natuurgebied. Je kunt er verschillende wandelingen maken, waarvan de rode wandeling goed te doen is voor iedereen (2,8 of 5 km lang). Ook kan je een wandeling maken langs de vele geologische schatten van het Geuldal. Deze wandeling is circa 10 kilometer en heeft redelijk wat hoogteverschil, je moet af en toe flink klimmen. Alleen op basis van de wandelkaart die wij meekregen was de route niet goed te volgen.   Ik raad je dan ook aan om de route te downloaden met een routeapp.

Lees meer over Wandelen in het Vijlenerbos en 3x mooie wandelroutes bij Vaals

Overnachten

Slapen in hartje Valkenburg kan bij Hotel Restaurant La Casa. Je zit hier in de hoofdstraat van Valkenburg. Als je de deur uitstapt kan je direct een terras pakken. Ook handig als je ’s avonds nog langer wilt borrelen. ’s Ochtends geniet je van een heerlijk ontbijt met verse broodjes en eitje. La Casa is een prima budgetoptie als je Valkenburg wilt verkennen.

Wil je nog meer steden verkennen? Bezoek dan ook de wijk Wyck in Maastricht en verken de streetart in Heerlen.

Winkeltip: meer informatie nodig inclusief leuke routes? Koop dan deze gids online

Ik was op uitnodiging van VVV Zuid Limburg in Valkenburg en omgeving in het kader van de #limburglonkt campagne

Previous Post Next Post

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Elisa 24 december 2017 at 15:04

  Valkenburg vind ik altijd zo leuk om te bezoeken. Ik zou die Romeinse catacomben nog wel willen zien, lijkt me best een ervaring. Leuk ook al die kaarsjes!

  • Reply Carolien 30 december 2017 at 14:10

   Ja was zeker een ervaring. Ik was een keer eerder in Valkenburg geweest maar toen kwam ik niet verder dan een terras 😉 Nu heb ik er iets meer van mogen zien en die ondergrondse wereld vind ik echt bijzonder (en bizar)

 • Reply Aniek 25 december 2017 at 12:53

  Ik vind Valkenburg vaak veel te druk, maar de Romeinse Catacomben zijn inderdaad erg mooi! En in Thermae 2000 kan je inderdaad heerlijk ontspannen.

  • Reply Carolien 30 december 2017 at 14:11

   Toen ik er was (oktober) was het helemaal niet druk, ik was daar wel een beetje bang voor, want daar houd ik zelf helemaal niet van. Buiten het hoogseizoen is het dus goed te doen. Ik zou er niet zo snel midden in de zomervakantie heen gaan. En die Romeinse Catacomben zijn inderdaad ook echt iets voor jou, als Italië fan.

 • Reply Yvonne 25 december 2017 at 13:30

  Ik neem me al tijden voor eens een weekend Zuid-Limburg te doen, maar ik blijf het maar op de lange baan schuiven. 🙂 Het voelt ook ergens zo gewoon, omdat ik in Limburg ben opgegroeid. Maar die Romeinse catacomben heb ik bv nog nooit van binnen gezien. Lijkt me heel bijzonder.

  • Reply Carolien 30 december 2017 at 14:13

   Ik had tijdens het weekendje Limburg gewoon een vakantiegevoel, alsof je in het buitenland bent met die heuvels. Dat hebben we natuurlijk niet in Zeeland dus voor ons extra bijzonder. Als je uit Limburg komt is het waarschijnlijk toch anders. Dat heb ik met de zee, waar iedereen altijd meteen een vakantiegevoel van krijgt. Voor mij voelt het meer als thuiskomen 😉

 • Reply Bianca 27 december 2017 at 13:06

  Ik ben al een paar keer in Valkenburg geweest. Ik krijg daar echt een beetje een vakantiegevoel. De bekende grotten heb ik al bezocht, maar ik wil zeker nog eens terug om het Geuldal en het Vijlenerbos te bezoeken!

  • Reply Carolien 30 december 2017 at 14:14

   Ja, het Geuldal en het Vijlenerbos is echt mooi. De wandeling met het hoogteverschil is wel echt pittig op sommige stukken, maar wel met supermooie uitzichten. Er volgt nog een blog over!

 • Reply Martin 29 december 2017 at 14:55

  Je hoeft niet altijd ver te zoeken voor een leuke bestemming….Valkenburg lijkt me een stad naar mijn hart. Vooral het culinaire, bourgondische spreekt me erg aan…

  • Reply Carolien 30 december 2017 at 14:15

   Nee zeker niet, ik ben afgelopen jaar ook veel in Nederland geweest en heb op sommige plekken zó genoten. Je moet het wel willen zien natuurlijk. En ja, als je van culinair houdt kan ik zeker Juliana aanraden!

 • Reply Diana 29 december 2017 at 20:23

  Valkenburg blijft een leuke bestemming om te bezoeken. Nu denk al twee keer geweest. Wel grappig dat je nu steeds vaker van de bruggen met die slotjes tegen komt. Typisch! Ook vind ik de groten een bezoekje waard. Schijnbaar is het ook zo dat je echt kan verdwalen in die grotten.

  • Reply Carolien 30 december 2017 at 14:17

   Ja, inderdaad, ik zag ineens die slotjes hangen. Ik vond het ook typisch, haha, maar moest er natuurlijk wel een foto van maken. Ja, het is echt pikkedonker in die grotten en alles ziet er hetzelfde uit. Er zijn geen verkeersborden daar. En aangezien het stelsel 250km lang is …brrr… moet er niet aan denken dat je daar zou verdwalen.

  Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.