De mooiste wandelroutes in het Drents-Friese Wold

Het Nationale Park Drents-Friese Wold is een uitgestrekt gebied waar je heel goed kunt wandelen. Het natuurgebied ligt zowel in Drenthe als in Friesland en heeft een heel gevarieerd landschap. Het ene moment wandel je over grote zandvlaktes, het andere moment hoor je de spechten in het dichte bos. Er zijn verschillende uitkijktorens die je kunt beklimmen en onderweg vind je veel historische monumenten, onder andere van de Tweede Wereldoorlog en de Koloniën van Weldadigheid. Het is een ideaal gebied voor een actieve vakantie in eigen land. In dit artikel vind je de mooiste wandelroutes in het Drents-Friese Wold en tips voor een verblijf in het Nationale Park zelf.

Nationaal Park Drents-Friese Wold: Dit Nationaal Park ligt zowel in Drenthe als in Friesland en is het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland. Het grootste deel is in handen van Staatsbobeheer, maar ook ook Natuurmonumenten, het Drents Landschap en Maatschappij van Weldadigheid zijn beheerders van dit gebied. De beheerders hebben veel wandelroutes uitgezet in het Nationale Park, dat bestaat uit bos, zandverstuivingen en vennen. Er lopen verschillende soorten grazers los rond zoals Schotse Hooglanders, Saraguesa runderen en schapen. In het bos zijn veel vogels, waaronder de zwarte specht, symbool van het Nationaal Park. Verder leeft de boommarter in dit bos, deze zal je niet snel zien, want het is een nachtdier.

Ik stippelde de meeste wandelroutes uit met deze wandelkaart. Liever fietsen in het Drents-Friese Wold? Volg dan het knooppuntennetwerk, bijvoorbeeld met behulp van deze kaart.

De mooiste wandelroutes in het Nationale Park Drents-Friese Wold:

1. Wandelroutes in zuiden van het Nationale Park (Diever)

Diever ligt in het zuiden van het Nationale Park Drents-Friese Wold. Je wandelt vanaf hier in het Drentse deel van het Nationale Park. Er zijn door Staatsbosbeheer verschillende (korte) wandelroutes uitgezet, zoals de wandelroute Hunebed (6 km) en de wandelroute Kraaiheide (4 km). Iets verder naar het noorden vind je de wandelroute Hoekenbrink (4,5 km) en wandelroute Vennen (5 km). Natuurlijk kan je de verschillende wandelroutes combineren en zo langere routes maken. Wandelroute Kraaiheide en wandelroute Hoekenbrink volg ik zelf en mogen wat mij betreft op de lijst van mooiste wandelroutes in het Drents-Friese Wold.

> Wandelroute Kraaiheide over landgoed Berkenheuvel (met extra lussen 6 km)

In maart wandel ik zelf de blauwe route Kraaiheide, waarbij ik regelmatig een ander pad in sla dan de uitgestippelde route. Zo kom je zeker niemand tegen. Met behulp van de plattegrond maak ik zo mijn eigen route. De blauwe route gaat grotendeels door bos en over landgoed Berkenheuvel. In dit deel van het Drents-Friese Wold heb je kans op een ontmoeting met de Sayaguesa runderen, oftewel de ‘Sherryrunderen’ uit Spanje. Tijdens mijn wandeling zie ik er eentje liggen tussen de struiken, gelukkig blijft deze ook netjes liggen, zodat ik er zonder problemen langs kan lopen. Ook hoor ik de baltsroep van de zwarte specht, het symbool van het Nationaal Park Drents-Friese Wold die hier veelvuldig voorkomt. Deze ook zien wordt een stuk lastiger, want de zwarte specht is erg schuw.

Wandelroute over landgoed Berkenheuvel, ik volgde grotendeels de blauwe Kraaiheide wandelroute

> Wandelroute Hoekenbrink (4,5 km)

In oktober volg ik de wandelroute Hoekenbrink. Een korte, maar gevarieerde route door heidegebied, zand en bos. Na een stukje heide wandel ik door het bos waar de zon prachtig door de bomen schijnt met zonneharpen. vanuit het bos wandel ik een stukje langs het weiland, waar ik weer een Schotse Hooglander zie staan (die dit keer gelukkig wel rustig blijft staan). Tot slot klim ik via kronkelige zandpaden heuvel op en af en sta ik weer bij het grote heidegebied aan het begin van de route. Onderweg zien we vogels zoals de boomkruiper én paddenstoelen.

Bos én heide vind je op de Hoekenbrink wandelroute, een mooie route voor het najaar, begin oktober vinden we nog een verdwaalde heidestruik in bloei, maar voor bloeiende heide kom je het beste in augustus

Mooiste wandelroutes Drents-Friese Wold

2. Wandelroutes in het midden van het Nationale Park (Oude Willem)

De Oude Willem ligt midden in het Nationale Park Drents-Friese Wold. Het gebied is genoemd naar een herder Oude Willem die hier in de 19e eeuw zijn schapen liet grazen. Het gebied is lange tijd een landbouwgebied geweest, maar langzaam neemt de natuur het hier weer over. In het midden van het Nationale Park zijn 3 wandelroutes uitgezet: Wandelroute Oude Willem (6 km), wandelroute Apemeer (4 km) en wandelroute Ganzenpoel (4,9 km). Ik wandel een combinatie van wandelroute Oude Willem en wandelroute Ganzenpoel.

> Wandelroutes Oude Willem en Ganzenpoel (13 km)

Begin oktober verken ik het gebied de Oude Willem, ik combineer de wandelroutes Oude Willem en Ganzenpoel. De ochtend dat ik vertrek ligt er een dikke mist over het landschap, dus ik zie in eerste instantie niet zoveel. Het geeft wel mooie plaatjes: mysterieuze sfeer en spinnenwebben overal. Ik wandel door open vennengebied, maar ook door bos, waar ik de eerste mooie paddenstoelen van dit jaar spot. In het open gebied leven Schotse Hooglanders en andere runderen, die lopen vrij rond. Normaal zijn Schotse Hooglanders vrij rustig, maar wij troffen nogal wilde exemplaren die met elkaar aan het vechten waren, maar even gewacht met doorlopen en veilig achter een wildrooster blijven staan, totdat ze uit beeld waren.

3. Wandelroute in het oosten van het Nationale Park (Hogersmilde)

In het oosten van het Nationale Park Drents-Friese Wold kan je verschillende (korte) wandelroutes volgen. Zoals het Belevingspad (3km) met leuke opdrachten, vooral leuk met kinderen. Maar ook wandelroute Noordelijke Veldhuizen (3 km) waar je door naaldbos loopt met kans op het spotten van reeën. Een langere route is Boswachterspad Olde Smildeger (16 km, in te korten tot 8 km). Zelf heb ik nog geen ervaring met wandelen in het oosten van het Nationale Park Drents-Friese Wold.

4. Wandelroute in het westen van het Nationale Park (Doldersum)

Ten westen van het Nationale Park ligt landgoed Boschoord (met bos en vennen) en het Doldersummerveld, een grote heidevlakte omringd door weilanden. Er lopen een aantal routes door het gebied, zoals wandelroute Lange Poel (7 km Staatsbosbeheer), wandelroute Doldersummerveld (7 km, Drentslandschap) en de Bos- en vennenroute (7 km). Je kunt ook zelf je route uitstippelen met behulp van de kaart. Ik combineer de route Lange Poel, Bos- en Ven en Doldersummerveld.

> wandelroute Lange Poel, Bos-en ven en Doldersummerveld (20 km vanaf Landal Hunerwold State)

In dit gebied heb ik een wandeling gemaakt van ongeveer 20 km. Mijn route start vanuit Landal Hunerwold State, waar ik eerst een stukje van de wandelroute Lange Poel volg (rode paaltjes). Vanaf Zorgvlied volg ik de oranje paaltjes (Bos- en Vennenroute), deze loopt echter heel anders dan op de kaart is aangegeven en dus ben ik even het pad kwijt. Na een tijdje vind ik de route weer naar het Doldersummerveld. Hier volg ik de Doldersummerveldroute van 7 km om vervolgens weer terug naar Landal te wandelen. Tijdens de route wandel je een deel door bos en vennengebied (leuk over vlonderpaadjes!) en een groot gedeelte over het heidegebied Doldersummerveld. Beklim daar ook de uitkijktoren voor mooi uitzicht!

In dit gebied waren ook koloniën van de Maatschappij van Weldadigheid. Deze Maatschappij is opgericht om armoedige gezinnen te helpen. De gezinnen, veelal uit grote steden als Amsterdam kregen een klein huisje met grond met de bedoeling om boer te worden en zichzelf zo te kunnen voeden. Ook werden er scholen opgericht en hielpen mensen mee met het ontginnen van het gebied. In het gebied herinneren gebouwen en informatiebordjes nog aan deze Maatschappij, zoals het Landbouwinstituut Wateren

5. Wandelroutes in het noorden van het Nationale Park (Appelscha)

In het noorden van het Nationale Park Drents-Friese Wold ben je in het Friese deel van het Nationale Park. Vanuit Appelscha zijn een paar korte wandelroutes uitgezet, waaronder ook de Natte Neuzen wandelroute (4,5 km), waar honden los mogen lopen. Andere routes zijn Het Bosbergpad (2 km), Bosberg (5 km) en Westeres (5 km). Je vindt hier ook de Bosbergtoren, een uitkijkpunt op 33 meter hoogte. Iets meer naar het westen vind je een groot heide- en zandverstuivingsgebied: Aekingerzand of ook wel Kale Duinen genoemd. Wandel de Grote Bos- en Duinroute (10 km) dan kom je langs dit gebied en ook langs het Buitencentrum van Staatsbosbeheer, waar je ook goed kunt lunchen.

> De wandelroute langs Aekingerzand (16 km, vanaf Landal Hunerwold State)

Ik heb een wandelroute uitgestippeld langs het Aekingerzand vanuit Landal Hunerwold State. Je wandelt onder andere de Grote Bos- en Duinroute. Je volgt hiervoor eerst de rode Lange Poel route door bos en velden richting Canada meer. Kijk in het veld ook of je reeën ziet. Vlak voor het meer buig je af naar rechts, via de gele (Bultingerveld) route kom je dan op de rode Kale Duinen route. Je komt nu op de grote zandvlakte het Aekingerzand, een prachtig gebied. Van de rode maak je een zijsprong naar de witte route. De zandvlakte verandert in een bos en je komt hier langs het Buitencentrum Staatsbosbeheer, waar ik heerlijk lunch op het terras. Daarna wandel ik via de Kale Duinen weer terug naar het Landal park.

Lees hier het complete verslag van deze wandelroute langs Aekingerzand in Drents-Friese Wold (16km), inclusief praktische tips

Vergeet niet om de uitkijktoren Aekingerzand te beklimmen. Ik vind dit echt een van de mooiste routes van Nationale Park Drents-Friese Wold. Als je er maar één kunt lopen, volg dan deze route.

Accommodatie in het Nationale Park: Landal Hunerwold State

Het vakantiepark Landal Hunerwold State ligt in het natuurgebied en is ideaal als verblijf voor het verkennen van de mooiste wandelroutes in het Nationale Park Drents-Friese Wold. Vanuit mijn bungalow wandelde ik zo het natuurgebied in. Ook met honden is het een fijn park, want er ligt een klein losloopgebied achter het vakantiepark. De bungalows zijn luxe en beschikken over een mooie houtkachel én een sauna. Ideaal om op te warmen na een mooie herfstwandeling. Het park is kleinschalig en heel erg rustig, fijn voor natuurliefhebbers die ook van comfort houden!

Wil je meer mooie wandelingen in Drenthe maken? Lees dan ook mijn artikelen over wandelen op het Holtingerveld en de mooiste wandelroutes in het Nationale Park Dwingelderveld of het overzichtsartikel met de mooiste wandelroutes in Drenthe.

Pinterest

Bewaar deze tips op Pinterest

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Landal

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

 

This function has been disabled for Dream the world.