6x mooie herfstwandelingen in Nederland

De herfst is mijn favoriete seizoen in Nederland om te wandelen. Mooie herfstwandelingen in Nederland vind je in alle provincies. Vooral boswandelingen zijn mijn favoriet. De bladeren verkleuren zo mooi naar geel, oranje en rood. En de mooiste paddenstoelen poppen dan uit de grond. En met een beetje geluk heb je nog mooi weer. De lucht is lekker fris en na een wandeling smaakt de warme chocolademelk of dat wijntje bij de open haard extra lekker.

Maak jij dit jaar ook mooie herfstwandelingen dit in Nederland?

mooie herfstwandelingen in Nederland
Vliegenzwam in Oranjezon in Zeeland

Mooie herfstwandelingen in Nederland

Hieronder vind je een paar van mijn favoriete gebieden voor mooie herfstwandelingen in Nederland. Verspreid over meerdere provincies. Inclusief veel foto’s, waardoor je nog meer zin krijgt in de herfst.

1. Herfstwandeling Kalmthoutse heide

Grenspark De Zoom -Kalmthoutse heide is een natuurgebied op de grens van Nederland en België. Natuurlijk is het mooi om dit gebied in augustus te bezoeken, als de heide in bloei staat. Maar naast heide heeft dit grote natuurgebied ook verschillende bossen, die mooi verkleuren in de herfst. Er zijn heel veel korte wandelroutes uitgezet, die je goed kunt combineren. In de herfst kies je voor een route die vooral door bosgebied gaat, om optimaal te genieten van het najaar. Wandel één of een combinatie van onderstaande wandelroutes door de Kalmthoutse heide:

  • Wandelroute Haas (en Mier), je start in het bos en komt kastanjes en heel veel paddenstoelen tegen
  • Wandelroute Ree, deze nieuwe lange route komt zowel langs heide, vennen als bos
  • Wandelroute Pauw (en Kikker) door de abdijbossen en langs vennen
  • Wandelroute Bos / Vlinder, door de gemeentebossen
  • Wandelroute Kasteel, door parkbos
  • Wandelroute Eekhoorn en Specht
  • Wandelroute Schaap

2. Veluwezoom en GPS tocht in de herfst

Het liefst bezoek ik de Veluwe in het najaar. Dit grootste natuurgebied van Nederland is in de herfst op zijn mooist. Althans, dat vind ik. Ideaal om tijdens de herfstvakantie hier een lang weekend te verblijven en veel wandelingen te maken. Bijvoorbeeld bij de Veluwezoom. De wandelroute naar de schaapskooi en waterplaats Heienbeek komt langs sprookjesachtig mooi bos, die oranje kleurt in de herfst. Ook leuk met kinderen! Dat geldt ook voor de GPS tocht die wij tijdens de herfst liepen in de Veluwse bossen.

3. Herfstwandeling Utrechtse Heuvelrug

Als je in de herfst in de buurt bent van de Utrechtse Heuvelrug dan is de wandelroute door de Kaapse Bossen een aanrader. Ik wandelde de Hoogtepunten route van 12 kilometer, wil je korter dan kan je kiezen voor de Kaapse Bossen route van 6 kilometer. Je wandelt hier door heel veel mooi bos. En als je geluk hebt spot je ook hier de vliegenzwam. Wij verbleven hier in dit hele leuke huisje, direct aan de bosrand. De wandelroutes en mountainbikeroutes starten hier voor de deur. Aanrader.

4. Wandelroute Sallandse Heuvelrug in de herfst

Wist je dat de Sallandse Heuvelrug ook heel mooi is in de herfst? Afgelopen oktober verbleef ik hier een week in een duurzame bungalow en maakte ik verschillende wandelingen op de Sallandse Heuvelrug. De bossen waren prachtig oranje gekleurd, ik zag heel veel paddenstoelen en spotte reeën en een hazelworm. Gun jezelf ook een paar dagen in dit gebied en maak mooie wandelingen. Vergeet je camera niet!

5. Herfstwandelen rondom Vijlen

In Limburg heb ik altijd het idee dat ik in het buitenland ben. De vakwerkhuisjes, het heuvellandschap en het lekkere eten en drinken. Dat Limburg ook heel fijn is in de herfst heb ik al meerdere keren meegemaakt. Tijdens de herfst wandel je het beste in het Vijlenerbos voor het echte najaarsgevoel. Schijnt de zon lekker? Dan is een bezoek aan een van de terrassen van Valkenburg ook een aanrader. Of help mee met de oogst van de druiven, aan het begin van de herfst. En vergeet de wijn niet te proeven!

Ook leuk, verken de omgeving van Schin op Geul eens op de step en geniet onderweg van de herfstkleuren. Wel enige conditie vereist als je onderaan de berg start!

6. De mooiste herfstwandelingen in Zeeland

Natuurlijk is de kust mooi in Zeeland en ook daar kan je heel goed uitwaaien in de herfst. Maar wil je paddenstoelen, gekleurde bladeren en de bronst van de damherten meemaken, dan ga je vooral naar de bossen bij natuurgebied Oranjezon of Boswachterij Westerschouwen. En ben je vroeg in het seizoen, dan zie je ook de rode zeekraal in zilte gebieden. Lees verder het artikel over de mooiste herfstwandelingen in Zeeland voor de locaties en praktische tips.

Ben je tijdens de herfstvakantie met kinderen in Zeeland? Lees dan ook het artikel over herfstvakantie Zeeland: leuke uitjes en activiteiten. Ook slecht weer voorzieningen!

Andere mooie wandelroutes die het hele jaar door mooi zijn, óók in de herfst:

Op zoek naar accommodatie voor een weekend weg? Bekijk de leuke woningen van Interhome in Nederland, een prima uitvalsbasis om je wandelingen te starten!


Pinterest

Bewaar deze tips op Pinterest

Dit artikel bevat affiliatelinks en een samenwerking met Interhome

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

NIEUWSBRIEF

Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

 

This function has been disabled for Dream the world.