Wandelen in Grenspark De Zoom – Kalmthoutse heide in België | route Schaap

Op een mistige vrijdagmorgen stapte ik in de auto richting onze zuiderburen om te wandelen in het Grenspark De Zoom –  Kalmthoutse heide in België. Een natuurpark wat deels in Nederland en deels in België ligt. Deze dag bezoek ik het gebied in België en ik start mijn wandeling bij Bezoekerscentrum De Vroente in Kalmthout.

Bezoekerscentrum De Vroente

Bij bezoekerscentrum De Vroente kan je prima de auto kwijt op de grote parkeerplaats. Je vindt hier een bezoekerscentrum en een bijenmuseum. In het centrum vind je informatie over het park, zoals de flora en fauna, maar ook plattegronden. Als je wilt wandelen heb je niet persé een plattegrond nodig want de wandelroutes staan heel goed aangegeven met bordjes. Elke wandelroute heeft een naam, zoals hazenpad, welke met een hazenafbeelding wordt weergegeven. Super makkelijk! Op de digitale plattegrond kan je jouw wandelroute uitstippelen. Handig, per wandeling staat niet alleen het aantal kilometers vermeld maar ook of honden zijn toegelaten. Met verbindingspaden kan je ook wandelingen aan elkaar koppelen.

Op pad langs het schapendpad

Ik kies voor het blauwe schapenpad van 8,5 kilometer en volg daarvoor de blauwe bordjes. Vanaf bezoekerscentrum De Vroente steek ik de weg over en vervolg mijn pad door het bos. Al snel zie ik een zandverstuiving en daar ga ik even kijken. Wat een mooi uitzicht! Als ik terugloop mis ik blijkbaar een paaltje want ik loop ineens op een ruiterpad. Je moet wel blijven opletten als je even van je pad dwaalt. Gelukkig is het pad zo weer gevonden. Verdwalen is bijna niet mogelijk.

Moerassig veengebied nabij de Putse Moer

Ik vervolg mijn weg en loop langs een zeer nat gebied en kom langs de Putse Moer. Een plas die deels op Nederlands en deels op Belgisch grondgebied ligt. De natte omgeving is mede ontstaan doordat er vroeger hier veel turf werd gestoken. Nu waan je je er in Zweden in plaats van in Nederland of België (volgens mijn wandelmaatje). Overal water met grassen en bomen in de verte. Ik blijf fotograferen.

 

Begrazingsgebied

Een stukje verderop nader ik het begrazingsgebied. Hier mag je alleen maar wandelen en honden zijn niet toegestaan, ook niet aangelijnd. Je kunt hier tussen mei en oktober schapen en Galloway runderen tegenkomen. Ik ben nog te vroeg in het jaar om de grazers te ontmoeten. Hetzelfde geldt voor de bloei van de heide, hiervoor zal ik een keer terug moeten komen in augustus. Hoewel ik de heide ook zonder bloei al paarsachtig gekleurd vind. Het landschap is zeer afwisselend. Genieten!

Het wandelpad Hagedis

Zoals eerder gezegd kan je wandelroutes ook verlengen en combineren via verbindingsroutes. Deze staan aangegeven met behulp van zwarte voetjes. Ik besluit het wandelpad Schapen met het wandelpad Hagedis te combineren. Wandelpad Hagedis voert over het voormalige terrein van Mont Noir, een statig landgoed met grachten en dreven. Hier vind je vooral heel veel rhodondendrons. Helaas was ik te vroeg voor om ze in volle bloei te zien. Verder veel wildsporen bij het heidegedeelte, onder andere pootafdrukken van reeën. Helaas laten die zich deze dag niet zien.

 

Uitkijktoren

De terugweg over het wandelpad Schaap, loopt vooranmelijk door heide en duingebied. Gelukkig is het niet al te veel klimmen want ik ga mijn benen inmiddels wel voelen. Tegen het einde kom ik nog de uitkijktoren tegen. Dacht ik eerst nog misschien de toren te gaan beklimmen, nu ik ‘m in het echt zie bedank ik er even voor. Wat ziet dat er hoog en open uit. Als ik dichterbij kom zie ik dat je maar tot 2e platform mag, dat scheelt wel, maar met het mistige weer besluit ik toch door te lopen. Dit bewaar ik wel voor een andere keer als het helder weer is.

Moe maar voldaan kom ik weer terug bij de startplaats, bezoekerscentrum De Vroente. Ik heb er zo’n 13 kilometer op zitten. Wil je ook wandelen in de Kalmthoutse heide? Lees dan eerst de praktische informatie, voordat je je wandelschoenen aantrekt.

Lees ook mijn andere artikelen over de Kalmthoutse heide: wandelroute Mier en Haas, en wandelroute Ree

Praktische informatie

 • Er zijn veel verschillende wandelroutes (23 stuks) uitgezet in dit natuurpark, zowel in België als in Nederland. Voor de wandeling uit dit blog volg je het Wandelpad Schaap (8,5 km) in combinatie met het Wandelpad Hagedis (2,7 km). Je kunt verschillende routes combineren door verbindingspaden. Let op, sommigen zijn niet toegankelijk tussen 15 maart en 30 juni.
 • Voor deze wandeling parkeer je het beste bij bezoekerscentrum De Vroente. Hier is een ruime parking. Het bezoekerscentrum beschikt over toiletten. Hier vind je ook praktische informatie.
  Adres: Putsesteenweg 129 – B-2920 Kalmthout
 • Honden zijn op de meeste paden toegestaan, alleen niet in het begrazingsgebied. Op de digitale wandelkaart staat dit per wandeling duidleijk aangegeven.
 • Er zijn ook speciale ruiterpaden en fietroutes uitgestipeld. De ruiterpaden staan op de wandelkaart. De fietsroutes volgen de bestaande knooppunten.
 • Minder valide of met kinderwagens? Zowel bij De Vroente als bij Ravenhof / Moretusbos vind je een rolstoelvriendelijk pad. Wil je echt over het zandpad dan kan je een van de vier WOMBATS lenen.
 • Meer informatie vind je op de website van Grenspark De Zoom-Kalmthoutse heide.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

10 Comments

 • Reply Kelly 31 januari 2018 at 13:06

  Wat een fijn wandelgebied zeg! Je bent de laatste tijd wel flink aan het wandelen zeg want ik zie het ene natuurgebied na het andere voorbij komen 😉 Heerlijk! Leuk dat er ook een uitkijktoren is, daar houd ik van 🙂

  • Reply Carolien 31 januari 2018 at 15:47

   Ja, ik probeer wel 2x per week te wandelen. Nu kan ik niet altijd meer zover door been- en rugpijn maar ik merk wel dat het wandelen het niet erger maakt. Beweging is goed denk ik dan maar. En ik geniet er ook gewoon zo van. Alleen het huishouden lijdt er een beetje onder haha. Daar ben ik dan niet zo goed in.

 • Reply Hanneke 31 januari 2018 at 14:54

  Wat mooi zeg, en prachtige fotos! Daar ga ik zeker een keer wandelen. Als ik nog een tip mag geven (of misschien eerder verzoeknummer indienen!): ik probeer steeds het beginpunt van je wandelingen op te slaan in Google Maps, zodat ik het later makkelijk terug kan vinden. Maar soms is de naam die jij gebruikt niet te vinden en dan is het even puzzelen: bezoekerscentrum de Vroente heet bv NEC De Vroente (denk ik?). Dat zou wel handige info zijn, of anders gewoon het adres. Maar misschien ben ik de enige die dit handig zou vinden, haha!

  • Reply Carolien 31 januari 2018 at 15:45

   Dank voor je bericht! Het is echt een mooi gebied. En je tip / verzoeknummer ga ik toepassen hoor. Het adres is: Putsesteenweg 129 – B-2920 Kalmthout. Ik zal het ook in de tekst zetten. Dank voor je feedback.

 • Reply Jessica 31 januari 2018 at 23:16

  Wauw mooie route, en die bomen zijn echt gaaf zeg! Doen me bijna aan Afrika denken haha. Dit park ligt in de buurt van Antwerpen of niet? Je bent in ieder geval al lekker kilometers aan het maken in 2018 zie ik 🙂

  • Reply Carolien 2 februari 2018 at 16:15

   Het ligt tussen Roosendaal en Antwerpen in, maar meer naar Roosendaal. Ik vond de bomen ook zo bijzonder, inderdaad wel een beetje Afrika. En mijn moeder zei iedere keer, lijkt wel Zweden. Tja, dat kan ik niet beamen, want daar ben ik nog nooit geweest. Maar mooi is het wel.

 • Reply Marcel 2 februari 2018 at 17:28

  Je hebt de smaak van het wandelen dit jaar goed te pakken, volhouden! Fijn dat je er zo van geniet, en knap van je dat je zo vaak de wandelschoenen aantrekt. Het voordeel van het vele wandelen is dat je met prachtige natuurgebieden komt aanzetten. Ook dit wandelgebied is weer mooi.

 • Reply Marcella 24 februari 2018 at 12:14

  Leuk, wij hebben daar ook gelopen na onze stedentrip Mechelen. Even de benen strekken op de terugreis naar huis. Mooi gebied hé!

 • Reply Joannes 7 november 2018 at 10:33

  Prachtig om deze foto’s te zien passeren en jou positief verslag over de Kalmthoutse Heide te lezen. Wij wonen op 9 km van de Heide en komen er dus ook regelmatig en inderdaad verveeld dit nooit. Elk seizoen heeft er ook zijn charme.

  • Reply Carolien 8 november 2018 at 19:47

   Leuk Joannes. Prachtig als je daar dichtbij woont. Ik moet even een uurtje rijden, maar ik heb het er graag voor over. Ik ben er nu twee keer geweest, 1x in de winter (januari) en 1x in de herfst (november), beiden mooi. En ik ga zeker nog een keer terugkomen want ik heb lang nog niet alles gezien.

  Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang iedere maand fotografietips en leuke natuurweetjes. Zo leer je steeds beter fotograferen en krijg je nieuwe inspiratie voor wandelroutes en natuurreizen.

   

  This function has been disabled for Dream the world.