8x zien en doen in Berlijn

Eerlijk is eerlijk, Berlijn stond niet direct op nummer 1 van steden die ik graag wilde zien. Dat komt vooral omdat ik niet zoveel heb met industriële, moderne steden. Ik hou meer van de zuidelijke steden, met smalle straten vol oude gebouwen met sierlijke balkonnetjes en was die aan de lijn hangt te wapperen. Toch hoor ik heel veel positieve verhalen en ben ik uiteraard wel erg nieuwsgierig naar de stad van de Muur.

Verrassende bestemming voor een citytrip

Ik stap onvoorbereid in het vliegtuig en laat me ter plekke verrassen door de verhalen, historie en karakter van de stad. Dat Berlijn leeft en bruist, dat er veel kan én mag in de stad en dat je vriendelijk ontvangen wordt als bezoeker, dat kan alleen maar komen door de (wrede) historie van oorlog en onderdrukking. Berliners hebben nogal wat te verduren gehad. Maar ik moet toch concluderen dat Berlijn een hele fijne stad is voor een citytrip. Er valt heel veel te zien en te doen in Berlijn, lees deze 8x zien en doen in Berlijn tips.

8x zien en doen in Berlijn

8x zien en doen in Berlijn

Berlijn is heel goed te verkennen te voet, met OV en per fiets (en zelfs met Trabant). Hierbij geef ik je 8 tips voor plekken en activiteiten die je zeker niet mag missen als je in Berlijn bent.

1. Stadswandeling Berlijn

Ik vind het altijd fijn om een stad te voet te verkennen. Zo zie je het meeste en het is makkelijk om even te stoppen bij een plek als je dat wilt. Wil je niet zomaar doelloos dwalen dan kan je een van de wandelroutes maken uit het boekje Time to momo Berlijn (voorheen 100% Berlijn). Ik vind dit een van de leukste gidsjes om een stadswandeling te maken. Wij maakten onder andere (delen van ) de wandelingen door Mitte en Prenzlauerberg. Het leukste van de wandelingen vind ik dat deze niet alleen langs bezienswaardigheden gaan, maar ook langs lekkere adresjes en leuke winkeltjes.

8x zien en doen in Berlijn
8x zien en doen in Berlijn

2. Streetart in Berlijn

Overal in Berlijn vind je streetart. Je hoeft hier dus niet speciaal naar op zoek. Waar je zeker streetart vindt is bij de East Side Gallery. Hier vind je stukken van de Muur die door kunstenaars voorzien zijn van kunstwerken. Ga ook naar Schöneberg en dan naar de Bülowstrasse, hier vind je ook hele mooie murals en het Urban Nation museum, museum voor creatieve projecten en kunstenaars.

8x zien en doen in Berlijn
Streetart Berlijn
Streetart Berlijn East Side Gallery
East Side Gallery
Streetart Berlijn
8x zien en doen in Berlijn

3. Prenzlauerberg en Mauerpark

Persoonlijk vond ik – van wat ik gezien heb- de Prenzlauerberg een van de leukste wijken van Berlijn. Je vindt hier veel leuke winkeltjes en vooral leuke café’s en eettentjes. De sfeer is gezellig en een beetje alternatief. In deze wijk vind je ook het Mauerpark. Op zondag kan je hier terecht voor de vlooienmarkt en vind je hier veel bandjes die optreden. Een ideale plek om bij mooi weer met een drankje in het gras te zitten en een festival gevoel te krijgen. Bij ons regende het helaas, dus ik zal nog een keer terug moeten komen met mooi weer.

8x zien en doen in Berlijn
Kunstwerk met bestek
Mauerpark Berlijn
Bezoek Mauerpark op zondag voor de vlooienmarkt en optredens

4. De Berlijnse muur en onderdrukking

Overal in Berlijn kom je de Muur tegen. Letterlijk doordat de restanten er staan, maar ook door de verhalen en herdenkingsplekken. Begin je bezoek aan Berlijn bij het herdenkingsmonument de Berlijnse muur (Gedankstätte Berliner Mauer) in de wijk Mitte. Hier vind je een deel van de Muur en heel veel informatie over de periode van 1961-1989. Er is ook een herdenkingscentrum/museum wat je gratis kunt bezoeken. Vanaf het dak heb je een goed zicht over de muur en hoe het vroeger ingericht was. Je ziet ook uitleg over de tunnels die vroeger gegraven waren om van de ene naar de andere kant te kunnen vluchten. De in- en uitgangen staan op de straat gemarkeerd. Het zijn allemaal vreselijke verhalen en het kwam bij mij wel binnen, bedenk dat wel voordat je je in dit deel van Berlijn stort.

Muur in Berlijn
Berlijnse Muur
8x zien en doen in Berlijn
8x zien en doen in Berlijn
8x zien en doen in Berlijn
Berlijn

5. WOII en Berlijn

Een andere periode uit de geschiedenis is WOII. Ook deze periode heeft zijn weerslag gehad op Berlijn. Zo vond je het administratie hoofdkwartier van alle concentratiekampen in Berlijn, bij het concentratiekamp Sachsenhausen. Heel indrukwekkend om te bezoeken. Ook hier word je stil van en het zit nog dagen in mijn hoofd. Het Hollocaust herdenkingsmonument staat in Mitte en bestaat uit allemaal stenen van verschillende groottes. Het symboliseert de omgekomen Joden in de oorlog. Gek genoeg raakt deze plek me niet zo. Misschien omdat het heel abstract is gemaakt en omdat de kunstenaar ook wilde dat ieder er op zijn / haar manier mee om zou gaan. Niet alleen als herdenkingsplek waar je stil herdenkt, maar ook gewoon een plek om te zijn en te kletsen. Toch matcht dat voor mij niet zo merk ik. In Charlottenburg vind je de ruine van de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche. Deze kerk is in WOII gebombadeerd en niet meer opgebouwd. Het is nu vooral een monument. Naast de ruine vind je nu de supermoderne nieuwe kerk. Groter kan het contrast niet zijn.

Sachsenhausen bezoeken vanuit Berlijn
Sachsenhausen bezoeken vanuit Berlijn
Holocaust Monument Berlijn
Holocaust Monument
Gedachtniskirche Berlijn
De nieuwe Gedachtniskirche, deze moderne kerk staat pal naast de ruïne van de vorige kerk

6. Fietsen in Berlijn

Hoewel ik heel graag wandel tijdens mijn stedentrip, is de afwisseling met een dagje fietsen wel heel fijn. Op de fiets kan je ook de buitenwijken en wat afgelegen bezienswaardigheden goed bezoeken. Met de fiets kom je makkelijker elders dan lopend en het is actiever dan met de metro of tram. Als Hollandse is het prima fietsen in de grote stad Berlijn. Nederlanders zijn natuurlijk wel wat gewend en er zijn best veel fietspaden. We kiezen er voor om vooral de wijken Schöneberg en Charlottenburg te verkennen. Hier fietsen we een groot gedeelte langs de Spree en zien verschillende ‘Schlossen’. Ook bezoeken we Tiergarten, het grootste park van Berlijn. In de herfst is het hier prachtig met al die verkleurde bomen. Even waan ik me buiten de stad, terwijl ik er middenin sta.

→ Wij huurden onze fietsen bij Bike rent & bike tours. Zij zitten in het Europacenter, vlakbij de Gedächniskirche. Wij kregen een kaart met fietsroutes mee en hebben zelf een route uitgestippeld. Je kunt ook tours met gids boeken, dan hoor je ook wat over de achtergronden.

Fietsen in Berlijn
Tiergarten park Berlijn
8x zien en doen in Berlijn
Schloss Charlottenburg Berlijn
8x zien en doen in Berlijn

7. Rijksdaggebouw Berlijn

Een van de gebouwen die een bezoek waard is, is het Rijksdaggebouw. Je krijgt een audiotour mee die automatisch meeloopt en je meer vertelt over het gebouw en de omgeving. Zelf geniet ik vooral van het uitzicht vanuit de grote glazen koepel op een groot deel van Berlijn. Wij bezochten het gebouw op onze laatste dag van ons weekendje Berlijn en dat is eigenlijk wel een goede keuze, je herkent dan veel meer dan als je er net bent. Je moet je wel vooraf aanmelden via de website van de Bundestag. Wacht daar niet te lang mee want het zit snel vol. Vergeet ook je ID niet bij je bezoek.

Rijksdaggebouw Berlijn
8x zien en doen in Berlijn
8x zien en doen in Berlijn

8. Eten en drinken

Een citytrip is voor mij ook genieten van heerlijk (buitenlands) eten en drinken. In Berlijn kan dat uitstekend. Waar ik nog bang was voor hele dagen schnitzel en bratwursten, word ik verrast door de vele Oosterse restaurants en de hippe koffie- en lunchbarretjes. Vooral het heerlijke gebak kon ik echt niet laten liggen. Eigenlijk is er in elke wijk wel wat te vinden. Mijn tip, sla vooral de hoofdwinkelstraten over en ga op zoek naar leuke (kleine) tentjes in de buitenwijken, zoals Prenzlauerberg of Schöneberg. Ook in Charlottenburg heb je leuke restaurants, bijvoorbeeld bij Stuttgarter Platz- Leonhardstrasse. Markten vind je ook op verschillende plekken. Wij gingen naar de markt bij Winterfeldt in Schöneberg en bezochten de vlooienmarkt in het Mauerpark (zondag). Ook gingen we naar de Markthalle Neun in Kreuzberg. Deze viel erg tegen, het stond er helemaal leeg. Wij waren er op een maandag, misschien is het in het weekend anders. Overal in Berlijn kom je de currywurst tegen. Die van 36 en 66 schijnen de betere te zijn. Ik heb een klein stukje geproefd van iemand anders, want het was niet helemaal mijn ding zeg maar.

Tip: je kunt ook mee op een culinaire tour door Berlijn waar je door een local wordt meegenomen naar de hotspots van Berlijn.

Eten en drinken Berlijn
8x zien en doen in Berlijn
8x zien en doen in Berlijn
8x zien en doen in Berlijn
8x zien en doen in Berlijn
8x zien en doen in Berlijn

Wat zou jij zeker gaan doen in Berlijn?


5 stadswandelingen maken in Berlijn? Doe dan inspiratie op met deze citygids Berlijn (pdf)

Op zoek naar een hotel? Kijk dan eens op de 10 leukste goedkoopste hotels in Berlijn van Explorista.

Dit artikel bevat gesponsorde content en affiliatelinks

Previous Post Next Post

You Might Also Like

22 Comments

 • Reply Sanne 27 november 2017 at 11:01

  Wat leuk dat je helemaal in de koepel van de Bundestag bent geweest. Wij konden toen geen kaarten krijgen en hebben daardoor helaas niet van het uitzicht kunnen genieten. De volgende keer dan maar. Het eten ziet er wel heerlijk uit moet ik zeggen. Een groot pluspunt van Berlijn vonden wij ook de prijs voor het eten en drinken, die ligt toch echt een stuk lager dan hier in Nederland. Altijd fijn. 🙂

  • Reply Carolien 28 november 2017 at 15:45

   Je kunt gerust nog een keer gaan, genoeg te zien en doen en genoeg te eten. De prijs was zeker oké! En heel veel bezienswaardigheden zijn gratis te bezoeken, dat is ook erg fijn.

 • Reply ivonne 27 november 2017 at 19:02

  Gek, net als jij heb ik Berlijn niet zo hoog op het verlanglijstje staan. Waarom kan ik niet zo goed zeggen, het is meer een gevoel. Pas zag ik al diverse keren fijne Street Art voorbij komen en ook zo’n fietstour langs al die mooie kastelen lijkt me heerlijk. Een bezoek aan de muur en het monument zou ik ook zeker in een trip opnemen. Jammer dat Berlijn zo noordelijk ligt. Net te ver voor even met de auto, maar vliegen wil ik eigenlijk ook liever niet op die afstand. We willen het graag een keer combineren met wat andere dingen in de buurt.

  • Reply Carolien 28 november 2017 at 15:47

   Ja, er is heel veel streetart en de stad leeft echt. Overal leuke café’s en restaurants. Ik vond vliegen prima te doen via Brussel.

 • Reply Jenny 27 november 2017 at 22:51

  Wat heb je veel gedaan in een weekend!

  Berlijn blijft een van mijn favoriete steden. Ik denk dat ik er ieder jaar naar toe zou kunnen gaan zonder verveeld te raken. Ook vanwege de toffe urbex locaties in de ongeving 🙂

  • Reply Carolien 28 november 2017 at 15:48

   Ja hé, echt veel gezien en gedaan. Het OV is ook heel goed geregeld met de U en S bahnen, dus je bent overal vrij snel. En we waren er echt bijna vier volle dagen, dus je kunt dan ook veel. Er zijn zeker heel wat toffe urbex locaties, daar ben ik dan weer niet echt geweest. Dat vind ik ook echt iets voor jou !

 • Reply Aniek 28 november 2017 at 09:58

  Het is alweer een paar jaar geleden dat ik in Berlijn ben geweest, dus ik wil weer terug. Ik wilde tijdens die trip een aantal musea bezoeken, maar ik had niet gereserveerd dus ik kwam de musea niet in 🙁

  • Reply Carolien 28 november 2017 at 15:49

   Oh, ja dat is minder. Musea hebben we nu niet bezocht. Wel de openlucht memorials en gratis ‘musea’ bij de muur onder andere. Daar heb je geen reservering voor nodig.

 • Reply Diana 28 november 2017 at 13:00

  Eigenlijk staat bij mij Berlijn wel hoog op mijn lijstje. Zelf zou ik zeker de Berlijnse muur, Holocaust Monument en de street art bezoeken. Daarnaast zou ik wandelen met fietsen afwisselen en genieten van het lekkere eten wat ze te bieden hebben.

  • Reply Carolien 28 november 2017 at 15:50

   Precies wat wij gedaan hebben dus eigenlijk 😉 Het fietsen vond ik ook echt een leuke afwisseling. Kom je toch weer op andere plekken en het is toch lekker in de buitenlucht (tov de metro)

 • Reply Kelly 28 november 2017 at 19:49

  Ik wil zeker een keer terug naar Berlijn want ik vond het echt een hele leuke stad. Wij hadden geen kaartjes voor voor het Rijksdaggebouw want online was alles uitverkocht. Ik ben toen in de rij gaan staan en het bleek dat er nog voldoende kaarten waren voor de volgende ochtend. Gelukkig konden we alsnog naar binnen 🙂 Fietsen hebben we niet gedaan want daar hadden we helaas geen tijd meer voor. Dat bewaar ik voor de volgende keer.

  • Reply Carolien 28 november 2017 at 22:39

   Ja je kunt niet alles doen. Wij hebben echt heel veel gedaan. Was best moe toen ik weer thuis was, haha. Maar ook zoveel te zien. Ik kom er vast ook nog wel een keertje. Mijn vriend wil er ook graag nog eens heen, dus misschien eens met z’n tweetjes.

 • Reply Martin 28 november 2017 at 21:54

  Leuk overzicht. Ik ben er ook dit jaar geweest en vond het een hele leuke interessante stad! Ik zou zeker naar de muur gaan….als je in Berlijn bent zonder de muur gezien te hebben ben je toch niet echt in Berlijn geweest. Toch is er naast de muur nog veel en veel meer te zien!

  • Reply Carolien 28 november 2017 at 22:40

   Ja de muur moet je wel zien en dan ook wel iets lezen over de verhalen van de mensen die er mee te maken hebben gehad. Dat kan oa in het museum wat bij het herdenkingsmonument bij de muur staat.

 • Reply Marcel 1 december 2017 at 18:33

  Jullie hebben veel gedaan tijdens een weekend Berlijn. Wij zijn een aantal jaar gelden in Berlijn geweest en ik vond het een indrukwekkende stad. Wil graag nog eens terug om meer van de stad te zien. Dan neem ik je tips mee want het is een fijn lijstje.

  • Reply Carolien 1 december 2017 at 22:32

   Indrukwekkend is zeker wat ook in mij opkomt, al die verhalen en nare historie, heftig wel! Maar nu ook erg leuk met veel sfeer en hippe eettentjes en markten.

 • Reply Gabrielle 1 december 2017 at 20:37

  Leuk dat je Berlijn toch een kans gaf. Ik was ook niet enthousiast om naar Berlijn te gaan en was na terugkomst ook zeker niet enthousiast. Daarom wil ik nog eens terug om Berlijn een tweede kans te geven.

  • Reply Carolien 1 december 2017 at 22:31

   Ja, het stond niet direct op mijn lijstje, maar toen vriendinnen het opperden, vond ik het eigenlijk wel een goed plan om deze onbekende stad te ontdekken. En ik was na terugkomst wel enthousiast. Vooral door de vele verhalen en historie én de huidige sfeer met veel leuke (eet)tentjes en markten

 • Reply Marcella 2 december 2017 at 11:27

  Berlijn is leuk! Ik was er de eerste keer met de beruchte Loveparade (jaja) en kwam er jaren later nog eens terug om wél meer te zien van de stad. En dat beviel me prima. Ik was er zeker nog wel eens meer zien over een tijdje.

 • Reply Wannderful 2 december 2017 at 12:27

  Ik vond de ongelooflijke architectuur van het Joods museum van Libeskind onvergetelijk. En de kunstnuurt in het noordoosten, bij de Ehemahlige Mädchenschule is ook een aanrader.

 • Reply Yvonne 9 december 2017 at 17:43

  Ik heb t idee dat er tegenwoordig veel meer streetart is dan toen wij er waren, hoewel er toen ook al genoeg te zien was. Prachtige kunstwerken zijn erbij. Ik hou ervan!

 • Reply Judith 16 december 2017 at 07:58

  Ik vond Berlijn echt een topstad! Ook wij huurden er fietsen en fietsten langs de restanten van de muur. Erg indrukwekkend. We sloten die dag af met een drankje op het stadsstrand aan de Spree. Ik moet echt een keer terug voor al die mooie street art, ik zag destijds alleen de werken op de East Side Galery. Op de laatste dag bezochten we Sachsenhausen, heftog hoor. We waren er op de weg terug naar huis allemaal stil van…

 • Leave a Reply

  NIEUWSBRIEF

  Ontvang regelmatig (ongeveer 1x per 2 maanden) reistips en inspiratie.

   

  This function has been disabled for Dream the world.